کد خبر: 4256415
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۳
برخط جامعه

یک ایران؛ دست‌بوس مادر

برگزاری جشن‌های روز زن و روز مادر و تجلیل از زنان سرپرست خانوار، آغاز پویش جهانی «فتح سلیمانی»، اولین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری، ابلاغ اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی، غرس نهال به نام مادران شهدا، آغاز ثبت‌نام اعتکاف رجبیه، رفع فیلتر یک شبکه اجتماعی و گوگل پلی از جمله مهمترین رویداد‌های حوزه اجتماعی در هفته گذشته بود.

برخط جامعهبه گزارش ایکنا؛ آغاز پویش جهانی «فتح سلیمانی»، اولین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری، ابلاغ اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی، غرس نهال به نام مادران شهدا، آغاز ثبت‌نام اعتکاف رجبیه، رفع فیلتر یک شبکه اجتماعی و گوگل پلی، نظرسنجی وزارت کار درباره آیین‌نامه ایمنی معادن و برگزاری جشن‌های روز زن و روز مادر و تجلیل از زنان سرپرست خانوار از جمله مهمترین رویداد‌های حوزه اجتماعی در هفته گذشته بود.
 
تداوم روز‌های آلوده هوای تهران نیز خبر تکراری و البته ناراحت‌کننده این روز‌هاست که کار و درس را هم به تعطیلی کشانده است و شاخص کیفیت هوا این روزها، بیشتر رنگ نارنجی و قرمز را نشان می‌دهد که از حد سلامت عبور کرده است.
 
گزارش برخط جامعه در اولین هفته زمستان ۱۴۰۳ با گرامیداشت روز مادر مصادف بود و از همین رو گفت‌و‌گو‌های گروه اجتماعی ایکنا بر همین محور قرار گرفته و ابعاد گوناگون این روز مهم مورد توجه بوده است. بخشی از گفت‌و‌گو‌ها نیز به موضوع پژوهش اختصاص  داشت که دیدگاه‌های صاحبنظران این حوزه در ایکنا انعکاس یافته است.  
 
در ادامه مروری بر گزیده رویداد‌ها و مصاحبه‌ها داریم.
 

آغاز پویش جهانی «فتح سلیمانی»

 
پویش جهانی «فتح سلیمانی» با هدف گسترش پیام مقاومت و مبارزه با اسرائیل، فرصتی منحصر‌به‌فرد را برای نوجوانان فراهم کرده تا با هنر و خلاقیت خود پیام خود را به جهان مخابره و در رقابتی هیجان‌انگیز شرکت کنند. شرکت‌کنندگان در این پویش می‌توانند آثار خلاقانه خود را در قالب‌های مختلف از جمله وایت‌برد موشن، استاپ‌موشن، فیلم کوتاه، نماهنگ و ویدئو کلیپ تولید و منتشر کنند.
 
برخط جامعه
 
آثار ارسالی براساس سه معیار اصلی کیفیت ساخت اثر، محتوا و خلاقیت در انتقال پیام و میزان انتشار و دیده شدن اثر در فضای مجازی ارزیابی خواهند شد. همچنین این پویش جوایز ارزنده‌ای از جمله ایرپاد، ساعت هوشمند، هدفون بلوتوثی و اسپیکر بلوتوثی را برای برندگان در نظر گرفته است و مهلت ارسال آثار نیز تا ۳۰ دی‌ماه ۱۴۰۳ (۱۸ رجب ۱۴۴۶، ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵) تعیین شده است.
 

چگونه استطاعت مالی برای حضور در حج را بررسی کنیم؟

 
حج تمتع تنها بر افرادی که استطاعت مالی و جسمانی دارند واجب است. اما به دلیل ساختار خاص اعزام زائران حج تمتع در ایران، تنها افرادی می‌توانند عازم حج شوند که فیش حج داشته باشند. آخرین ثبت نام فیش حج تمتع در کشورمان در سال ۸۶ انجام شده است. در آن زمان عده‌ای از مردم که استطاعت مالی داشتند برای حضور در حج فیش خریدند، اما به دلیل فروش چندین برابری فیش حج نسبت به سهمیه محدود ایران و تعطیلی حج به دلیل کرونا و عوامل سیاسی، تعداد زیادی از دارندگان فیش حج سال‌هاست که در نوبت اعزام قرار دارند. همین طولانی شدن مدت زمان پشت نوبت بودن موجب شد بسیاری از دارندگان فیش‌های حج تمتع، به سن پیری برسند و استطاعت جسمانی خود را برای حضور در حج از دست بدهند.
 
از سوی دیگر به دلیل نوسانات اقتصادی کشور بسیاری از افرادی که استطاعت داشته و فیش خریده‌اند، استطاعت مالی خود را از دست داده‌اند. در این میان عده‌ای هم هستند که فیش ندارند، اما پس از سال ۸۶ به استطاعت مالی رسیده‌اند و حج بر آنها واجب شده است.    
 
برخط جامعه
 
حجت‌الاسلام مهدی ساجدی، پژوهشگر پژوهشکده حج و زیارت بعثه مقام معظم رهبری در گفت‌و‌گو با ایکنا در این زمینه گفت:  استطاعت مختص کسانی است که ثبت نام کرده‌اند و فیش حج دارند، نوبت آنها فرارسیده و اکنون توان پرداخت هزینه‌ای که سازمان حج و زیارت اعلام کرده را دارند و یا توان مالی آنها به حدی است که می‌توانند به صورت آزاد فیش حج بخرند و بقیه هزینه سفر حج را پرداخت کنند.
 
وی به افرادی که می‌خواهند شرایط استطاعت خود را بررسی کنند و سؤال‌هایی در این زمینه دارند توصیه کرد با مرکز پاسخگویی حوزه علمیه تماس بگیرند و افزود: دفتر مقام معظم رهبری و سایر مراجع نیز شماره‌هایی را اعلام کرده‌اند که افراد می‌توانند تماس گرفته و سؤال‌های خود را بپرسند.   
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

مصادیق شاد زیستن در زندگی حضرت فاطمه(س)

 
حجت‌الاسلام علیرضا قبادی، جامعه‌شناس و کارشناس دین، در ادامه سلسله یادداشت‌هایی که با محور ظرفیت‌های شادی بخش در اسلام و تشیع، به مناسبت فرارسیدن میلاد پربرکت حضرت فاطمه(س) یادداشتی در اختیار ایکنا قرار داده است، در بخشی از آمده است: یکی از بنیادی‌ترین و اساسی‌ترین بنیان فکری و نظری که می‌توان نگاه همگان از جمله نگاه حضرت فاطمه(س) را نسبت به سایر نگرش‌ها و رفتار‌ها از جمله موضوع شادی ردیابی کرد، آگاهی از نگرش و بنیان اندیشه ایشان در اینکه آن حضرت چه معنایی را برای زندگی در نظر گرفته است، دارد. با آگاهی از این بنیان فکری می‌توان فهمید که آن حضرت چگونه به شاد زیستی نظر دارد و عوامل و مصادیق شادی را در چه چیز‌هایی می‌داند؟ بحث درباره اینکه حضرت فاطمه(س) چه معنایی از زندگی دارد، مستقل از این گفتار است که انشاءالله باید در جای خود به آن پرداخته شود.
 
متن یادداشت را اینجا بخوانید.
 

چرا مسلمانان باید میلاد مسیح(ع) را جشن بگیرند

 
حجت‌الاسلام علیرضا قبادی، جامعه‌شناس و کارشناس دین، در ادامه سلسله یادداشت‌هایی که با محور ظرفیت‌های شادی‌بخش در اسلام و تشیع، به مناسبت فرارسیدن میلاد حضرت مسیح (ع) یادداشتی در اختیار ایکنا قرار داده است. در بخشی از این یادداشت آمده است:  از اعتقادات بنیادین اسلامی و شیعی باورمندی و به تبع محترم شمردن انبیاء الهی است. به عبارت دیگر باور به انبیاء الهی از اعتقادات اساسی اهل تقوا در قرآن کریم شمرده شده است. یکی از تجلیات این باور بنیادین، لااقل در فرهنگ اسلامی و شیعی جامعه ما، برگزاری جشن در میلاد آنان است؛ اما با وجود صراحت قرآن کریم و منابع شیعی از جمله نهج‌البلاغه و برخی روایت منقول از سایر ائمه معصومین(ع) درباره جایگاه بالا و والای سایر انبیاء الهی از جمله حضرت عیسی مسیح(ع) در جامعه ما، جشن میلاد برای آن حضرات، برگزار نمی‌شود تا باور به این اعتقاد اساسی اسلامی تجلی پیدا کند.
 
برخط جامعه
 
به عبارت دیگر اگر برگزاری جشن میلاد در سال روز ولادت پیامبر(ص) و ائمه معصومین علیهم السلام نشانه باورمندی و تکریم به آنان به حساب می‌آید، مع‌الاسف باید اذعان کرد که عدم برگزاری چنین جشنی برای حضرت عیسی(ع) از سوی مسلمان یا شیعیان نشانی از شکاف میان باور اصیل اسلامی و شیعی و عدم پایبندی به باور اساسی اسلامی و گویا عدم تکریم به این پیامبر اولوالعزم الهی محسوب می‌شود.
 

اعطای تندیس نیکوکاری به ۲۴ مؤسسه خیریه برتر

 
نشست خبری آئین اختتامیه اولین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری، دوم دی‌ماه با حضور حجت‌الاسلام احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه و دبیر جشنواره، محسن ولیئی، معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور، محمدمهدی جعفری، مدیرعامل بنیاد تعالی اجتماعی زندگی و دبیر کارگروه علمی و ارزیابی جشنواره کشور برگزار شد.   
 
حجت‌الاسلام شرفخانی در این نشست گفت: بیش از ۳۰ درصد تشکل‌های مردمی و خیریه در این جشنواره شرکت کردند. ۱۹۹۸ مؤسسه و تشکل خیریه در این جشنواره ثبت نام کرده و آمار، اطلاعات و اسناد خود را در سایت جشنواره بارگذاری کردند و در نهایت ۲۴ تشکل خیریه به عنوان منتخب جشنواره، تندیس نیکوکاری دریافت کرده و سه تشکل خیریه نیز به عنوان تشکل‌های منتخب قابل تقدیر، تجلیل خواهند شد.   
 
برخط جامعه
 
یادآور می‌شود، مراسم اختتامیه جشنواره سه‌شنبه، چهارم دی‌ماه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲ با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، وزرا و رؤسای سازمان‌ها در محل سالن همایش‌های بین‌المللی هتل ارم تهران برگزار شد.   
 

گلریزان خیرین دانشجویی و فرهنگی در دانشگاه علوم پزشکی تهران

 
اولین نشست خیرین دانشجویی و فرهنگی همزمان با بیست و ششمین سالروز صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان ایران دوم دی‌ماه با حضور مسعود حبیبی، معاون وزیر بهداشت،   حسن مسلمی‌نائینی،   رئیس جهاددانشگاهی،   سیدرضا رئیس‌کرمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران و جمعی از خیرین برگزار شد.   
 
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این مراسم گفت: اگر این صندوق امروز فعالیت می‌کند، به دلیل بزرگی و کرامت تک تک خیرین است و این راه باید ادامه یابد؛ چرا که کمک خیرین، کمک به علم و پیشرفت کشورمان است.   
 
در ادامه رئیس جهاددانشگاهی در این همایش با بیان اینکه باعث افتخار است که در خدمت خیرین هستیم، گفت: اقتدار کشورمان به دلیل دانشگاه‌ها و فعالیت علمی دانشجویان و اساتید است و باید از آنها حمایت کرد تا بدون دغدغه به فعالیت علمی خود ادامه دهند.
 
علی منتظری، عضو هیئت علمی و رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی در ادامه از حمایت‌ها و مشارکت خیرین قدردانی کرد و با گرامیداشت روز مادر گفت: این صندوق می‌تواند در راستای گره‌گشایی از مشکلات آموزشی و دانشجویی آنها مفید باشد و امیدوارم در این زمینه بتوانیم گام‌های بلندتری برداریم.   
 
سیدرضا رئیس‌کرمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در ادامه این همایش با اشاره به اینکه سال ۱۳۷۶ معاون دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بوده است، گفت: این صندوق به همت دانشجویان از دو دهه قبل تشکیل شد و برای توسعه بیشتر از دانشگاه علوم پزشکی به جهاددانشگاهی انتقال یافت و تأسیس این صندوق حرکت مقدسی در راستای پرورش استعداد‌ها و فعالیت‌های علمی دانشجویان خواهد بود.   
 

اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی ابلاغ شد

 
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۹۰۹ مورخ ۱۳ آذر ۱۴۰۳ با تصویب «اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی»، زمینه تشکیل نهادی علمی، پژوهشی و فرهنگی با هدف تبیین، ترویج و تعمیق اندیشه‌ها و سیره مدیریتی و اخلاقی شهید آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی را فراهم کرد.
 
برخط جامعه
 
این بنیاد با ماهیت عمومی غیردولتی و به‌صورت هیئت امنایی اداره خواهد شد و وظایفی، چون پژوهش در آثار شهید رئیسی، نهادینه‌سازی رویکرد‌های عدالت‌طلبانه، اعطای جایزه علمی و فرهنگی دوسالانه و همکاری با نهاد‌های داخلی و خارجی را بر عهده دارد. مصوبه یادشده توسط مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، ابلاغ شد.   
 

مرضیه وحید دستجردی؛ از هنر مادری تا تولد ۲۰ هزار نوزاد

 
گفت‌وگوی ایکنا با مرضیه وحید دستجردی، به مناسبت روز مادر،   فرصتی است تا به ابعاد گوناگون زندگی حرفه‌ای و شخصی او بپردازیم؛ از دستاورد‌های دوران وزارت گرفته تا دیدگاه‌هایش درباره نقش زنان در جامعه، چالش‌های پیش روی مادران، و آینده سلامت بانوان در ایران. او نمونه‌ای الهام‌بخش از زنی است که در اوج مسئولیت‌های کاری، نقش مادری خود را به زیباترین شکل ممکن ایفا کرده است.
 
وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت با همان لبخند همیشگی که بر چهره او نشسته است میزبان ما شد و به سؤالاتمان در زمینه هنر مادری، مدیریت زندگی و سلامت زنان و مادران در دنیای امروز پاسخ داد. در بخشی از این گفت‌و‌گو آمده است: وقتی که به وزارت بهداشت رفتم، اولین وزیر زن بودم و این تجربه قبل از آن اتفاق نیفتاده بود و از خدا می‌خواستم و دعا می‌کردم که به من کمک کند، چون عدم موفقیت من فقط عدم موفقیت من نبود، بلکه عدم موفقیت همه خانم‌ها بود و اگر موفق نمی‌شدم مطرح می‌شد که وزیر زن موفق نبوده پس به سمت زنان برای وزارت نروید و من نمی‌خواستم چنین اتفاقی برای بانوان بیفتد.
 
برخط جامعه
 
همه وزرای مرد پیش مردم می‌روند، اما وقتی من پیش مردم می‌رفتم اتفاق جالبی به طور خاص برای من به عنوان یک وزیر زن می‌افتاد و آن این بود که هرجا که می‌رفتم بدون استثنا خانم‌ها دست‌های من را می‌گرفتند، اگر خانم‌ها روستایی بودند با دست‌های پینه بسته خود، دست‌های مرا می‌گرفتند و من اشک می‌ریختم، چون صورت‌های آفتاب سوخته آنها در مقابل چشمان من و دست‌های پینه بسته آنها در دست‌های من بود و حالت خاصی پیدا می‌کردم؛ آنها به من می‌گفتند، تو را دعا می‌کنیم تا موفق باشی. این موضوع به نظرم خیلی مهم است و خانمی که می‌خواهد کار مدیریتی انجام دهد باید قصد و نیت خود را خدمت دانسته و بداند که همه آدم‌های خوب دعایش می‌کنند و با دعای مردم و تلاش خود می‌تواند موفق شود.   
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

غرس نهال به نام مادران شهدا

 
همزمان با هفته بزرگداشت مقام زن و مادر و ایام ولادت حضرت زهرا (س)، ویژه‌برنامه‌های فرهنگی، هنری با هدف نشاط‌آفرینی، امیدافزایی، معرفی ارزش‌های اسلامی و احیای سبک زندگی دینی به همت معاونت امور اجتماعی و فرهنگی منطقه ۱۳ برگزار شد. از جمله اصلی‌ترین این برنامه‌ها می‌توان به کاشت نهال به یاد و نام مادران شهدا و زنان نام‌آور منطقه ۱۳ اشاره کرد. این اقدام با هدف ارج نهادن به مادران شهدا برگزار شد. همچنین، مسابقه دل‌نوشته «مادران آسمانی» به بزرگداشت مقام والای مادران شهدا پرداخته است.
 
برپایی ایستگاه مهر مادری به منظور اهدای کادو و توزیع هدایای فرهنگی به بانوان، از دیگر اقدامات به مناسبت ایام ولادت حضرت زهرا (س) است. همچنین، بازارچه کارآفرینی و خوداشتغالی بانوان به همین مناسبت در سطح منطقه برگزار شد.   
 

سازمان نهضت سوادآموزی در مسیر توسعه سواد عمومی

 
نشست خبری علیرضا فولادوند، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی سه‌شنبه ۴ دی‌ماه به مناسبت هفته سوادآموزی با حضور اصحاب رسانه برگزار شد. فولادوند در این نشست با اشاره به سالروز صدور فرمان تاریخی امام خمینی (ره) در تشکیل نهضت سوادآموزی گفت: اساسنامه سازمان که در سال ۶۳ نوشته شده است، بازنگری شده و در حال طی مراحل پایانی است و به زودی به مجلس ارائه می‌شود. با تصویب آن مأموریت جدیدی بر مأموریت‌های دیگر اضافه خواهد شد. این سازمان آموزشی و فرهنگی است و هدف آن در اساسنامه پیشنهادی، ریشه‌کنی بیسوادی و آموزش عمومی است و این مسئله در راستای ارتقای سواد عمومی جامعه است، یعنی آموزش‌هایی که متولی ندارد. 
 
برخط جامعه  
 
وی در بخش دیگری بیان کرد: یکی از اهداف ما در تغییر اساسنامه، اصلاح فرآیندهاست که در اساسنامه جدید به آن توجه شده است و عمده‌ترین تغییر سازمان هیئت امنایی شدن آن خواهد بود و سپس مباحث آموزش‌های فردی و مهارت‌های عمومی مورد توجه قرار گیرد.   
 

تحول‌آفرینی معلم با تعامل در حوزه‌های علایق، شناخت‌ها و اراده

 
هفته پژوهش و فناوری فرصت مطلوبی برای گفت‌و‌گو با اهل پژوهش است؛ همان مردان و زنانی که از دریچه علم و دانش برای تربیت و پرورش نسلی بهتر می‌کوشند و از این مسیر راهی برای دانایی و توانایی مؤثرتر والدین و اهالی آموزش و پرورش باز می‌کنند و این گشودگی را با آثار مکتوبشان به بهره‌برداری برای ما می‌رسانند. از میان اهل دانش و پژوهش یکی از بلندنامان و مؤثران حوزه فلسفه تعلیم و تربیت؛   خسرو باقری، استاد تمام دانشگاه تهران است.
 
 برای یافتن پاسخ پرسش‌های مهمی چون؛ چیستی، اهمیت و کارکرد فلسفه تعلیم و تربیت و نکاتی دیگر از این مقوله انسانی با استاد باقری به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم. باقری در بخش نخست از گفت‌وگوی ایکنا به موضوع «مفر‌های نظام تربیتی بهینه؛ بهره‌مندی از زبان احتمال و تفکر نقاد» اشاره کرد. در بخش دوم گفت‌و‌گو، وی معتقد است: اگر بخواهیم رابطه معلم و شاگردی، یک رابطه تعاملی باشد و معلم، عامل بودن شاگرد را به رسمیت بشناسد، باید در سه حوزه علایق و سلایق، شناخت‌ها و تفکرات، اراده و تصمیم‌گیری تعامل کند و در نهایت این انسان در رابطه تعاملی، هویت خود را رقم خواهد زد و در این صورت در روش‌ها و نوع ارتباطات، نسل جدید را متحول خواهد کرد.
 
برخط جامعه
 
وی افزود: با قطع تعامل، فاجعه تربیتی رخ می‌دهد، چون تربیت ارتباط تعاملی است و در صورت قطع این ارتباط، تعاملی در کار نخواهد بود و هر کسی عمل خود را در انزوا انجام خواهد داد و از تجربیات هم نمی‌توانند استفاده کنند و در آن صورت خطا‌ها تکرار می‌شودو به همین دلیل است که می‌گوییم قطع ارتباطات منجر به فاجعه تربیتی می‌شود. در نتیجه هر طور هست باید این ارتباط را حفظ کرد. این رشته نباید قطع شود و قطع نشدن آن وابسته به این است که دو نسل بتوانند به هم نزدیک شود و البته نسل پیشین باید قدم اول را بردارند.
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

تلاش آموزش و پرورش برای به کارگیری بانوان در بخش‌های مدیریتی

 
همزمان با ولادت حضرت زهرا (س) و بزرگداشت روز زن و مقام مادر، همایش بانوی ریحانه، چهارم دی‌ماه با حضور علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش و زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور در سالن حجاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.   
 
علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش نیز در سخنانی اظهار کرد: امروز بیش از ۵۰ درصد فرهنگیان کشور در آموزش و پروش از بانوان هستند که ما به این مسئله افتخار می‌کنم. بانوان فرهنگی جامعه نقش مؤثرتری در حوزه تعلیم و تربیت دارند. تلاش می‌کنیم که از ظرفیت بانوان در بخش‌های مختلف مدیریت آموزش و پرورش به ویژه به عنوان مدیران کل استان‌ها بهره‌گیری کنیم و در این زمینه هیچ محدودیتی نداریم.
 
 زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور نیز در سخنانی اظهار کرد: مادر در سال‌های اولیه زندگی ارتباط مستقیمی با کودک دارد و یکی از مهمترین مهارت‌هایی که مادران باید در این زمینه داشته باشند، محبت و همدلی و صبر و احترام و حقوق دیگران و خداباوری است. امروز متاسفانه شاهد افزایش خشونت در میان افراد هستیم که باید کمک کنیم تا صبر و تحمل و مهارت‌های کنترل خشم از کودکی در جامعه نهادینه شود.   
 
زدر ابتدای این همایش، علیرضا کریمیان، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران گفت: در سند تحول بنیادین به دنبال حیات طیبه یعنی سعادتمندی در دنیا و آخرت هستیم. در قرآن کریم پیامبر(ص) به عنوان یک الگو برای ما معرفی شده‌اند. پیامبر(ص) نیز حضرت فاطمه زهرا (س) را به عنوان الگوی جهانیان و پاره تن خود معرفی کرده‌اند. این بانوی بزرگ اسلام در دامن پیامبر (ص) رشد یافته و الگویی برای تمام بشریت است.   
 

بانوان سرپرست خانوار؛ نقطه امید آینده شهر

 
 مراسم جشن یک هزار نفری تجلیل از زنان سرپرست خانوار شاغل در مراکز توانمندی کوثر شهرداری تهران، سوم دی‌ماه از سوی اداره‌کل امور زنان و خانواده شهرداری تهران در محل سالن همایش‌های بین‌المللی برج میلاد تهران برگزار شد.
 
در ابتدای این مراسم، مریم اردبیلی، مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران طی سخنانی بیان کرد: بانوان سرپرست خانوار علاوه بر اینکه نقطه امید برای آینده فرزندان خود هستند، نقطه امید آینده شهر نیز خواهند بود. ترکیب مادری، عشق، محبت، کار، تلاش و تولید ترکیب خلاقانه زنانه ویژه بانوان سرپرست خانوار است. عرصه زیبایی که بانوان سرپرست خانوار در بین انبوهی از مشکلات و محدودیت‌های زندگی ساختند، قصه‌ای است که خداوند بدان افتخار می‌کند.
 

برخط جامعه

 
سیدمجتبی حورایی، مدرس کسب و کار‌های عالی و برتر و استراتژی موفقیت در ایران نیز در سخنانی با اشاره به راه‌های بالابردن توان مالی بیان کرد: برای حرکت در این مسیر باید مراقب ترمز دستی باشیم که بالا نباشد و این ترمز دستی در فعالیت و کار همان باور‌های محدودکننده است.   انسان برای موفقیت نباید حرفی به خود بزند که خلاف مسیر حرکت در بالا بردن توانایی مالی و ... باشد. پیامبر اکرم(ص) فرمودند که هر کسی اظهار فقر کند، فقیر می‌شود؛ لذا انسان هرچقدر که در بحران اقتصادی باشد، باید از ادبیات سپاسگزاری استفاده کرده و ناله نکند.
 

حفظ سلامت روان مادر؛ چرخه‌ای که زندگی می‌بخشد

 
روز مادر فرصتی است تا فرزندان و همسران با خود عهدی تازه ببندند؛ عهدی برای درک عمیق‌تر احساسات مادر، برای گوش سپردن به حرف‌های ناگفته‌اش و برای ایجاد فضایی که او بتواند بی‌دغدغه به آرامش برسد. اگر خانواده مأمن آرامش و شادی است، قلب این مأمن مادر است و سلامت روان او، کلید پایداری این خانه. فائزه پریشان، دانش‌آموخته روان‌شناسی تربیتی و روان درمانگری به مناسبت روز مادر و زن به تبیین اهمیت سلامت روان مادران و زنان و همچنین وظایف همسر و فرزندان در تأمین این مهم برای مخاطبان ایکنا پرداخته است.
 
برخط جامعه
 
وی در این زمینه گفت: اولین و شاید مهمترین نیاز روانی مادران، خودشفقتی است. مادران اغلب درگیر افکار نگران کننده‌ای درباره گذشته یا آینده هستند و برای همین نیاز دارند که نسبت به خود مهربان باشند و در برابر کم و کاستی‌ها و اشتباهات، خود را قضاوت نکنند. خودشفقتی به مادران کمک می‌کند تا در موقعیت‌های استرس‌دار به جای سرزنش خود، احساسات خود را بپذیرند و برای آرام کردن خود قدم بردارند. نامهربانی با خود سه نشانه اصلی دارد که شامل کمال‌گرایی، شرم و خودسرزنشگری است.
 
این روانشناس در ادامه به راهکار‌هایی در این زمینه اشاره کرده است که می‌توانید این راهکار‌ها را اینجا بخوانید.
 

گناه انسان و وسعت دایره رحمت خداوند

 
آیت‌الله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد درس خارج حوزه علمیه قم در یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده به تفسیر آیه «لا تقنطوا» با روش نشانه‌اى پرداخته است. در بخشی از این یادداشت آمده است: قرآن کتابی است که زمینه‌ها و سیاق‌هایش بسیارند و معانی‌اش در هم تنیده. در هر آیه، با یک سیاق آغاز می‌کنی و گمان می‌بری که به نهایت رسیده‌ای، اما به زودی درمی‌یابی که سیاقی دیگر گشوده می‌شود، مکمل پیشین و آغازی برای دیگری. این زنجیره بی‌پایان، هر بار ظلمتی را می‌زداید و نوری تازه می‌نمایاند، گویی سفری است بی‌انت‌ها به ژرفای معانی.
 
هنگامی که درنگ می‌کنی در آیه مبارکه: «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ؛ بگو اى بندگان من که بر خویشتن زیاده‏‌روى روا داشته‏‌اید از رحمت‏ خدا نومید مشوید؛ در حقیقت ‏خدا همه گناهان را مى‌‏آمرزد که او خود آمرزنده مهربان است» (آیه ۵۳ سوره زمر)؛ خود را در برابر صحنه‌ای سترگ می‌یابی، جایی که معانی درهم تنیده و سیاق‌ها در هم آمیخته‌اند. گویی رودی زلال است که هر قطره‌اش زندگی می‌بخشد.
 
متن یادداشت را اینجا بخوانید.
 

مراسم اعتکاف ویژه زوج‌های جوان برگزار می‌شود

 
مراسم اعتکاف رجبیه نسل توحیدی مصادف با ۲۵ تا ۲۷ دی ماه، ویژه زوج‌های جوان با هدف فراهم کردن فرصت رشد و طهارت برای داشتن نسلی شایسته به همت مدرسه دانشجویی نسل توحیدی برگزار می‌شود.   
 
برخط جامعه
 
در اعتکاف نسل توحیدی که برای نخستین بار برگزار می‌شود، سعی شده است، تا با محوریت قرار گرفتن سوره‌های مبارکه آل عمران و انفال، فرصتی برای اصلاح رویکرد معتکفان به قرآن کریم و تلاشی برای تقویت تدبر در قرآن باشد و این دو سوره بزرگ را که از جمله سوره‌های محوری در اعمال‌ام داوود است، روایتگر نگاه جدیدی به رشد و زندگی مؤمنانه قرار دهد. در این مراسم که در مسجد حضرت ابوالفضل واقع در خیابان سعادت‌آباد، بلوار شهید فرحزادی، بلوار شهیدان نورانی برگزار خواهد شد، حجت‌الاسلام حشمتی، احمدرضا اخوت و کاظم رجبعلی سخنرانی خواهند کرد.
 

سواد سلامت

 
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتار‌هایی با هدف عمل به آیه «فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیل‌زاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه می‌پردازد. بخش چهارم به حذف وعده‌های غذایی پرداخته است، بخش پنجم حذف قند‌ها برای حفظ سلامتی را مورد توجه قرار داده و بخش ششم این درس‌گفتار به رژیم فستینگ اختصاص دارد و با تیتر «رژیم فستینگ بگیریم یا نگیریم» منتشر شده است.   
 
برخط جامعه
 
قسمت هفتم این مجموعه با تیتر «قهوه در چه شرایطی برای بدن و کاهش وزن مفید است» مطرح شده است. در بخشی از این قسمت آمده است: کافئینی که در قهوه وجود دارد باعث تسریع لیپولیز در بدن می‌شود یعنی اگر قهوه به ویژه قهوه تلخ قبل از ورزش هوازی مصرف شود به کاهش وزن کمک می‌کند و ما مصرف قهوه را تا این حد توصیه می‌کنیم؛ اما اگر به صورت مداوم قهوه بخوریم تا وزنمان کاهش پیدا کند، این اتفاق نمی‌افتد.
 
بسیاری از افراد در داخل رژیم‌های غذایی خاص مصرف قهوه را برای خودشان آزاد می‌کنند مثلاً می‌گویند حالا که رژیم فستینگ می‌گیریم ۱۰ لیوان در روز قهوه می‌خوریم؛ ولی این اقدامات مطلقاً توصیه نمی‌شود.
 
قسمت هشتم با عنواان «خطر رژیم کتوژنیک برای بدن» منتشر شده است. این متخصص گفت: وقتی از رژیم کتوژنیک استفاده می‌کنیم، آب بدن سریعاً خالی می‌شود به همین دلیل است که افرادی که رژیم کتوژنیک را برای کاهش وزن استفاده می‌کنند می‌بینند که در ماه اول هشت کیلو وزن کم کرده‌اند که همه این مقدار وزن مایعات بدن است.
 

کودکان کار خیابان‌های تهران کجا رفتند

 
 یکی از اتفاق‌های خوب ماه‌های اخیر کاهش محسوس و قابل توجه تعداد کودکان کار خیابان به ویژه در چهارراه‌ها و پشت چراغ قرمز‌های خیابان‌های شلوغ تهران است. در شهر تهران سال‌هاست که طرح‌های مختلفی برای ساماندهی کودکان خیابانی انجام می‌شود، اما پس از یک ماه دوباره و چندباره همان کودکان که مدتی را در مراکز نگهداری بهزیستی گذرانده‌اند به خیابان‌ها بازمی‌گردند. اما به نظر می‌رسد پس از چند ماه اجرای طرح ساماندهی کودکان کار خیابان، همچنان خبری از این کودکان در خیابان‌ها نیست.
 
برخط جامعه
 
محمد نصیری، مدیرکل بهزیستی استان تهران در گفت‌و‌گو با ایکنا، در خصوص طرح اجرایی شده برای ساماندهی کودکان کار خیابان، گفت: براساس قانون،   کودک کار به عنوان مصداق وضعیت مخاطره مطرح شده است و از آذرماه سال گذشته تصمیم گرفتیم این آسیب اجتماعی را در تهران ساماندهی کنیم.   دوست نداریم عنوان جمع‌آوری را برای این کودکان به کار ببریم؛ در قانون موضوع جذب، نگهداری و توانمندسازی کودکان خیابانی با همکاری شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، نیروی انتظامی و بهزیستی مطرح شده است و در این زمینه مسئولیت داریم.
 
 وی اعلام کرد: طی یک سال گذشته بیش از سه هزار و ۵۰۰ کودک در این طرح جذب شدند که ۸۲ درصد این کودکان اتباع افغانستانی بودند. از این ۸۲ درصد نیز نزدیک به ۹۰ درصد اتباع افغانی فاقد مجوز بودند که بالغ بر هزار و ۵۰۰ کودک اتباع غیرمجاز به همراه خانواده آنها تحویل اداره کل اتباع شدند.
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

چالش‌های پیش‌روی پژوهشگران اجتماعی در ایران

 
پژوهش‌های اجتماعی یکی از مهم‌ترین ابزار‌های شناخت و تحلیل مسائل جامعه هستند که می‌توانند به بهبود شرایط اجتماعی و فرهنگی کشور کمک کنند. در این میان، نهاد‌های آموزشی و دانشگاه‌ها نقشی بی‌بدیل در ترویج فرهنگ پژوهش و تربیت نسل آینده پژوهشگران دارند. با این حال، سوالات بسیاری درباره کیفیت آموزش مهارت‌های پژوهشی، میزان حمایت از پژوهشگران، و چالش‌های موجود در مسیر تحقیقات اجتماعی مطرح است.
 
برخط جامعه
 
ایکنا برای بررسی این مسائل به گفت‌و‌گو با جبار رحمانی، جامعه‌شناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی پرداخته است. وی معتقد است؛ پژوهشگرانی که بر روی پژوهش‌های مختلف فعالیت می‌کنند، نیاز به زیرساخت‌های حمایتی دارند. نهاد‌های آکادمیک باید آزادی آکادمیک داشته باشند و امکان فعالیت در حوزه‌ها و فضا‌های نهاد‌های مدنی برای پژوهشگران فراهم باشد تا بتوانند آنچه که یافته‌اند را به جامعه ارائه داده و از جامعه بازخورد گیرند. در حقیقت فعالیت پژوهشگران باید فهم جامعه را ارتقا دهد. لازمه تمامی این موارد این است که نظام پژوهش به مثابه یک نظام اجتماعی و حاصل جمع پژوهشگران حرفه‌ای ارتقا پیدا کند.
 
این زیرساخت‌ها در جامعه ایران و در ساختار آکادمیک ضعیف هستند. متأسفانه اغلب در ایران افرادی که به صورت نمایشی تولید علمی می‌کنند و یا کسانی که راه‌های فرار و گریز را در حوزه تولید علم به خوبی می‌دانند، می‌توانند به راحتی به رتبه‌های برتر دست پیدا کنند؛ لذا نه ساختار‌های آکادمیک و نه ساختار‌های حمایتی جامعه عموماً معطوف به پژوهشگران نیست.
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

حکمرانی صحیح فضای مجازی؛ تولد دنیای فرصت‌ها در دل تهدید‌ها

 
رجوع به دین و هویت‌سازی براساس آموزه‌های دینی و اسلامی، می‌تواند از بهترین پاسخ‌ها به بحران هویت ناشی از جهانی‌شدن باشد. بنابراین، هر فرد و جامعه‌ای که هویت خویش را بر محور و مدار دین تعریف و تفاوت و تمایز خود با دیگران را در هویت دینی جست‌و‌جو کند، خواهد توانست در عصر جهانی‌شدن از تبعات تشویش‌آور و آشفته‌ساز جهانی‌شدن در امان بماند. افراد برای در امان ماندن از تبعات بحران هویت باید به‌طور مداوم هویت خود را بازتولید کنند.
 
خبرگزاری ایکنا، در رابطه با مقوله جهانی شدن و تأثیر آن بر هویت دینی افراد در جوامع مختلف، به گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام صادق گلزاده، استاد حوزه و دانشگاه پرداخته است. وی در این زمینه معتقد است: برخی جوانان جامعه ما که به یکباره با فضای رها شده مواجه می‌شوند، متأسفانه محو این فضا می‌شوند. بنابراین، وقتی می‌گوییم فضای مجازی رها شده، میدان‌گاه جهانی‌سازی تهاجمی غربی با ارتباطات آزاد یک‌سویه است، این فضا می‌تواند جوانان ما را در طوفان‌های طراحی شده از سوی آنها غرق کرده و یا به آنها آسیب بزند. تنها راه نجات این جوانان کسب آگاهی‌ها و مهارت‌های لازم در مواجهه با فضای مجازی رها شده در میدان‌گاه جهانی‌سازی است.   فضای مجازی یک فرصت استراتژیک است. اگر امروز تمامی جوانب دنیای جهانی‌سازی شده دیده شود، تولد دنیای فرصت‌ها در دل تهدیدهاست.
 
برخط جامعه
 
وی در ادامه به سؤالی مبنی بر اینکه چطور می‌توان در دنیای مدرن و جهانی‌شده امروز، هویت دینی را حفظ کرد، پاسخ داد و افزود: امروز به هیچ وجه نمی‌توان بدون اطلاع و آگاهی و دریافت مهارت‌های لازم، نسبت به حفظ هویت دینی اقدام کرد. این ایام با سالگرد عملیات کربلای ۴ مواجه هستیم که در آن عملیات یکی از اقدامات استراتژیک رزمندگان اسلام، غواصی بود. غواصان ما پیش از آغاز عملیات، آموزش‌های لازم را دیده بودند و به دل آب زدند. بنابراین، ما از مخاطرات و طوفان‌ها نمی‌هراسیم، اما باید با آگاهی، مهارت، آموزش، تدابیر راهبری حکمرانی و مدیریتی عمل کنیم.   
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

مهم‌ترین اقدامات شورای عالی فضای مجازی در رفع فیلتر

 
حسین دلیریان، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی در پستی در یکی از شبکه‌های اجتماعی از بسته جامع شورای عالی فضای مجازی در راستای حمایت ویژه از سکو‌های داخلی و تولید محتوای بومی خبر داد و نوشت: در جلسه شورای عالی فضای مجازی بعد از مدت‌ها کار کارشناسی، بسته جامعی از اقدامات به تصویب رسید.   این اقدامات شامل حمایت ویژه از سکو‌های داخلی،   رفع فیلتر، واتساپ، گوگل پلی، حمایت از تولید محتوای بومی و ... می‌شود.
 
در این جلسه، همه اعضا بر حکمرانی قانونمند، تسهیل ارتباطات مردم و تقویت سکو‌های داخلی وفاق داشتند.
 

ضرورت تهیه پیوست فرهنگی و اجتماعی در حوزه فیلترینگ

 
علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در گفت‌و‌گو با ایکنا، به موضوع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی پرداخت و اظهار کرد: در رابطه با مسئله فیلترینگ که امروز به یکی از مباحث داغ جامعه تبدیل شده، یکی از نکات مغفول، بحث ضرورت تدوین پیوست فرهنگی و اجتماعی در این زمینه است. در رابطه با موضوع فیلترینگ چه در گذشته که فیلترینگ با همان شرایط و اقتضائاتی که در این زمینه اعمال شد و چه در این دوره که قرار است تا فیلترینگ از شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های مختلف برداشته شود، مسئله اصلی، ارائه پیوست فرهنگی و اجتماعی در مورد این مقوله است. در این پیوست فرهنگی باید به خوبی به بحث پیامد‌های فرهنگی و اجتماعی فیلترینگ پرداخته شود. به نظر می‌رسد که در دوره اخیر به ویژه با برداشتن فیلترینگ بخش‌هایی از شبکه‌های اجتماعی، با آثار و تبعات اجتماعی جدیدی مواجه شویم.   
 
برخط جامعه
 
وی اظهار کرد: بنابراین ضرورت تهیه پیوست فرهنگی و اجتماعی برای موضوع فیلترینگ کاملا محسوس است؛ چراکه باید با ایجاد چنین پیوستی، پیامدسنجی لازم انجام شده و برای اینکه بتوانیم فعالیت در این حوزه را هدایت کرده و در مسیر صحیح قرار دهیم، با استفاده از پیوست فرهنگی و اجتماعی، برنامه مدونی را برای مقابله با تهدیدات احتمالی و استفاده بهتر و بیشتر از فرصت‌هایی که رفع فیلترینگ ایجاد می‌کند، تهیه کنیم.
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

نظرسنجی وزارت کار درباره آیین‌نامه ایمنی معادن

 
 اداره کل بازرسی کار در راستای راهبرد مشارکت مردم با وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به منظور دریافت نظرات کارشناسی و تخصصی در خصوص دستورالعمل ارزیابی ریسک موضوع تبصره ماده پنج آیین‌نامه ایمنی معادن مصوب یکصد و نودمین نشست شورای عالی حفاظت فنی، نشانی پست الکترونیکی bazrsikar@mcls.gov.ir را اعلام کرد.
 
بر پایه این گزارش مهلت دریافت نظرات کارشناسی و تخصصی درباره دستورالعمل ارزیابی ریسک موضوع تبصره ماده پنج آیین‌نامه ایمنی معادن به مدت ۱۰ روز و تا روز پنجشنبه ۱۳ دی ماه ۱۴۰۳ اعلام شده است.   
انتهای پیام
captcha