
به گزارش خبرنگار ایکنا، چهارمین نشست علمی ششمین همایش
سواد فضای مجازی با موضوع «فرهنگ در عصر فضای مجازی و
هوش مصنوعی» امروز، ۳۰ مهرماه در دانشگاه سوره برگزار شد.
امیدعلی مسعودی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره در این نشست طی سخنانی با موضوع «کنشگری، تعالی ارتباطاتی و فرهنگی در عصر هوش مصنوعی» بیان کرد: تکنولوژی معمولاً در فلسفه با هستیشناسی معادل است چون تقریباً همه چیز از معرفتشناسی شکل میگیرد که تکنولوژی آن را در حوزه علم انتخاب میکنیم.
وی ادامه داد: در گذشته در هستیشناسی فضای مجازی با موضوعات مختلفی مثل واقعیت افزوده مواجه بودیم اما اکنون با انساننماها مواجه هستیم که قرار است به جای انسانها تصمیم بگیرند، کار کنند و حتی خرید کنند که منظورم آواتارها است. تکنولوژی یک ابزار انسانی است اما در هوش مصنوعی ماهیت آن تغییر پیدا میکند.
زبان حامل فرهنگ ماست
مسعودی افزود: موضوع دیگر مسئله زبان است زیرا زبان در فضای واقعی و غیر واقعی حامل فرهنگ ماست. به یاد دارم وقتی که اینترنت به وجود آمد، فقط یک زبان لاتین در آن وجود داشت و یونسکو از این بابت اعلام نگرانی کرد که ممکن است این اتفاق باعث شود تا زبانها از بین برود اما رفته رفته زبانهای دیگر وارد این فضا شدند و خود را مطرح کردند.
وی با بیان اینکه فرهنگ از طریق ارتباطات انسانی شکل گرفته است اظهار کرد: اکنون قرار است آواتارها به جای ما فعالیت داشته باشند. آواتارها به گونهای وارد زندگی میشوند که انگار نسخه دوم ما هستند. امروزه هوش مصنوعی در حوزه تعاملات انسانی، میراث بشری، ارتباطات، مراسم، آیینها و... حضور دارد. این واقعیت را باید بپذیریم که پیشرفت تکنولوژی مسائلی برای ما ایجاد کرده است که میتواند به کاهش مخاطبان رسانههای اصلی مثل رادیو، تلویزیون، روزنامه و خبرگزاریهای رسمی منجر و مانند گذشته مخاطبی برایشان وجود نداشته باشد و اکثریت به سمت شبکههای اجتماعی، وب سایتها و وبلاگها و هوش مصنوعی رفتهاند. این وضعیت فقط به کشور ما مربوط نمیشود و اروپا و آمریکا نیز با این مسئله روبرو هستند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: واقعیت امر این است که تمام این فناوریها در خدمت نظام سرمایهداری است. سرمایهداری بلایی بر سر ما آورده است که در حال فروش کار خودمان هستیم ولی پولی بابت آن دریافت نمیکنیم. در گذشته برای انتقال پول به بانک میرفتیم و متصدی بانک این کار را انجام میداد و بابت این خدمت کسب درآمد میکرد اما اکنون بدون مراجعه به بانک، خودمان به وسیله اینترنت این کار را انجام میدهیم ولی برای چنین کاری نه تنها پولی دریافت نمیکنیم بلکه پولی هم پرداخت میکنیم و مثالهایی از این دست در حوزههای مختلف؛ به همین علت میگویند که در حال استثمار هستیم و هوش مصنوعی ما را استثمار میکند.
مسعودی ادامه داد: همیشه در فضای اطلاعات با دو روی سکه مواجه هستیم که هر مقداری که اطلاعات تولید میشود به همان میزان نظارت نیز میتواند برقرار شود. در همین ساحت میتوانیم کنش و واکنشهای خودمان را ارائه دهیم. میتوانیم کنشگر باشیم ولی متأسفانه در این فضا و حوزه خبر و ارتباطات بیشتر واکنشی عمل میکنیم.
وی با بیان اینکه جنبشهای بیداری اسلامی از اینترنت و فیسبوک آغاز شد گفت: این رویداد فقط در کشورهای اسلامی اتفاق نیفتاد و در جنبش وال استریت نیز شاهد بودیم که همگی در فضای مجازی با هماهنگی شناختی رخ داد. بعضی از این اتفاقات پدیدههایی را ایجاد میکند مثلاً جنبش وال استریت منجر به جنبش ۹۹ درصدی شد. در این فضا امکان جعل، تقلب و... وجود دارد. ما شاهد وضعیت عجیبی در کلام، نوشتن، موسیقی، هنر و... هستیم. در حوزه هنر شاهد مکانیزمی هستیم که با استفاده از هوش مصنوعی تولیداتی صورت میگیرد و عرضه میشود در صورتی که باید بتوانیم از سرمایههای خودمان استفاده کنیم.
وی تأکید کرد: ۷۰ درصد از مردم ما در فضای مجازی حضور دارند و از این فضا استفاده میکنند. سیاستهای غلطی داریم؛ باید توجه کنیم که نمیتوانیم تکنولوژی را از زندگی حذف کنیم بلکه باید تکنولوژی را در خدمت فرهنگمان در بیاوریم. هوش مصنوعی آینده ما را متحول میکند و اگر ما متوجه کارکردهای فرهنگی آن نباشیم نسبت به جوامع پیشرفته عقب خواهیم ماند و به عوان یک جامعه پسرونده و نه پیشرونده باقی خواهیم ماند.
انتهای پیام