کد خبر: 4269529
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۵
حجت‌الاسلام والمسلمین نجف لکزایی:

نقش کتابداران باید متحول شود

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: نقش کتابداران باید متحول شود و آن‌ها با فناوری‌ها و رویکردهای به‌روزتر آشنا شوند.

نجف لکزایی، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع)

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین نجف لکزایی، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) امروز دوشنبه ۱۳ اسفندماه در جمع کتابداران و کتابخانه‌های تخصصی استان قم در تالار امام حسین(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، اظهار کرد: قرآن کریم همواره جایگاه ویژه‌ای در میان مسلمانان داشته است، به‌ویژه در ماه رمضان که به بهار قرآن معروف است.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان کرد: هنگامی که در جامعه‌ی مسلمانان از کتاب سخن به میان می‌آید و به‌صورت مطلق ذکر می‌شود، معمولاً مراد قرآن کریم است؛ کتابی که خداوند در وصف آن فرموده: «ذلِکَ الکِتابُ لا رَیبَ فیه هُدی لِلمُتقین».

قرآن بدون هیچ تردیدی راهنمای انسان‌هاست

وی ادامه داد: قرآن بدون هیچ تردیدی راهنمای انسان‌هایی است که می‌خواهند زندگی شایسته‌ای داشته باشند؛ کسانی که بینش‌ها، باورها و رفتارهای خود را با آگاهی و برنامه‌ریزی هدایت می‌کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین لکزایی تصریح کرد: یکی از پیشنهادات من، ایجاد کتابخانه‌های شبانه‌روزی است ضمن اینکه چند سال گذشته این موضوع را با آقای علی لاریجانی، زمانی که رئیس مجلس بودند، مطرح کردم و در سفری که مقام معظم رهبری داشتند، این پیشنهاد را با ایشان نیز در میان گذاشتم. 

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی عنوان کرد: شهر قم به یک کتابخانه شبانه‌روزی نیاز دارد تا پژوهشگرانی که از سراسر جهان برای مطالعات اسلامی به این شهر می‌آیند، بتوانند یک یا دو ماه در چنین فضایی مستقر شوند و پروژه‌های تحقیقاتی خود را دنبال کنند. 

وی افزود: حتی لازم است این فضا برای محققان غیر مسلمان نیز فراهم باشد؛ همان‌گونه که خداوند فرموده اگر مشرکان خواهان تحقیق درباره‌ دین شما هستند، امکانات لازم را برایشان فراهم کنید تا مطالعاتشان را انجام دهند و سپس با سلامت و آرامش کامل به سرزمین خود بازگردند.

امروز باید به سمت توسعه و گسترش کتابخانه‌های دیجیتال حرکت کنیم

حجت‌الاسلام والمسلمین لکزایی ادامه داد: پیشنهاد دیگر من، حرکت به سوی توسعه و گسترش کتابخانه‌های دیجیتال است، البته اقدامات اولیه در این مسیر از سال‌ها پیش آغاز شده، اما اکنون لازم است این روند با بهره‌گیری بیشتر از فناوری‌های نوین، خصوصاً هوش مصنوعی سرعت بگیرد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اذعان کرد: اگرچه ظهور هوش مصنوعی چالش‌هایی برای بازار سنتی کتاب ایجاد کرده، اما باید از این فرصت‌ها استفاده کرد و آن را پلی برای تحول و توسعه کتابخانه‌ها دانست.

وی اظهار کرد: نقش کتابداران باید متحول شود و آن‌ها با فناوری‌ها و رویکردهای به‌روزتر آشنا شوند، ضمن اینکه برخی از کتابداران این مسیر را طی کرده‌اند، اما ضروری است نسل‌های جدید نیز با مهارت‌های نوین مجهز شوند.

حجت‌الاسلام والمسلمین لکزایی بیان کرد: از زمان تأسیس مکتا با این مجموعه آشنا بوده‌ام و روند فعالیت‌ها را دنبال کرده‌ام و احساس می‌کنم که هر روز قدم‌های مؤثر و ارزشمندی برداشته می‌شود و قدردان این جمع گران‌بها باشید.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ابراز کرد: یکی از اصول کلیدی در حکمرانی مدرن، همکاری بین کنشگران رسمی و غیر رسمی، دولتی و مردمی است تا بتوان چالش‌های موجود در هر حوزه‌ای را حل کرد.

وی گفت: خوشبختانه تأسیس مکتا یکی از حرکت‌های هوشمندانه‌ای بوده که می‌تواند الگویی الهام‌بخش نه‌تنها در مرزهای جمهوری اسلامی ایران بلکه فراتر از آن باشد و امیدوارم با افزودن کتابخانه‌های بیشتری به این شبکه و توسعه فعالیت‌ها، نسل جدیدی از کتابخانه‌ها را در قالبی نوین تجربه کنیم.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: تجربیات من از بازدید چند کتابخانه در کشورهای مختلف دنیا نیز آموزنده بوده است و برای مثال، در یکی از سفرهایم کتابخانه‌ای در بلاروس دیدم که پس از استقلال این کشور ساخته شده بود و اهمیت این کتابخانه آن‌قدر زیاد بود که رئیس‌ جمهور کشور، خود شخصاً مدیریت آن را بر عهده داشت و حتی دفتری در همان ساختمان داشت و این کتابخانه نه تنها از فناوری‌های مدرن استفاده می‌کرد بلکه با طراحی معماری خلاقانه‌اش به نمادی ماندگار از فرهنگ و هنر بلاروس تبدیل شده بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین لکزایی یادآور شد: متأسفانه در کشور ما، در زمینه‌ توسعه کتابخانه‌ها ضعف‌هایی وجود دارد، اما باور دارم که با تلاش مداوم و پیگیری افراد دلسوز، این کاستی‌ها قابل جبران است.

انتهای پیام
captcha