کد خبر: 4305885
تاریخ انتشار : ۲۹ شهريور ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۲
نخست‌وزیر سودان:

محکومیت جنایت در مسجد الفاشر سودان و اعلام جزئیات تکان‌دهنده + فیلم

نخست‌وزیر سودان حمله به مسجدی در الفاشر را به شدت محکوم و تأکید کرد: دولت متعهد به محافظت از تمام مساجد سودان است و امنیت نمازگزاران و شهروندان را تضمین می‌کند؛ هدف قرار دادن مسجد و جنایت خونین علیه نمازگزاران بدون مجازات نخواهد ماند.

به گزارش ایکنا به نقل از الجزیره، در حمله‌ای که خونین‌ترین حمله از زمان آغاز جنگ در سودان توصیف شده است، یک پهپاد متعلق به نیروهای واکنش سریع، روز گذشته، 28 شهریور ده‌ها غیرنظامی را هنگام اقامه نماز صبح در داخل مسجدی در محله «الدرجه الاولی» در الفاشر، مرکز ایالت دارفور شمالی در غرب این کشور، به شهادت رساند.

نخست‌وزیر سودان به وضوح حمله پهپادی به مسجدی در الفاشر را محکوم و تأکید کرد که باید برای برای محافظت از جان غیرنظامیان و حفظ اماکن مذهبی از هرگونه اعمال خشونت‌آمیز اقدامی فوری کرد.

وی بار دیگر تأکید کرد که حمله به مسجد الفاشر جنایتی است که روح مذهبی شهروندان سودانی را هدف قرار می‌دهد.

نخست‌وزیر سودان از مقامات امنیتی و قضایی خواست تا تحقیقات فوری در مورد این حادثه را آغاز کنند و هر کسی را که ثابت شود در حمله به مسجد الفاشر دست داشته است، تحت پیگرد قانونی قرار دهند.

وی تأکید کرد که دولت سودان تمام اقدامات قانونی را برای اطمینان از عدم تکرار چنین جنایاتی انجام خواهد داد.

ساکنان محله «الدرجه الاولی» مجبور شدند ده‌ها پیکر از اجساد نمازگزاران قربانی را در حیاط مسجدی که هدف قرار گرفته بود، دفن کنند.

به گفته منابع محلی و میدانی، تصمیم به دفن اجساد شهدا یک انتخاب نبود، بلکه ضرورتی بود که به دلیل محاصره هوایی شهر توسط پهپادها که مانع از دسترسی ساکنان به گورستان‌های عمومی می‌شد، اعمال شد.

طبق اعلام وزارت بهداشت دارفور شمالی، تعداد کشته‌شدگان بیش از 70 نفر بوده است و این وزارتخانه تأیید کرد که به دلیل وجود اجساد زیر آوار و دشواری شناسایی برخی از آنها، احتمال افزایش این رقم وجود دارد.

او توضیح داد که دفن آنها در داخل مسجد پس از آن صورت گرفت که گورستان‌های عمومی به اهداف نظامی تبدیل شده بودند و پهپادها اکنون هر حرکتی را در جهت آنها بمباران می‌کردند.

منابع محلی تأکید کردند که زمان بمباران که همزمان با رکعت دوم نماز بود، به دلیل اینکه نمازگزاران در حالت سجده و زانو زده بودند و مانع از پناه گرفتن یا فرار آنها می‌شد، در افزایش تلفات نقش داشت.

ویدئوهایی که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده‌اند، صحنه‌های وحشتناکی از داخل مسجد، با دیوارهای ترک خورده، اجساد پراکنده در میان آوار و سجاده‌های خون‌آلود را نشان می‌دهند.

جزئیات تکان‌دهنده از جنایت در مسجد الفاشر

یکی از داوطلبانی که در این دفن دسته‌جمعی شرکت داشت و ترجیح داد ناشناس بماند به الجزیره نت گفت که پس از اینکه گورستان عمومی هدف پهپادها قرار گرفت، آنها مجبور شدند در داخل حیاط مسجد قبر حفر کنند.

او افزود: «ما پدر، پسر و برادر را با هم در یک قبر دفن کردیم. دیگر بین اجساد تفاوتی قائل نشدیم؛ صرفاً قبل از اینکه هواپیماها ما را هدف قرار دهند، برای دفن آنها شتافتیم. حرمت پیکرها شکسته شد و ما حتی نتوانستیم حرمت اجساد را حفظ کنیم.»

محکومیت جنایت در مسجد الفاشر سودان و اعلام جزئیات تکان‌دهنده

خدیجه موسی، مدیر کل وزارت بهداشت در شمال دارفور، در بیانیه‌ای به الجزیره گفت: «بسیاری از اجساد هنوز شناسایی نشده‌اند و برخی هنوز زیر آوار هستند. صحنه هیچ تفاوتی با قتل عام‌هایی که دهه‌ها پیش در دارفور شاهد آن بودیم، ندارد، اما با ابزارهای کشنده‌تر و دقیق‌تر.»

گورستان‌های عمومی الفاشر، که در طول ماه‌های محاصره مملو از هزاران کشته بودند، به هدفی برای پهپادها تبدیل شده‌اند و ساکنان را بر آن داشته‌اند تا گورستان جدیدی در مرکز شهر ایجاد کنند.

این تغییر اجباری در آیین‌های تدفین، نشان‌دهنده‌ میزان فروپاشی زیرساخت‌های انسانی است و صحنه‌هایی از جنگ‌هایی را که در سال‌های گذشته منطقه را از هم پاشید، به ذهن متبادر می‌کند.

هتک حرمت پیکر اجساد

به گفته ناظران، آنچه در مسجد محله «الدرجه الاولی» رخ داد، هتک حرمت دو مقوله است؛ اول، با هدف قرار دادن نمازگزاران در داخل خانه خدا، و دوم، با تبدیل مسجد به یک گور دسته جمعی .

 ناظران این حادثه را در شهر بی‌سابقه توصیف کردند، چرا که ساکنان مجبور شدند در غیاب هرگونه حمایت یا گذرگاه‌های بشردوستانه، تمام هنجارهای مذهبی و اجتماعی مربوط به آیین تدفین را زیر پا بگذارند.

این مسجد دیگر فقط مکانی نیست که نمازگزاران در آن کشته شده‌اند؛ بلکه به شاهد خاموش محاصره کاملی تبدیل شده است که الفاشر را در بر گرفته است. دیوارهای آن که زمانی آیات قرآن را منعکس می‌کردند، اکنون اجسادی را در خود جای داده‌اند که جز در گوشه و کنار آن پناهگاهی نیافته‌اند. این تبدیل از محراب به گورستان، تأثیر روانی عمیقی بر بازماندگانی گذاشته است که زیر بار ترس، محرومیت و شوک زندگی می‌کنند.

 تهدید سیستماتیک علیه انسجام مردمی

این قتل عام در بحبوحه تشدید درگیری‌های نظامی در الفاشر رخ می‌دهد، جایی که نیروهای پشتیبانی سریع در بحبوحه مقاومت شدید ارتش سودان و نیروی مشترک جنبش‌های مبارزه مسلحانه، به دنبال گسترش کنترل خود در داخل شهر هستند.

به گفته ناظران، هدف قرار دادن مسجد ممکن است بخشی از یک استراتژی برای تحت فشار قرار دادن محله‌هایی باشد که انسجام مردمی و مقاومت مدنی فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند.

از ۱۰ ژوئن ۲۰۲۴، الفاشر تحت محاصره‌ای خفقان‌آور بوده و منابع دارویی و غذایی آن به نقطه‌ نیستی رسیده است.

در غیاب هرگونه مداخله بین‌المللی، درخواست‌های ساکنان برای شکستن محاصره و گشودن گذرگاه‌های بشردوستانه که امکان دفن محترمانه پیکرها، تأمین حداقل سطح حفاظت از خانواده داغداران و نجات زندگان از جهنمی که به نظر می‌رسد بی‌پایان است فراهم کند، رو به افزایش است.

محاصره خفقان‌آور شهر الفاشر که روزانه در معرض گلوله‌باران توپخانه‌ای قرار دارد؛ مانع از حرکت ایمن ساکنان و مانع از تحویل کمک‌های بشردوستانه می‌شود. غیرنظامیان با شرایط دشوار زندگی، با کمبود تقریباً کامل تجهیزات پزشکی و غذایی و توقف کامل خدمات اولیه روبه‌رو هستند.

ساکنان محاصره‌شده درخواست‌های مکرر و فوری از جامعه بین‌المللی و سازمان‌های امدادی برای اعمال فشار جهت ایجاد کریدورهای بشردوستانه فوری و شکستن محاصره تحمیل‌شده بر این شهر داشته‌اند، که هنوز عملی نشده است.

الفاشر آخرین شهر بزرگ در منطقه دارفور است که تحت کنترل نیروهای واکنس سریع نیست، نیروهایی که به دنبال جبران از دست دادن  خارطوم، پایتخت سودان در اواخر ماه مارس هستند. از آوریل ۲۰۲۳، سودان شاهد جنگ بین ارتش و نیروهای واکنش سریع بوده است که ده‌ها هزار کشته و دست‌کم ۱۳ میلیون آواره برجای گذاشته است.

ارتش سودان و امدادگران محلی وابسته به سازمان ملل اعلام کردند: بیش از ۷۰ نفر در این حمله پهپادی قربانی شدند.

لشکر ششم پیاده‌نظام ارتش سودان در الفاشر در بیانیه‌ای اعلام کرد: نیروهای پشتیبانی سریع با حمله به نمازگزاران مسجد با پهپاد، جنایتی هولناک مرتکب شدند که منجر به شهادت بیش از ۷۵ شهروند از جمله ده‌ها نفر از آوارگان شد.

نیروهای ارتش سودان و شورشیان پشتیبانی سریع دو سال است که بر سر قدرت در این کشور فقیر و پهناور می‌جنگند. این گروه شبه‌نظامی از همان روزهای آغازین درگیری، الفاشر را که مرکز ایالت دارفور شمالی است، محاصره کرده است.

 

انتهای پیام
captcha