کد خبر: 4292122
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۶
اعظم قیاسی:

جهاد تبیین مهمترین راهبرد دفاعی در برابر جنگ شناختی دشمن است

استاد دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه دشمن در جنگ شناختی از علوم شناختی برای اثرگذاری بر عموم مردم و نخبگان استفاده می‌کند، گفت: یکی از مهمترین راهبردهای دفاعی در برابر این جنگ شناختی، جهاد تبیین است.

ارسال/ جنگ شناختی نخبگان را بیشتر تحت تاثیر قرار می‌دهدبه گزارش ایکنا، اعظم قیاسی، استاد دانشگاه امام صادق(ع)، شامگاه 10 تیرماه در نشست علمی «مبانی فقهی وجوب جهاد تبیین در برابر جنگ شناختی» که از سوی انجمن فقه این دانشگاه برگزار شد با بیان اینکه دشمن برای رسیدن به اهدافش صرفا جنگ نظامی نمی‌کند و وارد جنگ ترکیبی شده است، گفت: جنگ ترکیبی شامل جنگ رسانه‌ای، مجازی، نامنظم و نظامی و دیپلماسی، دادگاهی و مداخله در انتخابات، برهم زدن بافت فرهنگی، جمعیتی و ایجاد تضاد دینی، قومی و ... است و یکی از مصادیق مهم این نوع جنگ، جنگ شناختی است که دشمن از طریق انتشار اخبار نادرست و داده‌های جهت‌دار عقاید و اندیشه سیاسی مردم را تغییر می‌دهد.
 
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین راهبردهای دفاعی در برابر این جنگ شناختی، جهاد تبیین است، اظهار کرد: در جنگ ترکیبی گاهی دشمن به نیروهای نظامی متعارف و غیرمتعارف چریکی و شبه نظامی را به کار می‌گیرد ولی گاهی با تاثیر بر روی افکار عمومی مردم به اهداف خودش می‌رسد و گاهی سیستم ارتباطی و اطلاعاتی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ فشار اقتصادی و تحریم هم نوع دیگری از جنگ شناختی است تا مواضع مردم را تغییر دهد که در سالیان اخیر علیه ملت ایران به کار گرفتند و ارتباط ما را با بانک جهانی قطع کردند.
 
قیاسی  با بیان اینکه دیپلماسی روش دیگر دشمن برای مواجهه با ملت ایران است، گفت: این کار از طریق فشار نهادهای بین‌المللی بر روی مسئولان وزارت امور خارجه انجام می‌شود تا رویکرد آنان را تغییر دهد که از جمله می‌توان به ان پی تی اشاره کرد که به جای تامین امنیت مردم در خدمت دشمن بوده و برای آنان جاسوسی کرده است.
 
استاد دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه یکی از بهترین راه‌ها برای مقابله، بالابردن آگاهی مردم است، تصریح کرد: راه دیگر تقویت زیرساخت‌های سایبری کشور است و اینکه ساختار جمع‌آوری اطلاعات را بهبود ببخشیم؛ بتوانیم با ترفندهایی همکاری بین‌المللی جذب کنیم؛ مقاومت اقتصادی مردم را افزایش دهیم و آمادگی نظامی قوی هم داشته باشیم.

استفاده دشمن از جنگ شاختی

قیاسی با اشاره به جنگ شناختی، اضافه کرد: جنگ شناختی از علوم شناختی استفاده می‌کند تا قوه شناخت را تحت تاثیر قرار دهد و صرفا هم برای عموم مردم نیست بلکه بر روی نخبگان اثرگذاری دارد و چه بسا از این طریق قربانیان بیشتری هم می‌گیرد زیرا این قشر تاثیر بیشتری بر مردم دارند؛ هنجارها، ارزش‌ها، باورها و نگرش‌های مردم را تغییر می‌دهند و طبیعتا با این تغییرات، رفتار و امیال افراد هم عوض می‌شود. 
 
استاد دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: جنگ شناختی، نوعی جنگ است که واکنش افراد را تغییر دهد و حریف را از درون ویران و اراده خود را بر یک ملت تحمیل کند؛ در اینجا سلاح دفاعی هم موشک نیست و سلاح او رسانه است و جنگ روایت‌ها تعیین‌کننده نبرد است؛ در همین جنگ اخیر بسیاری از رسانه‌ها دست به دست هم دادند تا جنایت رژیم صهیونی را یک برد معرفی کنند و اگر تبیین صورت نگیرد این القاء دشمن در اذهان جا می‌گیرد؛ یکی از دوستان که در حج بود بعد از برگشت تعریف می‌کرد ما در آن جا به رسانه‌های داخلی دسترسی نداشتیم و فکر می‌کردیم وقتی برگردیم با یک کشور مخروبه مواجهیم. 

تبیین حقیقت؛ سلاح مبارزه با جنگ شناختی

قیاسی با بیان اینکه سلاح مقابله با جنگ شناختی، جهاد تبیین و بیان حقایق برای مردم است، اضافه کرد: این کار هم در قالب روشنگری‌های سیاسی و اجتماعی و هم دینی صورت می‌گیرد و هدف این است که جامعه بتواند در برابر دروغ‌ها و تبلیغات منفی بایستد. مقام معظم رهبری در بحث جهاد تبیین اولین بار در سال 1395 این اصطلاح را به کار بردند و بارها بر آن تاکید فرمودند. 
 
وی افزود: البته جهاد تبیین چیزی است که همزاد رسالت انبیاء است و امروز هم مهمترین سلاح در برابر جنگ شناختی دشمن است؛ هدف از جهاد تبیین در اندیشه مقام معظم رهبری هم اقناع افکار عمومی است و اسلحه هم برای این کار، جنگ روایت‌ها است؛ اصطلاح جهاد تبیین از وصیتنامه امام علی(ع) به حسنین(ع) گرفته شده است که فرمودند: الله الله فی الجهاد باموالکم و انفسکم و السنتکم. جهاد با مال و جان شناخته شده است اما جهاد زبان همین جهاد تبیین است.
 
استاد دانشگاه امام صادق(ع) تصریح کرد: زندگی ائمه(ع) مشحون از جهاد تبیین است و حتی امام حسین(ع) که جهاد نظامی هم کردند باز این تبیین وجود داشت بنابراین کسانی که با افکار مردم سر و کار دارند باید جهاد دائمی تبیین در برابر ترفندهای دشمن داشته باشند.
 
قیاسی با اشاره به مفهوم جهاد و تبیین با بیان اینکه جهاد به معنای کوشش، مبارزه و تلاش برای پیشبرد هدف در راستای مقابله با دشمن است، اظهار کرد: هر نوع کوشش و تلاشی، جهاد نیست و باید در برابر دشمن صورت بگیرد؛ تبیین هم هر نوع بیانی نیست بلکه بیان حقیقت به روش اقناع است زیرا اگر حقیقت تبیین نشود باعث گمراهی خواهد بود و ارسال رسل و انزال کتب در این راستا صورت گرفته است. 
 
استاد دانشگاه امام صادق(ع) افزود: دشمنان برای انحراف افکار عمومی چند سخن غلط را با یک حرف درست درمی‌آمیزند تا مردم متوجه نشوند که کدام درست است و کدام غلط و به اقناع ذهن مخاطب خود می‌پردازد بنابراین فهم این ترفند دقت بالا نیاز دارد. 
 
وی با بیان اینکه حفظ هویت دینی و فرهنگی، هدف مهم جهاد تبیین است، گفت: دشمن طوری خود را معرفی می‌کند که ما هرقدر پشتوانه داشته باشیم باز مرعوب خواهیم شد. مثلا در برخی مناطق و در برخی اقشار شاهدیم که فرزندان ما از هویت ایرانی‌بودن خود بیزارند و احساس شرم می‌کنند و حتی گاهی شوخی‌های ما هم به این مسئله کمک می‌کنند. خودتحقیری مصداقی از این مسئله است که البته در جنگ تحمیلی اخیر برعکس هدف دشمن رخ داد.

نقش تبیین در انسجام ملی

قیاسی با تاکید بر اینکه جهاد تبیین باعث انسجام ملت است، تصریح کرد: مهمترین ابزار دشمن برای تضعیف روحیه و هویت ملی و مذهبی، رسانه است و پاتک لازم هم باید ارتقاء سواد رسانه‌ای باشد؛ امروز سواد رسانه‌ای یک ضرورت برای همه مردم، درست مانند دست گرفتن اسلحه در میدان نبرد است. گاهی ما خیلی زود بسیاری از شایعات را باور می‌کنیم در حالی که اگر سواد رسانه‌ای داشته باشیم به این دام نخواهیم افتاد. 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه گاهی یک رسانه با اسم موجه به فعالیت ضدمذهبی و ضد ملی می‌پردازد، اضافه کرد: گاهی این نوع رسانه‌ها و اخباری که از سوی آنان پخش می‌شود مخرب‌تر از اخبا رسانه‌هایی است که برچسب عناد دارند زیرا دختر و پسر ما فکر می‌کنند این رسانه با آنان هم عقیده و همفکر و حتی خود را زیر چتر ولایت جا می‌زند و با رویه نفاق اثر خود را می‌گذارد.
 
قیاسی تصریح کرد: ایجاد دوگانگی میان ملت و دولت، شیعه و سنی، اقوام مختلف و ... از شگردهای دشمن در مقابله با ملت ایران است. باید تفکر انتقادی را در بین مردم تقویت کنیم. تفکر انتقادی به معنای زیرسؤال بردن ناجوانمردانه همه چیز نیست بلکه باید با ادب و لحاظ انصاف به نقد بپردازیم. تفکر انتقادی، هوچی‌گری و انگ‌زدن نیست. اگر سواد رسانه‌ای در ما تقویت شود رسانه‌های نامعتبر را کنار خواهیم گذاشت و خود این رسانه‌ها با بحران مخاطب مواجه می‌شوند. 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: جهاد تبیین هم مانند جهاد نظامی نیازمند یکسری نیروی رزمنده و زبده است تا خودش فهم درستی داشته باشد و بتواند به شبهات و سؤالات پاسخ دهد؛ گاهی برخی فرزندان ما توحید، عدالت، معاد، ائمه(ع) و مهدویت را زیر سؤال می‌برند و ما باید خودمان در شناخت این عقاید دقیق باشیم و از افتادن دیگران هم به دام انحراف جلوگیری کنیم؛ بحث عدالت اجتماعی، فرهنگ ایثار و شهادت و ... هم از مقولاتی است که دشمنان روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند.     
 
 
انتهای پیام
captcha