سال قمری که با محرم آغاز میشود نشاندهنده این است که محرم نهتنها آغازگر رشد و پیشرفت است، بلکه نقطه اوج آن در عاشورا و تاسوعا بهمثابه یک دانشگاه رفتارساز ، شور و شعور حسینی را آموزش میدهد و در این میان نقش رسانهها برای تبیین و بازنمایی این حماسه بزرگ درسآموز، قابل توجه است، تشریح زوایای برنامههای مختلف شبکه رادیویی گفتوگو موضوع گفتوگوی ایکنا با مدیر این شبکه رادیویی بود که در ادامه آن را میخوانیم.
رضا کوچک زاده تهمتن؛ مدیر با اشاره به اینکه امسال نیز مانند سنوات گذشته رویکرد این شبکه مترتب بر روشنگری، جهاد تبیین و مقابله با تشکیکها و شبهاتی است که دشمن در جنگ رسانهای به وجود میآورد، گفت: بخشی از اقدامات رسانهای رادیو گفتوگو که روندی ایجابی دارد، حقایق عاشورا و حقایقی که در فرهنگ شیعه وجود دارد را برای مخاطبین خود تبیین میکند.
حسینیه بانوان و تبیین و بازنمایی فرهنگ عاشورا
وی در ادامه با بیان اینکه مقام زن در فرهنگ شیعی جزو ارکان مهمی است که باید توسط رسانهها بازنمایی و تبیین شود افزود: الگو قرار دادن مقام حضرت زینب(س) و حضرت فاطمه زهرا(س) در فرهنگ شیعه و اینکه اساسا شیعه چگونه و به چه میزان به مقام زن و نقش اجتماعی زن و رسالت زینبگونه زن میپردازد، محور یکی از ویژهبرنامههای رادیو گفتوگو به نام "حسینیه بانوان" قرار گرفته است.
مدیر رادیو گفتوگو تصریح کرد: یکى از مباحث قابل طرح در مورد حادثه عاشورا، نقش زنان در این واقعه است. شهید مطهرى، در کتاب حماسه حسینى، میگوید: «تاریخ کربلا، یک تاریخ و حادثه مذکر ـ مؤنّث است. حادثهای است که مرد و زن، هر دو، در آن نقش دارند؛ ولى مرد، در مدار خودش و زن، در مدار خودش»، به همین دلیل است که معتقدیم اگر زینب(س) نبود، عاشورایی هم زنده نمیماند، همین نکته محور برنامههای رادیو گفتوگو در محرم امسال است.
کوچک زاده تأکید کرد: برنامه حسینیه بانوان در ایام محرم هر روز ساعت 10 صبح به روی آنتن میرود این برنامه به آشنایی قشرهای مختلف با نقش مؤثر بانوان در ماندگاری آیینهای حسینی و انتقال فرهنگ عاشورا به نسل جدید میپردازد.
از محرمسازی تا محرمخوانی
مدیر رادیو گفتوگو افزود: نیاز جامعه امروز ما روشنگری است، روشنگری در خصوص شبهات و القائات دشمن در تمامی عرصهها، تا ضمن مقابله با دروغپردازیهای دشمن در ماه محرم، از عاشورا به مانند دانشگاهی انسانساز نام برده و ترویج شود. به همین منظور برنامه امواج شبهه که با رسالت رفتارشناسی رسانههای بیگانه روزهای یکشنبه و سهشنبه ساعت 16 به روی آنتن میرود در این هفته با بررسی تاکتیکها و تکنیکهای رسانههای بیگانه در مقابله با فرهنگ عاشورایی و مکتب حسین، سپرسازی علیه محرم؛ از محرمسازی تا محرمخوانی را محور مصاحبه با کارشناسان و صاحبنظران حوزه رسانه قرار میدهد، تا باطلالسحر تکنیکها و روشهای رسانههای بیگانه در محرمسازی بر مبنای سیاستهایشان را به دست بیاورد.
کوچک زاده بیان کرد: رادیو گفتوگو تلاش دارد همواره سکوی جریانساز جهاد تبیین باشد، تا در شناخت سویهها و رویههای جنگ ترکیبی- شناختی دشمن و راهکار مقابله و شفافسازی با آنها پیشقدم باشد. در همین زمینه امسال نیز با ویژهبرنامه ساعت بیست و چهار و یک دقیقه نگاهی متفاوت به حادثه کربلا را به بحث گذاشته است و از عاشورا با عنوان یک دانشگاه رفتارساز در هر4ساحت، شناخت، شناساندن، شکلگیری و استمرار رفتار یاد میکند و تسلط بر میدان در جنگهای ترکیبی-شناختی را با تکیه بر این دانش بومی مورد مداقه قرار میدهد.
مدیر رادیو گفتوگو با اشاره به اینکه رادیو یک رسانه صرف نیست، بلکه مجرای ترویج انقلاب اسلامی و تامین رزق سیاسی اقشار مختلف جامعه انقلابی ایران اسلامی است، گفت: نقش میسیونرهای مذهبی و فعالیت کارگاههای اندیشهورز در تحریف واقعه عاشورا از حقایق پنهان نشدنی است ، ازاینرو ابعاد مختلف این موضوع مهم در برنامه سراب اندیشه مورد گفتوگوی کارشناسان قرار میگیرد، این برنامه به تهیهکنندگی قاسم اورنگی به مدت 60 دقیقه پخش خواهد شد.
وی تصریح کرد: هنر تعزیه و شبیهخوانیهای مطرح هم در مجله ترکیبی شبیه او با حضور نویسندگان، پژوهشگران هنرهای آیینی و اجرای تعزیههای مرتبط در ۱۰ قسمت ۶۰ دقیقهای؛ سیر تحول هنر تعزیه و شبیهخوانی را مرور و بررسی میکند.
کوچکزاده گفت: عزاداری برای امام حسین(ع) آداب و فرهنگ خاصی دارد که با شور و شعور همراه است. امسال نیز قدم را فراتر از مرزها گذاشتیم و ویژهبرنامه «فرهنگ بدون مرز» را با حضور رایزنهای فرهنگی ایران در کشورهای مختلف تولید کردیم که در این برنامه به نقش رایزنان فرهنگی در ترویج شعائر مذهبی، دینی و آیینی محرم در کشورهای مورد ماموریت آنها خواهیم پرداخت.
وی با بیان آنکه ماه به روایت آه نیز مستندی گفتوگومحور پیرامون پیام عاشورا و مولفههای عزاداری صحیح است خاطرنشان کرد: در این برنامه افراد مختلف از مشاغل مختلف ازجمله مجری، طنزپرداز، ورزشکار، مورخ، واعظ، کارگردان، نقاش و... پیرامون ماه محرم و جنبههای مختلف آن با یکدیگر گفتوگو میکنند. ماه به روایت آه نیز در ۱۳ قسمت ۳۰ دقیقهای روی آنتن میرود.
مدیر رادیو گفتوگو ادامه داد: مقصد بهشت عنوان دیگر برنامه این شبکه رادیویی برای دهه اول محرم است. این برنامه در قالب گفتوگومحور در ۱۳ قسمت ۲۰ دقیقهای به خوانش و بررسی آثار موفق عاشورایی معاصر در قالب شعر و نوحه میپردازد.
وی تصریح کرد: برنامه کوتاه کاروان عاشقی نیز سیر حرکت تاریخی امام حسین(ع) و بسترهای شکلگیری واقعه کربلا را روایت میکند و مستند روایی شیرخوارگان حسینی به اهمیت و ابعاد مختلف شهادت حضرت علی اصغر(ع) اشاره دارد.
کوچکزاده با اشاره به اینکه برنامه گفتوگوی فرهنگی به مناسبت ماه محرم به موضوعات مرتبط با این ایام و تبیین قیام امام حسین(ع) و نهضت عاشورا در آینه فرهنگ متمرکز است یادآور شد: محورهای این برنامه که از هر روز ساعت ۲۰ پخش خواهد شد، تاثیر هنر در تبیین فرهنگ عاشورا، تاملی بر ادبیات عاشورا و هنر دینی، رابطه محرم و عاشورا با فریضه امر به معروف و نهی از منکر، طرح سوگواره بصیرت عاشورایی و شمیم حسینی خواهد بود.
مدیر رادیو گفتوگو در ادامه افزود: برنامه حکایت ناتمام در ۶۰ دقیقه به مشترکات قیام امام حسین(ع) و حضرت مهدی(عج) میپردازد. همچنین برنامه خیمهگاه بهشت نیز در ۶۰ دقیقه، موضوع فضای مجازی و فرهنگ عاشورا را هدف قرار میدهد.
کوچک زاده گفت: دیگر برنامه این بخش جلوههای عشق نام دارد. این برنامه نیز طی یک ساعت به نقش هنرهای تجسمی در معرفی؛ انتقال پیام و فرهنگ عاشورا خواهد پرداخت. کاروان عاشقی، نیز در ۱۵ قسمت سیر حرکت تاریخی امام حسین(ع) و بسترهای شکلگیری واقعه کربلا را شرح میدهد. تا همیشه حسین (ع) هم در ۳۳ قسمت به تبیین سبک زندگی حسینی بر اساس آموزههای عاشورایی میپردازد.
تاثیر هنر در تبیین فرهنگ عاشورا
وی افزود: تجلی عشق در روزهای پنجم و ششم مرداد با موضوعات محرم و روحیه ایثار و شهادت، مرور خاطرات عزاداری محرم در دوران دفاع مقدس و الهامبخشی عاشورای حسینی برای رزمندگان اسلام و همچنین تاثیر محرم و عاشورا در دفاع مقدس، وجوه مشترك عاشورا و دفاع مقدس برای مخاطبان آمده شده است. عشق بدون مرز نیز نحوه عزاداری ایام محرم در كشورهای مختلف را بررسی میکند.
از بررسی اشعار عاشورایی تا بازخوانی ادبی زیارت وارث
مدیر رادیو گفتوگو در پایان با معرفی ویژهبرنامه چراغ به عنوان برنامه شبانگاهی این شبکه رادیویی خاطرنشان کرد: این برنامه از بخشهای مختلفی ازجمله بازخوانی ادبی زیارت وارث با صدای استاد علی معلم، بررسی فرازهایی از زیارت ناحیه مقدسه، بخشی از مقتل الحسین(ع) از مدینه تا مدینه به قلم آیتالله سید محمدجواد ذهنی، بررسی اشعار عاشورایی-معرفی کتاب و همچنین بررسی آیات قرآن کریم متناسب با حرکت اباعبدالله الحسین(ع) تشکیل شده است.
گفتنی است این برنامه به تهیهکنندگی نوشین رهگذر، گویندگی سید یوسف رحیمی، روایتگری بهروز رضوی و با حضور حجتالاسلام علی آقا بالا کارشناس مذهبی هر روز از ساعت 22 و به مدت 115 دقیقه روی آنتن رادیو گفتوگو میرود.
رادیو گفتوگو که همواره تلاش کرده سکوی فراگیر جهت آموزش سواد رسانهای در سپهر رسانهای جمهوری اسلامی ایران باشد، روی موج fm ردیف ۱۰۳.۵ مگاهرتز شنیده میشود، این شبکه رادیویی از طریق برنامه کاربردی ایران صدا هم قابل دریافت است، همچنین فایل متنی و آرشیو این برنامهها را از طریق سایت این شبکه به نشانی http://radiogoftogoo.ir/ دنبال کنند.
محمد حاتمی
انتهای پیام