کد خبر: 4271001
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۷
در نشستی خبری مطرح شد؛

حضور 100 هزار نفر در طرح ولایت مؤسسه آموزشی امام خمینی(ره)

در نشست خبری طرح ولایت بیان شد که از سال 1375 تاکنون بیش از 100 هزار نفر در دوره‌های طرح ولایت شرکت کرده‌اند و البته آمار واقعی بیش از این تعداد است.

ارسال/ حضور 100هزار نفر در طرح ولایت مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی مصباح یزدی، عضو هیئت امنا و هیئت علمی مؤسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی(ره)، 20 اسفند ماه در نشست خبری طرح ولایت با بیان اینکه در اواسط دهه 70 و در سال‌های 1374 و 1375 تعدادی از مسئولان بسیج در حوزه دانشجویی خدمت مقام معظم رهبری رسیدند و از وضعیت دانشگاه‌ها ابراز نگرانی کردند، گفت: ایشان ضمن توضیحاتشان فرمودند که به آقای مصباح برای این کار مراجعه کنید و برنامه بگیرید و متعاقب آن این جمع خدمت علامه مصباح رسیدند و نیاز خود را مطرح کردند و ایشان هم یک طرح پیشنهادی برای همان سال ارائه کردند و فرمودد یک اردوی تابستانی به صورت آزمایشی طراحی شود و با بازخوردی که گرفته شد برنامه‌ریزی کردند. 
 
وی با بیان اینکه شش محور اصلی در این زمینه تدوین و از استادان حوزه و دانشگاه برای بررسی و بحث در مورد این موضوعات دعوت شد گرچه آن موقع سرفصل و دروس مشخصی وجود نداشت، تصریح کرد: علامه مصباح موضوعات را تعیین فرمودند و مباحث آغاز و این دوره برگزار شد و بازخورد بسیار خوبی هم داشت؛ گزارشی که خدمت رهبری رسید ایشان بر توسعه و تداوم این کار تأکید فرمودند و دوره‌های بعد هم در سال‌ های بعد توسعه یافت و به خصوص با تاکید مقام معظم رهبری، نهادهای دیگر هم از این طرح استقبال کردند و این طرح از سال 1375 بدون وقفه در حال اجرا است.
 
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی با بیان اینکه هدف طرح تقویت سطح اندیشه و فکر فرهیختگان جامعه است، اظهار کرد: شرکت‌کنندگان در این طرح با مبانی اندیشه دینی به صورت منسجم آشنا می‌شوند؛ با رشد فکری جوانان ما و مواجهه آنان با سؤالات و ابهامات جدید نیاز بود مباحث فکری متناسب با شرایط روز بازتولید و تنظیم شود؛ کاری که در گذشته علمای دینی به آن اهتمام داشتند و به خصوص بعد از انقلاب مواجهه با افکار بیگانه نیاز بود به این بعد تمرکز و توجه بیشتری بشود.
 
مصباح یزدی با بیان اینکه مباحث از ریشه‌ای‌ترین مطالب شروع می‌شود، اظهار کرد: معمولاً مباحث ریشه‌ای از توحید شروع می‌شود ولی بحث عمیق‌تر آن است که روش‌های عقلی و نقلی چقدر معتبر هستند و چقدر می‌توان به آیات و روایات اعتماد کرد و برداشت چه کسانی قابل قبول است؛ بحث تعدد قرائات از دین و ... لذا پایه‌ای ترین بحث، موضوعات معرفت‌شناسی تعیین شد و مراحل بعد مشخص‌شدن جایگاه خداوند در هستی و رابطه موجودات با خداوند زیرا معمولاً در مباحث اثبات خدا مطرح می‌شود ولی اینکه رابطه خدا با موجودات چگونه است کمتر مورد بحث بوده است. 
 
رئیس شورای سیاستگذاری مرکز آموزش‌های آزاد مؤسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه برای جوان امروزی این سؤال مطرح است که وجود خدا قبول ولی چرا من باید این مدل لباس بپوشم و چرا باید مناسک دینی را رعایت کنم؟ و این مدل معامله کرده و غذا بخورم و چرا محدود به قوانین خاصی باشم و ربط این مسائل با خدا چیست و اگر قانون لازم است خود بشر باید این کار را بکند، گفت: این بحث همان موضوع سکولاریسم یا جدایی دین از مسائل اجتماعی و سیاسی است و می‌پرسند دین چه ربطی به سیاست و اجتماع دارد لذا برای پاسخ به این سؤالات باید تفکر و اندیشه رونق بگیرد وگرنه با زد و خورد و دعوا نمی‌توان به این سؤال و ابهام جواب داد؛ این فرمایش رهبری که ما نیاز به جهاد تبیین داریم راه جهاد از جنس فکر و فرهنگ و تبیین و اندیشه است و باید گره‌های ذهنی جوانان را باز کنیم.

نقش طرح ولایت در بازکردن گره ذهنی افراد

وی افزود: بارزترین مصادیق جهاد تبیین طرح ولایت است که گره‌های فکری و ذهنی نوجوانان و جوانان را می‌گشاید زیرا اولین شاخصه آن پرداختن به مبانی فکری است زیرا تا سؤالات مبنایی و ریشه‌ای حل نشود مابقی موضوعات مانند مشکلات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و .. هم قابل تحلیل درست نخواهد بود؛ ویژگی دیگر طرح، منظومه‌ای بودن است یعنی مبانی پله پله از معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی و انسان‌شناسی تا لایه‌های دیگر چیده می‌شود و وارد فلسفه اخلاق و حقوق و سیاست می‌شود.
 
مصباح یزدی با بیان اینکه پرداختن به امتدادهای فکری طرح ولایت از دیگر ویژگی‌های آن است، اضافه کرد: ویژگی دیگر آن هم تناسب با فهم عمومی است؛ مخاطبان، افراد متخصص در رشته‌های مختلف فلسفه و کلام و عرفان و ... نیستند و برای عموم فرهیختگان است؛ ویژگی دیگر هم این است که مباحث، استدلالی و برهانی و دور از شعار است؛ این طرح شبهه محور هم نیست بلکه پایه‌های فکری را طوری می‌سازد که جلوی شبهات را می‌گیرد یعنی حالت تهاجمی دارد تا تدافعی. 
 
عضو هیئت امنای مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه این طرح، مبتنی بر اندیشه یک فرد یعنی علامه مصباح نیست گرچه فراوان از اندیشه ایشان استفاده شده است، اظهار کرد: از اندیشه مقام معظم رهبری، امام و شهید مهطری هم در آثار این طرح استفاده شده و حاصل اندیشه اسلام ناب است. ویژگی دیگر طرح هم اختصار آن در یک دوره فشرده 40 روزه است؛ مرحوم علامه فرمودند ثمره یک عمر 70 ساله بنده است که فشرده کردن این موضوعات در 40 روز کار دشواری است. 

برگزاری غیر متمرکز و غیر حضوری دوره

وی افزود: همراه با مباحث علمی، مباحث انگیزشی و اخلاقی و  ... هم ارائه می‌شود؛ این دوره به صورت مجازی، غیر متمرکز و گاهی چند ساعت در هفته در حال برگزاری است.
 
در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین محمد بهل‌گردی، معاون آموزش مرکز آموزش‌های آزاد مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در سخنانی با بیان اینکه طرح ولایت یکی از بهترین و منحصر به فردترین دوره‌ها برای تبیین درست دین در بین اقشار مختلف است، گفت: از سال 1375 تاکنون بیش از 100هزار نفر در دوره‌های طرح ولایت شرکت کرده‌اند و البته آمار واقعی بیش از این تعداد است؛ امسال در سال 1403 بیش از 15هزار نفر تحت پوشش مبانی اندیشه اسلامی قرار گرفتند که از این تعداد بیش از 12 هزار نفر حضوری و مابقی به صورت مجازی و ... این آموز‌ش‌ها را سپری کرده‌اند. 
 
بهل‌گردی افزود: از این تعداد، بخشی مربوط به دوره تابستان و رزمایش معرفتی برای طلاب و معلمان و دانش‌آموزان و مدیران و ... است که هر ساله قریب به 5 هزار نفر در تابستان حضور دارند و امسال در 13 استان دو هزار نفر در 31 دوره پوشش داده شده‌اند. نوروز امسال هم یعنی از 24 اسفند ماه تا 9 فروردین ماه 1600 دانشجوی علوم پزشکی و برتر دانشگاه‌های کشور در قم در چهار اردوگاه در این دوره حضور خواهند یافت؛ سه کتاب از مجموعه شش کتاب طرح ولایت آموزش داده می‌شود و دوره تکمیلی هم در تابستان آموزش داده خواهد شد. 
 
وی افز ود: در کنار بحث افتتاحیه هزار نفره و یادواره شهدا، بخش اصلی کار آموزش مبانی است و در انتهای دوره‌ها معمولاً دانشجویان معترفند که ما باور نمی‌کردیم اسلام حرف‌های دقیق و علمی به این شکل داشته باشد و  برخی طرح ولایت را طرح ولادت می‌دانند. 
 
بهل‌گردی با بیان اینکه حمایت مقام معظم رهبری، از عوامل توسعه این طرح و تداوم آن بوده است، اضافه کرد: در عرصه بین‌المللی هم این دوره در حال دنیال‌شدن است و بستری برای ارتباط با دانشگاه‌های دنیا طراحی شده است تا این مباحث به سراسر دنیا منتقل شود و ایجاد ویکی و بستر تعاملی در هوش مصنوعی در دستور کار قرار دارد و در تابستان آینده حدود 7هزار نفر در طرح مشارکت خواهند یافت و آموزش می‌بینند و آموزش‌های تکمیلی مانند مبانی علوم انسانی هم طرح‌ریزی شده است. 
 
وی افزود: در بخش تهذیب و بصیرت هم از محورهای مهم علامه مصباح، بصیرت و اخلاق و ... بوده است که در این زمینه هم مباحث دنبال می‌شود و درصدد هستیم 1700 دانشجو را در نوروز امسال تحت پوشش قرار دهیم همچنین بحث فلسفه برای کودکان و نوجوانان از جمله کارهای در دست اقدام است که در قالب تولید چندین کتاب قصه در حال اجراست.  
انتهای پیام
captcha