کد خبر: 4255241
تاریخ انتشار : ۰۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۱

«حافظه دست‌ها» در قرآن + اینفوگرافیک

براساس روایات مشهور و بر پایه سیره نبوی، استفاده از انگشتان دست در زمان قرائت قرآن یا هر محتوای دینی علاوه بر ثبت ثواب و برکات، موجب ارتقای کیفی امر آموزش و انتقال مفاهیم می‌شود.

اینفوگرافیکبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین علی رجبی؛ حافظ کل و مدرس تدبر در قرآن در جدیدترین اینفوگرافی خود با عنوان «حافظه دسـت‌‎ها» به آثار تربیتی آموزش مفاهیم دینی با استفاده از انگشتان، که می‌تواند راهکاری در کیفیت آموزش برای والدین و مربیان باشد، پرداخته است که متن این اینفوگرافی به شرح زیر است:

اهمیت آموزش معارف قـرآن و عترت(ع) با انگشتان دست

یکی از روش‌های آموزش قرائت قرآن که بارها مورد سفارش پیامبر اکرم(ص) قرار گرفته «عَقد اَنامِل»(بستن انگشتان) است؛ به همین علت فرمودند: به هنگام تلاوت قرآن، از بستن انگشتان غفلت نکنید؛ چرا که موجب رحمت است و انگشتان هم در قیامت مورد سؤال قرار می‌گیرند و سخن خواهند گفت. (سنن ترمذی، ج 5 ،ص521، ح 3583)

امّ سَلَمه همسر پیامبر(ص) در نحوه نماز حضرتش می‌‎گوید: رسول خدا(ص) با خواندن هر آیه سوره حمد یک بند انگشت دست خود را می‌‎بستند و با خواندن آیه پنجم هر پنج انگشت دستشان بسته شد. (الخلاف شیخ طبرسی، 1/330)  

علّامه طَبِرسی نیز به استناد همین روایات در فایده شناخت شمار آیات قرآن چنین گفته: تلاوت‌کننده قرآن هنگامی که با انگشتان خویش آیاتی را که می‌‎خواند برشُمرد، پاداش بیشتری خواهد داشت و دست، قلب و زبانش با هم به کتاب خدا و آیات او اشتغال خواهند داشت؛ و این‌ها همه در روز قیامت به سود او گواهی خواهند داد. (مجمع‌البیان، ج 1، ص 78)

قرآن نیز سخن گفتن و گواهی دست‌ها در روز قیامت را تأیید می‌کند:

الف: «يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَ أَيْدِيهِمْ وَ أَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلون» (نور/24) 

ب: «الْيَوْمَ نَخْتِمُ عَلَىٰ أَفْوَاهِهِمْ وَ تُكَلِّمُنَا أَيْدِيهِـمْ وَ تَشْهَدُ أَرْجُلـُهُمْ بِمَا كَانوا يَكْسِبُونَ» (یس/65) 

در نتیجه بستن انگشتان در هنگام آموزش و قرائت قرآن، عامل مهمی در سهولت جریان حمل و نگه‎داری بهتر آیات در قلب است و این کار باعث فعال شدن حافظه دست می‌‎شود و از اشتباه در خواندن و یادآوری آیات جلوگیری می‌کند؛ لذا فردی نزد رسول خدا(ص) آمد و از بدی حافظه خود شکایت کرد.

پیامبر(ص) به او فرمود: از دستت کمک بگیر. (آموزش قرآن در سیره نبوی، لسانی فشارکی، ص‎130)

در این تصویرنگاری هدف مولّف انتقال تجربه آثارِ مادّی و معنوی استفاده از دست (انگشتان و بندهای آن) در آموزش مهارت‌‎های قرآنی (نام سوره، شماره و تعداد آیات سوره‌ها، افعال چهارده‌گانه زبان قرآن و ...) و دینی (نام‌های چهارده معصوم(ع)، ذکر تسبیحات حضرت زهرا(س) و ...) است. 

برخی از آثار تربیتی این روش آموزشی:

1ـ ترک عادت‌های منفی مانند: جویدن ناخن‌ها و کندن پوست آن‌ها، دست در بینی و دهان کردن و ... 

2ـ افزایش مهارت‌های یادگیری مانند آموزش اعداد به کودکان زیر 6 سال و ...

آگاهی: برای آگاهی از دانش عُقود اَنَامل (حساب انگشتان، یا انگشت‌شمار به کتاب خزائن ملااحمد نراقی یا تحقیق علامه حسـن‌زاده‌ ‎آملی(رحمه‌الله علیه)،ص96 و 95 مراجعه شود.

فایل صوتی «حافظه دست‌ها» در قرآن

کد

اهمیت و ثواب  استفاده از انگشتان در آموزش معارف قرآن و عترت

 

 

انتهای پیام
captcha