
به گزارش ایکنا به نقل از نشنال، صنعان محمود نویسنده این پایگاه اینترنتی نوشت: این فقط یک ورودی نیست بلکه دروازهای است به سوی خاطرهای که بالاخره بازسازی شده است.
در زیر گرد و غبار و سایه جنگ، بقایای دروازه گمشده
مسجد النوری که متعلق به قرن دوازدهم میلادی است در موصل عراق، نزدیک به نیم قرن در انبارها مدفون بود.
سالها پس از بمباران این مسجد از سوی گروه تروریستی داعش، قطعات جدیدی از این دروازه با تلاشهای پروژه یونسکو که بخشی از بودجه آن توسط امارات متحده عربی تأمین شده کشف شده است. این دروازه سرانجام دوباره سر بر آورده و به فصلی گمشده از روح موصل، جانی دوباره بخشیده است.
بیشتر بخوانید:
عبدالرحمن عماد، باستانشناس اداره آثار باستانی نینوا، به روزنامه نشنال گفت: این دروازه ابتدا در دهه ۱۹۸۰ کشف شد، اما از آن زمان قطعات آن در انبارها نگهداری میشدند.
عماد گفت: در طول کاوشهای اخیری که در این محل انجام دادیم، دو قطعه گمشده را کشف کردیم، بنابراین تصمیم گرفتیم قطعات را از انبار جمعآوری کنیم و آنها را برای
بازسازی دروازه در کنار قطعات جدید قرار دهیم.
عماد افزود: این دروازه سنگی، با ارتفاع حدود ۲.۶ متر و عرض ۲.۴ متر، به دوره اتابک، تقریباً ۸۵۰ سال پیش، برمیگردد، زمانی که این مسجد توسط نورالدین زنگی، حاکم سلجوقی شام که به خاطر متحد کردن نیروهای مسلمان علیه صلیبیون مشهور بود، ساخته شد. اهمیت تاریخی آن ما را وادار میکند تا آن را مرمت کرده و دقیقاً در همان مکان قرار دهیم.
اکنون این دروازه دوباره بازسازی شده و در موقعیت اصلی خود در دیوار مسجد قرار گرفته است. اگرچه دیگر به عنوان یک ورودی کاربردی عمل نمیکند، اما به عنوان یک نماد قدرتمند یادآور ماندگار تاریخ ریشهدار موصل پابرجاست.
عماد ادامه داد: اهمیت تاریخی این دروازه ما را وادار میکند تا آن را مرمت کرده و دقیقاً در همان مکان قرار دهیم. ما میخواهیم مسجد را با تمام جزئیات اصلی آن به حالت سابق خود بازگردانیم، زیرا در طول سالها دستخوش تغییرات و تحولات شده است.
در طول بازسازی، تیمها در سال ۲۰۲۱ یک کشف استثنایی انجام دادند. هنگامی که کارگران در حال بررسی محل برای اطمینان از ایمن بودن پایهها بودند، متوجه شکافهایی در زیر آن شدند که آنها را به اتاقی که تا حد زیادی مدفون بود، هدایت میکرد. آنها چهار اتاق را که اکنون تصور میشود برای وضو گرفتن استفاده میشده است و نمازخانه اصلی را که قدمت آن به قرن دوازدهم برمیگردد کشف کردند و سکهها، کوزهها، قطعات سفال و سنگهای تراشیده شده مربوط به دوران اتابک را از زیر خاک بیرون آوردند.
گستره کاوشها به دلیل شکنندگی محل محدود بود. با این حال، لایههای قدیمیتر کشف شده در بازسازی مسجد ادغام شدهاند و اکنون بازدیدکنندگان میتوانند سنگهای اصلی را از طریق سقف شیشهای از نمازخانه ببینند.
موصل، دومین شهر بزرگ عراق، اولین شهر در این کشور بود که در طول سلطه داعش در سالهای ۲۰۱۴-۲۰۱۷ به دست آنها افتاد. داعش از منبر مسجد النوری، در اواسط سال ۲۰۱۴ خلافت خودخوانده خود را در بخشهایی از عراق و سوریه اعلام کرد. آنها در ژوئن ۲۰۱۷، هنگام عقبنشینی از آخرین سنگرهای خود که تقریباً سه سال در یک جنگ ویرانگر در اختیار داشتند، مناره کج معروف آن را منفجر کردند.
در فوریه امسال، یونسکو تکمیل مرمت مناره ۴۵ متری و همچنین دو کلیسای مجاور را به عنوان بخشی از پروژه ۱۱۵ میلیون دلاری احیای روح موصل اعلام کرد. امارات متحده عربی ۵۰.۴ میلیون دلار برای مرمت مسجد و مناره الحدبا و همچنین صومعه بانوی ساعت، نمازخانه آن و کلیسای الطاهره اهدا کرد.
شیخ احمد راکان العبادی، سخنگوی اوقاف سنی عراق گفت: امروز بیش از ۹۰ درصد از مجموعه النوری مرمت و قبل از مراسم افتتاحیه رسمی به اوقاف سنی در نینوا تحویل داده شده است.
این مجموعه مرمت شده شکوه و جلال خود را بازیافته است. باغچههای آن سرسبز و پر از چمنها و گلهای مرتب و آراسته است و مناره که با آجرکاریهای تزئینی با طرحهای گل و هندسی تزئین شده است، بار دیگر با هلال مسی درخشانی که در بالای آن قرار دارد بر افق موصل تسلط دارد.
محراب تا حد زیادی با استفاده از سنگهای اصلی تعمیر شده است اما منبر که از آنجا خطبهها ایراد میشود، عمدتاً با استفاده از مواد جدید بازسازی شده است. طرحهای هندسی جدید بر روی دیوارها و ستونها حک شده است.
العبادی گفت: این مسجد هویت شهر موصل است و نه تنها برای هر شهروند موصلی، بلکه برای هر شهروند عراقی مایه افتخار است. تاریخ مراسم افتتاحیه بهزودی مشخص خواهد شد.
وی افزود: مناره الحدباء امروز سر به آسمان ساییده و مسجد به شکوه سابق خود برگشته است. این واقعاً احساسی وصفناپذیر است.
انتهای پیام