به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست هماندیشی و هماهنگی برگزاری همایش حافظان قرآن کریم استان تهران به منظور بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای قرآنی، با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد زهرایی، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان تهران، سیدمحسن موسوی بلده، پیشکسوت قرآنی کشور، احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی کشور، معتز آقایی، استاد قرآن، محمدمهدی بحرالعلوم، مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم و جمعی از مدیران، اساتید، حافظان قرآن، فعالان و متولیان این حوزه از سوی اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران عصر امروز شنبه، ۱۵ مهرماه برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین اسماعیل کاظمی، رئیس امور قرآنی اداره کل تبلیغات استان تهران در ابتدای این نشست با اشاره به ضرورت برگزاری همایش حافظان قرآن کریم استان تهران، گفت: مدتها بر روی این بحث فکر کردیم که برای حفظ قرآن و حافظان قرآن کریم یک کار ویژهای را انجام دهیم که بروز و ظهوری در استان و حتی در کشور داشته باشد. به دلیل اینکه تهران الگویی برای سایر شهرها است، میتواند در کشور نیز اثر داشته باشد؛ لذا به این نتیجه رسیدیم که همایشی برای حافظان قرآن داشته باشیم. همایشی که حفاظ ما در عرصه اجتماع به چشم بیایند.
وی افزود: این جلسه برای این است که امتداد این همایش را بررسی کنیم و ببینیم که چه دستاوردی برای آن به دست خواهد آمد و چه اتفاقی مهمی برای بعد از آن میتوان برای حفاظ رقم زد؛ لذا در اینجا با همفکری اساتید و مؤسسات برتر حفظ به دنبال آن هستیم تا برای امتداد جریان حفظ در جامعه قرآنی و در سطح کشور برنامهریزی داشته باشیم.
رئیس امور قرآنی اداره کل تبلیغات استان تهران با بیان اینکه این برنامه قرار است جمعه ۱۹ آبان در مصلای امام خمینی(ره) با حضور ۵ هزار نفر از حافظان قرآن کریم برگزار شود، تصریح کرد: به دنبال این هستیم که در حوزههای مختلف ازجمله تدبر در قرآن و حفظ به بهترین نتیجه برسیم. باید برای کار قرآنی مشورت بگیریم، چراکه یکتنه جلو رفتن نتیجه مطلوب را نخواهد داد؛ لذا یک عملیات مشترک با مؤسسات قرآنی در این عرصه پیشبینی شد.
تجمعی به نام حافظان قرآن نداریم
در ادامه این نشست محمدمهدی بحرالعلوم، مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم، با بیان اینکه همایش حافظان را برای کل کشور طراحی کردهایم، اما باتوجه به محوریت و الگوبودن تهران، تصمیم گرفتیم قبل از اینکه این طرح را به کل کشور ابلاغ کنیم ابتدا در تهران آن را برگزار کنیم، گفت: امروز حافظان قرآن در کشور بروز و ظهور اجتماعی چندانی ندارند. شاید به صورت فردی حافظانی باشند که در بخشهای دولتی و حاکمیتی بروز و ظهور داشته باشند، اما تجمعی به نام حافظان قرآن نداریم.
استاد حفظ قرآن کریم ادامه داد: جبهه مخالف و دشمن امسال اهانت به قرآن و قرآنسوزی را راه انداختند و از طرفی بحث عفاف و حجاب را مورد هجوم قرار دادند ولی ما حافظان قرآن در این عرصه بروز و ظهوری نداشتهایم لذا بر آن شدیم تا مجمع حافظان قرآن کریم را در تهران راهاندازی کنیم. هرچند در ادامه این موضوع مطرح شد که این تجمع فیالنفسه ارزشمند است و باید بهترین نتیجه را از آن برداشت کنیم لذا امیدواریم که این یک جریان جدی، منظم و با برنامه باشد.
مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم، با بیان اینکه هفته گذشته همایشی در سطح حافظان دانشگاه علوم پزشکی کشور برگزار شد که تجربهای را در این خصوص به دست آوردیم، گفت: بایستی این همایش نتایجی را در ابعاد آموزشی، تبلیغی، ترویجی، انگیزشی و همچپنین پشتیبانی برای پیگری مسائل حافظان داشته باشد و تکبعدی نباشد تا بتوانیم مجموعهای از این جریانها را داشته باشیم؛ براین اساس میتوان جریان بلندمدتی را تعریف کرد که در طول سال ۱۴۰۲ به همه این جنبهها به طور کافی پرداخت.
سیدمحسن موسوی بلده، استاد و پیشکوست قرآنی کشورمان در بخش دیگری از این نشست ضمن قدردانی از همت متولیان این همایش گفت: برگزاری این همایش از موضوعاتی است که خیلی وقت بود جای خالیاش احساس میشد. از آنجایی که استان تهران نسبت به کشور مرکزیت دارد، هر فعالیتی که در آن انجام بشود، اثرش را در سراسر کشور نشان میدهد؛ لذا با صراحت باید گفت استان تهران در حوزه فعالیتهای قرآنی درحال پوستاندازی است.
وی با بیان اینکه امروز سازمان دارالقرآن در رابطه با بحث قرآن در حال یک تحول است، تصریح کرد: این تحول از نظر مسئولان سازمان دارالقرآن، یک تحول مثبت است که این سازمان را به جایگاه اصلی مسئولیتش بازمیگرداند؛ اما بنده مخالف این نظر هستم. مسئولی میگفت که دارالقرآن، تبدیل به دارالقرا شده بود و ما میخواهیم آن را دارالقرآن کنیم، اما بنده عرض میکنم که دارالقرآن باید دارالقرا شود چراکه ما در کشور به دارالقرا نیاز داریم و ای کاش دارالقرا را تقویت و ارتقا میدادند.
پیشکوست قرآنی کشورمان اظهار کرد: این افتخار نیست که این سازمان اینگونه از داخل تخریب شود؛ اتفاقی که از آن به کودتای خزنده تعبیر میکنم؛ آن هم به عنوان کسی که اولین آجرهای این سازمان را در کنار استاد خدام حسینی سر هم گذاشت. سازمان دارالقرآن به اصلی پرداخت که باید به آن پرداخته میشد و سالهای سال، به جای خوبی رسید که تنها تشکیلات منظم کشوری فعالیتهای قرآنی در زمینه جریان مقدس تلاوت بود.
موسوی بلده با بیان اینکه بنیانگذار جریان مقدس تلاوت پیامبر(ص) بود که هم خود قرآن میخواند و هم به دیگران تأکید میکرد، گفت: الان سازمان دارالقرآن تمام همت خود را بر روی تدبر گذاشته است؛ باید گفت که تدبر اصل بحث قرآن است و قرآن برای تدبر آمده است؛ روشهای رسیدن به این هدف مقدس را هم خود خدا به نحوی در قرآن اشاره کرده است. تدبر در عین حال بسیار ساده است و نباید زیاد از آن ترسید.
مانع تدبر بیسوادی نیست، قفل دل است
وی افزود: تدبر یعنی از کنار جملات به سادگی رد نشویم. مانع تدبر بیسوادی نیست، قفل دل است. بنابر این به عرب زمان جاهلیت خدا میفرماید که چرا تدبر نمیکنید؟ اگر این قفل دل کنار برود همه چیز فهم میشود. دارالقرآن باید برای تدبر همین هدف را داشته باشد و هدفش را بزرگ ببینید و راه وصولش را آسان ببینید. راه تدبر در قرآن را خود خدا بیان کرده است. آنجا که میفرماید قرآن را بخوانید و در آن تدبر کنید. اما امروز کسی قرآن را برای تدبر نمیخواند. اگر بحث مطالعه باشد دشمنان خیلی بهتر از ما قرآن را مطالعه میکنند و از دل همه این موارد هم داعش را ایجاد کردند. آنها توانستند دنیا را از اسلام متنفر و اسلامهراسی ایجاد کنند.
استاد قرآنی کشورمان بیان کرد: ما قرآن را تلاوت میکنیم، اما دشمنان آن را مطالعه میکنند. اما حق تلاوت این است که آن را به ترتیل بخوانند، در آن تدبر کنند و بعد عمل کنند. اینگونه جریان مقدس تلاوت در کشور جا میافتند و ما امروز به این جریان نیاز داریم. تدبر بدون هرکدام از این موارد قابل اجرا نیست.
موسوی بلده با اشاره به اینکه اگر دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی میخواهد بحث قرآن را مطرح کند و بحث تدبر قرآن را برعهده بگیرد، باید بداند که راه تدبر و فهم قرآن از ترتیل میگذرد، گفت: ترتیل را باید اشاعه داد. دارالقرآن باید برای رسیدن به تدبر بحث قرائت قرآن را برعهده بگیرد.
وی با تأکید بر اینکه براساس این همایش میخواهیم مقدمه تدبر و عمل به قرآن را با وسیله مناسب خودش پیش ببریم، گفت: وسیله مناسب تدبر حفظ قرآن کریم است و اهمیت این جلسه نیز از این جهت است. خود ما هم باید به این موارد ایمان داشته باشیم و اگر میخواهیم تدبر، حفظ و قرائت به نتیجه برسد، باید این ایمان قلبی باشد.
پیشکوست قرآنی کشورمان در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امروز تنها راه نگهداشتن فرزندانمان از مسیرهای انحرافی، قرآن، تلاوت قرآن و انس با آن است، اظهار کرد: ما تنها از این طریق میتوانیم بچههایمان را به این مسیر بیاوریم لذا قرار است این هدف مقدس را در این جلسه پایهگذاری کنیم.
احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی کشورمان نیز در این جلسه با بیان اینکه تأکید ما در جلسات قرآن خواندن است، گفت: همه مطالب در خواندن اتفاق میافتد. چند نفر را میشناسم که بر اثر تلاوت روزانه ۱۵ دقیقهای قرآن، حافظ قرآن شدهاند. اهل بیت(ع) روزانه به تلاوت میپردازند و دهها و بلکه هزاران بار قرآن را ختم کردهاند. اگر تکرار کردن آیات قرآن بیوجه بود چرا باید آنها چنین کاری را انجام میدادند؟ پس این نیاز را اهل بیت(ع) احساس میکردند و ما هم باید آن را احساس کنیم.
وی با طرح این سوال که چرا بایستی حفظ قرآن و تلاوتی که منجر به حفظ میشود دست کم گرفته شود؟ چرا مردم ما امروز نزدیک به ۱۰۰ صفحه دعا حفظ هستند، اما قرآن را حفظ نیستند، گفت: این از مظلومیت قرآن است. اینکه مردم دعا را حفظ هستند و ولی قرآن را نه، به دلیل اقدامات صدا و سیما است. ما در صدا و سیما نتوانستیم موضوع حفظ را جا بیندازیم و هیچکس هم به فکر نیست.
قاری بینالمللی کشورمان با اشاره به اینکه خواندن روزانه قرآن اگر در جامعه سنت شود قاریان ما حافظ میشوند، گفت: امروز ریلی برای استفاده از حافظان در جامعه نیست. اگر حافظ را تربیت میکنیم، بعد از آن کجا باید مورد استفاده قرار گیرد؟ بنده یکی از طرفداران جدی بحث حفظ هستم، اما اگر تربیت حافظ انجام شد بعد از آن چه باید کرد؟ جامعه ما در این عرصه کشش ندارد.
وی بیان کرد: باید به سمت همگانی کردن استماع تلاوت برویم تا مردم روزانه حداقل ۱۵ آیه از قرآن کریم به گوششان برسد. این شیوه ائمه بود که روزانه قرآن را تلاوت میکردند تا در طول عمر با آن انس بگیرند و آن را حفظ کنند.
معتز آقایی، استاد و پیشکسوت قرآن کشورمان نیز در این نشست با تأکید بر اینکه باید کرسیهای تلاوت ویژه حفاظ داشته باشیم، گفت: چه اشکالی دارد جلساتی تشکیل شود که فقط برای ارائه محفوظات قرآنی است. نمونه این جریان را حرم حضرت معصومه (س) برگزار میکند. یکی از راههای استفاده از حفاظ تقویت همین کرسیهای حفظ است.
مهمترین نکات و نظراتی که در ادامه این نشست توسط حضار ارائه شد به شرح زیر است؛
وهاب خدابخشی
انتهای پیام