مهدی رضا، کارشناس روابط فرهنگی و بینالمللی یادداشتی با عنوان «انسجام ملی و جهانی شدن محور مقاومت؛ دو ثمره جنگ تحمیلی ۱۲ روزه» در اختیار ایکنا گذاشته که در ادامه میخوانیم:
نقش و جایگاه تمدنی جمهوری اسلامی ایران در طول شکلگیری محور مقاومت بسیار مهم و کلیدی است. ایران به عنوان یکی از کشورهای اصلی این محور، تأثیرات زیادی در زمینههای مختلف داشته تا جایی که امروزه با دفاع جانانه در برابر حملات رژیم صهیونیستی که با حمایت و همیاری رژیم آمریکا صورت گرفت با اتکا به همین جایگاه تمدنی شاهد بینالمللی شدن محور مقاومت و انسجام ملی ایرانیان هستیم. تحولات و اعتراضات گسترده در آمریکا و اروپا در اعتراض به حمایتهای آمریکا و غرب در نسلکشی مسلمانان در فلسطین و حمله ددمنشانه به جمهوری اسلامی ایران نمود بارز این جهانی شدن است.
بیشتر بخوانید
گفتمان مقاومت بر پایه فرهنگ و معنویت، عقلانیت و حمایت از مظلومان است. این گفتمان نه تنها برای ملت ایران، بلکه برای ملتهای زیر ستم در جهان، عصر جدیدی را پایهگذاری کرده است. آموزههای حیات بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به ملتهای لبنان، فلسطین، سوریه، عراق، یمن و افغانستان منتقل شده و جبهه مقاومت را شکل داده است. شکست رژیم صهیونیستی در جنگهای مختلف و پیروزی انصارالله یمن، نتیجه این محور مقاومت بود و مقاومت افغانستان منجر به فرار آمریکا از این کشور شد.
پیشینه غنی تمدنی ایران اسلامی از یک سو و رهبریهای داعیانه مقام معظم رهبری در اثنای شکلگیری محور مقاومت در برابر نفوذ غرب سیاستهای استعمارگرایانه آمریکا و صهیونیستها همراه دیپلماسی فرهنگی پیشرو جمهوری اسلامی ایران و ارائه گفتمان جامعه انقلاب اسلامی نقش بارزی در شکلدهی نظم نوین جهانی و جهانی شدن محور مقاومت بر پایه ایده تمدنی این محور ایفا کرد.
محور مقاومت نخست به عنوان یک مفهوم صرفاً سیاسی و اجتماعی و با هدف مقابله با نفوذ غرب و اسرائیل در منطقه خاورمیانه شکل گرفت و به تدریج با اوج گرفتن سیاستها و اعمال ددمنشانه آمریکا و اسرائیل در منطقه و جهان به متن افکار عمومی کشورهای جهان رسوخ کرد. حال با دستاوردهای بزرگ محور مقاومت با رهبریت تمدنی ایران اسلامی این جریان مهم و تأثیرگذار جهانی شاهد رشد و گسترش عدالتخواهانه و آرمانهای این جریان در سطح جهانی هستیم و امروزه توجه به ابعاد مهم و اثرگذار جایگاه تمدنی جمهوری اسلامی ایران در جریان محور مقاومت جهانی، ضرورتی مهم پیش روی پژوهشگران و ژرفاندیشان قرار داده است.
ایران به عنوان یکی از قدیمیترین تمدنهای جهان، جایگاه ویژهای در تاریخ و فرهنگ بشری دارد. این سرزمین با تاریخچهای غنی، از هزارههای پیش از میلاد مسیح، به عنوان مهد فرهنگ، علم و هنر شناخته میشود.
تمدن ایران با اختراعاتی چون خط، ریاضیات و نجوم، تأثیرات عمیقی بر تمدنهای دیگر گذاشته است. همچنین، ادبیات فارسی با آثار بزرگی چون شاهنامه فردوسی و دیوان حافظ، به عنوان یکی از گنجینههای ادبیات جهان شناخته میشود. جمهوری اسلامی ایران همچنین به عنوان پل ارتباطی بین شرق و غرب، در طول تاریخ نقش مهمی در تبادل فرهنگی و تجاری ایفا کرده است و همینکه بهعنوان محور تمدنی جریان مقاومت قرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران با تاریخ و فرهنگ غنی خود، به عنوان یک بازیگر مهم در عرصههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهانی مطرح است. دستاوردهای جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران شامل وحدت، وفاق و انسجام ملی است. هرچند جنگها معمولاً خسارتبار و ویرانگرند، اما این جنگ به ملت ایران فرصتی برای نشان دادن توانمندیها و ظرفیتهای ملی در سطح جهانی را داد. در شرایط سخت اقتصادی و نارضایتیهای موجود، مردم ایران با همبستگی و انسجامی مثالزدنی، قدرت خود را به نمایش گذاشتند و این وحدت باعث شد که دشمنان متوجه قدرت ملت ایران شوند.
تابآوری اجتماعی در ایران بر محور دفاع از وطن، نه یک اتفاق لحظهای، بلکه نتیجه زیربنایی تاریخی است که از باورهای فرهنگی، دینی و هویتی با ریشهای چند هزار ساله تغذیه میشود و با جامعهای جعلی که در اسرائیل شکل گرفته و به هیچ وجه نمیتوان اسم ملت را بر آن گذاشت، قابل مقایسه نیست. این ظرفیت، مهمترین عامل در عبور از مراحل سخت جنگها در طول تاریخ کهن ایران زمین بوده است.
آمریکا و اسرائیل تصور میکردند که با جنگ ترکیبی ادراکی، توانستهاند زمینه فشار از درون را فراهم کنند. اما از همان روز سوم جنگ، این تصور جای خود را به یک شوک برگشتی داد؛ جایی که دشمن دریافت جنگ نظامی نهتنها انسجام را متزلزل نکرده، بلکه به تقویت موتور محرک همبستگی اجتماعی در ایران بدل شده است.
انتهای پیام