
علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با گرامیداشت روز معلم و یاد و نام شهید مطهری گفت: اوضاع و احوالی که در منطقه، ایران و جهان وجود دارد وضعیت متفاوتی است که باید آن را بررسی کرد. این یک و نیم سالی که بر ما ایرانیان و مسلمانان گذشت، سال بسیار پر ماجرایی بود یعنی از نیمه سال 1402 با حوادث فلسطین، ترور اسماعیل هنیه، شهادت سرداران بزرگ حزبالله با ماجرای پیجرها، شهادت شهید نصرالله، شهادت رئیسجمهور و وزیر خارجه کشور گذشت که این حجم از تحولات در مقطع کوتاه زمانی سابقه نداشته است.
وی ادامه داد: این اتفاقات حکایت از تحول است که باید به آن توجه کرد. اکنون بیش از نیمی از اتفاقات را گذراندیم و انشاءالله که به پایان این حوادث برسیم. باید به این حوادث از نظر داخلی و بینالمللی توجه کنیم تا از این میدان مینگذاری شده عبور کنیم. وضعیت فعلی، تحولات و سرعت آنها، سؤالات زیادی را ایجاد میکند. یکی از ویژگیهای شهید مطهری این بود که از سؤالات جوانان استقبال میکردند. این سؤالات ممکن است جنبه دینی، سیاسی و امنیتی داشته باشد که باید از آنها استقبال کرد و با واقعگرایی پاسخ داد.
مشاور مقام معظم رهبری افزود: ملت ایران با وجود این همه ماجراجویی خیلی با هوشمندی و صلابت با این ماجراها مواجه شد و خیلی باید سپاسگزار این ملت بود که مثل خیلی از کشورها احساساتی با این مسائل برخورد نکرد و مسائل را با دقت نگاه کرد. این ویژگی یک تمدن کهن است که احساساتی با مسائل برخورد نمیکند. بسیاری از کشورها در این نوع حوادث کمر خم میکنند و گرفتار تار عنکبوت سیاستهای بینالمللی میشوند اما ملت ایران با خویشتنداری توانست اهداف خود را جلو ببرد.
تأثیر تحریمها و سوء مدیریتها
لاریجانی اظهار کرد: باید از نیروهای مقاومت در منطقه سپاسگزاری کرد؛ زیرا با اینکه ضربه خوردند و تلفات دادند اما ایستادگی کردند. چند ماه است که میگویند حماس را از بین بردیم اما آیا واقعاً از بین بردند؟ پس این تبادل اسرا را با چه کسی انجام میدهند؟ تصوراتی که دشمنان مخصوصاً غربیها دارند این است که ایران در این زمان شرایطی پیدا کرده است که باید با آن تسویهحساب کرد و میگویند که زمان را نباید از دست داد به این دلیل که ایران از نظر اقتصادی وضعیت مناسبی ندارد؛ بنابراین باید فشارها را بیشتر کرد و نکته دوم این است که دامنهها و بازوهای ایران در منطقه دچار تزلزل شده است و ایران امتداد استراتژیک یا ندارد یا ضعیف شده است. این تلقی در آنها وجود دارد و بر اساس همین سیاستهای خود را دنبال میکنند؛ اینکه در شرایط اقتصادی اشکالاتی وجود دارد را نفی نمیکنیم که برخی از این اشکالات به دلیل تحریمها و برخی به دلیل سوء مدیریتها و عدم اولویت است که همین موضوع باعث رنجش مردم شده است و ما این را قبول داریم و مدیران کشور باید بپذیرند و اهتمام خود را بیشتر کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: سالها است که سیاست کلی کشور در مورد امور دیوانی کشور این است که حکومت و دولت چابک و کمهزینه شود اما اکنون به این هدف دست نیافتیم و شاید حدود 90 درصد بودجه کشور صرف امور جاری میشود. چون بروکراسی کشور بیش از حد گسترش پیدا کرده است؛ خود افرادی که در این زمینه مسئولیت دارند و کارمند محسوب میشوند بضاعت مالی مناسبی ندارند در نتیجه از یک نارضایتی هم برخوردارند و خیل عظیم امور اداری کشور بر عهده کارمندان است. آنها باید زمینهساز تولید در کشور باشند و فضا را برای سرمایهگذاری که امسال رهبری معظم فرمودند مهیا کنند. امور دیوانی کشور باید فراهمکننده این مهم باشد در صورتی که اینگونه نیست؛ چون خود افراد دستاندرکار گرفتارند؛ اصولاً جایی که حجم زیاد نیرو داشته باشد و نیروها خودشان نارضایتی داشته باشند کمکی برای سرمایهگذاری نمیکنند و نارضایتی را منتشر میکنند و خدمات مناسب ارائه نمیدهند در نتیجه نخبگان کشور هم تمایلی برای ورود به این دستگاه دیوانی را نه از نظر مالی و نه از نظر هم قطار شدن با دیگران پیدا نمیکنند؛ منهای مسائل فساد که در این مسائل وجود دارد.
بیارتباطی 90 درصد مشکلات با تحریمها
لاریجانی افزود: از این دست مسائل در کشور کم نیست که البته ممکن است ارتباطهایی با تحریمها داشته باشد اما 90 درصد مشکلات ربطی به تحریم ندارد. قانون تسهیل فضای کسبوکار سالها تصویب شده است و این قانون باید مستمسک کار بیشتر و زمینهسازی بیشتر برای تولید باشد. اگر تولید کشور بخواهد محور باشد باید تولیدکنندگان مورد توجه قرار بگیرند تا در سیاستگذاری مشارکت داشته باشند. چون تولیدکنندگان در سیاستگذاریها مشارکت ندارند امور دیوانی کشور که دچار این پریشانیها است، سامان پیدا نمیکند. اینگونه مسائل کم نیست و نباید از اینگونه مسائل ساده گذشت و ما باید درک درستی داشته باشیم و اشکالات را بفهمیم و رفع کنیم. مسئله سرمایهگذاری، تولید و روانسازی این حوزه باید اولویت کشور باشد. ما قبول داریم مسئله اقتصادی کشور مساعد نیست و همه افراد جامعه دچار ضیق معیشتی هستند.

وی با بیان اینکه گفته میشود ایران امتداد استراتژیک خود را در منطقه از دست داده است ادامه داد: آنها با توجه به این گزاره دنبال این هستند که فرصت را مغتنم شمارند و به ایران فشار بیشتری وارد کنند. در این یک سال و نیم تحولات مهم رخ داده است. اکنون در صحنه بینالمللی حرکتها به سوی منطقهگرایی سوق پیدا میکند و این جهتگیری به وجود آمده است. کشورهایی که فکر میکنند هژمون متمرکزی هستند مخالف این موضوع هستند و اصلاً نمیخواهند تقسیم قدرت کنند و مانع میشوند. باید این موضوع را در پس ذهن خود داشته باشیم که مسائل در صحنه بینالمللی در حال تغییر است و این یک موضوع پر دردسری برای صحنه بینالمللی شده است. تنها پروندهای که روی میز در کشاکش این مسائل است، مسئله ایران نیست بلکه چندین مسئله مهم دیگر هم وجود دارد و وقتی کسی میخواهد ارزیابی کند باید همه اینها را با هم ببیند.
موضوعات چند ساحتی در مسائل بینالمللی
لاریجانی ادامه داد: یکی از دغدغههای کشورهای بزرگ مثل آمریکا این است که ظرف سالهای آینده چین چه وضعیتی پیدا میکند؟ آیا به قدرت مسلط اقتصادی تبدیل میشود؟ اگر گرایش و روندها به این سو هست باید برای او مزاحمت ایجاد کرد که میبینیم مسئله تعرفهها یک موضوع جدی است. علت انجام این کار چیست؟ چین که با آنها دعوای ایدئولوژیک یا مسئله منطقهای نداشت. گفته میشود که ایران به دلیل حمایت از فلسطین دچار این ضیق شده است؛ باید پرسیم آیا چین هم این مشکل را داشت؟ بسیاری از کشورها هستند که با اسرائیل رفاقت هم دارند اما با آنها نیز درگیر هستند. این اتفاق نشان میدهد که مسئله یک ساحتی نیست بلکه یک موضوع مهمتری در صحنه بینالمللی است. باید با چین تسویهحساب شود و با هرگونه هژمونی که پیرامون چین هم شکل بگیرد مبارزه میکنند.
وی با اشاره به رابطه اروپا و آمریکا بیان کرد: آمریکاییها بعد از جنگ جهانی بخشی از امنیت اروپا را برعهده گرفتند و برای آن هزینه کردند و اروپا در همه این سالها همرأی با آمریکا بود. به یاد دارم زمانی در ایران بحث مذاکره هستهای با اروپا مطرح بود و در سعدآباد و پاریس مذاکرات در جریان بود اما در کل معلوم بود که اروپاییها تصمیمگیر نیستند. آنها مذاکره میکردند اما باید این مذاکرات را به جای دیگر یعنی آمریکا ارائه دهند تا آنها تصمیم بگیرند که چه کنند. اکنون آمریکاییها دیگر حوصله این بار کشی را ندارند. امروز آمریکاییها علاقهمندند تا نقش داشآکل بینالمللی را بازی کنند و رفتارهایی مانند اینکه میگویند کانادا ایالت ماست، خلیج پاناما را به نام خود میزنیم گواه این موضوع است و ما تا جایی که این موضوعات به منافع ملی ما برخورد نکند کاری نداریم.
مشاور مقام معظم رهبری بیان کرد: موضوع فقط فلسطین نیست که بعضیها میگویند ما چقدر باید برای فلسطین هزینه دهیم؟ باید گفت موضوعات دیگر هم نقش دارد و مناقشات از سنخهای مختلف مطرح است. یک سال و نیم پیش که هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده بود تا به حال هیچ صحبتی از این موضوع نمیشد که ایران در کشورهای دیگر ایادی دارد و میگفتند که ایران کارهای نیست و تا به حال نمیگفتند که ایران خیلی کشور مهمی است و بازوهای مهمی دارد که باید به حساب آنها برسیم و اقرار به این موضوع نمیکردند اما امروز به گونه دیگری صحبت میکنند.
نتیجه رفتار آمریکا و اسرائیل و ایجاد «مقاومت»
وی ادامه داد: منظور از ایادی ایران نیروهای مقاومت است. ما نیروی مقاومت فلسطین را به وجود نیاوریدم حتی در زمان شاه هم این مبارزان وجود داشتند و بسیاری از مبارزان ما از آنها تأسی میکردند. مسئله فلسطین به دلیل فشاری بود که آمریکا و اسرائیل به ملت فلسطین وارد کردند و این واکنش ملت فلسطین در این زمینه بود که مقاومت را به وجود آورد؛ بنابراین مسئله فلسطین ربطی به ایران ندارد بلکه ریشه تاریخی دارد. این مقاومت به مرور زمان متکامل شد و ما نیز به مرور زمان به آنها کمک کردیم و از بیان این حرف ابایی نداریم؛ ما به مردم فلسطین از جهات مختلف کمک کردیم؛ زیرا آنها مظلوم بودند و کمکهای ما مسئله مالی نیست بلکه جنبه حمایتهای دیگر داشته است و به کمک کردن به مردم فلسطین افتخار میکنیم.
لاریجانی اضافه کرد: این مشکل در لبنان هم وجود دارد و میگویند که ایران حزبالله را به وجود آورده است؛ ما افتخار میکنیم که حزبالله را حمایت کردیم اما حزبالله را اسرائیل به وجود آورد اینگونه که وقتی اسرائیل آمد و بیروت را اشغال کرد هسته حزبالله به وجود آمد. ضعیف کردن حزبالله از طریق مناقشات سیاسی سبب ایجاد نگاه بلعیدن از سوی دشمن میشود. زمانی که حزبالله وجود نداشت به راحتی آمدند و بیروت را گرفتند و مدتها هم بیروت را داشتند اما همان زمان به ذهن جوانان متدین لبنان آمد که در مقابل اسرائیل چه کنیم و آن موقع هسته حزبالله شکل گرفت البته فعالیتهای امام موسیصدر در این زمینه نقش بسیاری داشت. همین مسئله در عراق رخ داد و نیروهای مقاومت از زمانی به وجود آمد که آمریکا عراق را اشغال کرد و مردمان را کشتند. این روزها در انگلیس عدهای از رفتار نیروهای امنیتی خود افشا میکنند که چه مشکلاتی را برای مردم افغانستان و عراق به وجود آوردیم؛ چطور مردم و کودکان را کشتیم. همین کارها را کردند که مردم را به عصیان واداشتند تا نیروی مقاومت را تشکیل دهند.
وی تأکید کرد: کدام کشور است که از اشغال خوشحال باشد؟ زمانی که برمر از سوی آمریکاییها آمد و حاکم عراق شد اولین مسئلهاش این بود که ما برای عراق وزیر میگذاریم، قانون اساسی مینویسیم و وزراء آمریکایی هستند و از عراق مشاوره میگیریم اما آن زمان ایران و آیتالله سیستانی مخالفت کردند که صحنه عوض شد. آیتالله سیستانی گفتند که قانون اساسی را باید ملت عراق بنویسند و نمیتوانند وزیر آمریکا بگذارند. آمریکاییها باید بدانند که هستههای حزبالله و نیروهای مقاومت به دلیل رفتار شما به وجود آمد. یمن و افغانستان هم صورت دیگری از نتیجه رفتار آمریکاییها است. مقاومت به دلیل کژفهمیهای شما به وجود آمد و امروز هم اگر به زور رفتار کنید تاوان کار خود را خواهید دید.
هوشیاری سیاسی در میان جوانان خاورمیانه
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به صحبتهای برژنیسکی بیان کرد: این مشاور امنیت ملی در کتاب خود میگوید که «من هیچ وقت منطقه خاورمیانه را اینگونه ندیدهام که امروز است؛ من احساس میکنم که یک هوشیاری سیاسی در جوانان این منطقه به وجود آمده است و آنها از رفتار آمریکاییها نفرت دارند.» سؤالی که به وجود میآید این است که آیا با این رفتارها نیروهای مقاومت را توانستنید از بین ببرید؟ بیشترین فشاری که آمریکا و اسرائیل وارد کردند در غزه بود و 50 هزار نفر را کشتند و بیشتر از این تعداد را زخمی کردند اما نتوانستند در یک منطقه بسیار کوچک با محاصرهای که کردند نیروهای مقاومت را از بین ببرند. گواه این موضع این است که چند روز پیش یک گروگان آمریکایی را از زیر زمین بیرون آوردند و تحویل دادند و این نشان دهنده حضور آنها است. آنها ضربه زدند اما ضربه هم خوردند و یک سال و نیم است که گرفتارند.
وی ادامه داد: به حزبالله ضربه جدی وارد شد اما به سرعت خود را بازسازی کرد و جلوی اسرائیل ایستاد و نگذاشت در لبنان پیشروی کند و نتوانستند بر حزبالله فائق شوند. این حرف که گفته میشود مقاومت را از بین بردیم را اگر برای ابتهاج خاطر تصنعی خود میگویند مشکلی ندارد و ما هم مشکلی با این ابتهاج نداریم اما واقعیت چیز دیگری است. تا وقتی که رفتار آمریکاییها در منطقه تغییر نکند همین ماجرا ادامه دارد.
لزوم نگارش کتابی به نام «خدمات متقابل انقلاب اسلامی و ایران»
لاریجانی اظهار کرد: حرف آمریکاییها این است که ایران در شرایطی است که دیگر نمیتواند مقاومت کند؛ اینجا نکته حساسی وجود دارد که باید با هشیاری عمل کرد در اینکه فشارها بر ما زیاد است تردیدی نیست و در عین حالی که در حال مذاکره هستیم فشارهای اقتصادی را هم فراموش نمیکنند و فشار میآورند. آنها رفتار پرپیچی هم دنبال میکنند و هر روز یک حرف در مورد مسئله هستهای ایران میزنند. سؤال این است که آیا شما میتوانید بگویید یک کشوری عضو آژانس باشد و NPT را هم پذیرفته باشد بعد بگویید شما حق ندارید انرژی هستهای داشته باشید؟ مناقشه ما با آمریکا مناقشه حقوقی نیست؛ مبنای آنها زور است. سؤال این است که در مقابل زور چه باید کرد؟ آیا راهی غیر از این است که ما باید قوی شویم تا استقامت کنیم؟ شهید مطهری در کتاب خود گفتهاند که «مسلمانان باید همواره در مقابل دشمن آمادگی داشته باشند» یعنی ما باید از قدرت بازدارنده برخوردار باشیم. مقداری از قدرت بازدارنده مربوط به مجاهدتی است که ملت ایران در دوره پس از انقلاب تجربه کردند. گاهی مطرح میشود که جمهوری اسلامی برای مردم ایران چه کرد؟ زمانی آقای مطهری کتاب به نام «خدمات متقابل ایران و اسلام» نوشت و امروز باید کتابی درباره «خدمات متقابل انقلاب اسلامی و ایران» نوشت. انقلاب اسلامی توسط مردم ایران متولد شد و از جای دیگری نیامد. ملت ایران صاحب انقلاب اسلامی هستند و این انقلاب اسلامی با هویت ملی ما عجین شده است. ممکن است کارگزاران حکومت اشتباه کنند اما این اشتباهات به انقلاب اسلامی ربطی ندارد و به آن افراد مربوط است. آرمانهای انقلاب اسلام آرمانها متعالی است.
زنده بودن روح خوارج
وی ادامه داد: اولین مسئله انقلاب اسلامی، بیداری ملتهای اسلامی بود؛ امام(ره) کار مهمی کرد اسلامی که تصویر کرده بودند که خفته و منفعل بود را به اسلامی پویا، فعال و روشن تبدیل کرد و کار کوچکی نبود و نسلی را تربیت کردند که اهل مجاهدت هستند و این مجاهدت مهمترین عامل بازدارندگی است. اگر ما با داعش در عراق و سوریه نمیجنگیدیم باید داخل مرزهای خود با آنها میجنگیدیم و این نشان دهنده هشیاری ایران است. یکی از مسائلی که شهید آیتالله مطهری میفرمودند مسئله خوارج بود؛ خوارج یک جمود سنگینی در فکر داشتند و سادهنگر و سطح بین بودند و بر نظرات خود تصلب داشتند و برای آن میجنگیدند. این افرادی که ما به عنوان تروریست مشاهده میکنیم از همان دسته هستند. خوارج مانند گذشته وجود ندارد اما روح خوارجی هنوز وجود دارد و جنگیدن با این گروه ساده نیست. جمهوری اسلامی خیلی عالمانه عمل کرد که با جریان بسیار وخیم از نظر زیست اسلامی جنگید و آنها را سرکوب کرد البته آنها را آمریکاییها به وجود آوردند و اکنون که به این موضوع ایراد میگیرند.
لاریجانی در پایان تأکید کرد: در این مصافی که ایرانیان با دشمنان خود دارند باید قدردان ایرانیان بود که از خود صلابت، خویشتنداری و قدرت درک مسائل نشان دادند و با طمأنینه حرکت کردند. باید قدردان ملت ایران بود که این قدر با دقت حرکت میکند. این مسیر ما درست که از سوی مسئولان کشور و رهبری دنبال میشود انشاءالله نجات کشور هم در همین مسیر است. ما دورهای را در پیش داریم که باید این دوره را با دقت دنبال کرد؛ حرفهای مختلفی در مسئله هستهای ایران را بیان میکنند، مذاکرات باید چارچوبی که رهبر معظم انقلاب بیان کردند به نتیجه برسد و تلاش ما بر این باشد که همان رفتار سالم و متین را دنبال کنیم و تا میتوانیم قدرت خود را افزایش دهیم. مسائل اقتصادی دلمشغولی همه ما است و اهتمام بسیاری میخواهد. بسیاری از این مشکلات راه حل دارند؛ باید نخبگان کشور را دعوت و از آنها استفاده کرد. من بسیاری از مدیران باتجربه را در کشور میشناسم که نسبت به خیلی از مسائل کشور آشنا هستند و حاضرند در این شرایط سخت کمک کنند و مشکلات کشور را حل کنند.
تمدنسازی توسط نسل پنجم دانشگاه
حجتالاسلام سعید جازاری، رئیس دانشگاه بینالمللی اهل بیت(ع) در ابتدای این مراسم بیان کرد: وقتی دانشگاهها را نسلبندی میکنند، وظیفه نسل اول را آموزش و تقریر برعهده دارد. از قرن 18 موضوعی مطرح شد که به آموزش و پژوهش اشاره شد و از ابتدای قرن بیستم صحبت از آموزش، پژوهش و عملیاتی کردن دانش شد.
وی ادامه داد: امروز صحبت از نسل پنجم دانشگاه یا دوران پست مدرن است که به دنبال تحول و تحقق آموزش در زندگی فرد است. همه نسلها معتقدند که معلم و استاد، محور است. نسل پنجم دانشگاه تمدنساز است و استاد در این تمدنسازی نقش محوری دارد. اگر در دانشگاه تلاشی صوررت میگیرد همه از خدمات استادان است.
رئیس دانشگاه بینالمللی اهلبیت(ع) در پایان اضافه کرد: افتخار ما در دانشگاه بینالمللی اهلبیت(ع) این است که از همه قارههای نماینده و مهمان داریم تا آنها تمدن کهن ایرانی اسلامی را در وطن خود نشر دهند.
در انتهای این مراسم از استادان برتر و فعال دانشگاه اهل بیت تقدیر شد.
انتهای پیام