کد خبر: 4140710
تاریخ انتشار : ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۰
استاد حوزه‌علمیه:

موضوع و رسالت علم، کشف رمز از عالم است

حجت‌الاسلام سیدرضا قلمکاریان اصفهانی گفت: موضوع و رسالت خلق و تولید علم در واقع کشف رموز عالم است.

سیدرضا قلمکاریان اصفهانی استاد حوزه علمیه

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرضا قلمکاریان اصفهانی استاد حوزه علمیه و پژوهشگر نجوم شامگاه شنبه ۲۳ ادریبهشت ماه در چهارمین قسمت از برنامه قرآن و علوم که با عنوان «قرآن و نجوم(۲)» از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد در سخنانی اظهار کرد: در قسمت اول برنامه قرآن و نجوم به ابعاد مکانی جهانی هستی از منظر علم نجوم پرداختیم و در این قسمت به ابعاد زمانی یا «فضا زمان» خواهیم پرداخت.

وی افزود: زمان در حقیقت یک ماهیت در ابعاد کلان نامعلوم برای بشر است، ما سال‌های گذشته جلسات ویژه‌ای را در قم با حضور دو نفر از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه با دبیری یکی از برجسته‌ترین دانشمندان حوزویی که تحصیلات دانشگاهی هم داشت با موضوع نجوم در فلسفه و فیزیک برگزار می‌کردیم که در این جلسات دکتر گلشنی فیزیکدان مطرح کشور و آیت‌الله فیاضی از اساتید برجسته علم فلسفه حضور داشتند که در آن ماهیت زمان در فلسفه و علم فیزیک را چندین ساعت با هم گفتگو کردند و این ماهیت ابعاد خیلی گسترده‌ای پیدا کرد که بیان آن در تصور ودرک بشر نبود و پیشنهاد این بود که یک تعاملی میان حوزه و دانشگاه ایجاد شود پیرامون مطالعه بر روی موضوع زمان، بنابراین یکی از مهمترین موضوعاتی که در برنامه گذشته نجوم در قرآن گفته شد که ما کشف رمز کنیم و اصلا موضوع علم کشف رمز از عالم است برای هدایت طبق آنچه ویژگی قرآن است، موضوع زمان است. اینکه امشب ما در این برنامه جمع شده‌ایم بر اساس یک شاخص زمانی است، اگر زمان را از عالم حذف کنیم، عالم بی‌معنی می‌شود و حرکت ازعالم حذف می‌شود، عالم عجین با حرکت زمان است.

استاد حوزه علمیه ادامه داد: مهمترین موضوعی که زیرمجموعه زمان در نجوم مورد بحث قرار می‌گیرد بحث حرکات است، که خود تبعاتی دارند. حتی بر اساس دامنه درک ما از عالم منجر به توجه ما به همین حرکت‌های پیرامونی همچون زمین به دور خودش، زمین به دور خورشید، حرکت این منظومه در کهشکان راه شیری، حرکت خود کهکشان راه شیری در عالم است. از یک نگرش دیگر حتی نمی‌توان فهرستی درستی از تعداد حرکت، خودِ زمین تهیه کرد، لذا می‌توان آغاز کرد، ولی نمی‌توان به پایان رساند چرا که هر بار با نسبتی جدیدتر در عالم مواجه خواهیم شد. همه چیز در عالم دارای حرکت، شعور و هدف می‌باشند، نجومی که ما در قرآن به آن می‌پردازیم با موضوع زمان و حرکت در واقع مؤید هدف و حرکت ما است.

حجت‌الاسلام قلمکاریان اصفهانی با اشاره به مصادیق زمان در قرآن اظهارکرد: مهمترین موضوع دانش نجوم بحث زمان است، بطوریکه آن شاخه هیئت نجوم یا شاخه نجوم کروی تعیین زمان است، اما وقتی می‌آییم در محضر قرآن کریم و مبانی آن قرار می‌گیریم، می‌بینیم اشاره‌هایی خیلی کلان به این موضوع زمان داشته است. حتی در جایی هم قرآن کریم می‌فرمایند که شما در توانتان نیست، مانند آیه ۱۸۷ سوره اعراف آمده است؛ «یَسْأَلُونَکَ عَنِ السَّاعَةِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّی لَا یُجَلِّیهَا لِوَقْتِهَا إِلَّا هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَا تَأْتِیکُمْ إِلَّا بَغْتَةً یَسْأَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَلَٰکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ» در این آیه نورانی قرآن کریم از رسول خدا(ص) درخصوص زمان وقوع قیامت سوال می‌کنند که قرآن به یاری پیامبر(ص) آمده و می‌فرماید؛ «پاسخ ده که علم آن منحصرا نزد ربّ و خدای من است، کسی به جز او آن را به هنگامش آشکار نکند،(شأن) آن ساعت در آسمان‌ها و زمین بسی سنگین و عظیم است، نیاید شما را مگر ناگهانی. از تو می‌پرسند گویی تو کاملا بدان آگاهی. بگو: علم آن ساعت فقط نزد خداست»

وی بیان کرد: بخش دیگر موضوع دانش نجوم مربوط به اعداد است. این ساختار‌ها و حرکت‌ها تابعی حرکت بوده و با حرکت بحث زمان مشخص می‌شود.

 

انتهای پیام
captcha