کد خبر: 4248113
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۹
مجید شاه‌حسینی:

هنرمند قرآنی، نگاهی لطیف به موضوعات دارد

رئیس فرهنگستان هنر گفت: هنرمندانی که منطقشان قرآنی و معنوی است، نگاهی لطیف به موضوعات دارند. استاد قدیریان یکی از نادر هنرمندانی هستند که در این مسیر حرکت می‌کند.

هنرمند قرآنی، نگاهی لطیف به موضوعات دارد

به گزارش ایکنا، آیین رونمایی از تابلو نقاشی «انصارالله» اثر استاد عبدالحمید قدیریان، امروز ۲۳ آبان در حوزه هنری برگزار شد.

در ابتدای مراسم، مجید شاه‌حسینی، رئیس فرهنگستان هنر در سخنانی اظهار کرد: هرچه به ظهور نزدیک‌ می‌شویم، منطق جهان به سمت تاریخ مقدس می‌رود. تاریخ مقدس حقیقی‌ترین تاریخ است، تحریف ندارد و نه‌تنها به گذشته، بلکه به حال و آینده نیز نگاه می‌کند.

وی افزود: هنرمندانی که منطقشان قرآنی و معنوی است نگاهی لطیف به موضوعات دارند. استاد قدیریان یکی از نادر هنرمندانی هستند که در این مسیر حرکت می‌کند. عده‌ای فکر می‌کنند هنرمندانی که در مسیر نور حرکت می‌کنند، رد پایی از واقعیت جهان در کارشان نیست درحالی‌که اگر دقت کنیم به‌وضوح واقعیت را در آثار اساتیدی چون آقای قدیریان مشاهده می‌کنیم. در کار جدید استاد قدیریان ظلمت را در فقدان نور می‌بینیم.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: کارهای استاد قدیریان، وجه قرآنی دارد. در آیه ۵۲ سوره آل‌عمران، حضرت عیسی وقتی دید علاوه بر دشمنانش عده‌ای با اغراق نسبت به او دشمنی کرده و او را پسر خدا می‌خوانند در جمعی گفت آیا کسی است که مرا یاری کند. دوازده نفر که همان حواریون هستند گفتند ما انصارالله هستیم. آثار هنرمندانی نظیر آقای قدیریان روح حرکت در جهت انصاراالله را در خود دارد.

هنرمند قرآنی، نگاهی لطیف به موضوعات دارد

وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب بیان کرد که ما در جهت حرکت به قله هستیم پس در این مسیر خستگی ممنوع است. استاد قدیریان با هنر دینی و حماسی خود از آینده سخن می‌گویند. وی همچنین در کارش آغاز جریانی را نوید می‌دهند.

در بخش دیگر این مراسم محمدعلی رجبی دوانی، استاد دانشگاه بیان کرد: افتخار ما ایرانیان این است که از ابتدای تاریخ در آسمان با نور و در زمین با آب آشنا بوده‌ایم. نور برای ما روشنایی و آب نیز حیات می‌آورد. این دو ویژگی در کارهای استاد قدیریان قابل‌مشاهده است. وقتی صحبت از رنگ و فرم می‌شود سختی دو برابر خواهد شد. چون در شعر می‌توان با کلام معنا را بیان کرد اما در تصویر به خاطر وجود طول و عرض، ما نقش می‌بینیم پس بیان نور کاری دشوار می‌شود.

وی ادامه داد: در آثار نقاشان مسیحی دو نور به کار گرفته می‌شود. ابتدا نور طبیعی و دوم نوری که از حضرت عیسی نشأت می‌گیرد. در آثار هنرمندانی چون استاد قدیریان، نور در خدمت رسیدن به خداوند است و این کار به شکلی کامل و بدون آسیب رخ می‌دهد.

هنرمند قرآنی، نگاهی لطیف به موضوعات دارد

این پژوهشگر تاریخ تصریح کرد: در نگارگری ایرانی عنصر نور اهمیت دارد، نوری که از اشیا منعکس می‌شود. ما امروز در دوره‌ای هستیم که ساختارگرایان با اصالت دادن به فرم و رنگ، محتوا را دچار تغییر می‌کنند، من با کار‌های آقای قدیریان از قدیم آشنا بودم. او همیشه سعی می‌کند در آثارش جلوه‌ای از فرهنگ اسلامی شیعی را بیان کند و هر بار تجربه جدیدی دارد. در این کار دیگر به نظر می‌رسد گاهی نقاش هرگونه تجربه‌ای را زیر پا می‌گذارد تا آنچه به دلش افتاده را در قالب حرف جدیدی بزند. من هم نقاشم، گرفتاری‌های نقاشان را می‌دانم، آخرین کار نقاشان قلم‌اندازی است. 

این نقاش با بیان اینکه در کارهای استاد قدیریان حقیقت شیعی را می‌توان مشاهده کرد، گفت: وی در کارهایش تلاش می‌کند حقیقت شیعی را با روش‌های مختلف تصویر کند. وی خود را در یک جا نگاه نداشته و در همه سبک‌های نقاشی قادر است پیامش را به مخاطب منتقل کند. هنر انقلاب می‌تواند در زمان سیر کند اما ورای زمان است و در تاریخی خاص خلاصه نمی‌شود. قدیریان در اثر جدیدش نوری را نشان می‌دهد که تکیه‌ بر امامت دارد.

هنرمند قرآنی، نگاهی لطیف به موضوعات دارد

سید مجید مطهری نژاد، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه امام صادق (ع) نیز در این مراسم رونمایی بیان کرد: در آغاز سخن به استاد قدیریان برای حرکت مداوم در جهت هنر انقلاب خسته نباشید عرض می‌کنم. وی یک نقاش پژوهشگر است که در کارهایش یک نظام معنوی را دنبال می‌کند. وی در کارهایش همیشه به دنبال یک اتفاق بزرگ است به همین دلیل بیش از اینکه به فکر پسندیده بودن باشد مسیر پیش رو را نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه در کارهای استاد قدیریان می‌توان آینده هنر انقلاب را مشاهده کرد، گفت: بیشتر از آنکه لایه‌های مختلف فنی اثر استاد را بخواهیم دنبال کنیم، بایستی گزاره‌های رفتاری و عملی را بدانیم. وقتی صحبت از نظام تمدنی می‌شود، سه لایه مورد توجه قرار می‌گیرد. قالب آثار هنری در این نقطه برای بازنمایی آمده است. قریب صد درصد آثار هنری مسئولیتشان بازنمایی است و فضای پیشینی شکل‌گرفته اثر هنری است. این اثر به جای پسینی بودن به دنبال راه پیشرو است.

مطهری نژاد تأکید کرد: در تمام آثار استاد چهره نورانی مادر مهربان عالم وجود دارد و این مجرای تمام نوری دنیا است. من همیشه با آثار استاد قدیریان یاد حضرت ابراهیم (ع) می‌افتم که در فضای ملکوت مستقر است و با نگاه آرام توجه به وجه الله دارد. در کارهای این هنرمند ارزشمند همچنین می‌توان آینده هنر انقلاب را مشاهده کرد؛ هنر انقلابی که در آن جایگاه نورانی اهل‌بیت هم نشان داده می‌شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نگاه استاد قدیریان حنیفانه است، گفت: وی علاوه بر اینکه در کارهایش فضایی نورانی را ترسیم می‌کند، مسیر پیش روی جامعه اسلامی را هم نشان می‌دهد.

در ادامه جلسه از سه اثر استاد رونمایی شد و سپس عبدالحمید قدیریان در سخنانی بیان کرد:  جا دارد از آقای دادمان و دیگر دوستانی که این برنامه را برگزار کردند، کمال تشکر را داشته باشم. برای رونمایی از این آثار، برنامه‌های زیادی تدارک دیده شده بود اما تقدیر این بود که برنامه در تاریکی و در فضایی شاعرانه رقم بخورد. محتوای تابلوها (سه اثری که از آن رونمایی به عمل آمد)، این‌طور است که یک نفر مسیری را در راه انقلاب طی کرده و به قدس رسیده است. ما این مسیر را دیدیم که چطور از آن گذشتیم و به ظهور خواهیم رسید. جنس این ظهور از جنس دنیوی نیست.

وی اضافه کرد: من در کارهایم تلاش می‌کنم مسیری را تصویر کنم که با انقلاب پیوند نزدیک دارد؛ همچنین همیشه روی نور تأکید ویژه داشته‌ام؛ نوری که جنس دنیایی ندارد. از نگاه من همه مفاهیم دارای فرم هستند. من تلاش می‌کنم برای خلق اثر ابتدا پژوهش کنم، سپس پژوهشم را در قالب تصویر ارائه دهم.

قدیریان در انتهای سخن از با اشاره به کشتاری که رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی به راه انداخته است، گفت: در کارهایم سیری از نور را می‌بینیم که در آن جنگ با اسرائیل هم مشاهده می‌شود. ما در جنگ با رژیم صهیونیستی نگاهمان باید فراتر از قوم باشد. ما با قوم یهود در جنگ نیستیم بلکه با فرهنگ صهیونیستی جنگ داریم. برای این جنگ نیز نیاز به حب اهل‌ بیت(ع) داریم.

در انتهای این مراسم با حضور محمدمهدی دادمان و محسن مؤمنی شریف از این هنرمند انقلابی تجلیل به عمل آمد.

داوود کنشلو

انتهای پیام
captcha