به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی «بچههای مسجد» با حضور کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، سیدمصطفی موتورچی؛ دبیر جشنواره امروز ۱۶ اردیبهشت در حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای جلسه زارعی گفت: این جشنواره بعد از چهار ساله وقفه برگزار خواهد شد زیرا در دوره چهاردهم احساس کردیم نیاز است این رویداد به شکلی کارشناسانهتر و زیرساختی به موضوعات تئاتری توجه کند. برای همین با تعاملی چهار ساله دوره پانزدهم برگزار میشود تا شاهد اتفاقات جدید و جریانساز در این جشنواره باشیم. شعار این دوره جشنواره پانزدهم «خانه هنرم مسجدم» است.
وی افزود: در این چهار سال با برگزاری جشنواره «گلدستهها» تلاش کردیم در حوزه نمایشنامهنویسی نیروهای خوبی تربیت کنیم. حاصل این اتفاق، نمایشنامههایی است که در دوره پانزدهم «بچههای مسجد» از آنها برای خلق کارهای تئاتری بهره برده شده است. پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی «بچههای مسجد» با شرکت ۱۴ گروه از هنرمندان عرصه تئاتر در مساجد سراسر کشور قرار است از ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت در شهرستان بافق استان یزد برگزار شود.
زارعی با بیان اینکه برای این جشنواره چشمانداز 9 ساله در نظر گرفته شده، گفت: برای اینکه از رویدادی توقع جریانسازی داشته باشیم نباید آن اتفاق را در زمانی یک یا دوساله ارزیابی کنیم در این راستا، زمانی 9 ساله در نظر گرفتهایم تا بتوانیم به آنچه مدنظرمان بوده، برسیم. این رویداد هنری دینی تلاش دارد شرایطی را به وجود بیاورد تا در آیندهای نزدیک، برگزیدگان جشنواره تئاتر فجر از میان بچههای مسجد باشند.
وی با بیان اینکه استقبال از جشنواره «بچههای مسجد» خیرهکننده بوده، گفت: حمایتی که از این اتفاق به عمل آمد دور از انتظار بود زیرا جشنواره پانزدهم بدون اعلام فراخوان برگزار میشود و تنها به برگزیدگان جشنوارههایی استانی در دورههای قبل اکتفا کرد. اما با این وجود تعداد متقاضیان بسیار زیاد است و ما توانستیم 42 نمایش را برای بازبینی انتخاب کنیم. از یک ماه ونیم پیش کار بازبینی آثار آغاز شد و در نهایت 14 اثر برای حضور در جشنواره انتخاب شده است.
در ادامه جلسه موتورچی در سخنانی بیان کرد: دوره پانزدهم در حالی برگزار میشود که همانگونه که آقای زارعی بیان کردند بدون فراخوان برگزار میشود چون میخواستیم در این دوره حاصل 4 سال وقفه و کارگاههایی که در طول این ایام برگزار کردیم، مورد استفاده قرار گیرد. این جشنواره از سرمایههای خود نظیر جشنواره نمایشنامهنویسی «گلدسته» و رویدادهای استانی بهره برد. در سالهای آینده مطمئناً شکل برگزاری جشنواره بسیار وسیعتر از آن چیزی که امروز میبینیم، خواهد بود.
وی ادامه داد: در طول 4 ساله وقفه تئاتر «بچههای مسجد» شاهد برگزاری کارگاههای مختلف بودیم که حاصل آن 800 گروه نمایشی بود. از این تعداد 200 گروه مختص گروههای روستایی هستند. این جشنواره در شهر بافق و یزد برگزار میشود. مکانهای که در آنها تئاترها روی صحنه میروند مساجد و امامزادهها هستند. داوران این دوره سه نفر از بانوان تئاتری هستند. اعظم بروجردی، الهام چرخنده و وفا طرفه آثار این دوره را داوری خواهند کرد. دلیل انتخاب بانوان برای هیئت داوران این بوده تا بتوانیم به نوعی حمایت بیشتری از زنان هنرمند این مرزوبوم داشته باشیم.
دبیر جشنواره درباره جایزه ویژه این رویداد چنین توضیح داد: فرجالله سلحشور یکی از هنرمندان این سرزمین است که از مسجد به هنر راه پیدا کرد برای همین جایزهای ویژه به مبلغ 20 میلیون تومان برای آن در نظر گرفتهشده است و 300 میلیون تومان به برگزیدگان جشنواره پانزدهم اهدا خواهد شد. جوایز جشنواره گروهمحور بوده و به برگزیدههای اول تا سوم اعطا میشود.
وی با بیان اینکه جشنواره «گلدستهها» همچنان ادامه خواهد داشت، گفت: امسال چهارمین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی «گلدستهها» را خواهیم داشت. افتتاحیه در کنار مزار شهدای گمنام شهر بافق خواهد بود. در طول جشنواره برای بچههای انجمن نمایش بافق دو کارگاه طراحی کردیم و آنجا کارگاه نمایشنامهنویسی و دوره کارگردانی برگزار میکنیم.
در انتهای جلسه خبرنگار ایکنا از زارعی سؤال کرد: برگزاری این رویداد در مسجد و امامزاده با هدف اشاعه مفاهیم دینی در عالم هنر برگزار میشود اما آیا اجرای تئاتر در مکانی غیر از سالن نمایش روی کیفیت کار تأثیر نمیگذارد و همین امر هدف جشنواره را کمرنگ نمیکند؟
زارعی جواب داد: برگزاری تئاتر در فضاهایی محیطی امری رایج در دنیا است حتی در آمریکا شاهد برگزاری تئاتر در گاراژها هستیم. هماکنون نیز در کشور تونس جشنوارهای تئاتری با عنوان تئاتر «صحرا» برگزار میشود که ایران نیز در این رویداد حضور دارد. برای همین تصور نکنید صرف برگزاری تئاتر در سالنهای فاخر دلیلی بر ارتقای کیفی آن رویداد است. تئاتر زمانی جریانساز میشود که بتواند از معنا و مفهوم به درستی بهره برد. این خواسته مورد نظر جشنواره «بچههای مسجد» است البته موفقیت برخی از برگزیدگان دورههای قبل در جشنواره تئاتر فجر نشان داده در رسیدن به این خواسته توانستیم تا حدی موفق باشیم.
وی در پایان جلسه تصریح کرد: جشنواره «بچههای مسجد» را با این هدف برگزار نمیکنیم که صرفاً اقدامی نمایشی انجام داده باشیم چون این امر به معنای هدر دادن بیتالمال است. از نظرات و همکاری اهالی تئاتر هم در برگزاری این رویداد استفاده خواهیم کرد.
در انتهای این نشست، پوستر پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچههای مسجد رونمایی شد.