
به گزارش ایکنا، نشست خبری بیست و دومین دوره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس و مقاومت با حضور سردار مهدی امیریان؛ رئیس سازمان ادبیات و تاریخ انقلاب دفاع مقدس و محمد قاسم فروغی؛ دبیر علمی این دوره، امروز 30 بهمن در ساختمان شهید سوداگر تهران برگزار شد.
در ابتدای جلسه سردار امیریان گفت: دفاع مقدس بخشی از تاریخ پرافتخار جمهوری اسلامی است. رهبر معظم انقلاب فرمودهاند که برای ترسیم آینده باید گذشته خود را بشناسیم. دفاع مقدس گذشتهای است که میتوان به آن تا ابد افتخار کرد. ۸ سال دفاع مقدس سراسر معرفت و درس است؛ درسی که برای نسل جوان میتواند الگوساز باشد.
وی افزود: برای شناسایی گذشته باید آن را ماندگار کرد. بهترین روش هم برای این امر آثار مکتوب است البته شاید عدهای تصور کنند با اشاعه فضای مجازی از اهمیت کتاب کاسته شده است. این تفکر اصلاً صحیح نیست زیرا فضای مجازی صرفاً خبررسانی میکند در حالی که کتاب اطلاعات به مخاطبش میدهد گواه این امر نیز کتابهایی است که اتفاقات بزرگ دنیا را تا به امروز ماندگار کردهاند.
سردار امیریان با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس وزن بسیار دارد، گفت: سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس برنامههای مختلفی برای مکتوب کردن تاریخ انقلاب برگزار میکند. داستان یوسف، کنگره شعر دفاع مقدس، کنگره ادبیات پایداری و جایزه کتاب سال ازجمله این رویدادها است. جایزه کتاب سال بیست و دومین دوره خود را برگزار میکند. این قدمت نشان میدهد هیچ مشکلی نمیتواند از جریانسازی و برگزاری این جایزه جلوگیری کند.
وی اظهار کرد: جایزه کتاب، صرفاً برگزاری یک اختتامیه و اهدای جوایز نیست بلکه هدف اصلی آن جریانسازی است. این رویداد از اردیبهشت کار خود را آغاز کرده و سعی دارد تمام مراحل تولید کتاب را مورد نظر قرار دهد چون در بسیاری از جوایز و جشنوارههای ادبی، صرفاً به نویسنده و ناشر توجه میشود اما جایزه کتاب سال همانگونه که گفتم تمام مراحل تولید کتاب را حمایت میکند.
وی ادامه داد: به واسطه مورد نظر قرار دادن تمام مراحل تولید کتاب، تعداد برگزیدگان و کاندیداها زیاد است. در این دوره ارتباط مستمر و خوبی با دانشگاهها و استادان برقرار شد زیرا برای بالا رفتن کیفیت نیاز است با بخشهای علمی ارتباط داشته باشیم. در این دوره حدوداً ۲۵۰۰ کتاب به دبیرخانه رسید.
امیریان با بیان اینکه نبض کتاب دفاع مقدس در دستان این جایزه است، اظهار کرد: اغراق نیست اگر بگوییم نبض ادبیات دفاع مقدس توسط این جایزه رصد میشود. جایزه کتاب سال؛ سیاستگذاری هماهنگی، حمایت، هدایت و نظارت را ۵ وظیفه اصلی خود در زمینه حمایت از ادبیات و کتاب دفاع مقدس میداند.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس با اشاره به اینکه در دورههای قبل حمایت رسانهای از این جایزه کافی نبوده اذعان کرد: از رسانههای نوشتاری و دیداری درخواست میکنیم از این رویداد حمایت لازم را بکنند چرا که این رویداد متعلق به شهدایی است که ما امنیت و آسایش امروزمان را مدیون ایثار آنها هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش به بیانات مقام معظم رهبری اشاره کرده و گفت: حضرت آقا تاکید کردند که در حوزه دفاع مقدس نیازمند حرکت ۱۰۰ برابری هستیم چون دفاع مقدس چنین ظرفیتی را دارا است. جایزه بهترین کتاب دفاع مقدس امسال در دو روز ششم و هفتم اسفند برگزار خواهد شد. در روز نخست تقدیرها انجام میشود و در روز هفتم که اختتامیه است برگزیدگان در موزه ملی انقلاب و دفاع مقدس معرفی خواهند شد.
در بخش بعدی جلسه محمدقاسم فروغی، دبیر علمی جایزه، بیان کرد: جایزه سال کتاب دفاع مقدس رویدادی کاملاً مردمی است که بههیچوجه در آن سفارش جایی ندارد. اصولاً هر برنامهای که در آن محور شهدا و رزمندگان باشند خودجوش، شکل مردمی به خود میگیرد. همانگونه که آقای امیریان بیان کردند امسال ۲۴۲۵ اثر به دبیرخانه رسید که از این تعداد 2201 کتاب برای حضور در جلسه انتخاب شد. جایزه کتاب سال را در این دوره به گونهای برگزار خواهیم کرد که در سالهای آینده، تاثیرات مثبتش قابل لمس باشد. جایزه ۱۵ بخش اصلی و ۵ قسمت جنبی دارد.
وی در تشریح بخشهای مختلف جایزه گفت: خاطره، مستند، داستان، زندگینامه، تاریخ شفاهی، شعر، کودک و نوجوان، پژوهش اجتماعی فرهنگی، پژوهش نظامی و سیاسی، پژوهش ادبی، پژوهش هنری، هنری نمایشی، هنرهای تجسمی، مقاومت بینالملل و در نهایت مرجع و منابع ۱۵ قسمت بخش اصلی را تشکیل میدهد. بخش جنبی نیز؛ ویرایش، مدیریت هنری کتاب، ترجمه، کتابهای صوتی و خادمان نشر را شامل میشود.
فروغی در پایان گفت: از مهر داوری جایزه آغاز شد و ۸۲ برگزیده برای این جایزه در نظر گرفته شد که ۶۰ جایزه به کتاب اختصاص داشته و دیگر جوایز به افراد تعلق میگیرد.
انتهای پیام