به گزارش ایکنا، از 10 اسفند ماه ثبتنام حج تمتع سال آینده آغاز میشود و همین مسئله موجب شده بازار خرید و فروش فیش حج، داغ شود.
در بسیاری از کشورهای اسلامی ثبتنام برای اعزام به حج هر ساله انجام میشود و در صورتی که تعداد متقاضی این سفر بیشتر از سهمیه آن کشور باشد، قرعهکشی انجام میشود و افرادی که استطاعت جسمانی و مالی دارند و اسمشان از قرعهکشی بیرون میآید همان سال عازم حج تمتع میشوند.
اما سیاست غلط سالهای گذشته و ثبتنام گسترده و پیشفروش فیش حج به متقاضیان بیش از ظرفیت هر ساله ایران، موجب به وجود آمدن صف طولانی انتظار اعزام در ایران شده به نحوی که در حال حاضر بیش از یک میلیون نفر پشت نوبت اعزام به حج هستند و افرادی که امسال به حج مشرف میشوند تقریباً 16 سال است که در نوبت اعزام قرار دارند.
طولانی شدنی زمان انتظار عملاً موجب از دست رفتن استطاعت جسمانی و مالی بسیاری از زائران میشود و حتی زائرانی هستند که عمرشان کفاف رسیدن نوبت آنها را نمیدهد و به دلیل فوت، فیش حج به ورثه آنها واگذار میشود.
از سوی دیگر طی این مدت طولانی انتظار و از آنجایی که فیش جدید حج از سوی سازمان حج و زیارت ارائه نمیشود، افرادی که به استطاعت مالی میرسند و حج بر آنها واجب میشود، برای ادای حج به خرید فیش اقدام میکنند. همه این مسائل موجب به وجود آمدن بازار داغ خرید و فروش فیش حج تمتع شده است.
در حال حاضر در دفاتر زیارتی مجاز، فیش حج تمتع خرید و فروش میشود و در حال حاضر فیش اعزامی به حج آینده (سال 1402) از 102 میلیون تومان تا 108 میلیون تومان به فروش میرسد. البته هرگز قیمت فیش حج به صورت رسمی از سوی سازمان حج و زیارت اعلام نمیشود و این قیمت بستگی به شرایط بازار و البته توافق فروشنده و خریدار دارد.
در حال حاضر فیش یک میلیون تومانی که متقاضیان سال 85 خریداری کردهاند (آخرین ثبتنام فیش حج تمتع در کشورمان در سال ۸۶ انجام شده است) به قیمت میانگین 105 میلیون تومان به فروش میرسد البته مسئولان دفاتر زیارتی در زمان اعلام قیمت فیش حج تأکید دارند که قیمت متعلق به امروز است و ممکن است با توجه به شرایط اقتصادی ناپایدار کشور، این قیمت تغییر کند.
زائرانی که میخواهند در حج سال 1402 شرکت کنند و فیش ندارند باید فیش سال 85 یا قبلتر را خریداری کنند و 500 هزار تومان نیز برای هزینه نقل و انتقال و 200 هزار تومان هزینه دفترخانه (برای انتقال سند) پرداخت کنند.
البته هزینه حضور در حج محدود به خرید فیش نیست و دارندگان فیش، هر ساله بر اساس قیمتی که سازمان حج و زیارت اعلام میکند، باید هزینهای نیز به این سازمان برای اعزام پرداخت کنند که بر اساس گفته مسئولان دفاتر زیارتی برای حج امسال حدود 150 میلیون تومان خواهد بود. یعنی اگر فیش حج ندارید و سال آینده میخواهید عازم حج شوید حدود 260 میلیون تومان باید پرداخت کنید.
از آنجایی که پول پرداختی در قبال فیش حج در بانک به صورت سپرده و به نام دارنده حساب است و به آن سود تعلق گرفته، ممکن است فروشنده فیش قبل از فروش، سود آن را که حدود دو و نیم میلیون تومان است از حساب خود برداشت کند که خریداران باید به این نکته توجه کنند که فیش حج را با سودی که به آن تعلق گرفته خریداری میکنند یا آن سود قبلا برداشته شده است.
فیش اگر متعلق به سال 84 باشد حدود سه میلیون سود به آن تعلق گرفته است و اگر مربوط به اول تا آخر 85 باشد میزان سود را بانک مشخص میکند. البته در اصل، سود متعلق به فروشنده است و در خرید و فروش فیش، این فروشنده است که شرط تعیین میکند که سود فیش را خودش بردارد یا با سود، فیش را بفروشد.
انتهای پیام