کد خبر: 4130968
تاریخ انتشار : ۱۴ فروردين ۱۴۰۲ - ۰۱:۲۵
۳۰ روز،۳۰ نکته / 12

شک‌هایی در نماز که باید ساده از کنار آن بگذریم

«رساله نماز و روزه»، مطابق با آخرین فتاوای مرجع عالی‌قدر، آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در مسائل مربوط به ابواب فقهی نماز، روزه و اعتکاف در قالب ۱۰۰۹ مسئله شرعی تنظیم شده که از جمله موضوعات آن انواع شک‌ها در نماز، به‌ویژه شک‌های غیرمعتبر است.

شک‌هایی در نماز که باید ساده از کنار آن بگذریم

«نماز مهم‌ترین عبادت است که اگر به صورت صحیح و با توجه انجام شود، روح انسان را پاکیزه و دل انسان را نورانی می‌کند و او را بر دوری از خلقیات ناپسند، قادر می‌سازد.

نماز می‌تواند فرد و جامعه انسانی را به تدریج از همه آلودگی‌ها پاک کند. سزاوار است نماز در اول وقت و با حضور قلب و به دور از ریا اقامه شود و نمازگزار در هر کلمه آن به یاد داشته باشد که با خداوند متعال سخن می‌گوید و بداند که چه می‌گوید.»

این‌ عبارات مقدمه بخش «نماز» در «رساله نماز و روزه؛ مطابق با فتاوای مرجع عالی‌قدر آیت‌الله العظمی خامنه‌ای» است. ایکنا به انگیزه آغاز ماه مبارک رمضان و بهره‌مندی بیشتر مخاطبان روزه‌دار، هر روز یک نکته از نکات مهم و کاربردی این کتاب را انتخاب و منتشر می‌کند.

برای همه ما پیش آمده که در بخش‌های مختلف نماز دچار شک شویم و از انجام دادن یا ندادن برخی ارکان و اجزای نماز یا درست انجام دادن آن اطمینان نداشته باشیم.

شک‌هایی که در نماز به سراغ نمازگزار می‌آیند، یا شک‌های مُبطِل‌اند-شک‌هایی که نماز را باطل می‌کند- یا شک‌های صحیح است که با وجود آن باز هم نماز صحیح است و یا شک‌های غیرمعتبر که نباید به آن‌ها اعتنا کرد.

طبق مسئله 373 «رساله نماز و روزه»؛

«شک‌هایی که اعتبار ندارند و نباید به آن‌ها اعتنا کرد، از این قرار است؛

  1. شک در چیزی که محل آن گذشته است،
  2. شکّ بعد از سلام،
  3. شکّ بعد از وقت نماز،
  4. شکّ امام و ماموم،
  5. شکّ کثیرالشّک،
  6. شک در نمازهای مستحبی.»

در ادامه و در مسئله 374 درباره حکم «شک در چیزی که محل آن گذشته است»، می‌خوانیم:

«اگر نمازگزار بین نماز شک کند یکی از کارهای واجب نماز را انجام داده یا نه، اگر وارد جزء بعدی شده باشد، نباید به آن شک اعتنا کند؛ مانند اینکه در رکوع شک کند حمد را خوانده یا نه.»

همچنین در مسئله 379 در بیان حکم «شکّ کثیرالشّک» عنوان شده است:

«کسی که معمولا در یک نماز سه بار شک می‌کند یا معمولاً در سه نماز پشت سر هم، حداقل یک بار شک می‌کند، اگر شک کردن او به دلیل حادثه‌ای که موجب ترس یا غضب یا پریشانی حواس است، نباشد؛ کثیرالشّک است و نباید به شک خود اعتنا کند.»

انواع شک‌هایی که زیر سایه «کثیرالشّک» قرار می‌گیرند، شک امام و ماموم، شک درنمازهای مستحبی، شک بعد از گذشتن وقت نماز و... از دیگر مسائل زیرمجموعه شک‌های غیرمعتبر در نماز است، که در «رساله نماز و روزه» به اختصار و ساده بیان شده است و برای اطلاع از آن می‌توان به متن اصلی کتاب مراجعه کرد.

«رساله نماز و روزه»، مطابق با آخرین فتاوای مرجع عالی‌قدر، آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در مسائل مربوط به ابواب فقهی نماز، روزه و اعتکاف در قالب ۱۰۰۹ مسئله شرعی تنظیم شده است.

از مهم‌ترین ویژگی‌های این رساله این است که علاوه بر ساده‌نویسی، برای تسهیل در فهم، برخی مسائل دشوار و اصطلاحات فقهی نیز در انتهای کتاب فصل مستقلی با عنوان اصطلاح‌نامه فقهی در نظر گرفته شده است.

همچنین، علاقه‌مندان برای تهیه این رساله موضوعی و خلاصه که در ۱۸۲ صفحه گردآوری و با بهای ۲۵ هزار تومان  از طرف انتشارات انقلاب اسلامی روانه بازار شده است، می‌توانند به سایت انتشارات به نشانی khameneibook.ir  مراجعه، یا با شماره‌های ۰۲۱۶۶۴۹۳۵۴۸ و ۰۲۱۶۶۴۸۳۹۷۵ فروشگاه مرکزی، ۰۲۵۳۷۷۰۲۸۵۲ فروشگاه قم و ۰۵۱۳۲۲۸۱۲۲۵ فروشگاه مشهد مقدس، تماس بگیرند.

انتهای پیام
captcha