امروز 10 مهرماه روز جهانی سالمندان است. سازمان ملل در سال ۱۹۸۲ شورای جهانی سالمندی را تشکیل داد و در همان سال طرحی را برای تعیین یک روز جهانی برای سالمندان ارائه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ این شورا اول اکتبر (10 مهرماه) را روز جهانی سالمندان تعیین کرد. بر همین اساس هر ساله هفتهای به عنوان هفته گرامیداشت سالمندان در کشور انتخاب و شعاری برای آن تعیین میشود.
شعار هفته سالمندان سال جاری «سالمندی فعال، فردایی برای همه» انتخاب شده است. علیرغم این شعار متأسفانه باید گفت که همچنان در فرهنگ عامه کشور ما سالمندی مترادف با ناتوانی، بیماری، از کار افتادگی و وابستگی فرد برای انجام سادهترین کارهای شخصی خود به دیگران تلقی میشود در حالی که سالهاست این نگاه در جهان تغییر کرده و دولتها برنامههای مدونی با هدف کمک به افراد برای داشتن سالمندی سالم، توانمند و متکی به خود طراحی و اجرا میکنند.
داشتن دوران کودکی، نوجوانی و جوانی پرتحرک و سالم به داشتن سالمندی سالم کمک میکند و لازم است در کشور ما نیز برای تحقق این هدف برنامهریزی شود.
مژگان رضازاده کاوری، رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور به مناسبت روز جهانی سالمندان در گفتوگو با ایکنا به برنامههای این دبیرخانه برای حمایت از سالمندان اشاره و با خاطرنشان کردن این مسئله که در حال حاضر در کشورمان 9 میلیون و 866 هزار سالمند حضور دارند که 52.27 درصد را زنان و 47.73 درصد سالمندان را مردان تشکیل میدهند، گفت: دبیرخانه شورای ملی سالمندان پیشنویس لایحه جامع حمایت از حقوق سالمندان را تدوین کرده و امیدواریم این لایحه در جلسه شورای ملی سالمندان تصویب و ابلاغ شود.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا قوانین حمایتی از سالمندان کشور به درستی اجرا نمیشود؟ گفت: علت عدم اجرای قوانین این است كه بودجه خاصی برای موضوع سالمندی نداریم و امیدواریم با توجه به افرایش نرخ سالمندی در كشور و نیاز به بسترسازی لازم در بودجهبندی سال ١٤٠٤ به این موضوع پرداخته شود.
رضازاده در خصوص وضعیت سلامت روان سالمندان کشور نیز گفت: وضعیت سلامت روان سالمندی تاکنون به صورت پیمایش و ارزیابی جامعی مورد بررسی قرار نگرفته است لیكن در حال تفاهم با وزارت علوم و مركز ملی آمار برای اجرای پیمایش سالمندی در ابعاد مختلف جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی هستیم كه انجام این پیمایش و نتایج حاصل از آن میتواند نقشه راه مناسبی برای سیاستگذاری حوزه سالمندی باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که طبق قانون افراد از چه سنی سالمند محسوب میشوند، گفت: سن سالمندی طبق متون علمی و مراحل رشدی بین ٦٠ تا ٦٥ سال در نظر گرفته شده كه كشورهای مختلف در این دامنه سنی، سالمندی را اعلام کردهاند. هر چند سازمان بهداشت جهانی سن ٦٠ سال را به عنوان آغاز سالمندی در نظر گرفته است.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور ادامه داد: در قوانین كشور ما تاكنون ٦٠ سال ملاک ورود به مرحله سالمندی پیشبینی شده اما از سال گذشته موضوع تبدیل سن بازنشستگی و ورود به سالمندی از ٦٥ سال به بعد مطرح شده است.
وی در خصوص برنامههایی که برای آماده کردن جوانان کنونی برای داشتن سالمندی سالم و شاد تدوین شده است، گفت: برنامههایی برای افزایش آگاهی جوانان از موضوعات سالمندی تدوین و آماده اجراست که از جمله مهمترین این برنامهها، آموزش مراقبین رسمی و غیررسمی، آموزش كاركنان دولت، آموزش زنان میانسال، آموزش زنان سالمند تنها و آموزش محله محور است.
رضازاده با تأکید بر لزوم برنامهریزی برای داشتن سالمندی سالم و پرنشاط، گفت: برای داشتن سالمندی فعال توجه به همه ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و دسترسپذیری محیطی باید مدنظر قرار گیرد كه با هدف ایجاد فضای مناسب و افزایش سالمندان فعال در جامعه برنامه بینالمللی محیط دوستدار سالمندان در استان اصفهان آغاز و بستر مناسب اجرای برنامه در هشت استان دیگر كشور فراهم شده كه به زودی به صورت رسمی اجرای عملیاتی آن آغاز میشود.
وی در پایان تصریح کرد: پیمایش ملی سالمندان یكی از مهمترین برنامههای حوزه سالمندی است كه دبیرخانه شورای ملی سالمندان كشور درصدد است با مؤسسه تحقیقات جمعیتی کشور، وزارت علوم تحقیقات و فناوری و مرکز آمار ایران به زودی این موضوع را اجرا کند.
انتهای پیام