
به گزارش ایکنا، برگزاری جشنواره شهر سلامت در بوستان لاله، برگزاری نخستین رویداد ملی مشاغل خانگی، برگزاری چهاردهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اعطای تسهیلات ویژه به مادران دانشجو، فراخوان جایزه بینالمللی حنظله، فراخوان جذب متخصص طب ایرانی در اربعین، انتقال موزه قرآن به مجموعه سعدآباد و ورود حدود ۲۳ هزار زائر ایرانی به سرزمین وحی از مهمترین اخبار و رویدادهایی است که در حوزه اجتماعی شاهد رخداد آنها در یک هفته گذشته بودهایم.
در برخط جامعه علاوه بر مرور اخبار و رویدادهای هفته گذشته، نگاهی بر گفتوگوهای منتشر شده در گروه اجتماعی داریم که با موضوعاتی چون بررسی کارکردهای مساجد، تبیین ویژگیها و اخلاق مرحوم آیتالله فاطمینیا در گفتوگو با فرزندش، بررسی مبانی فکری علامه کرباسچیان به ویژه در تأسیس مدارس علوی و نیکان و ... منتشر شده و مورد توجه مخاطبان خبرگزاری ایکنا قرار گرفته است.
ورود ۲۲۹۲۱ زائر ایرانی به سرزمین وحی
اعزام زائران حج تمتع ۱۴۰۴ که از روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت با پرواز تهران - مدینه آغاز شد و تا پایان روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت آمار ورود زائران به ۲۲ هزار و ۹۲۱ نفر رسیده است که در قالب ۱۵۶ کاروان وارد سرزمین وحی شدهاند. عملیات انتقال زائران حج تمتع تاکنون با ۹۹ پرواز انجام شده است که سهم ایرانایر ۷۹ و ناسسعودی نیز ۲۰ پرواز بوده است.
بنابر اعلام مراکز درمانی حج و زیارت تاکنون به دو هزار و ۷۱۴ زائر خدمات ویزیت سرپایی ارائه شده و به لطف الهی طی ۱۰ روز اخیر هیچ مورد فوتی در بین هموطنان اعزامی نداشتهایم.
انتصابهای جدید در جهاددانشگاهی
علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی با صدور حکمی، محمدحسین ایمانی خوشخو را با حفظ سمت بهعنوان «سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ» منصوب کرد.
وی همچنین ضمن موافقت با استعفای محمدمحسن غفوریان نادر نژاد، در حکمی مهدی باصولی را به مدت دو سال به عنوان معاون آموزش و کارآفرینی این نهاد منصوب کرد.
رئیس جهاددانشگاهی با قبول استعفای محمدمحسن غفوریان نادرنژاد از معاونت آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی، وی را به عنوان «دستیار رئیس جهاددانشگاهی در امور اعضا» منصوب کرد.
اخلاص و عاملیت؛ راز تأثیر کلام آیتالله فاطمینیا بر مخاطبان
ایکنا در آستانه سالروز درگذشت معلم اخلاق، آیتالله فاطمینیا به گفتوگو با حجتالاسلام سیدحسن فاطمینیا، فرزند ایشان، پرداخته است تا سجایا و ویژگیهای شخصیتی مرحوم آیتالله فاطمینیا تبیین شود. این مصاحبه فرصتی است تا نگاهی عمیقتر به زندگی و تأثیرات ایشان بر جامعه اسلامی و به ویژه نسل جوان وجود داشته باشد.
حجتالاسلام فاطمینیا درباره پدر گفت: یکی از ویژگیهای برجسته مرحوم آیتالله فاطمینیا، اخلاص فراوان ایشان بود. خدا در زندگی ایشان جایگاه بسیار پررنگی داشت. وقتی خدا در زندگی افراد چنین جایگاهی داشته باشد، خداوند محبت آنان را در دلها جای میدهد. این ویژگی در مورد پیامبر اکرم(ص) نیز صادق است. خداوند متعال میفرماید: «وَإِنَّکَ لَعَلَى خُلُقٍ عَظِیمٍ؛ و به راستی که تو دارای خُلق عظیمی هستی». همچنین در آیهای دیگر خطاب به پیامبر(ص) میفرماید که اگر خلقوخوی تند و خشن داشتی، مردم از اطراف تو پراکنده میشدند؛ بنابراین اخلاق نیکو، اخلاص، بندگی خدا و حضور توحید در تمام لحظات زندگی، انسان را به سعادت میرساند.

وی افزود: زمانی که میخواستم برای اولین بار به مدرسه بروم و معلمی کنم، مرحوم پدر قرآن را بالای سر من گرفتند و سپس فرمودند: «تو را به این قرآن قسم میدهم که مبادا با دانشآموزان خشونت کنی! مبادا بر سر آنها داد بزنی! مبادا آنها را از کلاس بیرون کنی! مبادا خدایی ناکرده آنها را تنبیه کنی!» ایشان در ادامه فرمودند: «اینگونه فکر کن که کلاس تو در بیابانی قرار دارد که خارج از آن پر از گرگ و حیوانات وحشی است و چنانچه دانشآموزی را از کلاس درس بیرون کنی، گرگ به او حمله خواهد کرد؛ لذا هیچکس را از کلاس بیرون نکن!»
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
کارکردزدایی از مساجد و بیتوجهی مخاطبان مذهبی
یکی از کارکردهای مهم اجتماعی مسجد، برطرف کردن مشکلات معیشتی، بحث برقراری عدالت اجتماعی و رفع اختلافات محلی و ساکنان محله است. چنانچه مساجد بتوانند به این امور ورود کرده و به خوبی به وظیفه اجتماعی خود که مورد تأکید بزرگان دین است، بپردازند، زمینه برای رفع بسیاری از مشکلات جامعه فراهم شده و مساجد نیز به کارکرد حقیقی خود دست پیدا میکنند.
خبرگزاری ایکنا، در رابطه با نقش اجتماعی مساجد و چگونگی دستیابی مساجد به جایگاه حقیقی خود در حوزه رفع مشکلات و مسائل اجتماعی جامعه به گفتوگو با محمدحسین شاهآبادی، مسئول اندیشکده مسجد پژوهشکده شهید صدر دانشگاه امام حسین(ع) پرداخته است.
شاهآبادی گفت: امروز که جمعیت مساجد نسبت به دهههای ۶۰ و ۷۰ پایینتر بوده و سن نمازگزاران نیز بالاتر رفته است، اما با این حال به دلیل اینکه مختصات اصلی همبستگی اجتماعی از سوی مسجد رقم میخورد، هنوز هم حداقل همبستگی اجتماعی در میان نمازگزاران ایجاد میشود؛ اگر جمعیت مساجد بیشتر شده و جوانان و نوجوانان بیشتری به صفوف مسجد افزوده شود، قطعاً اتفاق خیلی بهتری در حوزه ایجاد همبستگی اجتماعی در جامعه اسلامی رقم خواهد خورد.
وی مسجد پژوهشکده شهید صدر مهمترین دلیل عدم ورود مساجد به حوزه مسائل اجتماعی ـ اقتصادی را نوعی کارکردزدایی از مساجد در دهههای ۷۰ و ۸۰ و ایجاد مجموعههای متناظر و رقیب برای مساجد دانست و گفت: جامعه روحانیت، مخاطبان مذهبی و فعالان مسجدی نیز تلاش نکردند تا کارکردهای همهجانبه مساجد به میدان آورده شده و از تمامی ظرفیتهای مساجد برای جذب مردم و انجام امور اجتماعی بهرهگیری شود.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
اهتمام علامه کرباسچیان به اشاعه معروف و مدرسهداری در بنیانهای دینی
مرحوم علامه کرباسچیان اولین فردی بود که رساله توضیح المسائل آیتالله بروجردی را به صورتی ساده و عمومفهم تدوین کرد. همچنین مدارس علوی و نیکان را بنا نهاد؛ مدارسی که تمام چارچوبهای تربیتی زمانه خود را به چالش کشید و با نگاهی تیزبینانه متحول کرد و اکنون تعداد زیادی از دانشآموزان این مدارس در حال کار و خدمت به مردم کشورمان هستند.
اما ایده راهاندازی مدارس به سبک جدید و تربیت دینی نوآورانه چرا و چگونه شکل گرفت و این علامه بزرگوار بر چه مبنایی بنیان مدارس جدید را در ایران بنا نهاد. ایکنا برای درک بهتر مبانی فکری علامه کرباسچیان به سراغ فرزند ایشان، محمد مهدی کرباسچیان رفته و پاسخ سؤالات خود را در کلام ایشان جستوجو کرده است. در
بخش نخست این مصاحبه فرزند مرحوم علامه به دیدگاههای تربیتی و اصول مدیریتی ایشان اشاره کرد.
در بخش دوم مصاحبه نیز ایده تأسیس مدارس علوی، گزینش معلمان و دانشآموزان و اهداف مرحوم علامه کرباسچیان از تأسیس این مدارس مورد توجه قرار گرفته است. در بخشی از این گفتوگو آمده است: هدف مرحوم علامه این نبود که مدیر برای اداره نهادهای حکومتی تربیت کند. علامه معتقد بود باید افراد سطح بالا تربیت کنیم؛ البته طبیعی است وقتی انسانهایی در سطح بالا تربیت میشوند، برخی از آنها مسیر پزشکی را در پیش میگیرند و مسئولیتی در بیمارستانها عهدهدار میشوند. نکته مهم این است که این افراد، به لطف خدا، تاکنون انسانهای خدوم و خدمتگزاری بودهاند. کمتر پیش آمده فردی در چنین موقعیتهایی قرار گیرد و سوءاستفاده کند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
قانون جوانی جمعیت سرعت کاهش جمعیت را کم کرده است
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در آستانه آغاز هفته ملی جمعیت طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به تشریح برنامههای وزارتخانه مطبوع خود پرداخت و گفت: امیدواریم هفته جوانی جمعیت، زمینه هشدار و آگاهسازی برای مردم و مسئولان باشد تا جوانی جمعیت را جدی بگیریم. وی ادامه داد: آمار ولادت سال گذشته ۹۷۹ هزار و ۹۳۰ نفر بوده است که نسبت به سال گذشته آن یعنی ۱۴۰۲ هفت درصد کاهش پیدا کرده است؛ اما قانون جوانی جمعیت سرعت کاهش جمعیت را کم کرده است. حدود ۶۰ درصد زنان متأهل در سنین بارداری قرار دارند که بیشتر آنها متولدین سالهای ۵۵ تا ۶۸ هستند و به سرعت در حال خروج از سن باروری هستند.
لزوم توجه به مفهوم توحید در تعریف کارکردهای مسجد
امروزه و بنا به دلایل متعدد از نقش اجتماعی مساجد در جامعه کاسته شده است. برخی مساجد به همان کارکرد معنوی خود بسنده کرده و پای در عرصه امور اجتماعی و رفع مشکلات مردم نمیگذارند. یکی از کارکردهای مهم اجتماعی مسجد، برطرف کردن مشکلات معیشتی، بحث برقراری عدالت اجتماعی و رفع اختلافات محلی و مشکلات ساکنان محله است. چنانچه مساجد بتوانند به این امور ورود کرده و به خوبی به وظیفه اجتماعی خود که مورد تأکید بزرگان دین است، بپردازند، زمینه برای رفع بسیاری از مشکلات جامعه فراهم شده و مساجد نیز به کارکرد حقیقی خود دست پیدا میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا قرائتی، عضو مؤسسه علمی، آموزشی مسجد و پژوهشگر دینی در گفتوگو با ایکنا، به ارائه توضیحاتی در رابطه با کارکردهای اجتماعی و نقش ویژه مساجد در رفع آسیبها و مشکلات اجتماعی و اقتصادی پرداخت و اظهار کرد: باید بدانیم که چه کارکردهایی دارد نه اینکه مسجد چه کارکردهایی باید داشته باشد؛ لذا باید و نباید امور مسجد به دست انسان نبوده و در اختیار شرع اسلام قرار دارد. برای اینکه دریابیم مسجد چه کارکردهایی دارد، باید به سیره و روایات اسلامی مراجعه کرده و طبق دستورات صادر شده، نسبت به انجام این کارکردها اقدام کنیم. باید بدانیم که اگر عملکردی به غیر از کارکردهای ویژه مسجد انجام دهیم، راه به جایی نبرده و نمیتوانیم از دستاوردهایی که مشتمل بر کارکرد مساجد است به خوبی بهرهگیری کنیم.

وی بیان کرد: امروز آمار میدانی نشان میدهد که به توفیق الهی مردم طی دو دهه گذشته استقبال بهتری از مساجد نشان دادهاند، اما این مسئله هنوز به نقطه مطلوب نرسیده است. همچنین، نهادهای فرهنگی و حتی اجرایی کشور نیز طی دو دهه گذشته به این نقطه رسیدهاند که امنترین و بهترین مکان برای حضور مردم، مساجد هستند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
ارادت ایرانیان به اهل بیت(ع) و میزبانی تاریخی از مبلغان دین
حجتالاسلام محمد نوروزپور، مدیرکل بقاع متبرکه سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتوگو با ایکنا، به شبهات مطرح شده در رابطه با افزایش تعداد امامزادگان پس از انقلاب اسلامی پاسخ داد و بیان کرد: مدتی است که برخی از روی غرضورزی و یا عدم آگاهی شبهاتی را درباره امامزادگان واجبالتعظیم کشور مطرح میکنند که بیانصافانه و دور از حقیقت است. یکی از افتخارات مردم ایران اسلامی این است که از بدو اسلام تاکنون میزبان فرزندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) بودهاند.
وی با بیان اینکه ایرانیان در طول تاریخ همواره دوستدار اهل بیت(ع) بودند، اظهار کرد: بسیاری از امامزادگانی که در ایران مدفون هستند، مبلغان دین بودند. برخی دیگر نیز به دلیل ظلم و جور دستگاه سیاسی حاکم و به توصیه اهل بیت(ع) به سمت ایران حرکت میکردند و مردم ایران نیز با آغوش باز ایشان را گرامی میداشتند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
لزوم انگیزهبخشی به مربیان دینی و مذهبی
ابراهیم بخشایش، کارشناس علوم تربیتی و مدیرعامل کانون فرهنگی بصائر در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، در پاسخ به این سؤال که چگونه دغدغه اثرگذاری بیشتر را در معلمان و مربیان دینی ایجاد کنیم، گفت: سرعت تحولات در دهههای اخیر با سالهای قبل قابل مقایسه نیست و در عرصههای مختلف، تغییرات چشمگیری رخ داده و اگر قرار است من بتوانم فعالیت فرهنگی مثمرثمر و اثربخشی انجام دهم، باید با این تحولات آشنا باشم و برای آنها برنامهریزی کنم. به عبارت دیگر، باید بتوانم برنامههای فرهنگیمان را با نگاهی به این تحولات بازنگری کنم.
وی ادامه داد: به نظر میرسد اگر بخواهیم به مربیان دینی، معلمان دینی، معلمان پرورشی و فعالان فرهنگی کمک کنیم، باید بتوانیم فاصلهای که بین آنها و تحولات اخیر وجود دارد را به نوعی پر کنیم؛ یعنی بتوانیم به آنها کمک کنیم تا خود را بهروز کنند. این بهروزرسانی هم در عرصه تکنولوژی آموزشی و هم در محتوای آموزشی ضروری است. در هر دو زمینه، باید به فعالان فرهنگی، معلمان دینی و پرورشی یاری رساند.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
انتقال موزه قرآن به مجموعه سعدآباد برای توسعه فعالیتهای قرآنی
نشست خبری علی دارابی، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاون میراث فرهنگی یکشنبه ۲۱ اردیبهشتماه به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی برگزار شد.
وی با اشاره به اهداف کلیدی این برنامه افزود: افزایش تعداد موزههای کشور از ۸۰۰ به هزار مورد در پایان برنامه یعنی ۲۰۰ موزه جدید از مهمترین این برنامههاست. تقسیمبندی استانی و مشخص کردن محل احداث موزههای جدید انجام شده و به زودی برشهای استانی آن رونمایی میشود.
دارابی، معاون میراث فرهنگی درباره انتقال موزه قرآن به مجموعه سعدآباد گفت: موزه قرآن با محدودیتهای خاصی از جمله محدودیتهای تردد و ضوابط امنیتی برای بازدیدکنندگان، محدودیت ساعات بازدید، به ویژه در ایام پیک مراجعه و قرارگیری در پردیس حکومتی کشور با ضوابط امنیتی خاص مواجه بود و همچنین در ایام خاص به ویژه در ماه مبارک رمضان (ماه بهار قرآن) که نهادهای قرآنی برنامههای ویژهای تا سحر داشتند، امکان اجرای برنامههای قرآنی در این مکان وجود نداشت و این محدودیتهای جدی ما را به این نتیجه رساند که باید برای جابجایی این موزه تصمیم بگیریم.
تغییر الگوی مدیریت موقوفات از اجارهداری به بهرهوری بیشتر
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در اولین جلسه کارگروه سند برنامه ارتقای فرهنگ وقف که ۲۳ اردیبهشتماه برگزار شد، گفت: باید به سمت بهرهوری بهینه از موقوفات ثبتشده حرکت کنیم. با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد موقوفات از نوع بیابانپایه هستند و نظام اجارهداری پاسخگوی مدیریت آنها نیست، لازم است برنامهریزی جامعی برای احیای این موقوفات انجام شود. تغییر رویکرد از اجارهداری به بهرهوری پایدار، بسترساز توسعه موقوفات خواهد بود.
وی بیان کرد: امسال با مولدسازی که در حوزه موقوفات انجام شده، درآمد ۲۰ هزار میلیارد تومانی پیشبینی شده است که باید با تلاش و فعالیت مستمر بدان دست پیدا کنیم. امروز باید شرایطی فراهم شود که وقف به سمت توسعه علمی بیشتر در کشور حرکت کند.
فراخوان جذب متخصص طب ایرانی برای خدمترسانی در اربعین
دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در راستای ارائه خدمات بهداشتی درمانی به زائران اربعین حسینی، فراخوان جذب تعدادی پزشک متخصص طب ایرانی، پزشک دوره دیده طب ایرانی (دارای گواهینامه دوره طب ایرانی)، پرستار و ماما دوره دیده طب ایرانی آشنا با ماساژ جهت اعزام به این سفر معنوی اربعین حسینی را منتشر کرد.
متقاضیان واجد الشرایط تا پنجم خرداد ماه سال جاری فرصت دارند از طریق لینک https://pm.behdasht.gov.ir/arbaiin ۱۴۰۴ برای خدمت به زائران اربعین ثبت نام کنند.
خدمترسانی داوطلبان هلال احمر به پنج میلیون و ۶۰۰ هزار ایرانی
محمدجواد عزتی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر، سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه بخشی از اهداف و مأموریتهای سازمان داوطلبان و برنامههای این سازمان در سال گذشته و سال جاری را تشریح کرد و گفت: سال گذشته با به کارگیری ۳۶۴ هزار داوطلب و ۲۸۸ بنگاه اقتصادی به پنج میلیون و ۶۰۰ هزار نفر خدمات سلامت محور و معیشت محور ارائه کردیم.
وی افزود: در هفته هلال احمر سال جاری افتتاح سه پروژه توانبخشی و دو پروژه آزمایشگاهی، رونمایی از سامانه بانک امانات هلال احمر، آغاز اعزام کاروان سلامت، اجرای برنامه ملی نذر خدمت، اعلام فراخوان طرح حمایت ماندگار، اکران مستند «ماه و زیتون» با محور خدمت رسانی داوطلبان در لبنان و نصب کیوسکهای جمعآوری هوشمند کمکهای مردمی انجام میشود.
ارائه گسترده آموزشهای خودمراقبتی در بلایا و حوادث به جوانان
حجتالاسلام سیدهاشم حسینی المدنی، رئیس سازمان جوانان جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایکنا، در پاسخ به این سؤال که در حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس چه تعداد گروه سحر (سفیران حمایت روان) برای حمایت روانی از آسیبدیدگان حضور داشتند و تا چه زمانی به ارائه خدمت ادامه میدهند؟ گفت: در ۲۶ استان کشور، تیمهای سحر را به حالت آمادهباش درآوردیم و از هر استان دو تیم برای اعزام آماده شدند، اما بنا به درخواست ویژه استان هرمزگان، تعداد تیمهای آمادهباش در این استان به هشت تیم افزایش یافت.
وی افزود: سال گذشته ۳۰۰ هزار دانشآموز هشت موضوع اصلی اطفای حریق، حمل مصدوم، ارزیابی مصدوم، احیای قلبی ـ ریوی، پانسمان و بانداژ و اسکان اضطراری که مورد نیاز اکثر افراد است را آموزش دیدند.
فراخوان جایزه بینالمللی حنظله
شست خبری اولین دوره جایزه بینالمللی حنظله، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه با حضور وحید ولی، دبیر جایزه بینالمللی حنظله؛ صادق ذوفن، دبیر علمی جایزه و سهیل اسعد، میهمان ویژه مراسم برگزار شد.
دبیر جایزه بینالمللی حنظله با اشاره به اینکه شخصیت حنظله توسط شهید ناجی العلی خلق و در تمام کشورهای دنیا به نمادی از مقاومت کودکان فلسطینی تبدیل شد، گفت: باید کمک کنیم حنظلههای متعددی متولد شوند. در این جایزه، ما قالب را «جایزه» انتخاب کردهایم تا محصولات فرهنگی تولید شود و از این طریق مبارزه را پیش ببریم.
وی افزود: در فاز اول جایزه حنظله تمرکز بر روی شناسایی محصولات است و در بازه ۹۰ روزه از امروز فراخوان دریافت آثار اعلام میشود و تا ۱۷ مرداد ماه آماده دریافت آثار هستیم. از ۱۷ مرداد تا ۱۷ شهریور نیز داوری آثار و اختتامیه در مهر ماه برگزار خواهدشد. در خصوص جایزه نیز تاکنون ۳۲ هزار یورو به جایزه حنظله اختصاص داده شده و بعد از اعلام نتایج و برندگان دوره اول جایزه حنظله تلاشهای ما برای بازارسازی و بازارپردازی محصولات آغاز میشود.
سند تحول بنیادین امسال در ۵۰ درصد مدارس شاهد محقق میشود
زهرا پناهیروا، مدیرکل امور شاهد و ایثارگران آموزش و پرورش در گفتوگو با ایکنا با اشاره به برنامههای اجرا شده برای بهبود خدمات آموزشی و پرورشی به ویژه برای دانشآموزان شاهد و ایثارگر گفت: ۳۶ هزار دانشآموز و نزدیک به ۵ هزار معلم شهید داریم که همه آنها الگو و اسوه معلمان در عرصه ایثار و شهادت هستند. در دولت چهاردهم نگاه مثبتی به مدارس شاهد وجود دارد که با تأکید بر نگاه تربیتی و آموزشی و به نوعی نگاه همهجانبه به مدارس، برنامههای خاصی را پیشبینی کردهایم که این برنامهها میتواند مدارس را از حالت منفعل خارج کند و دستاوردهای خوبی را در این مدارس شاهد باشیم.
وی افزود: امسال «اجرایی کردن سند تحول بنیادین» و تحقق شاخصهای آن در دستور کار وزارت آموزش و پرورش قرار دارد و قرار است این برنامه در ۵۰ درصد مدارس شاهد اجرایی و این شاخصها در مدارس شاهد محقق شود.
آغاز طرح نوجوانانه «شهید آرمان ۵» از ابتدای تیرماه
حجتالاسلام علی کشوری، مسئول طرح شهید آرمان شهرداری تهران در گفتوگو با ایکنا، به تشریح جزئیات این طرح پرداخت و اظهار کرد: طرح شهید آرمان از حدود دو سال و نیم پیش در شهر تهران آغاز شده و هدف اصلی آن، قرار گرفتن مساجد در فضای تربیتی دانشآموزان با پشتیبانی شهرداری است.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۷۰۰ مسجد و ۸۰۰ مدرسه در قالب طرح شهید آرمان ۴ به نوجوانان و دانشآموزان خدمات فرهنگی و اجتماعی ارائه میدهند که این امر به توسعه فرهنگی در میان نوجوانان و جوانان پایتخت منجر خواهد شد.
اعطای تسهیلات ویژه «حمایت از مادران دانشجو» به مناسبت روز خانواده
مریم مجیدیان، مدیر اعتبارات این صندوق، با اعلام این خبر گفت: همزمان با گرامیداشت روز جهانی خانواده و در راستای مسئولیت اجتماعی صندوق، تسهیلاتی ویژه برای مادران دانشجو طراحی شده است که تحت عنوان وام حمایت از مادران دانشجو ارائه میشود.
وی با اشاره به شرایط بهرهمندی از این تسهیلات افزود: این طرح ویژه مادران باردار یا دارای فرزند است که در حال حاضر در دانشگاههای کشور مشغول به تحصیل بوده و مسئولیت نگهداری از فرزند را نیز بر عهده دارند. درواقع تسهیلات یادشده با هدف حمایت از آرامش و کاهش فشارهای مالی و استمرار مسیر تحصیلی این مادران طراحی شده است.
تغییر ساعت مدارس بدون توجه به پیوست خانواده اجرا شد
نشست علمی «الزامات و بایستههای نهادینه شدن رویکرد خانواد همحوری در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه به ریاست غلامعلی افروز و شکوه نوابینژاد از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با همکاری اندیشکده خانواده و به صورت آنلاین برگزار شد.
حبیبالله مسعودی فرید، کارشناس پزشکی اجتماعی، مقاله «بایستهها و الزامات نهادینهسازی گفتمان خانوادهمحوری در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی» ارائه کرد و گفت: با وجود مخالفتهای گسترده روانشناسان، جامعهشناسان و متخصصان بهداشت، تغییر ساعت شروع مدارس اجرایی شد و فشار زیادی به خانوادهها وارد کرد، این مسئله نشان میدهد که حتی وقتی شواهد علمی و کارشناسی علیه یک سیاست وجود دارد، عدم وجود مکانیزمی مانند پیوست خانواده موجب میشود، تصمیمگیران به راحتی از کنار خواستهای خانوادهها بگذرند.
الزامات و بایستههای نهادینه شدن رویکرد خانوادهمحوری
نشست علمی «الزامات و بایستههای نهادینه شدن رویکرد خانواد همحوری در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت به ریاست غلامعلی افروز و شکوه نوابینژاد از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با همکاری اندیشکده خانواده و به صورت آنلاین برگزار شد.
نوابینژاد در ارائه مقاله خود با عنوان «ازدواج پایدار و خانواده استوار» گفت: سبک زندگی معنوی با ازدواج پایدار آغاز میشود و استواری خانواده را تقویت میکند؛ از این رو برای دستیابی به زندگی معنوی، باید ازدواج جوانان از طریق فرهنگسازی اصولی و آموزشهای غیرمستقیم به ویژه از طریق رسانهها تسهیل شود.
محمدحسین ساجدینیا، سرپرست دبیرخانه اندیشکده خانواده نیز خانواده را به عنوان مهمترین نهاد طبیعی نظام خلقت، نقش بیبدیلی در شکلگیری ساختارهای اجتماعی دانست و افزود: این نهاد مسئول انتقال میراث فرهنگی و تربیت نسلها است، همانطور که گفته میشود، تربیت باید از ۲۰ سال قبل از تولد فرزند آغاز شود. خانواده به عنوان ستون خیمه جامعه، اثرپذیری متقابلی با تغییرات فرهنگی و نهادهای اساسی مانند آموزش و پرورش دارد.
غلامعلی افروز، روانشناس پیشکسوت و رئیس اندیشکده خانواده در ارائه مقاله خود با عنوان «فرزندآوری هوشمندانه و فرزندپروری عاقلانه با نگاه به آینده»، مشکل اصلی ازدواجهای ناپایدار خواند و اظهار کرد: در سال گذشته، حدود نیمی از ازدواجها در کمتر از ۱۲ ماه به طلاق منجر شدند، این آمار وحشتناک است. اگر ازدواج ماندگار نباشد، فرزندآوری معنایی ندارد.
اکرم السادات سادات حسینی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز به بایستههای تحول در نظام سلامت ایران متناسب با سند الگوی پیشرفت پرداخت و یکی از مهمترین چالشهای نظام سلامت، مسئله «عدالت در سلامت» دانست.
لیلا فلاحتی، استادیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی در ادامه نشست درباره چالشها و فرصتهای فرزندآوری در حوزه سیاستهای جهانی گفت و بر اجتناب از سیاستهای جزیرهای تأکید کرد. چرا که اقدامات مقطعی مانند وام فرزند یا تبلیغات بدون پشتیبانی نظامهای آموزشی و اقتصادی کارآمد، بیاثر خواهند بود.
سلامت معنوی و الگوی پیشرفت
نشست علمی «سلامت معنوی و الگوی پیشرفت» در راستای برگزاری «چهاردهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه به ریاست حجتالاسلام مسعود آذربایجانی و شهریار نیازی از اساتید حوزه و دانشگاه و با همکاری اندیشکده خانواده به صورت آنلاین برگزار شد.
سیدمحمدتقی موحد ابطحی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به سخنرانی درباره «معنویت در چشمانداز تراانسانگرایی» پرداخت. مقاله دیگر با عنوان «تعامل سلامت معنوی و سبک زندگی از منظر روانشناسی» به فرامرز سهرابی، عضو هیئت دانشگاه علامه طباطبایی اختصاص داشت. احمد شاکرنژاد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نیز درباره «دیپلماسی فرهنگی و معنوی ایران و ارتقای قدرت نرم» سخنرانی کرد و از معنویت پهلوانی بهعنوان یک میراث مشترک فرهنگی یاد کرد. حجتالاسلام حمیدرضا مظاهری سیف، استاد حوزه و دانشگاه نیز الگوی معنویت در تمدنسازی را مورد تأکید قرار داد.
سیاستگذاری مؤثر در حوزه مشاغل خانگی نیازمند سختکوشی و هنرمندی
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آئین نخستین رویداد ملی مشاغل خانگی با عنوان از خانه برای ایران که دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه با حضور زهرا بهروزآذر، معاون رئیس جمهور در امور زنان، مریم اردبیلی، مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران و جمعی از مسئولان در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد، با تأکید بر سیاستگذاری هوشمند برای توسعه مشاغل خانگی گفت: سیاستگذاری مؤثر در حوزه مشاغل خانگی نیازمند دو ویژگی اساسی سختکوشی و هنرمندی است. ترکیب این دو میتواند تحول اساسی در این حوزه ایجاد کند. به عنوان وزیر کار، مأموریت اصلی ما حمایت از مشاغل خرد و خانگی است، نه مدیریت معادن فلزات که باید به بخش خصوصی یا وزارتخانههای تخصصی واگذار شود.
زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور گفت: امروز ۷۰ درصد اقتصاد جهان در دست کسبوکارهای خانوادگی است، خانوادههایی که با هم کار میکنند و میتوانند به یک تولیدکننده مؤثر تبدیل شوند.
سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) در نشست تخصصی اشتغال و توانمندسازی خانوادهها با تأکید بر نقش محوری مشاغل خانگی در تحکیم بنیان خانواده و اقتصاد مقاومتی گفت: اشتغال خانگی، دوگانهای از معیشت و معنویت را محقق میکند؛ هم درآمدزایی و هم کرامت مادری و خانوادگی را حفظ میکند.
مریم اردبیلی، مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران نیز در ادامه با بیان اینکه مشاغل خانگی، پل ارتباطی بین نقشهای خانوادگی و اجتماعی زنان است، گفت: در جهانی که به سمت زنانهتر شدن پیش میرود، مشاغل خانگی میتوانند خلاقیت ذاتی زنان را شکوفا کنند، توازن بین نقشهای مختلف را ممکن سازند و آیندهای درخشان برای کشورمان رقم بزنند.
مشارکت مؤثر گروههای جهادی در جشنواره «شهر سلامت»
حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به جزئیات برپایی جشنواره «شهر سلامت» در بوستان لاله تهران اظهار کرد: این جشنواره در قالب ۶۰ غرفه در حوزههای مختلف فعالیت خود را آغاز کرده و ارائه خدمات تخصصی شامل مشاوره سلامت روان، سلامت سالمندی، مادر و کودک، چکاپ و غربالگری، رویدادهای مرتبط با حوزه افراد دارای معلولیت و دستاوردهای اعضای کانونهای دارای معلولیت در کنار طرحهای ویزیت رایگان پزشکی از جمله برنامههای ویژه این جشنواره خواهد بود.
وی با بیان اینکه این جشنواره از ۲۰ اردیبهشتماه آغاز شده و تا روز سوم خرداد سال جاری و به مدت دو هفته در بوستان لاله تهران برپا خواهد بود، گفت: جشنواره شهر سلامت هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۲ پذیرای شهروندان خواهد بود. همچنین، تلاش کردهایم تا با مشارکت فراوان مردم بهویژه گروههای جهادی اوقات مفرح و شادی را نیز برای شهروندان و خانوادههای تهرانی مهیا کنیم.
انتهای پیام