به گزارش ایکنا به نقل از sabq.org، کتابخانه مسجدالنبی(ص) یکی از برجستهترین نمادهای علمی و معرفتی در جهان اسلام به شمار میآید که با بهرهگیری از جدیدترین فناوریها در تحقیقات دیجیتال و پردازش علمی، گنجینههای غنی از منابع و کتب مرجع و نسخههای خطی نادر خود را با مدرنیته ترکیب کرده است.
کتابخانه دیجیتال مسجدالنبی یک کتابخانه عمومی وابسته به مسجد النبی در مدینه است که در سال ۱۳۵۲ هجری قمری (۱۹۳۳) به پیشنهاد «عبید مدنی»، مدیر اوقاف وقت مدینه تأسیس شد. در روضه شریفه کتابهایی وجود داشته که قدمت برخی از آنها زودتر از تاریخ تأسیس کتابخانه بوده است.
سالن مطالعه ویژه مردان، زنان و کودکان، بخش نسخ خطی، کتابخانه صوتی ویژه حفظ دروس ارائهشده در مسجدالنبی(ص) و خطبهها و مراسم اقامه نماز این مسجد، بخش فنی؛ ویژه صحافی و مرمت کتب و نسخ خطی، بخشهای فهرستنویسی، گروهبندی، گردآوری، نشریات ادواری و انبار از قسمتهای مختلف کتابخانه است.
همچنین در بخش ویژه کتب کمیاب، کتب نادر از نظر تاریخ چاپ، تزئین و تذهیب، شکل کتاب و تصاویر نگهداری میشود.
کتابخانه دیجیتال یکی دیگر از بخشهای این مرکز علمی است که شامل رایانههایی است که به وای فای مسجد و اینترنت متصل هستند. بازدیدکنندگان میتوانند کتابها و موضوعات مختلف موجود در کتابخانه مسجدالنبی(ص)، برنامه کتابخانه جامع، کتابخانه بزرگ اسلامی و وبسایتهای اسلامی را در این بخش جستجو کنند.
این کتابخانه بیش از 182 هزار کتاب را در 71 گروهبندی علمی به بیش از 23 زبان بینالمللی در خود جای داده و به مقصد اصلی پژوهشگران و بازدیدکنندگان از همه ملیتها تبدیل شده است.
کتابخانه مسجدالنبی(ص) همچنین شامل بیش از 143 هزار کتاب دیجیتال و حدود ۴۳ میلیون صفحه دیجیتال است که حجم عظیم محتوای موجود در آن برای خدمت به علم و معرفتافزایی را نشان میدهد.
این کتابخانه ۷۰ رایانه مخصوص پژوهشهای دیجیتال را در دسترس علاقهمندان قرار داده است که تجربه و فرصت مناسبی را در اختیار بازدیدکنندگان و محققان برای دسترسی سریع و آسان به اطلاعات و منابع مورد نیاز قرار میدهد.
کتابخانه مسجدالنبی(ص) قبل از آتشسوزی مسجد در ۱۳ رمضان سال ۸۸۶ هجری قمری راهاندازی شد و برخی از این کتابها در این آتشسوزی از بین رفت. برخی از نسخ خطی ارزشمند و نادر نیز در این کتابخانه نگهداری میشود.
این مکان در ضلع غربی مسجدالنبی(ص) ورودی شماره ۱۰ واقع شده و درهای آن ۲۴ ساعته به روی بازدیدکنندگان باز است تا همه جویندگان و دوستداران علم و دانش به آسانی به آن دسترسی داشته باشند.
تولیت حرمین شریفین(ریاست کل امور مسجد الحرام و مسجدالنبی) در این باره اعلام کرد این کتابخانه با ارائه سیستمی یکپارچه از خدمات و محتوای علمی و معرفتی، بخشی از مأموریت حرمین شریفین برای انتشار دانش و فراهم کردن امکان دسترسی آسان محققان به منابع اسلامی است، ضمن اینکه میراث علمی بزرگی را که در خدمت نسلهای حال و آینده است، حفظ میکند.
مهمترین قسمت کتابخانه، بخش کتب سیره نبوی است که تعداد آنها به بیش از 4 هزار و پانصد کتاب میرسد و همچنین یک سالن ویژه زبانهای مختلف وجود دارد که بیش از ۷۷۰ کتاب به زبان اردو و در مجموع ۲۵۰۰ کتاب به زبانهای مختلف در آن جا داده شده است.
این کتابخانه همچنین بخش ویژه نسخ خطی اسلامی دارد که در آن آثار ارزشمند و نادری همچون قرآنهای خطی و دستنویس نگهداری میشود و این بخش بیانگر اهتمام ویژه مسلمانان به کتابت قرآن و آثار اسلامی به عنوان یکی از راههای حفظ میراث مکتوب اسلامی است.
انتهای پیام