وقتی برگهای تقویم به ماه شهریور میرسد، دانشآموزان خود را مهیای 9 ماه تحصیل و تلاش میکنند. اکثر خانوادهها در این ماه به همراه فرزندان خود به فروشگاهها و بازارها میروند تا محصولات مورد نیاز یک سال تحصیلی فرزند خود را خریداری کنند و چه کسی است که نداند خرید کردن چه حس لذت بخشی دارد آن هم در زمان کودکی و نوجوانی.
دهمین نمایشگاه نوشتافزار ایرانی با نام «ایران نوشت» هم به همین منظور طراحی و اجرا شده است تا خانوادههای ایرانی با حضور خود در این نمایشگاه بتوانند لوازم نوشتافزاری مورد نیاز فرزند خود را با خرید محصولات ایرانی تهیه کنند.
در همین ابتدا باید گفت که اصولاً واژه «نمایشگاه» در کشور ما به اشتباه برای انواع رویدادهای فرهنگی و غیرفرهنگی رایج شده است؛ چون همانطور که ظاهر این واژه برمیآید، نمایشگاه باید مکانی صرفاً برای «نمایش» و «نمایاندن» باشد نه فروش؛ چراکه عبارت «فروشگاه» را هم داریم ولی حتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب نیز شاهد فروش کتاب هستیم و بهتر است برای اینگونه رویدادها از عبارت «فروشگاه» استفاده کنیم. زیرا هدف اصلی اینگونه رویدادها نمایش محصولات صرفاً برای فروش است تا آشنایی بیشتر مخاطبان با محصولات ارائه شده.
از موضوع فروشگاه یا نمایشگاه که بگذریم این رویداد به چند دلیل فرصت بسیار خوبی است زیرا در مناسبترین زمان یعنی از 15 تا 31 شهریور ماه برگزار میشود، تعداد زیادی از تولیدکنندگان ایرانی در یک مکان در کنار یکدیگر حضور دارند و محصولات خود را عرضه میکنند. نکته سوم یعنی تولید داخلی بودن محصولات است که منجر میشود تا خانوادههای ایرانی به صورت مستقیم با تولیدکنندگان ایرانی بیشتر از پیش آشنا شوند، از محصول با کیفیت ایرانی حمایت کنند، محصولات مورد نیاز خود را با قیمت مناسبتری تهیه کنند و تولیدکنندگان نیز با سلیقه و ذائقه جامعه هدف خود بیشتر آشنا شود و این یعنی یک تیر و چند نشان و به صورت همزمان و به قول لسانالغیب «چون جمع شد معانی گوی بر آن توان زد».
اما برای ارائه هرچه بهتر دهمین نمایشگاه نوشتافزار ایرانی «ایران نوشت» باید آن را به بوته نقد و بررسی هم سپارد تا نقاط قوت و ضعف آن بیشتر نمایان شود تا در سالهای آینده شاهد نمایشگاهی با کیفیت بهتر و مطلوبتر باشیم.
در ابتدای این گزارش با محمد امیری، دبیر اجرایی دهمین نمایشگاه نوشتافزار ایرانی «ایران نوشت» در رابطه با این دوره از نمایشگاه گفتوگو کردیم که وی بیان کرد: امسال در دهمین دوره جشنواره و نمایشگاه نوشتافزار ایرانی گردهمایی تولیدکنندگان نوشتافزار ایرانی را داریم. نمایشگاه امسال در مکان بهتر و بزرگتری مثل مصلای امام خمینی(ره) برگزار شده است و تا 31 شهریور از ساعت 15 تا 22 میزبان شهروندان هستیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته حدود 80 مجموعه در نمایشگاه حضور داشتند اما امسال شاهد رشد 20 درصدی در این زمینه هستیم گفت: امسال حدود 120 مجموعه در این نمایشگاه حضور دارند که به صورت مستقیم با مشتریان در ارتباط هستند و از این طریق ذائقهسنجی میکنند. برگزاری چنین نمایشگاههایی به دلیل تعامل مستقیم با مصرفکنندگان، کمک میکند تا رشد کیفی، رقابت قیمتی و جذابیت طرحها روز به روز افزایش پیدا کند. محصولات ایرانی باید در کل کشور وجود داشته باشد و هدف این نمایشگاه صرفاً ارتباط مستقیم تولیدکنندگان با مصرفکنندگان و ذائقهسازی است.
امیری افزود: نمایشگاه نوشتافزار ایرانی «ایران نوشت» امسال برای اولین بار است که در مصلای امام خمینی(ره) تهران برگزار میشود. با کمکها و حمایتهای مصلای امام خمینی(ره) و مرکز آموزشهای شهروندی شهرداری، تسهیلات حضور مردم افزایش یافته است تا بتوانیم در شرایط بهتری در خدمت مردم باشیم. نکته دیگر این است که امسال طرحها و محتواهای متفاوتتری داشتیم و تنوع محصولات در مقایسه با سالهای پیش بیشتر شده است و بیش از 10 تولیدکننده کولهپشتی در نمایشگاه ایران نوشت حضور دارند.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه «ایران نوشت» در سایر شهرها اظهار کرد: به غیر از این نمایشگاه که در مصلای امام خمینی(ره) تهران برگزار شده است در پنج شهر دیگر از جمله شیراز، یزد، مشهد، تبریز و قم نیز چنین نمایشگاههایی در حال برگزاری است. مردم میتوانند از طریق پرتال نمایشگاه به نشانی irannevesht.ir از مکان و زمان نمایشگاهها اطلاع یابند.
امیری با بین اینکه احتمال تمدید نمایشگاه وجود ندارد گفت: تولیدکنندگان امسال محصولات مختلفی را رونمایی کردند که میتوان به جوهر هوشمند، کاراکترها و شخصیتهای مختلف مانند ریحانه کاپشن صورتی، نوید و ببعی اشاره کرد. تمرکز این نمایشگاه بر رده سنی ابتدایی است اما محصولاتی که ارائه میشود محدودیت سنی ندارد و نوجوانان، بزرگسالان و دانشجویان هم میتوانند در این نمایشگاه حضور یابند و نیازمندیهای تحصیلی خود را تهیه کنند.
در ادامه این گزارش به سوی تولیدکنندگان شرکتکننده در نمایشگاه «ایران نوشت» رفتیم تا صحبتهای آنها را هم درباره نمایشگاه بشنویم؛ وحید شجاعینیا، مدیرعامل شرکت صفا «کیان» از تولیدکنندگان شناخته شده حوزه نوشتافزار در رابطه با دهمین نمایشگاه «ایران نوشت» گفت: برگزاری چنین نمایشگاههایی تأثیر بسیار مثبتی دارد و مصرفکنندگان میتوانند کیفیت را از نزدیک ببینند و استفاده کنند. در این سالها استقبال از نمایشگاه بیشتر شده که نشان دهنده این است که تولیدکنندگان داخلی بر کیفیت محصولات خود، کار کردهاند و آن را ارتقاء دادهاند و مصرفکننده نیز اعتماد کرده و هر ساله از خرید خود راضی بوده است. محصولات در این نمایشگاه بدون واسطه عرضه میشود؛ سعی میکنیم در این نمایشگاهها برای حمایت از مصرفکننده حداقل 15 الی 20 درصد تخفیف قائل شویم.
وی درباره کیفیت محصولات ایرانی بیان کرد: تولید نوشتافزار در حوزه تولید محصولات لوکس هنوز ضعیف است اما در تولید محصولات معمولی و اقتصادی که مخصوص دانشآموزان، دانشجویان، کارمندان و سایر اقشار جامعه است میتوان ادعا کرد که محصولات ایرانی به مراتب از نمونههای وارداتی و خارجی با کیفیتتر است. کیفیت محصولات ایرانی هرساله ارتقا پیدا کرده است و بسیاری از افرادی که در این سالها کار واردات میکردند، وارد عرصه تولید شدهاند و مشابه محصولات خارجی را در ایران تولید میکنند و حتی محصولات ایرانی به اغلب کشورهای همسایه صادر میشود.
این کارآفرین با بیان اینکه دولت باید موانع تولید را کاهش دهد، ادامه داد: در حال حاضر مشکل اصلی حوزه نوشتافزار افزایش نرخ ارز است که هر چند وقت یکبار این معضل را داریم و تأثیر مستقیم بر بهای تمام شده محصولات میگذارد. معضل دیگر ما بحث تخصیص ارز است که متأسفانه روند بسیار زمانبر و طولانی در بانک مرکزی دارد و اکثر تولیدیها و واحدهای صنعتی برای تخصیص ارز بانک مرکزی ماهها باید در صف باشند و پس از یک مدت طولانی این ارز به ما اختصاص مییابد.
وی ادامه داد: معضل بزرگی که در این چند ساله اخیر با آن مواجه هستیم بحث قطعی برق در واحدهای صنعتی است. اوج تولید صنعت نوشتافزار در فصل تابستان است و دقیقاً در همین فصل زمان قطعی برق را داریم به گونهای که توان تولید ما را به نصف رسانده است و این باعث میشود که هزینههای تولید افزایش پیدا کند و به مراتب منجر به افزایش بهای تولید محصولات میشود که هم به ضرر تولیدکنندگان و هم مصرفکنندگان است.
شجاعینیا با اشاره به وارد کردن مواد اولیه گفت: بخشی کوچکی از مواد اولیه این محصولات مثل جوهر از طریق واردات تأمین میشود که البته گروههای دانشجویی مشغول تولید نمونههای جوهر و ساچمههای فلزی هستند که خیلی به تولید این محصول در داخل کشور نزدیک شدهایم که امیدواریم در آینده نزدیک دیگر نیازی به وارد کردن مواد خام اولیه نباشیم.
در ادامه این گزارش میثم خسروی، تولیدکننده کاغذ ایرانی حاضر در این نمایشگاه درباره دهمین نمایشگاه نوشتافزار ایرانی «ایران نوشت» گفت: این نمایشگاه سبب ارتباط مستقیم تولیدکننده و مصرفکننده میشود که منجر به شناسایی سلیقه مصرفکنندگان خواهد شد. با برداشتن واسطهها هزینههای کاهش مییابد و محصولات ارزانتر به دست مصرفکنندگان میرسد. استقبال از این نمایشگاه خوب بوده است و انتظار میرود که این استقبال بیشتر هم شود.
وی با اشاره به تولید کاغذ سنگی ایرانی تشریح کرد: حدود چهار سال است که به تولید کاغذ سنگی که تولید شده از کربنات کلسیم به جای کاغذ سلولز است فعالیت میکنیم. ما با این تولید درختان را قطع نمیکنیم و با استفاده از سنگ محصول تولید میکنیم. تولید این نوع کاغذ در اروپا بسیار رواج دارد و ما نیز به کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان صادرات داریم.
این تولیدکننده اظهار کرد: حمایت مردم از دفترهای با کاغذ ایرانی خوب بوده است اما هنوز کاملاً در بین مردم شناخته شده نیست و در تلاش هستیم تا هرچه بیشتر آن را به مردم معرفی کنیم تا استفاده از کاغذ ایرانی فراگیر شود. از مسئولان انتظار میرود تا از تولیدکنندگان داخلی حمایت بیشتری داشته باشند و روند صادرات محصولات ایرانی را تسهیل کنند.
علی فتاحی، پدر دو فرزند از بازدیدکنندگان نمایشگاه در رابطه با تجربه خرید خود بیان کرد: این نمایشگاه قیمتهای خوبی داشت و اتفاق خوبی است که همه محصولات توسط تولیدکننده ایرانی تولید شده است؛ خوبی این اتفاق این است که سبب رونق اقتصادی در کشور خواهد شد. جنسهای ایرانی کیفیت خوبی دارند و باید بیشتر از این از محصولات ایرانی استفاده کرد و مصرف آن را ترویج کرد. برگزاری نمایشگاههایی مثل ایراننوشت، اتفاق خوبی است اما بیشتر مردم از برگزاری آن اطلاعی ندارند و باید اطلاعرسانی بیشتری انجام شود.
فاطمه رضایی، مادر یک فرزند و از دیگر بازدیدکنندگان نمایشگاه بیان کرد: من اولین سال است که در این نمایشگاه حضور پیدا کردم اما همه چیز از نظر کیفیت و قیمت مناسب و راضیکننده است و بسیار هم خرید کردهام. معمولاً سالهای گذشته از فروشگاهها خرید میکردم اما امسال اولین سالی است که از این نمایشگاه خرید میکنم. از نمایشگاه راضی هستم و از صد نمره به آن 95 میدهم.
با توجه به اینکه دهمین نمایشگاه نوشتافزار «ایران نوشت» در مصلای امام خمینی(ره) برگزار میشود، قطعاً فضا بیشتری را در اختیار دارد تا غرفههای بیشتری را در خود جای دهد و مضاف بر این دسترسی به این نمایشگاه از طریق مترو بهتر است اما با توجه به اینکه این نمایشگاه در رواقها برپا شده است هنوز فضا به حد کافی بزرگ نیست تا خیل خریداران نوشتافزار را در خود جای دهد؛ وسعت فضا و تعداد غرفهها به نظر کوچک و اندک میآید اما با این حال نمایشگاه تا حد زیادی نیازهای مخاطبان خود را برطرف میکند و بعید است کسی دستخالی از این نمایشگاه به خانه بازگردد.
موضوع مورد توجه دیگر اینکه کیفیت طراحی غرفهها در سطح ملی نیست و بیشتر به نمایشگاههای محلی میماند و هنوز در این زمینه نیز جای کار بسیاری وجود دارد تا نمایشگاهی از منظر بصری جذاب و قابل دفاع باشد؛ با توجه به اینکه دهمین دوره این نمایشگاه است انتظار بیشتری از آن میرود؛ البته با توجه به اینکه اولین بار است که در مصلی برگزار میشود، میتوان به غرفهداران حق داد که طراحی غرفههای خود را مانند سالهای گذشته در نظر گرفته باشند و اگر در دورههای بعدی نیز همچنان قرار است در این مکان برگزار شود باید فکری به حال آن کنند تا نمایشگاه «ایران نوشت» بخواهد در قامت یک نمایشگاه ملی ظهور و بروز داشته باشند.
گزارش از سجاد محمدیان
انتهای پیام