به گزارش ایکنا به نقل از طلوع نیوز، مقامهای محلی شهر هرات افغانستان گفتند کار مرمت و بازسازی مسجد جامع هرات که در اثر زلزله سال گذشته به شدت آسیب دیده بود، تا ۹۰ درصد انجام شده است.
به گفته این مقامات منارهها و رواقهای این مسجد که بیشترین آسیب را دیده بود، اکنون مرمت شده است.
رقیب الله رضوانی، مدیر آثار تاریخی در اداره اطلاعات و فرهنگ هرات در این باره گفت: ما توانستهایم از تخریب منارههای مسجد جامع هرات جلوگیری کنیم. کار مرمت شش مناره به پایان رسیده و تنها یک مناره باقی مانده است که بهزودی تکمیل میشود. وی گفت: رواق مقصوره نیز بازسازی شده است و مرمت رواق شمالی و جنوبی آن همچنان ادامه دارد.
مهندسان حفاظت تاریخی در این باره گفتند: در روند مرمت این مسجد اصالت تاریخی آن به طور کامل حفظ خواهد شد و تمام مراحل بازسازی مطابق با معماری اصیل انجام میشود.
عزیز احمد رسولی، رئیس پروژه مرمت مسجد جامع هرات گفت: هیچ تغییری در ساختار مسجد ایجاد نمیکنیم و تمام مراحل مرمت به روش سنتی انجام میشود. کاشیهایی که در بازسازی استفاده میکنیم، همان کاشیهای سنتی و اصیل هستند و تغییری در رنگ و طرح آنها ایجاد نخواهد شد.
دیوارهای بیرونی مسجد جامع هرات با کاشیهای سنتی و کتیبههای تاریخی تزیین شده است. هنر صنعتگران هراتی با گذشت صدها سال بر زیبایی این اثر ارزشمند افزوده است.
در همین حال، عبدالجلیل توانا کارشناس امور فرهنگی در افغانستان گفت: مسجد جامع هرات در جهان اسلام از جایگاه ویژهای برخوردار است. تمامی بناهای تاریخی هرات از جمله مسجد جامع، ارک، مصلی و آثار تاریخی این ملایت دارای ارزش فرهنگی و تاریخی فراوان است. گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای دیدن این آثار تاریخی و هنر بی نظیر اسلامی به هرات سفر میکنند.
مسجد جامع هرات که به نام «مسجد آبی» شهرت دارد قدیمیترین مسجد جامع افغانستان است و با مساحت ۴۶۷۶۰ متر مربعی یکی از بزرگترین مساجد جهان به شمار میرود.
این بنا ابتدا مکان عبادت زرتشتیان بوده و در سال ۲۹ هجری پس از گرایش مردم هرات به دین مبین اسلام، این عبادتگاه بزرگ به مسجد مسلمانان مبدل شد.
این مسجد تاریخی مشتمل بر ۴۶۰ گنبد، ۱۳۰ رواق، دوازده گلدسته، چهار ایوان، چهار دروازه، چهار کتیبه بزرگ مزین با آیاتی از قرآن، اشعار عرفانی عرفا و شاعران بزرگ و کتابخانۀ ای شامل چهار هزار جلد کتاب و وضوخانه میباشد.
این مسجد گنجایش ۱۰۰ هزار نمازگزار را دارد.