
به گزارش ایکنا، جمعی از شاگردان درس خارج
آیتالله العظمی جوادی آملی در آستانه روز معلم، در
مسجد اعظم قم ضمن گرامیداشت یاد آیتالله شهید مرتضی مطهری از شخصیت علمی، فقهی و عرفانی آیتالله جوادی آملی قدردانی کردند.
در ابتدای این مراسم حجتالاسلام والمسلمین اسکندری به نمایندگی از شاگردان ایشان، ضمن قدردانی از تلاشهای علمی استاد، خصوصا تالیف ۸۰ جلد تفسیر تسنیم، این اثر را دستاوردی ارزشمند دانست و تاکید کرد: تداوم ۴۰ ساله این تفسیر، نشانهای از عظمت تلاش علمی آیتالله العظمی جوادی آملی است و اسلام و جامعه اسلامی و رهبر عزیز ما قدردان این تلاش بزرگ هستند.
وی به قرائت فرازهایی از پیام تصویری رهبر انقلاب به همایش تفسیر تسنیم پرداخت و گفت: ایشان در جمع برگزارکنندگان این همایش به نکات مهمی اشاره فرمودند از جمله اینکه؛ به نظر من حوزه واقعا وامدار آیتالله جوادی آملی است؛ ایشان کار بزرگی انجام دادند. اینکه انسان از یک جای کوچکی شروع کند تفسیر قرآن را و چهل سال آن را ادامه بدهد، این کار آسانی نیست؛ یعنی انسان وقتی فکر کند، خواهد دید کار خیلی بزرگی است استقامت بر این کار، خسته نشدن در این کار، تردید پیدا نکردن در ادامه این کار، بلکه شاید احتمالا شوق و ذوق مفسّر محترم نسبت به آیات در گذشت زمان بیشتر هم شده باشد. اینکه انسان مبتهج به این کار باشد، خیلی باارزش است. صحبت شده بود با ایشان راجع به همین کار تفسیری ایشان، خود ایشان میگفتند این یک «المیزان» امروز است.
اسکندری افزود: رهبر انقلاب در فراز دیگری فرمودند؛ البته فعّالیتهای علمی ایشان در زمینههای علوم عقلی و نقلی مهم است و جای تقدیر دارد، لکن هیچ کدام از آنها به نظر من با این کارِ تفسیریِ با این تفصیل، قابل مقایسه نیست؛ یعنی به نظر من این کار، هم از کارهای فلسفی ایشان، از کارهای عرفانی ایشان و از کارهای فقهی ایشان مهمتر و والاتر است. به نظر من این تفسیر از افتخارات شیعه است. من واقعا میتوانم اینجور تعبیر کنم که از افتخارات شیعه است. تفسیر به معنای خاصّ خودش در این کتاب خیلی خوب انجام گرفته است یعنی آیه تبیین شده، قوّت تفکر عقلانی مؤلّف کمک کرده که برخی از مفاهیم ظریف، لطیف و دستنیافتنی در آیات، فهمیده بشود.
در ادامه آیتالله جوادی آملی در سخنانی با بیان اینکه تمامی برکات علمی و تفسیری، محصول تلاش مستمر حوزههای علمیه و نسلهای پیاپی طلاب و اساتید آن است، گفت: آنچه در مورد این تفسیر گفته شد و شنیدید، همه مربوط به حوزه است نه شخص من. هر فرمايشی که رهبر عزيزمان و اين بزرگوار قرائت فرمودند، مربوط به خود حوزه است و گوینده سهم ناچیزی در آن داشته است. تفسیر کار حوزه است، نه فرد و این تعارف نیست.
این مفسر قرآن با اشاره به ۴۰ سال تلاش علمی در تفسیر قرآن کریم، یادآوری کرد: این حوزه بزرگ و ریشهدار، طی ۴۰ سال و با تلاش چهار نسل از طلاب و اساتید که هر نسل، ده سال کوشش بیوقفه و بیسابقه داشتهاند، به تفسیر قرآن پرداخته است. اگر این تفسیر به درازا کشیده، بهسبب طرح مسائل جدید علمی و پرسشها و سوالات تازهای بوده که در طول این سالها مطرح شده است.
صاحب تفسیر تسنیم بیان کرد: در این تفسیر در برابر هر مشکل و مسئلهای که از سوی این نسلهای پیاپی پرسیده شد پاسخی داده شد. بنابراین، این مسیر تفسیری صرفاً بهدست یک فرد انجام نشده است؛ این سخن تعارف نیست، بلکه حقیقتی است روشن؛ این اثر، محصول تلاش جمعی حوزه علمیه است.
ایشان با اشاره به تقارن روز معلم با دهه کرامت، اظهار کرد: امروز که در آستانه روز معلم و همزمان با دهه کرامت است، از همه شهدا یاد میکنیم؛ شهیدان خدمت، شهیدان دفاع مقدس و شهدای حرم و آنان که در راه دین، اسلام، قرآن و عترت فداکاری کردند. بهویژه روح بزرگ آیتالله شهید مطهری را گرامی میداریم و امیدواریم همه این شهیدان، با شهدای کربلا و در کنار سیدالشهدا حسین بن علی(ع) محشور شوند. همچنین عزیزانی که در حادثه تلخ بندرعباس جان خود را فدا کردند، مشمول عنایت ویژه پروردگار باشند.
مفسر قرآن و نهجالبلاغه با بیان اینکه حضرت امیر(ع) در کلمه ۱۶۴ نهجالبلاغه فرمودند جامعه باید حقوق متقابل داشته باشد؛ اظهار کرد: این کلمه حکیمانه بر گفتار و رفتار کریمانه متقابل بین افراد و یک ملت با ملت دیگر تاکید دارد؛ اگر این رابطه کریمانه وجود داشت ولی دیگری حقشناسی نکرد در این صورت ضمن اینکه باید رابطه خود را با خداوند تقویت کند، زیر بار سلطه کسی نرود.
وی افزود: اگر شما بزرگی کردید اعم از فرد یا جامعه و دیگری سوء استفاده کرد بدانید او لایق این بزرگواری نیست و حرف و فعل شما باید کریمانه باشد و هیچوقت زیر بار سلطه نروید.
آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: بندگی و بردگی در برابر غیر خدا روا نیست، این سخن آزادیخواهانه علی بن ابیطالب(ع) است؛ شما ملتی مسلمان و پیرو اهل بیت(ع) هستید، شما باید حق دیگر کشورها را رعایت کنید ولی وقتی این کار را میکنید ولی او سوء استفاده کرد نباید به دامن بردگی بیفتید؛ خود امام علی(ع) هم آزاد بود و چیزی او را برده و بنده نکرد جز خداوند سبحان، لذا در فتتح مکه فرمود؛ وحده وحده وحده.
استاد حوزه علمیه بر لزوم روزآمدی و تخصصی کردن فقه تأکید کرد و گفت: باید مسائل مرتبط با طهارت و دیات و ... در دست حوزه باشد و برخی در دیات و برخی در طهارت و برخی مسائل جدید و فقه معاصر متخصص شوند و بتوانند به سؤالات جامعه پاسخ بدهند. اصالت الطهاره و ... در دست ماست ولی اصالت الحریه در حوزه مورد بحث نبوده است با اینکه روایات در اینباره موج میزند.
انتهای پیام