به گزارش ایکنا به نقل از انتشارات ایران، مراسم رونمایی از کتاب «جزیره سرگردانی» نوشته بیژن مومیوند با حضور ابراهیم فیاض استاد دانشگاه، عباس سلیمی نمین پژوهشگر تاریخ معاصر، محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و احمدرضا کریمی نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ و عضو سابق مجاهدین خلق در سالن جلسات موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران برگزار شد.
تغییر ایدئولوژی سازمان مجاهدین؛ محور اصلی «جزیره سرگردانی»
در ابتدای مراسم بیژن مومیوند نویسنده کتاب به عنوان اولین سخنران مراسم گفت: گفتوگوهای داخل این کتاب از پروندههای مختلفی بوده که در نشریات مختلف منتشر شده است. هسته مرکزی و محور اصلی که در کتاب بوده، تغییر ایدئولوژیکی است که در سازمان مجاهدین رخ داد.
وی افزود: ما به دنبال چرایی این تغییر بودیم و خواستیم ببینیم این تغییر انحرافی بوده که کسی مثل تقی شهرام آن را به وجود آورده یا امری اجتنابناپذیر؟
نویسنده کتاب «جزیره سرگردانی» تاکید کرد: اگر بخواهم امروز کتابی در مورد مجاهدین بنویسم با زاویه نگاه دیگری مینویسم.
عطریانفر: کشور ما در حال پوستاندازی است
محمد عطریانفر، فعال سیاسی در مراسم رونمایی از کتاب «جزیره سرگردانی» که سهشنبه دهم مرداد در مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران برگزار شد، گفت: چرا سازمان مجاهدین خلق اینقدر مهم است؟ چه چیزی آن را زنده نگه داشته است؟ در این زمینه گامهای خوبی برداشته شده است و نهاد مطبوعاتی ایران بسیار جذاب کار کرده است. به نوعی حاشیه از متن دارد بزرگتر میشود.
عطریانفر بیان کرد: واقعیت این است که کشور ما به دلیل تاریخی و نوع حاکمیت دارد پوستاندازی میکند و باید یک دوره انتقالی را طی کنیم. از این فرایند عمومی جدا نیستیم و فراز و فرودهایی خواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: اگر به خاطرات گذشتگانمان دقت کنیم، میبینیم فقط چند خاطره بزرگ مانند ۳۰ تیر یا ۲۸ مرداد را در ذهن دارند، این اتفاقهای اندک تمام سرمایه سیاسی پدران ما بودند ولی امروز ما هر سال چند اتفاق مهم را به چشم میبینیم. این طبیعت این ایام گذر است.
عطریانفر بیان کرد: اینها از الزامات عصر ماست و تولید چنین کتابهایی باید ذیل هدایت کسانی باشد تا رسالت محصول تولیدی قابل تایید باشد و ما را زودتر به نقطه روشن برساند.
عطریانفر گفت: البته چنین کتابهایی باید به گونهای نوشته و بیان شود تا نسلهای پس از ما که آنها را میخوانند همذاتپنداری در آنها بیدار شود و این از ضرورتهای مکمل است.
فیاض: هنوز مجاهدین خلق را شخم نزدیم
ابراهیم فیاض استاد دانشگاه تهران در ادامه این نشست درباره سیر تاریخی حضور افراد و حزبهای مختلف در سیاست داخلی ایران گفت: زمانی که این کتاب را خواندم، در بخشهایی از کتاب کلافه شدم و آن را کنار گذاشتم. حالت تاسفی که همه جامعهشناسان با آن درگیرند، در من اوج گرفت. من یاد گروهی از دوستانم افتادم که در آن دوران عضو این گروه بودند و از ابتدا با تفکرات آنها آشنا بودم. خلاف نویسنده معتقدم در این کتاب اتفاقات شبیه همه آثار قبلی با این موضوع است.
فیاض در رابطه با اصطلاح «فهمیدن تاریخ» و درس گرفتن معنای دقیق آن گفت: بحث اصلی روششناسی است که باید آن را با مباحث دینی بسنجیم. مثلا ما در بحث امامت تفسیر خلافت کردیم، در رابطه مجاهدین هم گرفتار تفاسیر متعدد هستیم. اما مجاهدین خلق یک اسلام اموی است که مبنای خود را بر اساس خلق میگذارد. همان تفکری که در ادامه به داعش ختم شد.
وی ادامه داد: اینکه مجاهدین خلق از نظر ساختاری هنوز زنده است و گروهی میخواهند به آن بپیوندد، نشان میدهد فقط به دلیل حمایت امریکا و انگلیس نیست. ما هنوز مجاهدین خلق را شخم نزدیم.
این جامعه شناس اضافه کرد: «جزیره سرگردانی» مقدمهای برای آثار بعدی است و باید آن را ادامه داد. مومیوند باید عادت کند که هر روز بنویسد و آن را بکشاند به سمت آدمهایی که عضو مجاهدین بودند. اینکه امروز مجاهدین زنده است، باید برای حکومت هم مهم باشد و باید آن را بررسی کرد تا بهتر شناخت.
سلیمی نمین: در قاعده سازمان مجاهدین خلق تشکیلات بالاتر از افراد است
عباس سلیمی نمین پژوهشگر حوزه تاریخ درباره این کتاب و اتفاقات مربوط به مجاهدین خلق گفت: مسئله مجاهدین خلق اصلا تفکر نبود و ما نباید کسی مثل دکتر شریعتی را از سنخ مجاهدین بنامیم. این سازمان از ظلم و زور برای حذف اشخاص استفاده میکرد و قاعدهشان این بود که تشکیلات بالاتر از افراد است.
وی افزود: آثار متعددی درباره مجاهدین خلق چاپ شده که از این کتاب بهتر است. به نظرم مسئله مهم ما امروز شناخت مجاهدین خلق است. این سازمان با داعش بسیار تفاوت دارد.
پژوهشگر تاریخ معاصر تاکید کرد: امروز بعضی از نحلههای فکری و رسانههای اصلاحطلب مجاهدین را تطهیر میکنند و طوری نشان میدهند که آنها در انقلاب نقش محوری داشتند و پس از انقلاب سهم آنها را ندادند و نشان میدهند این سازمان راهی نداشت به جز دست بردن به سلاح.
در ادامه برنامه، مراسم نمادین رونمایی از لوح یادبود کتاب با حضور حاضرین در جلسه برگزار شد.
انتهای پیام