چنانچه نسل جدید جامعه به خوبی با فرهنگ غنی مقاومت آشنا باشند، میتوانند در برابر تهاجمات فرهنگی مستکبران ایستاده و اجازه ندهند تا تبلیغات سوء آنها در ایشان نفوذ کند. لذا پرداختن به موضوع ترویج فرهنگ مقاومت در میان نسلهای جدید جامعه امری ضروری است که باید از سوی تمامی نهادهای حاکمیتی و حتی آحاد مردم پیگیری و اجرا شود.
مقاومت از جمله ارزشهای بنیادین قرآنی در مسیر پیشرفت جامعه اسلامی و شکلدهی تمدن اسلامی است که به معنای ایستادگی و پایداری در برابر چیزی است که توازن را در ابعاد داخلی و خارجی بر هم زده باشد. درحقیقت به شکلگیری این ارزش در جامعه به عنوان یکی از شیوههای الگوی مرسوم زیست انسانی در عرصههای حیات انسانی، به طوری که بتوان نمود آن را در مجموع رفتارهای اجتماعی مشاهده کرد، فرهنگ مقاومت گفته میشود.
حجتالاسلام جبار جوادیرمی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با ایکنا، به موضوع چگونگی انتقال فرهنگ مقاومت به نسل جدید جامعه به لحاظ تربیتی و اجتماعی پرداخت و اظهار کرد: در رابطه با ترویج فرهنگ مقاومت در میان جوانان و نوجوانان کشور راهکارهای ویژهای وجود دارد که باید به خوبی از هر یک از آنها استفاده کرد تا بتوان جوانان جامعه را به سمت آرمانها و اهدافی که در فرهنگ مقاومت تعریف شده، رهنمون کرد.
جوادی با اشاره فرمایشات مقام معظم رهبری درباره روایت هنرمندانه فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت، ادامه داد: فرهنگ مقاومت با حرکت انقلابی امام خمینی(ره) و پیروزی انقلاب اسلامی ایران آغاز شد و سپس در طول دوران 45 ساله تاریخ انقلاب اسلامی از دفاع مقدس گرفته تا دفاع از حرم و دیگر مقاطع مختلف آن تداوم داشته است.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: انقلاب اسلامی آنچنان فرهنگ مقاومت را به خوبی و با توکل به خداوند متعال پیش برد که این فرهنگ متعالی امروز به سایر نقاط دنیا و کشورهای منطقه از فلسطین و لبنان گرفته تا عراق، سوریه و یمن تسری پیدا کرده است و مردم مظلوم جهان به دنبال بهرهگیری از این فرهنگ تأثیرگذار برای مبارزه با ظلم و جور حاکمان مستکبر جهان هستند.
وی افزود: امروز باید با بهرهگیری از کلام نورانی مقام معظم رهبری، روایتی هنرمندانه و زیبا از فرهنگ مقاومت ارائه کرد و زوایای مختلف این فرهنگ متعالی را در قالب فیلم، کتاب، انیمیشن و دیگر آثار هنری و فرهنگی برای جوانان و نوجوانان جامعه نمایان کرد.
فعالیتهای گروهی حوزه فرهنگ مقاومت
جوادی با بیان اینکه در کنار این برنامه باید جوانان جامعه را به فعالیتهای جمعی و گروهی مرتبط با فرهنگ مقاومت ترغیب کرد، گفت: در این زمینه باید کاری کرد تا جوانان و نوجوانان بتوانند خود را در قالب فعالیتهای گروهی در بطن فرهنگ مقاومت دیده و با تفکر جهادی و درس از بزرگان این فرهنگ متعالی وارد میدان عرصههای مختلف شوند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه حتی در این زمینه میتوان نسبت به مشابهسازی زوایای فرهنگ مقاومت برای قشر نوجوان و جوان جامعه اقدام کرد، ادامه داد: امروز در برخی اردوهای راهیان نور که در مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس برگزار میشود، برنامههایی از جمله همسانسازی سازی با بسیجیان دوران جنگ، ایجاد شرایط مقاومتی در لحظات مختلف دفاع مقدس و ... اجرا میشود تا جوانان به خوبی در جریان زوایای مختلف فرهنگ مقاومت و تفکر مقاومت قرار گیرند.
وی تصریح کرد: همچنین، امروز برای نهادینه شدن فرهنگ مقاومت در بین نسل جوان لازم است تا آموزش و پرورش و نهادهای مؤثر فرهنگی به ویژه مساجد در محلات مختلف برنامهریزی دقیق و بلندمدت داشته باشند تا نسلهای بعدی جامعه را به خوبی در جریان فرهنگ مقاومت قرار داده و بتوانند مسیری ایجاد کنند که جوانان آتی این مرز و بوم به خوبی در برابر تهاجمات فرهنگی دشمنان ایستاده و از فرهنگ مقاومت برای مقابله با ایشان بهرهگیری کنند.
جوادی اظهار کرد: امروز در کشورهای غربی مؤسساتی وجود دارند که پرورش و تربیت افراد را از کودکی به دست میگیرند و فرزندان را در سنین خردسالی از خانواده ایشان تحویل گرفته و طوری آنها را پرورش میدهند که سالها بعد با روحیهای که جامعه و خانواده از ایشان انتظار دارد، وارد جامعه شوند. این مؤسسات چنان دقیق به امر پرورش افراد میپردازند که حتی شغل و منصب و دیگر بخشهای زندگی ایشان را نیز از قبل تعیین کردهاند.
این استاد حوزه و دانشگاه ضمن تأکید بر لزوم برنامهریزی و نیازسنجی در حوزه پرورش نسلهای مختلف جامعه برای نهادنیهسازی فرهنگ مقاومت در میان ایشان، بیان کرد: نیازسنجی و برنامهریزی باید حتماً براساس شناخت روحیات جوانان امروزی صورت گیرد؛ چراکه روحیات نسل امروز به طور قطع با روحیات جوانان دهههای گذشته و نسلهای پیشین متفاوت است.
وی افزود: چنانچه جامعه امروزی بتواند نیازسنجی دقیقی از نسل جدید کرده و شناخت دقیقی از روحیات ایشان داشته باشد، میتواند نسبت به چینش دقیق شاکله نسل جدید اقدام کرده و فرهنگ مقاومت را به خوبی در میان ایشان ترویج کند. لذا مسئولان جامعه به ویژه مسئولان فرهنگی و اجتماعی کشور باید زمینهای را فراهم کنند تا نسل جوان جامعه به خوبی در جریان فرهنگ مقاومت قرار گرفته و با آگاهی کامل در این مسیر گام بردارد.
پاسخگویی به شبهات
جوادی ادامه داد: یکی از راهکارهای مهم در حوزه ترویج فرهنگ مقاومت در میان نسل جدید جامعه، پاسخگویی به موقع و صحیح به شبهات موجود است. باید بدانیم که جوانان و نوجوانان جامعه براساس دادههایی که از کانونهای مختلف به ویژه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی دریافت کردهاند با شبهات و سؤالات فراوانی مواجه شدهاند که در این رابطه باید زمینهای ایجاد تا ایشان بتوانند ابتدا شبهات خود را مطرح کرده و سپس، پاسخهای لازم را نیز دریافت کنند.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: همچنین، مسئولان باید به خوبی و با دقت فراوان از اوقات فراغت جوانان استفاده کرده و این اوقات را به سمت آگاهسازی و بالابردن سطح دانشی نسل جدید در حوزه فرهنگ مقاومت هدایت کنند. جوانان باید در حوزه ایثار و شهادت به خوبی در جریان فرهنگ مقاومت قرار گرفته و زمینهای فراهم شود تا آحاد نسل جدید با شخصیتهای بزرگی که در قله فرهنگ مقاومت قرار داشتهاند، آشنا شوند.
شخصیتهای برجسته فرهنگ مقاومت
وی اظهار کرد: تاکنون افراد بزرگی در دنیا ظهور کردهاند که توانستهاند با همت فراوان خود فرهنگ مقاومت را الگوی خویش قرار داده و در زمینه مبارزه با استکبار جهانی گام بردارند. افرادی مانند سردار شهید قاسم سلیمانی، شهید سیدحسن نصرالله و ... کسانی بودند که عمر خود را در راه محور مقاومت صرف کرده و در نهایت نیز از شربت شهادت نوشیده و شهید راه مقاومت شدند.
جوادی با اشاره به موضوع تهاجم فرهنگی غرب، به نحوه تمسک به فرهنگ مقاومت برای مقابله با این تهاجمات پرداخت و اظهار کرد: یکی از اساسیترین برنامهها در این زمینه، آگاهیسازی نسل جدید است. نسل جدید جامعه باید بداند که ملت ایران چگونه و با چه تفکری و با تأسی به چه فرهنگی در برابر تهاجمات متعدد فرهنگی، سیاسی، نظامی و ... دشمنان ایستاده است.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: جوانان و نوجوانان جامعه چنانچه به خوبی در جریان فرهنگ مقاومت قرار گیرند، حتما زوایای مختلف آن را پذیرفته و با آگاهی کامل از شئونات فرهنگ مقاومت در برابر تهاجمات فرهنگی دشمنان مقاومت میکنند و اجازه نخواهند داد تا دشمنان به اهداف شوم خود در رابطه با انحراف جوانان و نسل جدید جامعه دست پیدا کنند.
وی بیان کرد: امروز در اردوهای راهیان نور جوانان و نوجوانان زیادی هستند که به مسئولان در رابطه با عدم آگاهیرسانی به ایشان در زمینه فرهنگ مقاومت اعتراض میکنند. بسیاری از جوانان نسل جدید جامعه به هیچ وجه اطلاعات دقیقی از چگونگی مقاومت مردم ایران و نسلهای پیشین در برابر استکبار و دشمنان این مرز و بوم ندارند که این مسئله نشان دهنده کمکاری نهادها و دستگاههای فرهنگی و اجتماعی جامعه است.
جوادی با بیان اینکه نهادهای مختلف فرهنگی جامعه باید به صورت شبانهروز برای ارتقای فرهنگ مقاومت در جامعه اقدام کنند، گفت: اگر امروز در این رابطه کمکاری کنیم، قطعاً دشمنان که دستگاه تبلیغاتی وسیع و بسیار گستردهتری از ما دارند، اهداف شوم و نابودکننده خود را در قالب شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به خورد نسل جدید جامعه داده و ایشان را از فرهنگ ایرانی و اسلامی به ویژه فرهنگ مقاومت دورتر و دورتر میکنند.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: بنابراین، مسئولان باید فرهنگ مقاومت را در تمامی زمینهها از فرهنگ مقاومت در حوزه اقتصادی که همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار داشته، گرفته تا فرهنگ مقاومت در حوزههای مختلف فرهنگی، علمی و اجتماعی ترویج کنند و نسل جوان را در جریان چگونگی این مقاومت در لحظه لحظههای تاریخ انقلاب اسلامی قرار دهند.
روایت هنرمندانه فرهنگ مقاومت
وی تصریح کرد: روایت هنرمندانه فرهنگ مقاومت بنا به فرموده مقام معظم رهبری بهترین روش برای رساندن پیام مقاومت به نسل جدید جامعه است. امروز هر مسئول و مدیری باید در جایگاه خود و به اندازه توان خود وارد میدان شده و با تولیدات هنری خود در قالبهای مختلف، نسبت به ترویج فرهنگ مقاومت در میان جوانان اقدام کند. مسئولان باید بدانند که هیچ ابزاری مانند ابزار هنر برای این امر مناسب نیست؛ چراکه هنر ابزار مهمی است که خیلی سریعتر و بهتر از ابزار دیگر میتواند به نهادینه شدن فرهنگ مقاومت در میان جامعه کمک کند.
جوادی اظهار کرد: فضای مجازی از جمله بسترهایی است که در حقیقت بهترین مکان برای ارائه فرهنگ مقاومت در قالب ابزار هنر است. تولید و بارگذاری کلیپها و فیلمهای کوتاه تأثیرگذار و جذاب در شبکههای مختلف اجتماعی ممکن است تأثیری به مراتب فراوانتر از سخنرانی بالای منبرها و یا کتابهای مختلف علمی و فرهنگی داشته باشد. لذا باید با برنامهریزی مناسب و هدفمند زمینه را برای ارائه آثار هنری زیبا و جذاب با مفاهیم آمیخته با فرهنگ مقاومت در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی فراهم کنند.
این استاد حوزه و دانشگاه در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد تا مسئولان و مدیران بخشهای فرهنگی و تمامی دغدغهمندان این عرصه ابتدا بدانند که فرصت برای تبیین و تشریح فرهنگ مقاومت در میان نسل جدید کوتاه بوده و باید به سرعت در این زمنیه وارد میدان شد تا با اجرای برنامههای تأثیرگذار فرهنگی و هنری در میان نسل جدید، زمینه را برای آگاهی ایشان از تمامی زوایای فرهنگ مقاومت فراهم کرده تا نسل جدید جامعه بتواند به خوبی در برابر دشمنان ایستاده و از این فرهنگ غنی صیانت کند.
انتهای پیام