
به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست هماندیشی
سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عصر سهشنبه ۱۷ تیرماه با حضور معاونان وی در سالن فجر این وزارتخانه برگزار شد.
صالحی امیری در ابتدای این نشست با اشاره به
جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه ایران، گفت: از بیستوسوم خردادماه شرایط کشور تغییر کرد و متأسفانه، رژیم صهیونیستی با جنگ مستقیم، تعدادی از فرماندهان، دانشمندان و مجموعهای از انسانهای غیر نظامی را به شهادت رساند. باور من این است که استراتژی چندمرحلهای برای براندازی از سوی دشمن طراحی شده بود؛ گام اول حمله نظامی به دانشمندان، گام دوم حمله به مراکز نظامی و امنیتی و گام سوم تهاجم به زیرساختهای سوخت، انرژی و منابع اصلی.
وی افزود: در اتفاقات اخیر، فشار نظامی از بیرون توسط اسرائیل اعمال شد، اما با تمام تجهیزات و ظرفیتها، ایران توانست مقاومت کند. واقعیت این است که کشور هزینههای سنگینی پرداخت، اما دشمن به اهدافش نرسید. رژیم جنایتکار تصور میکرد با تغییر دولت آمریکا، تحولاتی رخ دهد اما مقاومت ایران بازتاب جهانی یافت و جامعه ایران، باوجود برخی نارضایتیهای داخلی در مقابل دشمن خارجی استراتژی مقاومت و تابآوری را انتخاب کرد.
صالحی امیری ادامه داد: در مراسم تشییع پیکر شهدای اقتدار ملی، مردم ایران تصویر زیبای همبستگی ملی را به تصویر کشیدند و پس از جنگ هشتساله، جامعه ایران ثابت کرد فرهیخته، آگاه و اخلاقی است.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در زمان جنگ به مازندران و سه میلیون نفر هم به گیلان رفته بودند، فقط ۳۰ مورد شکایت ثبت شد که در مقایسه با ۳ هزار مورد در ایام عادی میزان ناچیزی است. همچنین ۱۸۴۳ مرکز گردشگری با ۵۰ تا ۹۰ درصد تخفیف یا حتی رایگان خدمات ارائه دادند و صنعت گردشگری نشان داد در شرایط سخت در کنار مردم ایستاده است. در راستای جبران خسارتهای وارد شده به بخش گردشگری، دولت بهزودی مشوقهای مالی (مانند معافیتهای بانکی) تصویب میکند.
وی افزود: برخی افراد از ما گله کردند که چرا گردشگری تعطیل شد. اما چرا از رژیم صهیونیستی نمیپرسند، چرا جنگ کردی که گردشگری تعطیل شود؟ در نشست مشورتی با مدیران ارشد گردشگری، ۱۴ محور مورد توجه قرار گرفت که اینها را به برنامه تبدیل خواهیم کرد.
وزیر میراث فرهنگی تأکید کرد: آنچه ما احساس مسئولیت کردیم، این بود که نهادهای بینالمللی را متوجه این موضوع کنیم و دولت موظف شد همه خسارتها را جمعبندی کرده و معاونت حقوقی ریاست جمهوری در قالب طرح شکایت در نهادهای بینالمللی علیه رژیم صهیونیستی مطرح کند. اکنون همه دستگاهها در حال جمعآوری خسارتهای مادی، معنوی و انسانی هستند.
صالحی امیری درباره اینکه یونسکو در پاسخ به نامههایی که دغدغهمندان درباره ایران نوشتهاند چه واکنشی نشان داده است، بیان کرد: یونسکو نگرانی ما را عیناً به رژیم صهیونیستی اعلام کرده است. کار وزارتخانه و مجموعه نهادهای امنیتی اعلام هشدارها بود که سازمانهای مختلف این نگرانی را اعلام کردند. اما اینکه آیا انتظار داریم یونسکو کار عملی انجام دهد یا نه، بعید میدانیم، چون اختیارات و ابزارهای لازم را در این زمینه ندارد.
وی ادامه داد: درباره اینکه آیا گروسی این را گفته است که مواد غنی شده در کنار آثار تاریخی ایران است یا نه، شک داریم، چون این سؤال از سوی خبرنگار بوده و او بیان کننده این موضوع نبوده است و استناداتی نیز در این زمینه وجود ندارد.
علی دارابی، معاون میراث فرهنگی در ادامه این نشست درباره جشنواره میراث فرهنگی، گفت: این جشنواره در بازه زمانی سهساله آثار مرتبط با میراث فرهنگی را مورد ارزیابی قرار میدهد. در دوره سوم جشنواره که با بازه زمانی یکساله برگزار شد، نزدیک به ۴ هزار اثر ارائه شد و این امر نشاندهنده رشد قابل توجه مشارکتکنندگان نسبت به دورههای قبل است. همچنین این جشنواره بهعنوان یکی از برنامههای نظام تولید در ۱۴ رشته مختلف از جمله انیمیشن و فیلمهای سینمایی برگزار میشود و ایجاد فضای رقابتی سالم و سازنده میان دستاندرکاران این حوزه از دیگر اهداف مهم جشنواره محسوب میشود. بهعنوان مثال، در جشنواره چهارم، کمیتههای مستقل ارزیابی برای بررسی آثار تشکیل شده که نشاندهنده توسعه ساختارهای داوری و ارزیابی است.
وی افزود: جشنواره به مدت بیش از یک ماه در سطح استان در کانون توجه افکار عمومی و رسانهها قرار میگیرد و مشارکت گسترده دستگاههای مختلف از جمله تبلیغات محیطی و سایر نهادهای مرتبط، موجب افزایش اثربخشی این رویداد فرهنگی شده است و کمیته رسانه با مسئولیتپذیری ویژهای به فعالیت میپردازد و تاکنون دو جلسه تخصصی برای جشنواره چهارم برگزار کرده است. این اقدام، گامی مهم در جهت اطلاعرسانی و پوشش مناسب رویداد محسوب میشود.
دارابی در ادامه درباره ثبت مساجد ایرانی در فهرست یونسکو، گفت: هماکنون مساجد ایرانی در فهرست موقت یونسکو به ثبت رسیدهاند. روند تهیه و تکمیل این پرونده از زمانی آغاز شد که در مرحله اولیه حدود هزار مسجد واجد شرایط در کشور شناسایی شدند. با گذشت زمان و انجام بررسیهای دقیقتر، این تعداد به تدریج کاهش یافت تا به استانداردهای مورد نظر یونسکو نزدیکتر شویم. تیمهای کارشناسی و میدانی، ارزیابیهای جامعی را در این زمینه انجام دادند. بر اساس آخرین گزارشها، مساجد منتخب از ۱۴ استان کشور در این فهرست قرار گرفتهاند. خوشبختانه این مساجد با موفقیت به ثبت رسیدهاند، هرچند ممکن است در برخی استانها چالشهای میدانی وجود داشته باشد که نیازمند پیگیری در سالهای آینده خواهد بود.
انوشیروان محسنی بندپی، معاون گردشگری نیز درباره سیاستهای احیای صنعت گردشگری در شرایط بحران، بیان کرد: صنعت گردشگری دارای کارکردهای متنوع و چندبعدی در حوزههای اجتماعی، سیاسی، سلامت روانی، اشتغالزایی، ارزآوری و هویتسازی است. با این حال، این صنعت در مواجهه با بحرانها از آسیبپذیری بالایی برخوردار است، برخلاف سایر صنایع که امکان بازگشت سریعتر به چرخه تولید را دارند. به همین دلیل، احیای کامل این صنعت به حالت اولیه خود نیازمند زمان و برنامهریزی دقیق است.
وی افزود: در کنار توسعه گردشگری داخلی، برنامههای گردشگری مذهبی و زیارتی با کشورهای همسایه نیز در دستور کار قرار دارد. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برخلاف سایر وزارتخانهها که در این ایام از برگزاری اجلاسهای سراسری خودداری کردهاند، با راهبردی مشخص به فعالیت خود ادامه داده است.
محسنی بندپی ادامه داد: جذب ۱.۶ میلیون گردشگر از ۱۴۳ کشور خارج از منطقه، رشد ۱۷ درصدی گردشگری خارجی در سال ۱۴۰۳، افزایش ۲۴ درصدی گردشگران خارجی در فروردین و اردیبهشت ماه، برگزاری موفق اجلاس گردشگری سرآمدی کشورهای اکو در همدان از جمله دستاوردهای این حوزه در یک سال اخیر بوده است.
وی تصریح کرد: ما با برگزاری نشستهای متعدد و برنامهریزیهای دقیق، درصدد ایجاد شرایط مطلوب برای احیای کامل صنعت گردشگری هستیم. این تلاشها موجب خواهد شد تا این صنعت حیاتی بتواند مجدداً به نقشآفرینی خود در اقتصاد کشور ادامه دهد.
مریم جلالی، معاون صنایع دستی نیز در ادامه با اشاره به برنامهریزی و اقدامات وزارت کشور برای مراسم اربعین، گفت: در راستای برگزاری مراسم اربعین حسینی، ستاد ویژهای در وزارت کشور تشکیل شده است. از جمله اقدامات زیرساختی و خدماتی در این زمینه، ایجاد بازارچههای مذهبی در مسیرهای زیارتی، بهرهگیری از ظرفیتهای بومگردی در مسیرهای منتهی به کربلا، مناسبسازی پایانه مرزی مهران به عنوان دروازهای برای معرفی صنایع دستی ایرانی و طراحی و ایجاد موکبهای ویژه با محوریت صنایع دستی است.
وی افزود: توسعه چهارشنبهبازار صنایع دستی در استان ایلام به عنوان الگویی موفق، برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در سلیمانیه عراق با محوریت استان کرمانشاه، هماهنگی استانهای مرزی برای معرفی صنایع دستی به زائران کشورهای همسایه و برنامهریزی برای حضور فعال صنعتگران در مراسم اربعین از برنامههای فرهنگی و اقتصادی در ایام اربعین خواهد بود و با همکاری معاونت میراث فرهنگی، اقداماتی در راستای اجرای طرحهای هویتساز و فرهنگی نظیر احیای مفاهیم هویتی ایران اسلامی در قالب المانهای فرهنگی، بهرهگیری از ظرفیتهای موزهها و معماری ایرانی، طراحی و تولید آثار صنایع دستی با مضامین هویتبخش و ایجاد پایگاههای فرهنگی در شهرهای نجف، سلیمانیه و بصره انجام خواهد شد.
جلالی تأکید کرد: برنامهریزی برای مشارکت همه استانهای کشور (نه صرفاً استانهای مرزی)، هماهنگی بیناستانی و بینالمللی برای معرفی ظرفیتهای فرهنگی، تأکید بر جنبههای هویتی صنایع دستی در کنار ارزش اقتصادی آنها و بهرهگیری از فرصت اربعین برای معرفی تمدن و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی نیز مورد توجه خواهد بود.
انتهای پیام