به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم نکوداشت زندهياد عماد افروغ، دانشمند انقلابی و فرزانه امروز، دوم بهمنماه با حضور محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، محمد خوشچهره، نماینده سابق مجلس و استاد دانشگاه تهران و حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد دانشگاه تهران و جمعی از اساتید و اندیشمندان در تالار ایوان شمس تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران طی سخنانی بیان کرد: مرحوم عماد افروغ هرگز آزادگی و استقلال خود را از دست نداده و خود را مدیون یک جریان نمیکرد. صبوری و سعه صدر ایشان همواره مثالزدنی بود و از اینکه کسی بخواهد خلاف مبانی حرکت کند، برافروخته میشد. در حوزه فرهنگ نیز ایشان در شورای فرهنگ عمومی حضور داشته و همیشه حق را با دشواریهای خود پذیرفته و بیان میکرد که این امر تفاوت نخبگان با سایرین است. نخبگان قرار است جامعه را راهنمایی کنند و مرحوم افروغ نیز همیشه با ادله، نظر خود را حتی اگر خلاف نظر دیگران بود، بیان میکرد. امیدواریم این سلوک و روش بزرگانی مانند مرحوم عماد افروغ در میان جوانان و اندیشمندان جامعه باقی بماند.
در ادامه این مراسم پورکاظمی، همسر مرحوم عماد افروغ نیز در سخنانی با بیان اینکه مسائل فرهنگی دغدغه اصلی مرحوم افروغ بود، اظهار کرد: تقریباً دو سال است که مرحوم افروغ از دنیا رفتهاند و با وجود اینکه دغدغه اصلی ایشان نشر آثار و اندیشههایشان بود، متاسفانه طی این دو سال تلاشی از سوی نهادهای مربوطه برای این امر صورت نگرفته است.
وی افزود: از مسئولان امر گلایه دارم که تاکنون اقدامی برای نشر افکار مرحوم افروغ انجام نشده است. امروز باید نوعی هسته فکری برای اندیشههای ملی، بومی و فرهنگی مرحوم افروغ ایجاد شود تا بتوانیم اندیشههای ایشان را برای جوانان و نوجوانان جامعه تبیین کنیم.
پورکاظمی با بیان اینکه مرحوم افروغ همیشه با بندگان قدرت و ثروت در مبارزه بودند، گفت: ایشان علاوه بر اینکه شخصیت کاملاً دانشگاهی داشتند، یک لحظه از خواندن و نوشتن و تأمل فروگذار نمیکردند. مرحوم افروغ بر مسائل مختلف تأمل کرده و تبدیل به یک نظریهپرداز شدند.
وی با بیان اینکه مرحوم افروغ به هیچ جناح و جریانی وابسته نبودند، گفت: اگر در جمعی نظری مخالف با دیگران داشتند، همواره وارد شده و نظرات خود را بیان میکردند. مرحوم افروغ همواره تأکید میکردند که مسئولان به جای حرف زدن، عمل کنند و مشکلات مردم را حل کنند.
ظلمستیزی و عدالتخواهی
وی با بیان اینکه مرحوم افروغ خویی ظلمستیز و عدالتخواه داشتند، اظهار کرد: آن مرحوم در اواخر عمر انس عجیبی با قرآن داشتند و قصد داشتند که کتابی با عنوان عمل در قرآن و سنت را به یادگار بگذارند که متأسفانه فرصت نشد و به دیدار حق شتافتند. در دوران نمایندگی مجلس، اعتقاد زیادی به تنوع و تکثر در حوزه مد و لباس و طرح تسهیل ازدواج جوانان داشته و در راستای دستیابی به این امر در مجلس تلاش فراوانی کردند.
وی بیان کرد: یکی از طرحهای مرحوم افروغ احداث مسکن و اجاره سه تا پنج ساله آن برای جوانان بود که پیگیری زیادی برای این طرح انجام دادند. دغدغه فراوان ایشان باعث شد تا در صحن مجلس دچار سکته قلبی شدند. ایشان در دوران حیات خود ۴۰ کتاب و تألیف داشتند و تا آخرین لحظات عمر خود نیز به دنبال علم و دانش بودند.
پورکاظمی تصریح کرد: از زمانی که ایشان خود را بازنشسته پیش از موعد کردند، بیشتر به علم و دانش پرداخته و فعالیتهای فرهنگی داشتند. مرحوم افروغ علقه فراوانی به دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم داشتند و به دنبال توسعه هرچه بیشتر برای تربیت نیروهایی مانند خود بودند. از سال ۹۰ تا ۹۷ به نوشتن روزنگاشت پرداختند و تمامی امور خود در این هفت سال را به رشته تحریر درآوردهاند. ایشان به صورت میانگین هر سال ۴۰ کتاب دشوار فلسفی مطالعه میکردند که خلاصه آنها را در یادداشتهای روزانه خود آوردهاند.
تبعیت از سیره امیرالمؤمنین(ع)
وی بیان کرد: مجموعه یادداشتهای ایشان در این هفت سال در هفت جلد کتاب جمعآوری شده و در واقع میتوان به شخصیت اصلی علمی و فرهنگی ایشان در این کتابها به خوبی پی برد. مرحوم افروغ همواره و در طول دوران زندگی خود با تکیه بر سیره امیرالمؤمنین(ع) به نقد امور مختلف میپرداختند و روش نقادی خود را حفظ میکردند.
پورکاظمی اظهار کرد: از دانشگاه باقرالعلوم(ع) و دیگر نهادهای فرهنگی درخواست میکنم برای انتشار آثار مرحوم افروغ اقدام کرده تا بتوانیم به نشر و ترویج افکار ایشان در جامعه بپردازیم.
در ادامه، سلیمینمین، از دوستان و همکاران مرحوم عماد افروغ نیز در سخنانی بیان کرد: فقدان مرحوم افروغ را به تمامی کسانی که دغدغه علم را داشته و منزلت آن را درک میکنند، تسلیت عرض میکنم. پیش از انقلاب با مرحوم افروغ حدود دو ماه در سلول زندان بودیم و این زمان فرصت خوبی برای تعاملات علمی و تفکری بود.
وی اظهار کرد: ایشان بعدها در برابر جریان تجزیهطلب در مبانی دینی نقش بسیار مؤثری داشته و در بحثهای عالمانه سیاسی دو طرفه نیز همواره خوش میدرخشیدند. از اینکه نتوانستیم شخصیتهای علمی، دلسوز و حاضر در صحنههای مختلف مانند مرحوم عماد افروغ را به خوبی به جامعه بشناسانیم، متأسفم.
سلیمینمین با بیان اینکه مرحوم افروغ هیچ فرصتی را برای دفاع از انقلاب اسلامی از دست نمیداد، تصریح کرد: مرحوم افروغ همواره از گفتوگو استقبال میکرد. متأسفانه تاکنون از گفتوگوهای سازنده میان تمامی شخصیتهای مربوط به انقلاب اسلامی در کشور غفلت کردهایم که باید این موضوع پیگیری شود.
وی بیان کرد: برای اینکه بتوانیم تصویر نزدیک به واقعیت از خیزش مردم و انقلاب اسلامی را به نسلهای بعدی ارائه دهیم، باید به سمت گفتگوهای منطقی در رابطه با مسائل مختلف حرکت کنیم. امروز باید گفتوگو در میان خود را احیا کرده و به سمت تعامل حرکت کنیم.
سلیمینمین اظهار کرد: امروز بسیاری از جوانان اصلاً آمریکا و جنایات آن را نمیشناسند؛ چراکه در جریان چنین اموری برای به دست آوردن تصاویر صحیح قرار ندارند. امروز نسلهای جدید باید خود تجارب بشری را تا حدودی لمس کرده و به تجربیات جدید دست پیدا کنند.
وی گفت: متأسفانه امروز برخی افراد در جامعه فعال هستند که نوع رفتار ایشان با اخلاق انقلاب اسلامی کاملاً مغایرت دارد. امیدواریم بتوانیم قدر شخصیتهایی همچون مرحوم عماد افروغ و اندیشههای ایشان را بدانیم. ایشان با تمامی وجود در مسیر دفاع از انقلاب اسلامی قرار داشت.
در ادامه، محمد خوشچهره، استاد دانشگاه تهران و همکار مرحوم افروغ در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی گفت: مرحوم افروغ با دانشجویان خود ارتباط صمیمی و فراوانی داشتند. آرمانهای انقلاب اهداف والایی هستند که رویایی نبوده و با فطرت بشری تطبیق دارند. امروز این فطرت پاک همان حقطلبی، عدالتخواهی، ظلمستیزی است که همگی در آرمانهای انقلاب مستتر است. باید بدانیم که شعارهای انقلاب اسلامی به سادگی محقق نمیشود و برای دستیابی بدان باید خون دلها خورد.
هویت انقلابی مرحوم افروغ
خوشچهره تصریح کرد: مرحوم افروغ دوران دشوار پیش از انقلاب اسلامی را به خوبی مشاهده کرده و با اعتقاد کامل پای در مسیر انقلاب و اسلام گذاشت. مرحوم افروغ هویت انقلابی داشته و مرام ایشان در این مسیر تعریف شده بود. مرحوم افروغ در لحظات آخر زندگی خود مرگ را به راحتی پذیرفت و طلب میکرد؛ چراکه میدانست چه جایگاهی نزد خداوند داشته و چه توشهای از پیش فرستاده است.
وی بیان کرد: مرحوم افروغ چهره اندیشمندی بود که وقتی وارد صحنه سیاستگذاری شد، خوش درخشید و توانست حقطلبی و عدالتخواهی را در مجلس شورای اسلامی و صحنه سیاسی به شدت پیگیری کند. امروز جامعه نیازمند درک مفهومی از مفاهیمی مانند عدالت و حقطلبی و ... است. مرحوم افروغ از اندیشمندانی بود که سعی داشت تا جامعه و به ویژه جوانان را به درک مفهومی از مفاهیم مختلف برساند.
انتهای پیام