کد خبر: 4226661
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۱
آیات مقاومت؛ شب نهم

فریب قدرت‌نمایی‌ها را نخورید

آیات ۱۷۶ تا ۱۷۹ سوره آل‌عمران بعد از شکست مؤمنان در جنگ احد نازل شده تا با یک تحلیل درست از عوامل این شکست، شبهاتی که در جامعه پراکنده شده است، پاسخ گوید. این آیات چراغ راهی برای تشخیص حق از باطل و رسیدن به حقیقت واقعی است.

به گزارش ایکنا،‌ «زندگی با آیه‌ها» نهضتی است که با همدلی، همراهی، همفکری و مشارکت همه ظرفیت‌های مردمی و حاکمیتی به‌ د‌نبال قرآنی‌ شدن جامعه است و می‌خواهد آیات منتخب ناظر به موضوعات کاربردی و مورد نیاز امروز نهضت اسـلامی را، برای عموم افراد جامعه، متناسب با نیاز و سلیقه ایشان به صورت گسترده و مؤثر تبیین کند.

این نهضت با هدف بلاغ مبین ۳۰ فراز زندگی‌ساز در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۳ آغاز شد. از آنجا که نهضت زندگی با آیه‌ها در راستای تبیین معارف زندگی‌ساز قرآن کریم به دنبال بلِاغ مبین آیات قرآن است، طبیعتاً جریان‌سازی کنشگران بلاغ مبین، اعم از ائمه جماعات مساجد، مبلغان، فعالان قرآنی و ... بسیار لازم و ضروری است.

در این میان یکی از بزرگترین فرصت‌های بلاغ مبین به برکت سیدالشهدا(ع)، ماه محرم و مجالس عزاداری سید و سالار شهیدان است. بر همین اساس نهضت ملی زندگی با آیه‌ها با هدف تبیین آیات ناظر به موضوعات کاربردی و مورد نیاز امروز نهضت اسلامی در درگیری با جبهه دشمن، در ایام محرم با توجه به ظرفیت مجالس عزاداری، ۱۰ آیه با محور محتوایی «مقاومت و پیشرفت» ویژه دهه اول این ماه را انتخاب کرده است.

این آیات به‌ عنوان یک منبع کمکی، برای برگزاری کرسی‌های تلاوت تدبری قرآن در ابتدای جلسات عزاداری ایام محرم، با خط محتوایی «مقاومت و پیشرفت»، تهیه شده است. تلاوت تدبری قرآن، تلاشی است، برای زمینه‌سازی تلاوت‌ و‌ استماع متدبرانه قرآن کریم برای عموم مردم که برگزاری با کیفیت آن‌ها با همت قاریان کلام الله، مبلغان، سخنرانان و مجریان جلسات دینی و قرآنی و همه اهل قرآن، میسر خواهد شد.

برهمین اساس آیات ۱۷۶ تا ۱۷۹ سوره آل عمران به عنوان آیات محوری شب نهم محرم انتخاب شده است.

شب نهم؛ فریب قدرت‌نمایی‌ها را نخورید

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ‏
وَ لا یَحْزُنْکَ الَّذینَ یُسارِعُونَ فِی الْکُفْرِ إِنَّهُمْ لَنْ یَضُرُّوا اللَّهَ شَیْئاً یُریدُ اللَّهُ أَلاَّ یَجْعَلَ لَهُمْ حَظًّا فِی الْآخِرَةِ وَ لَهُمْ عَذابٌ عَظیمٌ (۱۷۶) إِنَّ الَّذینَ اشْتَرَوُا الْکُفْرَ بِالْإِیْمانِ لَنْ یَضُرُّوا اللَّهَ شَیْئاً وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ (۱۷۷) وَ لا یَحْسَبَنَّ الَّذینَ کَفَرُوا أَنَّما نُمْلی‏ لَهُمْ خَیْرٌ لِأَنْفُسِهِمْ إِنَّما نُمْلی‏ لَهُمْ لِیَزْدادُوا إِثْماً وَ لَهُمْ عَذابٌ مُهینٌ (۱۷۸) ما کانَ اللَّهُ لِیَذَرَ الْمُؤْمِنینَ عَلى‏ ما أَنْتُمْ عَلَیْهِ حَتَّى یَمیزَ الْخَبیثَ مِنَ الطَّیِّبِ وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُطْلِعَکُمْ عَلَى الْغَیْبِ وَ لکِنَّ اللَّهَ یَجْتَبی‏ مِنْ رُسُلِهِ مَنْ یَشاءُ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ وَ إِنْ تُؤْمِنُوا وَ تَتَّقُوا فَلَکُمْ أَجْرٌ عَظیمٌ (۱۷۹)
مبادا کسانى که در بى‌دینى و نافرمانى سر از پا نمى‌شناسند، غصه‌دارت کنند! آنها هیچ ضررى به خدا نخواهند رساند. به‌عکس، خدا مى‌خواهد بهره‌اى در آخرت نداشته باشند و عذابى بى‌اندازه در انتظارشان است. البته همۀ کسانى که بى‌دینى را به‌قیمتِ ازدست‌دادنِ سرمایۀ ایمان به‌دست آورده‌اند، هیچ ضررى به خدا نخواهند رساند و عذابى زجرآور در پیش دارند. کسانى که بى‌دینى مى‌کنند، خیال نکنند مهلتى که به آنها مى‌دهیم، به‌سودشان تمام مى‌شود! به آنها مهلت مى‌دهیم، فقط براى اینکه بر گناه خود بیفزایند! بله، عذابى خفت‌بار نصیبشان مى‌شود. در جامعۀ شما، مؤمن و منافق مخلوط‌اند و خدا بنا ندارد مؤمنان را در این وضع رها کند. پس آزمایشتان مى‌کند تا افراد پلید و پاک را از هم جدا سازد. همین‌طور، خدا بنا ندارد از اسرار غیبى آگاهتان کند؛ ولى به پیامبرانِ برگزیدۀ خودش اسرار غیبى را مى‌گوید؛ بنابراین خدا و پیامبرانش را باور کنید. اگر ایمان واقعى داشته باشید و مراقب رفتارتان باشید، پاداشتان بزرگ خواهد بود.

شرح آیات ۱۷۶ تا ۱۷۹ سوره آل عمران

در شب‌های گذشته جلسه را با تلاوت تدبری آیات نورانی قرآن آغاز کردیم که پرده از یک نبرد همیشگی جریان حق و باطل برمی‌داشت. در هیاهوی این نبرد حق و باطل، گاه جریان باطل با اتکا به قدرت ظاهری و مانور‌های خود، سعی در القای برتری و حقانیت خویش دارد.

امشب در محضر آیات ۱۷۶ تا ۱۷۹ سوره آل عمران هستیم. آیاتی که بعد از شکست مؤمنان در جنگ احد نازل شده تا با یک تحلیل درست از عوامل این شکست، شبهاتی که در جامعه پراکنده شده است، پاسخ گوید. این آیات چراغ راهی برای تشخیص حق از باطل و رسیدن به حقیقت واقعی است.

یکی از اتفاقاتی که باعث شده بود برخی از مؤمنان دچار تردید و شک شوند و پایشان در مسیر مقاومت و همراهی رسول خدا بلغزد، دیدن شوکت و هیبت و سرعت کفار در مسیر بی‌دینی و دشمنی‌شان با رسول خدا بود. برای خیلی‌ها این مانور قدرت جریان باطل شبهه‌برانگیز شده بود و آنان را دچار خطای محاسباتی کرده بود که نکند حق با آنان است و ...؟! آیات۱۷۶ تا ۱۷۹ سوره آل عمران که تا لحظاتی دیگر تلاوت می‌شود نازل شد تا جلوی این خطای محاسباتی را بگیرد:

وَ لا یَحْزُنْکَ الَّذینَ یُسارِعُونَ فِی الْکُفْرِ إِنَّهُمْ لَنْ یَضُرُّوا اللَّهَ شَیْئاً

مبادا کسانى که در بى‌دینى و نافرمانى سر از پا نمى‌شناسند، غصه‌دارت کنند! آنها هیچ ضررى به خدا نخواهند رساند.

در آن شرایط سخت بعد از شکست جنگ احد باور به این جمله خیلی راهگشا و امیدآفرین است:

إِنَّهُمْ لَنْ یَضُرُّوا اللَّهَ شَیْئاً

آنها هیچ ضررى به خدا نخواهند رساند.

یُریدُ اللَّهُ أَلاَّ یَجْعَلَ لَهُمْ حَظًّا فِی الْآخِرَةِ وَ لَهُمْ عَذابٌ عَظیمٌ ۱۷۶

به‌عکس، خدا مى‌خواهد آنان بهره‌اى در آخرت نداشته باشند که اینطور به آنان مهلت داده و عذابى بى‌اندازه در انتظارشان است.

 الَّذینَ اشْتَرَوُا الْکُفْرَ بِالْإِیْمانِ لَنْ یَضُرُّوا اللَّهَ شَیْئاً وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ ۱۷۷

باز خداوند بر این عبارت کلیدی تأکید می‌فرماید که البته همۀ کسانى که بى‌دینى را به‌قیمتِ ازدست‌دادنِ سرمایۀ ایمان به‌دست آورده‌اند، هیچ ضررى به خدا نخواهند رساند و عذابى زجرآور در پیش دارند. ایمان به این آیات خیلی صحنه را تغییر می‌دهد و دل آدم را قرص می‌کند و مؤمن را در مسیر حق و مسیر امام حسین ثابت قدم می‌کند.

در ادامه همین آیات است، آیاتی که حضرت امام حسین علیه‌السلام در شب عاشورا هنگامی‌که سربازان ابن سعد از کنار خیمه‌ها عبور و مرور می‌کردند با صدای بلند می‌خواندند. همان آیاتی که حضرت زینب کبری در مجلس یزید تلاوت کردند:

وَ لا یَحْسَبَنَّ الَّذینَ کَفَرُوا أَنَّما نُمْلی‏ لَهُمْ خَیْرٌ لِأَنْفُسِهِمْ إِنَّما نُمْلی‏ لَهُمْ لِیَزْدادُوا إِثْماً وَ لَهُمْ عَذابٌ مُهینٌ (۱۷۸)

کسانى که بى‌دینى مى‌کنند، خیال نکنند مهلتى که به آنها مى‌دهیم، به‌سودشان تمام مى‌شود! به آنها مهلت مى‌دهیم، فقط براى اینکه بر گناه خود بیفزایند! بله، عذابى خفت‌بار نصیبشان مى‌شود. اینها دچار خطای محاسباتی شده‌اند که اینطور جلوی اباعبدالله صف کشیده‌اند.

ما کانَ اللَّهُ لِیَذَرَ الْمُؤْمِنینَ عَلى‏ ما أَنْتُمْ عَلَیْهِ حَتَّى یَمیزَ الْخَبیثَ مِنَ الطَّیِّبِ وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُطْلِعَکُمْ عَلَى الْغَیْبِ وَ لکِنَّ اللَّهَ یَجْتَبی‏ مِنْ رُسُلِهِ مَنْ یَشاءُ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ وَ إِنْ تُؤْمِنُوا وَ تَتَّقُوا فَلَکُمْ أَجْرٌ عَظیمٌ (۱۷۹)

در جامعۀ شما، مؤمن و منافق مخلوط‌اند و خدا بنا ندارد مؤمنان را در این وضع رها کند. پس آزمایشتان مى‌کند تا افراد پلید و پاک را از هم جدا سازد. همین‌طور، خدا بنا ندارد از اسرار غیبى آگاهتان کند؛ ولى به پیامبرانِ برگزیدۀ خودش اسرار غیبى را مى‌گوید؛ بنابراین خدا و پیامبرانش را باور کنید. اگر ایمان واقعى داشته باشید و مراقب رفتارتان باشید، پاداشتان بزرگ خواهد بود.

مهلتی که الان خداوند به آمریکا و اسرائیل داده است برخی را دچار خطای محاسباتی نکند که شاید با این همه ظلم و جور حق با آنها است. چرا با این همه ظلم و جور که یک موردش بیش از ۴۰ هزار کشته و شهید در غزه است خداوند آنها را نابود نمی‌کند؟ در این آیات بر این نکته تأکید دارد که این مانور قدرت جریان باطل نشان‌دهنده حقانیت آنان و دست بالا داشتن آنان نیست، بلکه همگی در پازل الهی است و به ضرر خودشان تمام می‌شود. ایشان با تأکید بر مضمون این آیات، به یاران خود می‌آموزند که فریب قدرت و مانور‌های ظاهری یزیدیان را نخورند و تسلیم باطل نشوند. در دنیای امروز نیز، جریان‌های باطل با اتکا به قدرت ظاهری و فریبکاری، سعی در گمراه کردن انسان‌ها و تسلط بر آنها دارند. مقاومت استثنائی مردم غزه و زنان و کودکان آن موجب شد تا این تمدن، ذات خبیث خود را آشکار کند و پوچ بودن بسیاری از شعار‌های آن مثل حقوق بشر، حقوق زنان، آزادی خواهی و ... برای همه علی الخصوص خود شهروندان جامعه غربی علنی شود.

آیه ۲۲۷ شعراء: «وَ سَیَعْلَمُ الَّذینَ ظَلَمُوا أَیَّ مُنْقَلَبٍ یَنْقَلِبُون‏» نیز از آیاتی است که سر بریده مبارک امام حسین علیه‌السلام تلاوت کرده است. این آیه به ظالمان و ستمگران هشدار می‌دهد که در آینده‌ای نه چندان دور، به سزای اعمال خود خواهند رسید. ایمان به این وعده الهی و یقین به پیروزی نهایی حق و امید به آینده‌ای روشن، بهترین ثمرات این آیه در ترویج فرهنگ مقاومت و ایستادگی است.

انتهای پیام
captcha