حجتالاسلام ابوالفضل هادیمنش، مدیر مطالعات و برنامهریزی پژوهشی حوزههای علمیه در گفتوگو با ایکنا، در رابطه با کیفیت و میزان امیدآفرینی جشنهای مردمی که در طول سال در تقویم شمسی و قمری جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، اظهار کرد: طبیعتاً نخستین دستاوردی که جشنهای مردمی خصوصاً در بعد مذهبی دارد، ایجاد علقه و وجدان جمعی بین آحاد جامعه است و یقیناً چنین اجتماعاتی به امید آفرینی و انسجام اجتماعی و همبستگی منجر خواهد شد.
مدیر مطالعات و برنامهریزی پژوهشی حوزههای علمیه افزود: کشورهای مختلف با صرف هزینههای هنگفت به دنبال این هستند که با برنامههایی همبستگی اجتماعی خود را افزایش دهند؛ چراکه این انسجام اجتماعی دستاوردهای مختلفی از جمله افزایش مقبولیت و ایجاد نظامی مردمسالار را به دنبال خواهد داشت.
این روحانی پژوهشگر با اشاره به این موضوع که در دموکراسی اسلامی و در نظام اسلامی برای خواست و اراده ملی فصل و جایگاه ویژهای در نظر گرفته شده، تصریح کرد: نظام اسلامی مبتنی بر خروش مردم و خاص اراده مردم است و این جشنها میتواند این مسیر را تسهیل کند.
وی با تأکید بر فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی، ادامه داد: مقام معظم رهبری همواره بر امیدآفرینی تاکید دارند؛ لذا فعالان فرهنگی جامعه باید به دنبال این باشند که از چه راههایی میتوان روحیه امید را در بین اقشار خصوصاً در بین جوانان که به عنوان مهمترین بخش از بدنه فعال یک کشور محسوب میشوند، ایجاد کرد و چطور میتوان بذر امید را در زمین جامعه کاشت.
حجتالاسلام هادیمنش ادامه داد: در سایه فرهنگ اسلامی و در سایهسار فرهنگ قرآن و عترت موارد زیادی با عنوان تعظیم شعائر الهی شناخته شده که یکی از این موارد که در قرآن کریم نیز آمده، مراسم حج است. حج صرفاً برای مسلمانان یک عبادت نیست؛ بلکه فراتر از یک عبادت است. همافزایی و همبستگی امت اسلام و برائت از مشرکین است.
وی با تأکید بر اینکه هر چه امت اسلامی به نقطه وحدتبخش اسلام نزدیک شود، امید بیشتری احساس میشود، تصریح کرد: افزایش امید در بین مسلمانان، به همان میزان سببساز ایجاد انگیزه شده و برای مقابله با آسیبهای اجتماعی و تهاجماتی که از خارج مسلمین را آماج حمله قرار میدهد، مصون میشود.
این مبلغ دینی در بخش دیگری از اظهارات خود به عید غدیر اشاره کرد و گفت: مراسم حج از صدر اسلام تاکنون برگزار شده است و هر ساله نیز با شکوهتر از قبل شاهد برگزاری این دست مراسم هستیم. همین طور مراسم عزاداری در ایام محرم که قبل از انقلاب اسلامی نیز تاکنون برگزار میشود؛ اما به فرموده رهبر انقلاب، چند سالی است که جشن بزرگ عید غدیر خم را به شکل ویژهای برگزار میکنیم. در ادامه غدیر، اعیاد شعبانیه که در صدر آنها تجمع مردمی نیمه شعبان و سالروز ولادت امام زمان(عج) امسال با حضور حداکثری مردم کشورمان برگزار شد.
توجه اسلام به جماعت
مدیر مطالعات و برنامهریزی پژوهشی حوزههای علمیه، بنمایه اصلی برگزاری تجمعات و راهپیماییهای مردمی در این دست اعیاد را نشئت گرفته و ریشه در اسلام مناسکی و توجهی که دین مبین اسلام به جماعت و فرائض الهی دارد نسبت داد و گفت: جمعگرایی و جماعت در اسلام، هم در مناسبتهای ویژه و بزرگ و هم در کوچکترین رویدادها وجود دارد. در روز سه مرتبه مسلمانان گردهم جمع میشوند و نماز جماعت برپا میکنند و یا در روز آدینه شاهد برگزاری نماز جمعه هستیم. همچنین، در گردهمایی بزرگ حج نیز مسلمانان جهان اسلام همه در حول محور وحدتبخش خانه مکرم الهی و بیتالله الاحرام جمع شده و طواف میکنند. همین موضوع سبب شده تا در اعیاد دیگر نیز از آن متأثر شوند، به ویژه در جشنهای مردمی که مایه مذهبی دارند.
حجتالاسلام هادیمنش در ادامه افزود: جشنهای ملی که بزرگداشت شعائر الهی است و یا به تعبیر حضرت امام(ره) یوماللهها، باعث میشود که ما یکدیگر را بیشتر دوست داشته باشیم و همدیگر را بهتر بفهمیم و در جهت تسکین آلام یکدیگر به هم کمک کنیم. طبق یافتههای پژوهشها در جوامعی که مراسم و مناسک مذهبی و الهی را به شکل جمعی و گروهی برگزار میکنند، پدیده خودکشی کمتر دیده شده است.