کد خبر: ۴۲۴۲۸۷۱
تاریخ انتشار : ۲۶ مهر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۴
عباس سلیمی:

غافل از ظرفیت مساجد در آموزش قرآنیم

پیشکسوت قرآنی گفت: برای آموزش قرآن تنها نباید نگران مکان برای ایجاد مؤسسه آموزشی باشیم، مساجد ظرفیت و قابلیت‌های فراوانی دارند که معمولاً از آنها غافلیم.

فعلا منتشر نشود///غفلت از  ظرفیت و قابلیت مساجد دلیل عدم توفیق در آموزش قرآنبه گزارش خبرنگار ایکنا، مسجد حضرت محمد(ص) محله چهارصد دستگاه خیابان پیروزی تهران، شب گذشته چهارشنبه ۲۵ مهر شاهد برگزاری مراسم محفل انس با قرآن بود. بهانه برگزاری این برنامه‌ بزرگداشت یاد و خاطره مرحوم یحیی علیمردانی؛ معلم فقید پیشکسوت قرآنی با شاگردانی است که اغلب آنها در حال حاضر سرآمدان عرصه فعالیت‌های قرآنی هستند و یکی از نمونه‌های بارز ایشان، عباس سلیمی؛ قاری بین‌المللی است.
 
درست به همین دلیل بود که مهمان ویژه این محفل قرآنی نیز عباس سلیمی بود که به دعوت هیأت امنای مسجد و مجید داودی؛ مدرس قرآنی که چهارشنبه‌ شب‌های هر هفته، جلسات آموزش قرآن در این مسجد را دایر می‌کند در برنامه محفل قرآنی این مسجد حضور یافته بود. 
 
عباس سلیمی در این محفل قرآنی به ایراد سخن پرداخت و با زنده نگاه داشتن یاد و خاطره استاد فقید حاج یحیی علیمردانی گفت: در این محفل قرآنی که به بهانه بزرگداشت مقام علمی و معنوی این استاد فقید جمع شده‌ایم، جمعی از جوانان مستعد قرآنی در قالب‌هایی همچون تلاوت قرآن و ارائه برنامه تواشیح و همخوانی به هنرنمایی پرداختند که باید گفت به بهترین شکل ممکن اتفاق افتاد. ما بحثی در تلاوت قرآن داریم به نام مهندسی تلاوت و حضار شاهد بودند که جوانان برومند و قرآنی این کشور آن هم در یکی از محلات قرآن‌پرور چگونه با بیانی شیوا و صوت خوش‌الحان خود به تلاوت قرآن پرداخته و موجب حظ مخاطبان شدند.

از پنج‌سالگی پای رحل قرآن زانو زدم

وی ادامه داد: این حقیر سعادت داشتم که از پنج‌سالگی در پای رحل قرآن زانو زده و به آموزش و تلمذ قرآن مشغول شوم. آن زمان به سبب آن که بسیاری از اعضای فامیل در این محله زندگی می‌کردند، رفت و آمد زیادی به اینجا داشتم و خاطرم هست که آن زمان قطعه زمین وسیعی را کلنگ زده بودند و قرار بود مسجدی در آنجا ساخته شود؛ یعنی همین بنای مقدسی که اکنون همه ما تحت لوای آن، این محفل قرآنی را برگزار می‌کنیم.
 
 
سلیمی تصریح کرد: ساخت مسجدی به این وسعت و جامع بودن آن هم در این محله که آن زمان اینگونه آباد نبود و ابنیه زیادی در آن ساخته نشده بود و به ویژه آن که در زمان طاغوت شاهد بنا شدن آن بودیم، اتفاق مهم و فرصتی مغتنم بود که در آن رویدادهای عبادی و قرآنی به وقوع بپیوندد. به تحقیق باید بگویم که برگزاری چنین محافل و مجالسی در این مسجد خاصیتی خیلی بیشتر از برگزاری رزمایش‌های نظامی دارد و ضربات و لطماتی که برپایی این جلسات به پیکره استکبار جهانی می‌زند، غیر قابل باور است.
 
این خادم‌القرآن گفت: قدر این جلسات را بدانید، چرا که برای آنها بسیار زحمت کشیده شده است. مکانی که در آن شاهد برگزاری این محفل هستیم از نظر فیوضات قرآنی بسیار غنی و پرخاطره است و باید اهالی این محله به داشتن چنین فضایی که در آن خانواده‌های متقی و دیندار زندگی می‌کنند به خود مباهات کنند و تلاش کنند که شور و اشتیاقی که در این محافل قرآنی است، همواره حفظ شود.

محبت و ارادت مرحوم علیمردانی به قرآن خاص بود 

سلیمی در مورد شأن و منزلت شخصیت مرحوم علیمردانی تأکید کرد: این انسان وارسته همواره در مسیر انس با قرآن و عمل به فرایض دینی و دستورات قرآنی مشتاق بود و به آن عشق می‌ورزید که این میزان ارادت در اوج محبتی است که یک انسان می‌تواند به ساحت قرآن داشته باشد و خداوند تنها آن را به افراد خاص خود عنایت می‌کند.
 
وی با ذکر روایتی از فردی که به محضر امام کاظم(ع) رسید و آن حضرت از او پرسید که آیا دوست دارد زندگی او در این دنیای فانی باقی باشد؟ و وقتی او جواب مثبت داد، گفت که به این شرط تا در تمام این عمر تنها به تلاوت سوره توحید مشغول شود و افزود: باید از خودمان بپرسیم که اگر امام زمان(عج) به شرط ظهور این پرسش را از ما مطرح کنند، آیا ما نیز آمادگی چنین پاسخی را داریم؟

اعتبار روایت معصوم(ع) به معصوم(ع) 

سلیمی اظهار کرد: ما در روایاتی که از معصوم(ع) نقل شده است، شاهد مراتب و درجاتی هستیم و در این بین روایاتی که نقل یک راهکار از معصوم(ع) به معصوم(ع) دیگر است از درجه و اعتبار بیشتر برخوردار است. وقتی پیامبر(ص) به امام علی(ع) عرضه می‌دارند که یا علی، قرآن را بیاموز و به مردم هم یاد بده که اگر اینگونه باشد در این مسیر اگر جان به جان‌آفرین تسلیم کردی، شهید محسوب می‌شوی. این روایت از اعتبار بسیار بیشتری از آنچه که روایت معصوم(ع) خطاب به مردم است، برخوردار است.
 
وی که خود مقام نخست مسابقات بین‌المللی مالزی در سال ۵۸ را از آن خود کرد، با اشاره به جایگاه والا و وارسته مرحوم علیمردانی در امر آموزش قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی افزود: وجود شریف پیامبر(ص) در بیان اهمیت آموزش قرآن پای را از این نیز فراتر می‌گذارند و خطاب به علی(ع) می‌فرمایند که اگر در این راه قالب تهی کرده و به جوار حق پر کشیدی، ملائکه الهی بر گرد قبر و مزار تو به گردش درخواهند آمد، مانند زمانی که یک حاجی خانه خدا به گرد کعبه طواف می‌کند.

مرحوم علیمردانی بله قربان‌گو نبود بله قرآن‌گو بود

این خادم‌القرآن، انس با قرآن را موجب راسخ بودن فرد مأنوس با قرآن دانسته و گفت: وقتی کل وجود یک انسان همچون مرحوم علیمردانی اُخت و انسی زایدالوصف با قرآن می‌گیرد از او وجودی خدا‌ترس که تنها از عتاب و عقاب ذات الهی بیم و هراس دارد، پرورش می‌دهد تا جایی که باید به جرات گفت که مرحوم علیمردانی فردی بله قربان‌گو نبود، بلکه بله قرآن‌گو بود.
این پیشکسوت قرآن با گلایه از وضعیت فرهنگی حاکم بر جامعه گفت: متأسفانه غیر قابل پذیرش است که در عرصه میدانی شاهد هستیم بسیاری از مردم حتی قادر به روخوانی و روانخوانی صحیح و ساده قرآن نیستند، این امر قابل توجیه نیست، در شرایطی که شاهد هستیم که این میزان امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای آموزش قرآن وجود دارد.

حفظ کل قرآن در شش سال حبس انفرادی

وی به شهید سرلشگر خلبان حسین لشگری اشاره کرد و گفت: در احوال این شهید بزرگوار که البته این حقیر نیز افتخار مجالست با ایشان را داشتم، نقل است که در طول ۱۸ سال اسارت در بند رژیم بعث عراق مدت شش سال این شهید گرانقدر در سلول انفرادی یک زندان به سر برده و دستاورد این حبس برای او، حفظ کل قرآن بوده است. وقتی با چنین صحنه‌ای مواجه می‌شویم که یک انسان وارسته اینچنین از فرصتی که البته جز مرارت و محنت چیز دیگری در پی ندارد استفاده کرده و حافظ کل قرآن می‌شود، دیگر برای امثال من و شمایی که در امنیت به سر برده و از امکانات و مواهب بیشماری برخورداریم، قابل توجیه نیست که حتی قادر به روخوانی ساده قرآن نباشیم.
 
سلیمی در ادامه گفت: این امر نیاز به کوشش و جدیت ما دارد، در هر سن و سال و موقعیتی که هستید، ترس و واهمه نداشته باشید که مثلاً اگر در روخوانی و روانخوانی قرآن دچار مشکل هستید، کسر شأن است که مراجعه کنید و به فراگیری آن اهتمام ورزید، بلکه به تأسی از حضرت عبدالعظیم(ع) که با وجود آن شأن و جایگاه علمی که از ایشان به عنوان محدث و راوی قرآن و احادیث اهل بیت(ع) یاد می‌شود، اما با این حال به محضر امام هادی(ع) شرفیاب شده و از ایشان به سبب فعالیت و اقداماتی که انجام می‌دهد، طلب مشروعیت می‌کند بدون اینکه واهمه از این داشته باشد که در این سن و سال که در آن زمان قریب به ۷۰ سال از عمر بابرکت ایشان سپری شده است، مقام علمی و معنوی او خدشه‌دار شود.
 
این معلم باسابقه قرآن تأکید کرد: شاید یکی از دلایلی که ما در امر قرآن، فرهنگسازی و آموزش کلام وحی با مشکل مواجه هستیم این مسئله باشد که از محیط و ظرفیت مساجد غافل شده‌ایم، در شرایط کنونی شش هزار و ۵۰۰ مؤسسه قرآنی داریم که بیش از نیمی از آنها به سبب مسائل اقتصادی تعطیل هستند، در حالی که اگر این جلسات آموزش قرآن به داخل مساجد کشیده شد، قرابت بیشتری به مردم پیدا خواهد کرد و اتصال و ارتباط مردم به قرآن بیشتر می‌شود.

«فرقان‌الحق» توطئه جدید دشمن برای مقابله با آموزه‌های قرآن

سلیمی افزود: تهدید جبهه استکبار و دشمنان قسم خورده قرآن جدی است، آنها جوانان ما را هدف قرار داده‌اند. امروز شاهد هستیم با دسیسه امریکا قرآن جدید تدوین و منتشر شده است به نام«فرقان‌الحق» که در آن به جای ۱۱۴ سوره با ۷۷ سوره روبرو هستیم و در آن تمامی آیات و سوره‌هایی که به موضوع اسرائیل اشاره داشته حذف شده و البته بخشی نیز به آن افزوده شده و متأسفانه در کویت، کنیا و برخی از کشورهای مسلمان نیز توزیع شده است، پس مشاهده می‌کنید که خطر تا چه اندازه جدی است و اگر از این امر یعنی اتصال به فرهنگ ناب اهل بیت(ع) و برگزاری و برقراری جلسات قرآنی غافل شویم در آینده نزدیک ضرباتی جبران‌ناپذیری خواهیم خورد.
 
وی در پایان به مسئولان مسجد حضرت محمد(ص) و سایر مساجد توصیه کرد که بخشی از جلسات قرآنی خود را در هفته به اموری همچون تجویدالصلاة اختصاص دهند تا قرائت نماز، نمازگزاران که شاید سهواً دچار اشکالاتی است رفع شود و البته این جلسات را سطح‌بندی کنند که آنهایی که مقدار بیشتری از سایر مردم به امور تجویدی، قرائت قرآن وارد هستند، در سطوح بالاتر کلاس‌های قرآنی شرکت کنند.
 
در بخش دیگری از این مراسم مجید داودی؛ مدرس و کارشناس قرآن با اشاره به از سرگیری جلسات قرآنی در این مسجد پس از ریشه‌کن شدن کرونا گفت: قدمت جلسات قرآن این محله به سال ۷۱ باز می‌گردد، البته پس از افت و خیزهای زیاد و تغییر مکان‌های برگزاری آن با نظر مساعد مسئولان این مسجد، این جلسات در این مسجد برگزار شد و خوشبختانه اقبال از این جلسات آن چنان زیاد بود که ما در ماه مبارک رمضان، هر سی شب جلسات قرآن برگزار کردیم.
 

از سرگیری جلسات دارالقرآن مصباح از سه‌ سال پیش

 
وی ادامه داد: در طول سه‌سال از سرگیری جلسات قرآن که با نام دارالقرآن مصباح مسمی شده است یک سال بزرگداشت استاد اخوان را برگزار کردیم، سال گذشته برای برگزاری این بزرگداشت در خدمت استاد سیدمحسن موسوی‌بلده بودیم و امسال نیز افتخار میزبانی و تجلیل از استاد عباس سلیمی را داریم که به پیشنهاد و توصیه خود استاد، این مراسم به مناسبت بزرگداشت مقام علمی و معنوی معلم فقید قرآن حاج یحیی علیمردانی برگزار شد.
داودی تصریح کرد: قصد داریم در این مراسم و با حضور استاد سلیمی از تمامی قاریان و فعالان قرآنی که در طول ماه مبارک رمضان قبل، سی شب در برگزاری محافل قرآنی این مسجد کوشا بودند، تجلیل کنیم. همگی آنها با وجود مشغله زیاد و با اینکه اغلب از مدارج علمی و شغلی بالایی برخوردارند، اما مخلصانه چهارشنبه‌شب‌های هر هفته در محفل قرآنی این مسجد شرکت کرده و با تلاوت قرآن فضای این مسجد را بیش از پیش نورانی کردند.

استناد به قرآن در بحث سیاسی

این مدرس قرآن با اشاره به مقام والای استاد فقید علیمردانی گفت: به سبب قرابت خانوادگی که با این استاد گرامی داشتم و از بستگان نزدیک ما بودند، افتخار تلمذ در محضر ایشان را داشتم؛ این استاد فقید از جمله اعضای اصلی مؤتلفه اسلامی بودند و جالب است حتی زمانی که بحث سیاسی در میان فامیل درمی‌گرفت، ایشان یک جلد قرآن به دست گرفته و با استناد به آیات قرآن در بحث‌های سیاسی شرکت می‌کردند.
 
داودی در پایان افزود: اکنون نزدیک به یک سال و نیم است که از نعمت وجودی استاد علیمردانی محروم هستیم. در روزهای پایانی عمر شریف این استاد که باید بگویم تا پایان عمر نیز از سلامت جسمی و روانی برخوردار بودند به حضورشان شرفیاب شدم و به نقل از خود ایشان روزی را که از صبح تا شب سپری می‌کردند، برایتان بازگو می‌کنم که از همان اذان صبح تا شب ایشان به خواندن قرآن مشغول بودند و به تعبیر خودشان تا هر زمانی که سوی چشمانشان یاری می‌کرد به این امر مشغول می‌شدند و بعد از کمی استراحت مجدد قرائت قرآن را از سر می‌گرفتند. هر زمان فرصت برای این استاد فقید حاصل می‌شد، از خواندن قرآن دریغ نداشتند و ما نیز باید این سیر و سلوک را در زندگی قرآنی خود سرلوحه قرار دهیم.

اجرای گروه تواشیح «الغدیر»

این گزارش حاکی است در این محفل قرآنی، محمدمهدی بیگی، علیرضا امانی و محمد صادق بهشتی از قاریان جوان محله و مسجد که در برنامه‌های قرآنی این مسجد به ویژه در ماه رمضان کوشا بودند به قرائت آیاتی از کلام‌الله مجید پرداختند و پس از آن گروه تواشیح و همخوانی «الغدیر»(طنین) به اجرای برنامه همخوانی پرداخته و در ادامه با حضور عباس سلیمی، حجت‌الاسلام مصطفوی؛ امام جماعت مسجد، با اهدای هدایایی از فعالان قرآنی محله تجلیل شد.
 

 

انتهای پیام
captcha