به گزارش ایکنا؛ مراسم نکوداشت و هشتادمین سالروز تولد هوشنگ مرادیکرمانی ذیل عنوان «شما که غریبه نیستید» که برگرفته از کتاب زندگینامه این نویسنده شناختهشده کشورمان است؛ روز دوشنبه، 19 شهریور به میزبانی کتابخانه فرهنگستان زبان و ادب فارسی با حضور غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ هوشنگ مرادیکرمانی؛ سیدمجتبی حسینی، دبیر فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ فریدون عموزادهخلیلی، نویسنده و رئیس هیئتمدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان؛ شهین نعمتزاده، از اعضای شورای واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ آزاده خلیفه، دانشآموخته دکترای ادبیات فارسی و منتقد ادبی؛ همسر و فرزندان هوشنگ مرادیکرمانی و تنی چند از اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد.
حدادعادل در ابتدای این مراسم با اشاره به آنکه برگزاری این نشستِ نکوداشت و شادباش هشتادمین سالروز تولد هوشنگ مرادیکرمانی، حلقهای دیگر از زنجیرههایی است که فرهنگستان زبان و ادب فارسی پیش از این نیز برای اعضای پیوسته خود به گاه جشن تولد 80؛ 90 و 100 سالگی آنها برگزار کرده و امروز برای نکوداشتِ هوشنگ مرادیکرمانی، نویسنده نامآور؛ شهیر و شناسای کشورمان گرد هم جمع شدهایم.
وی با اشاره به آنکه تولد آقای مرادیکرمانی 17 شهریور بود و با دو روز تأخیر ضمن برگزاری این مراسم به شادباش تولد مردی نشستهایم که 80 بهار را سپری کرده است گفت: برگزاری این دست از جلسات، علاوهبر تقدیر از چنین افرادی، میتواند فرصتی برای آشنایی بیشتر با ذهن، قلم و تأثیر چنین شخصیتهایی بر عموم افراد جامعه باشد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تأکید بر آنکه حضورم در اینجا انگیزه رسمی و اداری ندارد یادآور شد: بیش و پیش از هر چیز برای هوشنگ مرادیکرمانی احترام ویژهای قائل هستم و بسیار به او علاقه دارم. همچنین افتخار این را داشتهام که از سال 1387 تا به امروز بیش از 16 سال در شورای واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی کنار او بنشینم و بیاموزم.
حدادعادل با بیان آنکه همچنین فارغ از مناسبات اداری و همکاری؛ رابطه شخصی و عمیقی با هوشنگ مرادیکرمانی دارم خاطرنشان کرد: سال گذشته که مشغول نوشتن کتابی برای برادر شهیدم بودم به نوشتههای او و تقویم روزگارش مراجعه کردم. متوجه شدم که در سال 1358 که در آن زمان او مدیر تولید رادیو بود، پیش از من با جناب مرادیکرمانی آشنا شده بود و روایتها و خاطره آن اتفاق را بعدها از زبان جناب مرادیکرمانی شنیدم.
وی با بیان آنکه صادقانه اعتراف میکنم که همه آثار مرادیکرمانی را نخواندهام؛ همانطورکه تمامی آثار اعضای پیوسته زبان و فرهنگ و ادب فارسی را مطالعه نکردهام اما مهمترین آن آثار را ازجمله به قلم آقای مرادیکرمانی خواندهام گفت: به همین سبب به بیان نکات مهمی در مواجهه با آثار او رسیدهام که در این نشست به اشاره آنها میپردازم.
حدادعادل با بیان آنکه مهمترین ویژگی مرادیکرمانی آن است که او نویسندهای پذیرفتهشده با محبوبیت بسیار در ایران است؛ افزود: نویسندهای که بیشترین شمارگان در میان آثار داستانی نویسندگان معاصر ایرانی به قلم اوست. برهمین اساس میتوان او را موفقترین نویسنده معاصر ایران به شمار آورد. همچنین با توجه به اینکه بیشترین ترجمه آثار از نویسندگان معاصر ایران از کتابهای او صورتگرفته؛ میتوانیم هوشنگ مرادیکرمانی را شناختهشدهترین نویسنده معاصر ایرانی در خارج از ایران خطاب کنیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به آنکه در مواجهه با داستانهای هوشنگ مرادیکرمانی پنج خصوصیت مهم را میتوان استخراج کرد؛ گفت: نخست زبان سالم، درست و سلیس او است که در عین گفتارِ ساده و عامیانه، قابلیت تعلیمی دارد. به سبب آنکه تام و تمام دستور و آیین نگارش در این زبان رعایت شده است. نکته دوم؛ وسعت واژگانی آثار هوشنگ مرادیکرمانی است که این مهم بازتاب وسعت زندگی در قلم و کتابهای او است.
وی ادامه داد: ویژگی سوم؛ ادبیت ادبیات هوشنگ مرادیکرمانی است که زبانی سرشار از استعاره؛ کنایه؛ مَتَلها و ضربالمثلها است. به همین سبب میتوان زبان او را آموزش و فرهنگ کشورمان دانست. مؤلفه چهارم؛ به درونمایه متفاوت آثار او بازمیگردد که بازتاب گستره وسیعی از طبیعت؛ روستا؛ کویر با دو نگاه بومی و ایرانی است و مؤلفه پنجم؛ آن است که در مجموع میتوان آثار او را شمایل و تجسد حس انسانی و لبریز از این حس نا انسانیت نام نهاد. آثار او به نوعی جامعهشناسی جامعهای است که در آینه داستان متجلی شدهاست و این همان تجلی مفهوم انسانیت؛ مؤلفهای است که مرادی کرمانی بهشدت به آن اهمیت میدهد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به آنکه خصیصه ممتاز هوشنگ مرادیکرمانی غیرت و تأکید همواره او بر اهمیت پاسداشت زبان و ادب فارسی است یادآور شد: این مهم را در بسیاری از گفتوگوهای او با دوستان نویسنده و نوجوانان و جوانان به محض اینکه از کلمهای لاتین استفاده میکنند، دیدهام که همواره سعی میکند نه یک معادل که چندین معادل برای آن واژه در اختیار گوینده آنها قرار دهد.
به گزارش ایکنا؛ در انتهای این مراسم کیک تولد هوشنگ مرادی کرمانی به دست او و همسر؛ فرزندانش و اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بریده و میان دوستداران او و تمامی مدعوان در این مراسم توزیع شد.
انتهای پیام