به گزارش ایکنا؛ رشد ۳ برابری تحویل پروژههای مدارس تهران، دیوارنگارههای تهران به رنگ انتخابات و رحلت امام خمینی، مرز آبادان آماده تردد زائران اربعین، جراحی رایگان بیماران مبتلا به شکاف لب و مراسمهای بزرگداشت سالگرد ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب از جمله مهمترین رویدادهای هفته گذشته در حوزه اجتماعی بود.
همچنین خبرگزاری ایکنا یادداشتهای متعددی با موضوع ارتحال امام خمینی(ره)، شهادت امام جواد(ع) و درسگفتارهایی با عنوان «سلامت در حج» و «اسرار حج» منتشر کرده است که به ویژه درسگفتارها با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شده است.
با توجه به انتخابات ریاست جمهوری که طی روزهای آتی برگزار خواهد شد، با رونمایی از دیوارنگارههای مربوط به این موضوع، تب انتخابات آغاز شده است و به عبارتی مهمترین موضوع گپ و گفتهای این روزهای هر محفل و مجلسی به موضوع انتخابات اختصاص دارد.
گروه اجتماعی ایکنا در این گزارش، مروری بر گزیدههای رویدادها و گفتوگوهای هفته گذشته دارد که تقدیم مخاطبان میشود.
غربتزدایی از اندیشه امام راحل برای جوانان
حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین به مناسبت ارتحال امام خمینی(ره) یادداشتی نوشته است که در بخشی از آن میخوانیم؛ غربت اندیشه امام در بخشهایی از جامعه ما در حالی است که ایشان از معدود شخصیتهای مذهبی است که با قرائتی جذاب از دین اسلام، که جوهره آن پیوند میان دین و سیاست بود، توانست اکثر نیروها و گروههای مختلف اجتماعی و تودههای مردم دوران خودش را بسیج و نظام سیاسی حاکم را سرنگون و نظام جمهوری اسلامی را پایه ریزی کند.
پرسش مهم سوره انشراح
حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین یادداشتی را به مناسبت ایام شهادت امام جواد(ع) و با محور «پرسشگری در قرآن» نوشته که در بخشی از آن آمده است؛ پرسش سوره انشراح شاید در تدوام سوره ضحی که اسلوب بیانی مشابهای با یکدیگر دارند، یادآور عالیترین، نابترین و خوشترین عنایت و عطایای الهی به پیامبر و رسول خاتم (ص) است. به نظر موهبت در این آیات از عنایتهایی است که خداوند منحصرا به پیامبر خاتم (ص) مرحمت فرموده است؛ زیرا حضرت موسی کلیم (ع) به هنگام ابلاغ رسالتش به سوی فرعون از خداوند این عطیه الهی را تقاضا میکند، آنگاه که او ماموریت مییابد تا رسالت خویش را ابلاغ کند.
سلامت در حج
نعمت سلامتی همیشه شیرین است، اما اهمیت این نعمت در مراسم و مناسک دینی بیش از پیش نمایان میشود. خبرگزاری ایکنا با توجه به اهمیت مقوله بهداشت و سلامت زائران در حج به تهیه درسگفتارهایی در این زمینه اقدام کرده است.
اسرار حج
هوش مصنوعی قطعاً به حساب و کتابهایی تن خواهد داد
این روزها همه ما میدانیم زندگی ما با هوش مصنوعی معنای دقیقی ندارد ولی بدون آن نیز بیمعناست. بیتعارف انسانِ امروز وارد زندگی بیچون و چرا با هوش مصنوعی شده است و برای زندگی مسالمتآمیز با آن، باید آگاهی و داناییاش را بیش از پیش افزایش دهد. امروز ما بیش از ترس بیهوده یا امید واهی به هوش مصنوعی باید نسبت به شناخت ظرفیتهای آن و امکاناتی که برای زندگی ما فراهم میآورد، آگاه شویم و از رهگذر این آشنایی رابطهمان را با آن و دنیای مجازی تنظیم کنیم و به تعبیر دکتر یونس شکرخواه؛ «بهترین کار این است که از رفتارهای هوش مصنوعی نترسیم؛ چون همه چیز را خودمان نوشته و به دست او دادهایم.»
یونس شکرخواه، استاد پیشکسوت علوم ارتباطات اجتماعی و محقق ارتباطات و فضای مجازی در گفتوگوی تفصیلی با ایکنا با موضوع اصلی «هوش مصنوعی و زندگی انسان امروز» به پرسشهای متفاوتی حول این موضوع پاسخ گفت. گفتوگویی که مشروح بخش نخست آن به موضوع «هوش مصنوعی در خدمت مرگ زمان و مکان» اختصاص داشت.
پدر روزنامهنگاری آنلاین در بخش دوم این گفتوگو بیان کرد: هوش مصنوعی قطعاً به حساب و کتابهایی تن خواهد داد. من به این اتفاق بدبین نیستم، به نظرم باید بتوانیم آن را درست ارائه کنیم. هر موضوعی آدابی دارد که باید رعایت شود و این آداب درباره هوش مصنوعی نیز صادق است.
وی در پاسخ به اینکه فکر میکنید میتوان هوش مصنوعی را گول زد و فریب داد، گفت: به میزانی که برنامهنویسی بدانید و با ابزار پدیده سر و کار داشته باشید و متوقف به ظاهر آن نشوید، بله میتوانید هوش مصنوعی را گول بزنید. در درون آن سیستم به میزانی که شما آشنا هستید، میدانید که کجا ترد است و کجا شکننده. من به شما قول قطعی میدهم خیلی زمان میبرد که هوش مصنوعی بخواهد احساس کند و حتی کژتابیهای زبانی را بفهمد. میدانید کی کژتابی را میفهمید؟ وقتی که بافت را هم در اختیار داشته باشد. ولی حس و تجربه را چطور؟ الآن هوش مصنوعی چیزی شبیه ساعت است که هیچ تجربهای ندارد. شما فرض کنید تمام نسخههای دیجیتالی به نسخههای مکتوب بازگردند. ما زمان نداریم که آنها را بخوانیم ولی خوشبختانه، چون در دسترس قرار میگیرد تکلیف یک پدیده زودتر روشن میشود.
جراحی رایگان مبتلایان به شکاف لب
سی و سومین سفر خیریه مؤسسه ملی سلامت مرهم به مناطق کمبرخوردار این بار به مقصد خرمآباد انجام میشود. طی این سفر که از ۲۵ تا ۲۸ خردادماه صورت خواهد گرفت، افراد مبتلا به اختلال شکاف لب که تاکنون جراحی نشده اند به صورت رایگان توسط پزشکان متخصص جراحی پلاستیک مرهم جراحی میشوند.
افراد مبتلا به اختلال شکاف لب برای ثبتنام باید نام، نام خانوادگی، سن و شهر خود را به شماره ۰۹۰۰۳۴۰۸۶۳۶ واتساپ کنند تا نام آنها در لیست جراحی شکاف لب قرار گیرد.
رشد ۳ برابری تحویل پروژههای مدارس تهران در سال ۱۴۰۲
عباس زارع، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران یکشنبه ۱۲ خردادماه در نشست خبری گفت: در سال گذشته ۱۱۱ مدرسه با هزار و ۲۷۳ کلاس درس را تحویل دانشآموزان و ادارات آموزش و پرورش استان تهران دادیم و در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نزدیک به ۲۱۴ مدرسه تحویل دانشآموزان شد که سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۱ رشد سه برابری داشتیم.
وی افزود: حذف بخاری شعله مستقیم از جمله اقدامات دیگر است که میتوان گفت هیچ مدرسهای در استان تهران وجود ندارد که دارای گرمایش شعله مستقیم باشد. سال گذشته یک میلیون متر مربع اجرای آسفالت و ایزوگام مدارس را داشتیم و حدود ۲۱۵ مدرسه تعمیر شدند.
چرا روز دحوالارض خاص است
روز ۲۵ ذی القعده مصادف با «دحو الارض» است که خشکیها گسترده شده و زمین کعبه از زیر آبها بیرون آمده است، این شب و روز دحوالارض از ایام مهم عبادی در طول سال است.
حجتالاسلام سیدحسین خادمیان نوشآبادی، پژوهشگر و مدرس علوم دینی در گفتوگو با ایکنا به تشریح دلیل اهمیت و توجهی که اسلام به روز دحوالارض دارد پرداخت و با انتقاد از کمکاری صورت گرفته در خصوص معرفی این روز بزرگ، گفت: این از کم کاری ما و اهل تاریخ ماست؛ ما با همه مستنداتمان میتوانستیم مبنای سایر مذاهب شویم به نحوی که حتی درباره معالم و معارفشان به ما استناد کنند، اما بر اثر تنبلیها، خیانتها و ... امروزه متأسفانه مستشرقان که دست خالی هستند با تحریف مبانی ما برای عدهای خام فکر تکیهگاه، مرجع و مأخذ شدهاند.
این پژوهشگر مباحث دینی پس از این مقدمه، گفت: امام رضا(ع) فرمودهاند که ۲۵ ذیالقعده، دحوالارض و روز ولادت حضرت ابراهیم(ع) و حضرت عیسی(ع) است. میدانیم که مسیحیت تاریخ ولادت حضرت عیسی(ع) را نمیداند و تاریخی را با هم برای این روز قرارداد کردهاند و کریسمس یک قرارداد است. اگر ما این مبنا را پررنگ کرده و جدی میگرفتیم، مسیحیت میتوانستند تاریخ ولادت پیامبرشان را به استناد محدثان و مورخان شیعه بشناسند و آن روز را برای پیامبرشان جشن بگیرند.
گفتمان و منش شهید جمهور باید برای نسل جوان تبیین شود
آیین آغاز طرح «تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده در ایران» شنبه ۱۲ خرداد با حضور زینب اختری، رئیس مرکز زنان و خانواده وزارت کشور، زهره جعفری، مدیرکل دفتر زنان و خانواده استانداری تهران، سیدروحالله طوسی، معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران، مجتهد سرابی، مسئول دفتر طرحهای ملی و فراگیر جوانان استان تهران و زهرا نقیزاده، رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا (س) برگزار شد.
زهرا نقیزاده، رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) در این مراسم به معرفی طرح «تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده در ایران» پرداخت و گفت: در اولین گام از این طرح، جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) با دغدغه اندیشهورزی و ارائه پیشنهادهای راهبردی در حوزه تحکیم خانواده یک مرور سیستماتیک جامع بر دانش آکادمیک تولید شده در این حوزه انجام داد تا بتوان با تحلیل نتایج این گام در ترکیب با نشستهای تخصصی با هدف انتقال تجربه به سیاستگذاران و سازمانهای اجرایی، راهبردهای سیاستگذارانه را در اختیار دغدغهمندان و سازمانها قرار دهد.
زینب اختری، رئیس مرکز زنان و خانواده وزارت کشور تأکید کرد: یکی از کارهای مهم این است که سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب درباره خانواده باید به عنوان سند بالادستی مورد توجه باشد و در اجرای همه برنامهها و طرحها به آن توجه کنیم.
زهره جعفری، مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری با تأکید بر دغدغههای رئیس جمهور شهید در رابطه با تحکیم خانواده گفت: این دغدغهمندی مسئولیت ما را در این زمینه سنگین میکند. تحکیم خانواده در سیاستهای برنامه هفتم توسعه نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
ارائه خدمات گسترده جهادی در دولت شهید آیتالله رئیسی
سردار محمد زهرایی، رئیس سازمان بسیج سازندگی در گفتوگو با ایکنا، به تبیین شخصیت شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی پرداخت و اظهار کرد: شهید آیتالله رئیسی مصداق بارز این جمله در رابطه با شهید حاج قاسم سلیمانی بود که شهیدوار زندگی کرد و در نهایت نیز شهیدوار از این دنیای فانی رخت بربست.
وی افزود: از ویژگیهای بارز این شهید والامقام میتوان به خستگیناپذیری و در میان مردم بودن ایشان اشاره کرد. رفتار ایشان از زمانی که بنده حقیر به یاد دارم در تمامی مقاطع و سطوح مدیریتی از قوه قضائیه گرفته تا زمانی که ایشان در آستان قدس رضوی حضور داشتند و همچنین مجلس خبرگان رهبری و ریاست جمهوری، هیچ تغییری با مردم نکرد و هیچگونه منیت در رفتار این شهید والامقام وجود نداشت.
دیوارنگاره میدان ولیعصر(عج) رنگ انتخابات گرفت
دیوارنگاره میدان ولیعصر(عج) در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و به مناسبت سالگرد رحلت بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی با سخنی از امام خمینی (ره) رونمایی شد.
امام خمینی(ره) فرمودند: «انتخابات در انحصار هیچ کس نیست، نه در انحصار روحانیون است، نه در انحصار احزاب و نه در انحصار گروههاست. انتخابات مال همه مردم است. مردم سرنوشت خودشان دست خودشان بوده و انتخابات برای تأثیر سرنوشت شما ملت است.»
همچنین دیوارنگاره میدان انقلاب همزمان با سی و پنجمبن سالگرد رحلت امام خمینی(ره) به شعار «امام؛ وعدههای صادق» مزین شد.
ورود بیش از ۵۸ هزار زائر ایرانی به سرزمین وحی
در شرایطی به ماه ذیالحجه نزدیک میشویم، که تعداد زائران ایرانی حج ۱۴۰۳ که از دو فرودگاه مدینه و جده وارد عربستان شدهاند از مرز ۵۸ هزار و ۱۲۰ نفر عبور کرد.
با ورود ۳۴۶ کاروان از دو شهر جده و مدینه به مکه ۴۷ هزار و ۷۳۵ زائر نیز تا پایان روز ۱۲ خرداد وارد مکه شدهاند تا خود را برای انجام اعمال حج تمتع امسال آماده کنند.
تعداد زائران ایرانی که امسال برای انجام حج تمتع در عربستان حضور مییابند ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر خواهد بود. پس از انتقال کامل زائران ایرانی به مکه مکرمه، از عصر روز هشتم ذیالحجه عملیات اعزام زائران به سرزمین عرفات آغاز میشود.
چگونه در ثواب حجاج شریک باشیم
براساس آنچه در روایتهای معتبر بیان شده است، ۱۰ روز اول ماه ذیالحجه همان شبهای دهگانهای است که در سوره فجر با آیه «وَالْفَجْرِ؛ وَلَیَالٍ عَشْرٍ» خداوند به آنها سوگند یاد کرده است. حضرت رسول(ص) نیز در حدیثی بیان فرمودهاند: عبادت و کار نیک در هیچ ایامی به اندازه ۱۰ روز اول ماه ذیالحجه فضیلت ندارد.
برای بهرهمندی از فیض بیکران ماه ذیالحجه اعمال خاصی در روایات ذکر شده است. البته بزرگترین عملی که میتوان در ماه ذیالحجه انجام داد حج تمتع است که صرفاً برای مسلمانانی که استطاعت جسمانی و مالی دارند انجام آن واجب است، اما سایر مسلمانان نیز میتوانند با انجام اعمال مستحبی نه تنها از برکات این ماه بهرهمند شوند بلکه خود را در ثواب حج حجاج نیز شریک کنند.
مرز دریایی آبادان آماده تردد زائران اربعین
سردار احمدعلی گودرزی، فرمانده مرزبانی انتظامی در جلسه قرارگاه اربعین که در پایانه مرزی چذابه برگزار شد، گفت: در هفته گذشته نشستی با فرمانده مرزبانی کشور عراق داشتیم و مرزبانان دو کشور در تمامی سطوح از صف و ستاد دارای روابط حسنه و هماهنگی کامل در کنترل مرزهای مشترک هستند و با تأکید بر کنترل مرزهای زمینی و آبی در ایام اربعین گفت: امسال زوار میتوانند از مرزهای شلمچه، چذابه، مهران، خسروی، باشماق، تمرچین و مرز دریایی آبادان تردد کنند.
زن تراز انقلاب اسلامی از دیدگاه امام خمینی(ره)
حجتالاسلام محمدتقی مبشری، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان در گفتوگو با ایکنا درباره زن تراز از نگاه امام خمینی(ره) گفت: یکی از مسائلی که امام خمینی(ره) بسیار بر آن توجه داشتند، نقشی است که زنان باید در جامعه بشری بتوانند به خوبی ایفا کنند. حضرت امام(ره) با نگاه جامع و کاملی که نسبت به تمام مسائل به ویژه مسائل زنان داشتند، از همان ابتدای انقلاب تأکیدشان بر حضور زنان در عرصههای مختلف بود. از نگاه ایشان، زن تراز در نظام جمهوری اسلامی، زنی است که ویژگی اصلی یعنی تعلیم و تربیت فرزندان و نسل آینده کشور را به خوبی دنبال کند.
وی در مورد زن تراز انقلاب اسلامی اشاره و بیان کرد: حضرت امام تأکید داشتند که زن خودساخته و تراز زنی است که به فضایل اخلاقی و علمی آراسته باشد. طبیعی است که زنی خود را به اخلاق انسانی و اسلامی بیاراید، در تربیت فرزندان و شکوفایی جامعه نیز تأثیرگذار خواهد بود.
متن کامل این گفتوگو را
اینجا بخوانید.
انتهای پیام