به گزارش ایکنا به نقل از الرایه، نمایشگاهی با عنوان «نشستن بر سر سفره: فرهنگ غذا در جهان اسلام» در موزه هنرهای اسلامی دوحه پایتخت قطر برگرار شده است.
این نمایشگاه که به سنتهای غذایی جهان اسلام میپردازد از ۲۲ می تا ۸ نوامبر ۲۰۲۵ (اول خرداد تا 17 آبان) دایر خواهد بود.
این نمایشگاه که با همکاری موزه هنر لسآنجلس (LACMA) برگزار میشود توسط تارا دیجاردان متصدی ارشد هنرهای تزئینی و طراحی در موزه لوسیل، و تسلیم ثانی، پژوهشگر امور موزه در موزه هنر اسلامی، مدیریت میشود.
نمایشگاه مذکور یکی از پروژههای میراثی طرح «سالهای فرهنگ» است، برنامهای که با هدف ایجاد پروژههای مشترک بین قطر و کشورهای شریک برگزار میشود و با ایجاد روابط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بلندمدت، به دنبال افزایش احترام و درک متقابل است.
شیخه ناصر النصر، مدیر موزه هنر اسلامی دوحه گفت: غذا همیشه جلوهای قدرتمند از فرهنگها، هویتها و مهماننوازی مردم بوده است. ما مفتخریم که این نمایشگاه را برپا کردهایم که نه تنها شکوه سنتهای آشپزی را گرامی میدارد بلکه ما را به تأمل در مورد چگونگی شکلگیری هویت ما در امروز توسط این سنتها دعوت میکند.
او افزود: همکاری ما با موزه هنر لسآنجلس به ما این امکان را داده است که این نمایشگاه را با الهام از نمایشگاه پیشگامانه قبلی آنها، «ضیافتهای سلاطین: سنتهای غذایی در هنر اسلامی»، برگزار کنیم و به ما این امکان را داده است که با ترکیب سنتهای باستانی و معاصر، داستانی عمیق و گسترده را روایت کنیم.
این نمایشگاه با ارائه مجموعهای بینظیر از آثار هنری و قطعات نفیس از مجموعههای موزه هنر اسلامی، کتابخانه ملی قطر، موزه هنرهای مدرن عرب، موزه لوسیل و سایر آثار خیرهکننده از مجموعه عمومی موزههای قطر، نقش محوری غذا در توسعه فرهنگهای اسلامی را برجسته میکند. این نمایشگاه به سنتهای آشپزیِ همواره در حال تکامل جهان اسلام میپردازد و ویژگیهای متمایز و پیوندهای مشترکی را که میراث غنی آشپزی آن را در طول اعصار تعریف کردهاند، برای بازدیدکنندگان آشکار میسازد.
این نمایشگاه شامل پنج بخش است: بخش اول، «نان و نمک»، بر مفهوم تداوم، تغییر و روحیه انسجام جامعه تمرکز دارد. این بخش بر تنور، اجاق سنتی که توسط مردم فرهنگهای مختلف در سراسر جهان برای پخت انواع نان استفاده میشود تمرکز دارد. بخش دوم با عنوان «غذا و ایمان»، به بررسی آداب و رسوم اسلامی مرتبط با غذا میپردازد. این مجموعه شامل نسخههای خطی و آثار تاریخی است که با آیات قرآنی پیرامون این موضوع پرداخته اند. این بخش دو مورد از مهمترین جشنهای مرتبط با غذا در اسلام را پوشش میدهد: عید فطر و عید قربان.
بخش سوم، «مواد اولیه سیار»، تاریخ مبادلات جهانی مبتنی بر تجارت ادویهها و مواد اولیه غذایی را بررسی میکند و مسیرهای گسترش اسلام و شبکههای تجاری که از طریق مناطق دور و نزدیک به وجود آمدهاند را ردیابی میکند. به داستان واردات مواد غذایی از دانههای گندم و جو گرفته تا هسته خرما به قطر میپردازد و در مرزهای رابطه اساسی بین غذا و دارو به پایان میرسد.
بخش چهارم، «ضیافتهای سلاطین»، تصویری جذاب از سنتهای غذایی رایج در دربارهای پادشاهان را ترسیم میکند. این نمایشگاه سفر خود را با بخش «آشپزی معاصر: شخصیت شما در بشقاب شما» به پایان میرساند که آداب و رسوم غذاخوری معاصر را برجسته میکند و بر سه موضوع اصلی تمرکز دارد: کشاورزی به عنوان ابزاری برای ملتسازی و وسیلهای برای شکلدهی هویت؛ گسترش فرهنگ فست فود و خرید از چرخ دستیهای فروش غذا؛ «از مزرعه تا سفره»، که بر اهمیت بازگشت به فرهنگ «غذای آهسته» و به کارگیری اصل پایداری در تولید و مصرف مواد غذایی تأکید دارد.
در کنار نمایشگاه، مجموعهای از برنامههای عمومی جذاب نیز برگزار میشود که برای بررسی بیشتر مضامین آن و تعمیق ارتباط عموم با سنتهای فرهنگی متنوعی که در این نمایشگاه جذاب برجسته شدهاند، طراحی شدهاند.