«کوکتل مولوتف» فیلمی طنز با نگاهی به رویدادهای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران است که تلاش میکند نشان دهد میتوان در فیلم کمدی نیز با زبانی فاخر و به دور از برخی بیاخلاقیهای مخاطب را خنداند و آن را برای تماشای همه اعضای خانواده مناسب کرد.
این فیلم که در اکران نوروزی سینماهای کشور قرار داشته و در حال نمایش است اثری کمدی با رویکرد ساختاری کلامی و موقعیتی توامان برای خلق فضاهای طنز در مسائلی جدی است که نسل جدید را نیز با وقایع انقلاب اسلامی بیشتر آشنا میکند.
پیرامون این موضوع ایکنا با حسین دوماری کارگردان فیلم گفتوگو کرده که در ادامه با آن همراه میشویم.
ایکنا – معمولا طنزهایی که در سینماهای کشور روی پرده میرود صرفاً آثاری برای وقتگذرانی هستند اما در «کوکتل مولوتف» سعی شده این قاعده شکسته شده و فیلمی آبرومند در این حوزه ساخته شود. پیرامون نحوه ساخت این فیلم سینمایی در ابتدای بحث توضیح دهید.
یک روز آقای کمالیپور (تهیهکننده) به اتفاق آقای رفیعزاده (نویسنده)، سناریوی این کار را به من پیشنهاد دادند. وقتی متن را خواندم متوجه شدم با اثری متفاوت روبهرو هستم که با بسیاری از کمدیهای رایج تفاوت دارد. در این کار در کنار سرگرمی و خنداندن، محتوا هم مورد نظر قرار گرفته است. به هر حال بعد از پذیرش، بازنویسیهایی انجام شد تا در نهایت به آنچه رسیدیم که امروز روی پرده شاهد نمایش آن هستیم.
ایکنا – کمدیای که شما آن را ساختید قابل دیدن برای تمامی اعضای خانواده است برخلاف بسیاری از کارهایی که در این ایام به اسم طنز ساخته میشود. پیرامون رویکردتان در فیلم توضیح دهید.
«کوکتل مولوتف» اولین تجربهام در این ژانر است. قبل از اینکه دست به ساخت این فیلم بزنم همیشه نقدهای پیرامون آثار طنز داشتم پس سعی کردم حالا که خود در این ژانر ورود کردهام اثری جلوی دوربین ببرم که نقدهای شخصی خودم نسبت به کارهای طنز به آن وارد نباشد. همچنین تأکیدم روی این امر استوار بود که اثرم قابل دیدن برای تمامی اهالی خانواده باشد. خوشحالم هدفی که به دنبال آن بودم تا حدی زیادی حاصل شده است زیرا در اکرانهای عمومی که حاضر بودم مردم به ویژه خانوادهها نسبت به فیلم عکسالعملهای مثبتی از خود نشان میدادند. در این فیلم صرفا کمدی کلامی لحاظ نشده است بلکه روی کمدی موقعیت هم دقت لازم صورت گرفته است.
ایکنا – نخستین تجربه کمدی برای شما تا چه اندازه خوشایند بود. آیا حاضرید مجدد این ژانر را تجربه کنید؟
اگر موقعیت مهیا باشد باز هم فیلم کمدی خواهم ساخت زیرا فیلمسازی حرفهای هستم و صرفاً خود را محدودی به شکلی خاص از فیلمسازی نمیکنم. درباره تجربه شخصیام در «کوکتل مولوتف» هم باید بگویم اوقات بسیار خوبی را در پشت و جلوی دوربین این فیلم تجربه کردم.
اینکه فیلمسازی در حوزه سینمای اجتماعی بسیار مشکل شده امری مشخص است اما به شخصه قبل از «کوکتل مولوتف» من پیشتر فیلم کوتاه طنز ساخته بودم و همیشه میخواستم کاری طنز را جلوی دوربین برم. دلیلم برای این تمایل این است که همیشه دوست دارم خودم را به چالش کشانده و دیگر گونههای سینمایی را نیز تجربه کنم.
ایکنا- تیم بازیگری فیلمتان بسیار جذاب است و به راحتی تماشاگر را به سمت خود میکشاند حتی میتوان گفت این فیلم بازگشت مجدد امین حیایی به دوران اوجش در سینمای کمدی است. پیرامون این موضوع اظهار نظر کنید.
در فیلم کمدی نقش بازیگر بسیار اهمیت دارد و بخشی از موفقیت کار به حضور بازیگران ارتباط دارد. درباره انتخاب امین حیایی باید بگویم به دنبال هنرمندی بودم که به دنبال حضوری متفاوت در کار طنز باشد. این خواسته در امین حیایی به خوبی دیده میشد.
درباره پژمان جمشیدی هم وی را بسیار دوست دارم و در «یادگار جنوب» با وی همکاری داشتهام. بازیگر بسیار جالبی است که ایده دارد و یکی از متفاوتترین کمدی وی را در «کوکتل مولوتف» خواهید دید. در فیلم نقشی را بازی میکند که به لحاظ سنی از او بزرگتر است اما این مسئله باعث نشده او در کار ادا در بیاورد بلکه به خوبی نقش را جان داده است.
ایکنا – نگاهتان هم به انقلاب و اتفاقات آن دوره در جای خود عاری از تکرارهای همیشگی است. چگونه به چنین برداشتی رسیدید؟
برههای که برای داستان انتخاب شده سال 57 است ولی تلاشم این بوده شوخیهایی را برای فیلم انتخاب کنم که شیرین بوده و تازگی داشته باشد.