
به گزارش ایکنا؛ برگزاری چهل و چهارمین سالگرد تأسیس جهاددانشگاهی، رونمایی از طرحهای برگزیده جهاددانشگاهی، افتتاح مرکز جامع ژنتیک پژوهشگاه رویان، آغاز مراسم رسمی پیادهروی اربعین، اعزام 15 هزار دانشآموزش به پیادهروی اربعین، نامگذاری یکی از معابر تهران به نام شهید «اسماعیل هنیه»، اختتامیه سومین گام یارستان کودکستان و اعلام آمادگی احداث دروازه قرآن در حوالی حرم امام خمینی(ره) از جمله مهمترین رویدادهای هفت روز گذشته در گروه اجتماعی ایکنا بود.
گرمای شدید هوا باز هم باعث تعطیلی ادارات تهران و کاهش ساعت کاری 15 استان در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته شد. اختتامیه بیست و دومین جشنواره رسانههای ایران نیز که هر سال با حضور رئیس جمهور برگزار میشد، به دلیل استقرار دولت چهاردهم و تعیین وزیر ارشاد با تعویق مواجه شد.
با توجه به مناسبتهایی چون سالروز تأسیس جهاددانشگاهی و روز خبرنگار مصاحبههای خواندنی با صاحبنظران این حوزه انجام شد که در ادامه مروری بر گزیدهای از رویدادها و مصاحبهها داریم.
شکلگیری بیش از ۶۴۰ مورد تولید علم در جهاددانشگاهی
حسن مسلمینائینی، رئیس جهاددانشگاهی و معاونان در نشست خبری چهل و چهارمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی که ۱۴ مردادماه برگزار شد، گفت: امروز بیش از ۶۴۰ نوع تولید علم در این نهاد انقلابی شکل گرفته است، از این رو دولتها میتوانند به خوبی از این علوم استفاده کرده و وزارتخانهها و نهادهای مختلف دولتی را موظف به خریداری محصولات جهاددانشگاهی کنند.
در ادامه این نشست هر یک از معاونان رئیس جهاددانشگاهی به ارائه عملکرد معاونتهای مربوط از جمله یعقوب فتحاللهی، معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی، ابراهیمی، معاون تجاریسازی جهاددانشگاهی، غفوریان، معاون آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی، علیرضا کلانترمهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی و علیرضا آزادخوانی، مشاور رئیس جهاددانشگاهی در حوزه ایثارگران پرداختند.
مطالبه جهاددانشگاهی از دولت چهاردهم
جهاددانشگاهی در ۱۶ مرداد ۱۳۵۹ به منظور تحقق به اهداف انقلاب فرهنگی، به عنوان یک نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی تأسیس شد و طی ۴ دهه با هدف «گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه تتبع و استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خوداتکایی»، «توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه، دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی به خصوص برای نسل جوان»، «گسترش طرحهای کاربردی و نیمهصنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور بهکارگیری نتایج پژوهش» به فعالیت پرداخته است.
ایکنا به همین مناسبت به گفتوگو با علی منتظری، عضو هیئت علمی و رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی این نهاد انقلابی و رئیس اسبق جهاددانشگاهی پرداخته است.
منتظری در این گفتوگو با بیان اینکه این نهاد باید به جوهره و اصل خود بازگردد و در مسیر اصلی خود حرکت کند، گفت: متأسفانه برخی در این باره مغلطه میکنند و دم از تغییر تفکر جوانان و دانشگاهها و فضای جدید میزنند، اما اینگونه نیست و میتوان همین جوهره و اصالت را بهروز کرد.
وی درباره مطالبه اصلی جهاددانشگاهی از دولت جدید نیز بیان کرد: یکی از مطالبات جهاددانشگاهی از دولت چهاردهم این است که دولت، جهاد را به شورای عالی انقلاب فرهنگی بازگرداند؛ چراکه رئیسجمهور رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است. البته تعیین ترکیب شورای عالی انقلاب فرهنگی از اختیارات رهبر معظم انقلاب اسلامی است و از رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی میخواهیم که از رهبر معظم انقلاب اسلامی درخواست کنند که جهاد دوباره به این شورا بازگردد. رهبر معظم انقلاب همواره به جهاددانشگاهی لطف داشته و از این نهاد انقلابی دفاع کردهاند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
جهاددانشگاهی؛ برخوردار از بدنه کارشناسی و دو مزیت فکری و عملی
علیرضا کلانترمهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در گفتوگو با ایکنا گفت: جهاددانشگاهی مدعی برخورداری از یک نگاه کارشناسی مستمر و قوی در این حوزههاست؛ لذا در رابطه با افق آینده پیشرو میتوان گفت که این نهاد انقلابی در حوزه فرهنگی به دلیل برخورداری از نیروی انسانی متعهد به ارزشهای اسلامی و مجرب و نیز به دلیل برخورداری از سازمانها و مراکز تخصصی فرهنگی، نهادی است که به اقتضای ذات خود میتواند دیدگاه مردم و مخاطبان را به خوبی منعکس کرده و کارشناسیترین موضع را در حوزه شناخت دانشگاه و جامعه داشته باشد.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
تحقق بومی دانشگاه نسل سوم از سوی جهاددانشگاهی
محمدمحسن غفوریان نادرنژاد، معاون آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی به ایکنا گفت: جهاددانشگاهی بدون اینکه بخواهد وارد این مدل از تقسیمبندی شود، در عمل تلاش کرد دانشگاه نسل سوم را محقق کند و در حد مقدورات خود موفق نیز شد. اضافه کردن پژوهش به آموزش، توجه به نیازهای کشور و توجه به اشتغال و کارآفرینی در واقع عناصری است که در نسلهای بعدی دانشگاهی در دنیا میبینیم و تجربه داخلی و تشخیص ملی جهاددانشگاهی آن را محقق کرد و توانست تأثیر قابل اعتنایی را در توسعه آموزشهای عالی به لحاظ کمی و کیفی در کشور بگذارد.
طرحهای برگزیده جهادانشگاهی رونمایی شد
در مراسم بزرگداشت چهل و چهارمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی که ۱۶ مردادماه در محل دانشگاهی علم و فرهنگ برگزار شد، از طرحهای برگزیده و جدید این نهاد انقلابی که بخشی از نیازهای کشور را برطرف میکند، رونمایی شد.
تولید آزمایشگاهی جنین در تکثیر گاومیشهای با خصوصیات برتر ژنتیکی، طرح «بومیسازی تولید نیمه صنعتی کیت سنتز cDNA»، طرح «شناسایی موقعیتها و مصادیق تعارض منافع در ۴ حوزه»، دستیابی و تکمیل دانش فنی ۹ سایز مته حفاری توسط متخصصان جهاددانشگاهی خوزستان و رونمایی از طرح تولید نیمه صنعتی مکملهای ورزشی پرمصرف از جمله این طرحها است.
جهادگران ممتاز و شایسته تقدیر جهاددانشگاهی معرفی شدند
در آئین بزرگداشت چهل و چهارمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی که ۱۶ مردادماه در محل دانشگاه علم و فرهنگ تهران برگزار شد، پنج جهادگر ممتاز و ۳۹ جهادگر شایسته تقدیر این نهاد انقلابی معرفی و تقدیر شدند. انسیه حاجی زاده صفار، عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان، مهناز قنبریان، مدیر مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی پژوهشکده صنایع شیمیایی، نورس قنبرپور عبدلی، پژوهشگر سازمان جهاددانشگاهی تهران، فاطمه ملاعباسی، عضو هیئت علمی پژوهشکده معتمد و علی وفا، مدیر مرکز آموزشهای تخصصی کوتاهمدت سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف از جهادگران ممتاز هستند.
مرکز جامع ژنتیک پژوهشگاه رویان افتتاح شد
مرکز جامع ژنتیک پژوهشگاه رویان پنجشنبه ۱۸ مردادماه با حضور حسن مسلمی نائینی، رئیس جهاددانشگاهی و جمعی از متخصصان برجسته این حوزه در چهل و چهارمین سالروز تأسیس جهاددانشگاهی افتتاح شد.
این مرکز که برپایه دو محور تشخیصی و تحقیقاتی در زمینههای ژنتیک، زیستفناوری، روشهای نوین درمانی بر پایه ژن و مطالعات عملکردی فعالیت خواهد داشت، در بحث تشخیص ژنتیکی علتیابی بیماریهای ناشی از تغییرات ایجاد شده در توالی ژنها و همچنین تشخیص ناهنجاریهای کروموزمی با استفاده از تکنیکهای آزمایشگاهی پیشرفته ژنتیک مولکولی و سیتوژنتیک فعالیت خواهد کرد.
خبرنگار وقف حقیقت است
۱۷ مردادماه سالروز شهادت محمود صارمی در مزار شریف افغانستان است که در سال ۱۳۷۷ به همراه ۸ نفر از کارکنان سرکنسولگری ایران در این شهر توسط عوامل گروه طالبان به شهادت رسیدند، این روز به نام روز خبرنگار نامگذاری شد. دنیای خبرنگار، دنیای احساس مسئولیت است، دنیای مطالبهگری است، اما در این میان میتواند واقعیات را به گونهای بازتاب دهد که جامعه را دچار اضطراب و ناامیدی کند و یا امنیت روانی جامعه را فراهم کند و اینها اخلاق خبرنگاری است که باید با پوست، گوشت و استخوانش عجین باشد. هر چند در این زمینه مسئولان و مدیران هم وظایفی دارند و باید به آن هم توجه کرد.

ظهیر احمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما، هضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و نویسنده کتابهای حوزه رسانه همچون «اخلاق حرفهای و کاربردی رسانهها در جمهوری اسلامی ایران: مفاهیم و مصادیق» است، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا گفت: متأسفانه آسیب واقعنمایی و انگ سیاهنمایی در کشور ما وجود دارد. خبرنگار باید خود را وقف حقیقت کند. یکی از ویژگیهای خبرنگار، داشتن شهامت است. خبرنگار نباید بترسد از اینکه انگ سیاسی به او زده شود. البته ممکن است در محدودیت شغلی و جانی هم قرار گیرد، اما کسی که خود را وقف حقیقت میکند، از ابتدا مخاطرات این حوزه را دانسته و وارد این حوزه شده است، بنابراین بحث خبر و خبرنگاری ایجاب میکند که نگران ترس انگ سیاهنمایی و ... نشود.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
روزنامهنگاری حرفهای برای ادامه حیات به ارزشهای واقعی خود بازگردد
ایکنا به انگیزه روز خبرنگار و بررسی این موضوع به گفتوگو با یکی از بلندنامان حوزه آموزش روزنامهنگاری در ایران نشسته است. دکتر محمدمهدی فرقانی، استاد بازنشسته دانشگاه علامه طباطبایی و صاحب آثار ارزشمند ارتباطات اجتماعی در ایران در این گفتوگو به روشنی از وضعیت جهان رسانهای امروز، نقشها و کارکردهای روزنامهنگاری سنتی و روزنامهنگاری جایگزین اشاره کرده است. نکاتی که دانستن آن برای همه خبرنگاران در جهان متاورس واجب است و بیتردید راهی را برای زندگی مطلوبتر با این بُعد جدید زندگی انسان باز میکند.
وی معتقد است؛ اگر روزنامهنگاری حرفهای بخواهد در این فضای رقابتی عقب نماند، باید بیش از همیشه به اصل جستوجو و بیان حقیقت عامل و پایبند باشد و مسئولیت اجتماعیاش را بشناسند و به آن عمل کند، اخلاق حرفهای را رعایت کند. در واقع باید جنبههای گم و ناپیدا و ناگفته واقعیتهای اجتماعی را برای مردم بیان کند و بیش از همه باید آزادی انجام وظایف حرفهایاش را در چارچوب قانونی که آن را تضمین میکند، داشته باشد.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
درخشش خبرنگاران ایکنا در جایزه ملی «خبرتاک»
نخستین جایزه ملی خبرنگاری اوان کودکی (خبرتاک) عصر چهارشنبه ۱۷ مردادماه همزمان با اختتامیه گام سوم یارستان کودکستان با حضور رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش به همت سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک برگزار شد.
در این رویداد، سمیه قربانی و سجاد محمدیان از خبرنگاران ایکنا در این مراسم حائز دریافت لوح و تندیس جایزه ملی خبرنگاری اوان کودکی (خبرتاک) شدند.
ایدهپردازی و نوآوری در حوزه ملزومات اربعین
با اوج گرفتن استقبال مردم از اقصی نقاط جهان برای حضور در مراسم باشکوه پیادهروی اربعین حسینی، ملزومات خاص مورد نیاز این مراسم نیز مورد توجه گروههای ایدهپرداز و خلاق و مراکز رشد قرار گرفت و متخصصان خلاق رشتههای مختلف به ایدهپردازی و نوآوری در حوزه ملزومات اربعین اقدام کردند.
شرکت مهندسی و صنعتی فناوران رواق فیروزهای که واحد فناور مستقر در مرکز رشد و نوآوری سوانح است، یکی از این واحدهای نوآور است که با شناسایی نیازهای مرتبط با اربعین به ساخت سازههای متحرک و دستگاه ضدعفونی مواد غذایی اقدام کرده است.
محسن خیرمند پاریزی، عضو این واحد فناور در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به اینکه این واحد با دو طرح در کنگره بینالمللی امداد و نجات، سلامت مدیریت تجمعات انبوه در اربعین حسینی شرکت کرده است، گفت: طرح اول ما سازههای چادری است که به صورت سریعالاحداث با قدرت جابهجایی و انتقال راحت و همچنین قابلیت جمع کردن و استفاده مجدد طراحی و ارائه شده است. این سازه در جهان مورد استفاده قرار میگیرد، اما ما آن را به صورت گنبدهای ژئودزیک و چادرهای عادی بومیسازی کردیم که در نوع گنبدهای ژئودزیک هزار متر مربع از این سازه را در پنج روز میتوان مستقر کرد.
آغاز اعزام کاروانهای «رهسپاران عصر ظهور» به کربلا
وحید سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایکنا با اشاره به اجرای طرح توانمندسازی و تحول اجتماع محور دو هزار و ۲۰ محله کمبرخوردار تهران، گفت: این طرح دو سال است که با مشارکت فعالان اجتماعی اجرا میشود.
سلیمی اعلام کرد: طرح «کاروانهای رهسپاران عصر ظهور» برای اعزام جوانان این محلات کمبرخوردار و فعالان اجتماعی که در این محلات فعالیت میکنند به اربعین حسینی در حال اجراست.
۱۵ هزار دانشآموز زائر اربعین میشوند
محمدحسین پورثانی، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش دوشنبه ۱۵ مردادماه در نشست خبری گفت: اکنون بیش از ۱۵ برنامه ملی در حال برگزاری است. ۱۵ هزار مربی پرورشی و مشاور در حال جذب هستند و در هر ۳۲ اداره کل کانونهای ارزیابی شکل گرفته است. اردوی ملی دانشآموزان پیشتاز به صورت متمرکز بعد از هفت سال با هزار و ۲۰۰ دانشآموز در اردوگاه باهنر و اردوی مربیان تشکیلاتی نیز بعد از سالها وقفه در حال برگزاری است.
وی افزود: رویداد عبرات برای دانشآموزانی که امکان رفتن به اربعین را ندارند برگزار میشود و دانشآموزان در راهپیمایی جاماندگان شرکت خواهند کرد.
تجربه گذر از کشورهای حوزه مقاومت و اقامه نماز در مسجدالاقصی
خبرگزاری ایکنا گزارشی از نمایشگاه «سرزمین تمدنها» تهیه کرده است که خواندنی است. در بخشی از این گزارش آمده است؛ برای مشاهده نزدیک جلوههایی از فرهنگ پنج کشور کهن که سابقه تمدنی باشکوه و با قدمتی دارند میتوانید خود را به برج میلاد برسانید و وارد تم پارک سرزمین تمدنها شوید. نگهبانان بالدار دروازه ملل، سربازان هخامنشی و معماری باشکوه تخت جمشید، اولین مواجهه شما با این مکان خاص است که از دیدن آنها لذت خواهید برد؛ کمی جلوتر هم معماری اسلامی باشکوه ایران جلوهگری میکند و البته ایستگاه صلواتی آن.
«دروازه ایشتار بابل» نوید میدهد که میتوانید فرهنگ مقاوم و قدیمی مردم عراق را ببینید. چشمهای اشکباری که بر روی دیوار نقش بسته و زینبیهای که تو را به سوی خود میخواند، یعنی اینجا سرزمین سوریه است. لبنان و تالار باشکوه بعلبک، سرزمین یمن، سازه مسجدالاقصی و ... از بخشهای دیگر این نمایشگاه است.
تقویت کرامت انسانی نیازمند تبدیل اخلاق به دغدغه ذهنی
روز ۱۴ مردادماه در تقویم رسمی ایران، روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی نامگذاری شده است. حقوق بشر، اغلب در مفهوم سیاسی آن مورد توجه قرار گرفته است و حداقل حقوقی است که انسان در هرجا که هست باید از آن برخوردار باشد. به نظر میرسد باید قدری عمیقتر به کرامت انسانی بپردازیم که خود، پایه و اساس بسیاری از حقوق و امتیازات و تکالیف انسانی شناخته میشود. کرامت ذاتی انسان، هدیه الهی برای جامعه بشری است و نمودهای آن در سخن و سیره امام علی (ع) فراوان به چشم میآید.

در همین راستا بخشعلی قنبری، پژوهشگر نهجالبلاغه و نویسنده کتاب ««اخلاق کرامت در نهجالبلاغه» درباره مفهوم کرامت انسانی و عوامل کرامتساز از دیدگاه نهجالبلاغه گفت: اینکه در جامعه ما و در جامعه جهانی کرامت انسانی رو به ضعف است، عوامل گوناگونی دارد، یکی از عوامل این است که مبلغان، مروجان، معلمان و مربیان، اخلاق را دغدغه ذهنی نکردهاند. آنها میگویند، دروغ نگویید، وگرنه وارد جهنم میشوید. اگر قرار بود با این سخنان اخلاقی شویم، همه جامعه اخلاقی میشدند، چه کسی در کشورمان است که این جملات را نشنیده باشد؟! پس چرا اخلاقی نشدهایم؟! چون برای ما تبدیل به دغدغه نشده است.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
قاطعیت و مهربانی؛ لازمه والد باکفایت
خبرگزاری ایکنا در راستای رسالت خود مبنی بر آگاهیبخشی، مجموعه بستههای مشاورهای را منتشر میکند که درباره «چالشهای کودکی و نوجوانی» برای مخاطب والدین است و مژگان هوشیار، روانشناس حوزه کودک و نوجوان در این مجموعه هر بار به موضوعی خاص میپردازد تا با راهکارهای کارشناسانه، مسیر والدگری را برای والدین تسهیل کند.
این روانشناس معتقد است؛ تفاوت بین والدین قاطع و والدین سختگیر در این است که والد قاطع براساس ارزشها مرز میگذارد و دلیل واقعی دارد و واقع بینانه تفکر و رفتار میکند. برای مثال ساعت ورود به خانه را هشت شب قرار نمیدهد که قابل اجرا نیست و یا برای راحتی خودش ساعت دوازده را اعلام نمیکند. برای وضع قوانین با اعضا خانواده هماندیشی میکند و به توافق جمعی میرسند و خود به قوانین خانه پایبند هستند و آن را رعایت میکنند.
بهرهگیری از ابتکارات مدارس در جشنواره ملی «آفرینو»
احمد محمودزاده، رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و توسعه مشارکتهای مردمی در نشست خبری با موضوع جشنواره ملی آفرینو (ابتکارات و خلاقیتهای مدارس غیردولتی) که شنبه، ۱۳ مردادماه برگزار شد، گفت: وی تصریح کرد: این جشنواره دانشآموزی نیست و به مدیریت مدرسه معطوف شده است و با نوآوریهایی که مدارس دارند، موارد برتر معرفی و انتخاب میشوند. مدارس منتخب در رتبهبندی آنها تأثیر خواهد داشت و به مراتب بر شهریه آنها نیز مؤثر خواهد بود.
دروازه قرآن تهران حوالی حرم امام خمینی(ره) احداث میشود
نشست خبری مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران دوشنبه، ۱۵ مردادماه در سالن جلسات شورای اسلامی شهر تهران برگزار شد.
رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا مبنی سرانجام احداث دروازه قرآن در شهر تهران بیان کرد: دیروز نامهای برای حجتالاسلام حسن خمینی، تولیت حرم امام خمینی (ره) در این زمینه ارسال شد؛ محلی که بدین منظور در نظر گرفته شده در جنوب تهران مقابل حرم امام خمینی (ره) است، اما هنوز این سازه طراحی نشده و محل دقیق آن مشخص نشده است.
نامگذاری یکی از معابر تهران به نام شهید «اسماعیل هنیه»
همزمان با دویست و پنجاه و سومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران و مصادف با ترور ناجوانمردانه و خبیثانه شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از سوی رژیم نامشروع و اشغالگر قدس در تهران، اعضای شورای اسلامی شهر تهران، طرح یک فوریت الزام شهرداری تهران به نامگذاری یکی از معابر شهر تهران، به نام شهید اسماعیل هنیه را با اکثریت آراء به تصویب رساندند.
انتهای پیام