کد خبر: 4359563
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۴۰۵ - ۰۸:۵۴
نفر دوم پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا بیان کرد

مسابقات قرآن «جایزه کربلا» تجلی قرآن و عترت

محمد لائینی با تأکید بر ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا گفت: مهم‌ترین ویژگی مسابقات جایزه کربلا، تجلی عینی پیوند قرآن و اهل‌بیت(ع) است، جایی که مفهوم والای ثقلین در فضای معنوی حرم مطهر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به‌روشنی قابل مشاهده است.

مسابقات قرآن جایزه کربلا تجلی واقعی قرآن و عترت است

محمد لائینی، حافظ کل قرآن کریم و نفر اول پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایکنا گفت: این مسابقات از نظر فنی در سطح مطلوبی برگزار شد و شرکت‌کنندگان در هر سه رشته، اعم از حفظ، قرائت تحقیق و قرائت تقلیدی زیر ۱۸ سال، از توانمندی بالایی برخوردار بودند. در رشته حفظ کل قرآن که همواره دشواری‌های خاص خود را دارد، شاهد رقابتی جدی و سطح بالا بودیم.

وی با اشاره به کسب رتبه اول و سوم رشته حفظ از سوی نمایندگان کشورمان در این مسابقات افزود: نماینده کشور عراق که رتبه دوم را کسب کرد، از شایستگی‌های فراوانی برخوردار بود و نماینده لبنان نیز که در جایگاه چهارم قرار گرفت، عملکرد خوبی داشت. سایر حفاظ نیز در سطح مناسبی بودند، اما رقابت اصلی برای کسب رتبه نخست میان پنج نفر برتر جریان داشت. اختلاف امتیازات نیز ناچیز و در حد صدم امتیاز بود.

رقابتی فشرده با اختلافی در حد صدم امتیاز

لائینی ادامه داد: حتی در مرحله نهایی نیز به اذعان عوامل مسابقات رقابت فشرده بود و نمرات شرکت‌کنندگان فاصله اندکی با یکدیگر داشت. همین نزدیکی امتیازات نشان می‌دهد که در رشته حفظ کل قرآن، رقابتی سخت، فشرده و در سطحی بالا برقرار بوده است.

وی مهم‌ترین ویژگی مسابقات جایزه کربلا را پیوند عمیق قرآن و اهل‌بیت(ع) دانست و اظهار کرد: در این مسابقات، مفهوم گران‌سنگ ثقلین، یعنی قرآن و عترت به‌صورت عینی و ملموس قابل مشاهده بود. این ویژگی ارزشمند، به واسطه برگزاری مسابقات در صحن مطهر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) جلوه‌ای خاص یافته بود. برگزاری چنین رویدادی در این فضای معنوی را می‌توان در جهان اسلام بی‌نظیر دانست.

نفر اول پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا درباره کیفیت برگزاری این دوره گفت: سطح برپایی و نظم اجرایی مسابقات بسیار خوب و در حد عالی بود. عوامل اجرایی با نهایت کرامت و احترام با متسابقان برخورد می‌کردند و همواره تلاش داشتند، هیچ‌گونه مشکلی برای شرکت‌کنندگان ایجاد نشود. تمامی امکانات لازم برای متسابقان فراهم شده بود و نظم حاکم بر مسابقات نیز مطلوب و تحسین‌برانگیز بود. مسئولان برگزاری اهتمام ویژه‌ای داشتند، مهمانان از حضور در این رویداد رضایت داشته باشند و کرامت متسابقان برای آنان اهمیت داشت. از این رو، جا دارد از همه عوامل و مسئولان مسابقات قدردانی شود.

لائینی تصریح کرد: پنجمین دوره مسابقات قرآن جایزه کربلا در زمینه برگزاری نمره بالایی کسب کرد و اگر اراده مسئولان دارالقرآن حرم مطهر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بر استمرار این مسابقات باشد، بدون تردید در سال‌های آینده فراگیرتر، بزرگ‌تر و با کیفیتی بهتر برگزار خواهد شد و جایگاه والاتری نیز در عرصه بین‌المللی پیدا خواهد کرد؛ هرچند در حال حاضر نیز از جایگاه ارزشمندی برخوردار است.

وی در مورد عوامل موفقیت کاروان قرآنی ایران در این مسابقات، به نقش نظام آموزشی و جلسات حفظ قرآن در تربیت حافظان اشاره کرد و گفت: نظام آموزشی منسجم و جلسات مستمر حفظ قرآن تأثیر زیادی در تربیت حافظان سطح بالا دارد. بنده حفظ قرآن را در دارالقرآن شفا شهرستان نکا آغاز کردم و از اواخر ۱۵ سالگی وارد این مسیر شده و در ۲۰ سالگی موفق به حفظ کامل قرآن کریم شدم.

از نکا تا کربلا؛ مسیر یک حافظ قرآن

نفر اول پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا افزود: من ثمره فعالیت‌های دارالقرآن شفا هستم و در همان کلاس‌ها، جلسات و مجامع قرآنی رشد کردم و آموزش دیدم. جلسات قرآن نقش مؤثری در پیشرفت قرآن‌آموزان دارد، زیرا افراد به‌صورت مستمر تمرین می‌کنند، محفوظات خود را به‌روز نگه می‌دارند و انگیزه آنان برای ادامه مسیر حفظ می‌شود.

لائینی ادامه داد: حضور در جلسات قرآن و بهره‌مندی از نکات آموزشی اساتید موجب می‌شود حافظان از تجربیات ارزشمند آنان استفاده کنند، در فضای حرفه‌ای‌تری گام بردارند و در نهایت در مسابقات کشوری و بین‌المللی بدرخشند. یک حافظ با بهره‌گیری از تجربه دیگران می‌تواند، نقاط ضعف خود را پوشش دهد و به مراتبِ بالاتری از موفقیت دست یابد.

وی اظهار کرد: قاریان و حافظان برای اعزام به مسابقات بین‌المللی از دلِ مسابقات سراسری بیرون می‌آیند، مسابقات سراسری قرآن در ایران نیز از بسیاری از مسابقات در جهان سخت‌تر، سنگین‌تر و رقابتی‌تر است. در سال‌های اخیر و به ویژه پس از اضافه شدن بخش حفظ استقامتی، حافظان از نظر حُسن حفظ به سطح بالاتری رسیده‌اند و این موضوع موجب ارتقای سطح فنی حافظان کشور شده است.

نفر اول پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا افزود: در مسابقات سراسری قرآن، اختلاف امتیاز میان نفرات اول تا دهم ناچیز و در حد چند صدم درصد است. یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت متسابقان ایرانی در رویدادهای دیگر، فضای رقابتی سخت در مراحل استانی و کشوری است. در چنین فضایی، حافظانی که از تجوید، وقف و ابتدا و همچنین صوت و لحن بهتری برخوردار باشند، موفق‌تر عمل می‌کنند.

لائینی خاطرنشان کرد: در رشته حفظ، معمولاً همین مؤلفه‌ها در تعیین رتبه‌های برتر نقش اساسی دارد. البته در مسابقات بین‌المللی، بیش از هر چیز حُسن حفظ، تجوید و فصاحت مورد توجه قرار می‌گیرد، اما در مسابقات ایران، صوت و لحن نیز از عوامل تعیین‌کننده محسوب می‌شود.

چگونه در مسابقات قرآن موفق شویم

وی گفت: دستیابی به موفقیت در این عرصه نیازمند برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت است. حضور مؤثر در این فضا مستلزم یک زندگی حرفه‌ای قرآنی است و هر فردی که بخواهد در این میدان بدرخشد، باید با جدیت و به صورت حرفه‌ای فعالیت کند و بخش مهمی از عمر خود را در این مسیر صرف نماید.

وی افزود: برای موفقیت، علاوه بر تلاش فردی و حرفه‌ای بودن، حمایت خانواده نیز اهمیت دارد. همچنین حضور مستمر در جلسات قرآن، ارتباط با اساتید و بهره‌گیری از تجربیات اهل فن، زمینه به‌روز ماندن و پیشرفت مستمر را فراهم می‌کند.

لائینی تصریح کرد: همنشینی و ارتباط با افراد موفق، زمینه موفقیت انسان را فراهم می‌کند. از این رو، هم تلاش فردی و هم فضای مناسب خانوادگی در دستیابی به موفقیت نقش مهمی دارند.

داوران بر اساس عدالت و آئین‌نامه قضاوت می‌کنند

نفر اول رشته حفظ کل قرآن مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه کربلا درباره تأثیر حضور داوران ایرانی در هیئت داوران این رویداد بر موفقیت نمایندگان کشورمان گفت: بعید می‌دانم این موضوع تأثیر چندانی داشته باشد. چه داوران ایرانی و چه داوران خارجی، براساس عدالت، آیین‌نامه و معیار‌های تعیین شده به متسابقان نمره می‌دهند. حتی در موارد متعددی مشاهده شده که داوران ایرانی نسبت به برخی متسابقان خارجی نمرات پایین‌تری به نمایندگان ایران داده‌اند.

وی افزود: از آنجا که آیین‌نامه مسابقات قرآن جایزه بزرگ کربلا شباهت زیادی به آیین‌نامه مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران دارد، این موضوع می‌تواند، شانس موفقیت نمایندگان ایران را افزایش دهد و زمینه کسب رتبه‌های بهتر را برای آنان فراهم سازد.

لائینی با اشاره به موفقیت نمایندگان کشورمان در این دوره از مسابقات اظهار کرد: حافظان ایرانی از برترین و ممتازترین حافظان جهان اسلام هستند. مسابقات سراسری قرآن در مرحله کشوری هر سال با سطحی بالاتر و رقابتی‌تر برگزار می‌شود و این امر نشان‌دهنده توان فنی بالا و آمادگی حافظان ایرانی است که با شایستگی در عرصه‌های جهانی می‌درخشند. البته توکل به خداوند متعال و توسل به اهل‌بیت(ع) نیز در این مسیر نقش بسیار مهمی دارد.

توفیق تلاوت در حرم مطهر امام حسین(ع)

لائینی مهم‌ترین ویژگی این رویداد را فضای معنوی خاص آن دانست و اظهار کرد: تلاوت قرآن در حرم مطهر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) توفیق بزرگی است که نصیب هر کسی نمی‌شود. خداوند متعال را بسیار شاکرم که در این مسابقات در سه مرحله توفیق تلاوت قرآن را در این مکان مقدس به من عطا کرد و این را از نعمت‌های بزرگ الهی و عنایات اهل‌بیت(ع) می‌دانم.

وی درباره برنامه‌های آینده خود نیز گفت: در حوزه فعالیت‌های قرآنی، قصد دارم مسیر تدریس را با جدیت ادامه دهم و براساس این اصل که «زکات علم، نشر آن است»، حافظان توانمند و شایسته‌ای را تربیت و به جامعه معرفی کنم.

این حافظ کل قرآن افزود: همچنین حضور در عرصه مسابقات را ادامه خواهم داد و تلاش می‌کنم شانس خود را برای حضور در مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران آزمایش کنم، هر چند شرط ورود به این عرصه کسب رتبه برتر در مسابقات سراسری کشور است که رقابتی سنگین دارد. امیدوارم با توسل به اهل‌بیت(ع)، عنایت خداوند متعال، تلاش شخصی و حمایت خانواده بتوانم به این هدف نیز دست یابم. در کنار فعالیت‌های آموزشی و مسابقاتی، علاقه‌مندم در حوزه‌های علمی و تفسیری قرآن کریم نیز وارد شوم و ان‌شاءالله در این عرصه نیز فعالیت‌های مؤثری داشته باشم.

خانواده و اساتید پشتوانه موفقیت‌های قرآنی

لائینی در ادامه با قدردانی از اساتید و همراهان خود گفت: لازم می‌دانم از استادان عزیز و بزرگوارم که در مسیر قرآنی بنده نقش‌آفرین بوده‌اند، صمیمانه تشکر کنم. از استاد حاج نادر قنبری که استاد تجوید بنده بود و نقش مهمی در ارتقاء توانمندی‌های قرآنی من داشت، قدردانی می‌کنم. همچنین از استاد حسین قاسمیان، نخستین فردی که مرا وارد این فضای ارزشمند قرآنی کرد، تشکر ویژه دارم. حقیقتاً اگر حمایت‌ها و راهنمایی‌های ایشان نبود، شاید مسیر زندگی قرآنی من به این شکل رقم نمی‌خورد. لازم می‌دانم از مدیر وقت دارالقرآن شفای نکا، سیدمهدی آبلویی نیز قدردانی کنم که در آن دوران بستر مناسبی برای رشد و فعالیت‌های قرآنی فراهم کردند. از استاد حفظ خود، پیمان ایازی نیز صمیمانه سپاسگزارم، استادی که الفبای حفظ قرآن کریم را به من آموخت و سهم مؤثری در موفقیت‌ها و پیشرفت‌های قرآنی بنده داشته‌اند.

وی با اشاره به نقش خانواده در مسیر موفقیت خود گفت: از خانواده عزیزم، به‌ویژه پدر و مادرم که همواره حامی و پشتیبان من بوده‌اند، صمیمانه قدردانی می‌کنم. همچنین از خواهر عزیزم که همیشه مشوق من بوده و در ایام مسابقات حمایت همه‌جانبه‌ای از بنده داشته‌ است، تشکر ویژه دارم.

نفر اول پنجمین دوره مسابقات قرآن جایزه کربلا بخش پایانی این گفت‌و‌گو را با ارادتی ویژه به ساحت امام رضا(ع) به پایان برد و گفت: کلام پایانی من خطاب به امام رئوف است. در همان روز‌هایی که قرار بود برای حضور در مسابقات ترکیه عازم سفر شوم، به حرم مطهر امام رضا(ع) مشرف شدم و خواست‌هایی را با آن حضرت در میان گذاشتم. به لطف و تدبیر امام مهربانی‌ها، مسیر حضور من در این مسابقات فراهم شد و شرایط به گونه‌ای رقم خورد که همه امور به بهترین شکل پیش رفت. همواره خود را مدیون لطف و عنایت حضرت رضا(ع) می‌دانم و از این محبت و توجه همیشگی سپاسگزارم؛ و همیشه این شعر را زمزمه کرده‌ام که: «دعایم کن همیشه در پناه این حرم باشم / که عمری غیر از اینجا هر کجا رفتم پشیمانم/ به امید نگاهت تا نفس باقی است می‌خوانم / رضا جانم، رضا جانم، رضا جانم، رضا جانم».

محمد لائینی را بیشتر بشناسیم

محمد لائینی، متولد اول شهریور ۱۳۷۷ در شهرستان نکای استان مازندران، حافظ کل قرآن کریم، فعال قرآنی و از چهره‌های موفق عرصه حفظ و تلاوت قرآن در کشور است. وی دارای مدرک کارشناسی علوم قرآن و حدیث و دانش‌آموخته سطح دو حوزه علمیه بوده و در حال حاضر به‌عنوان معاون پرورشی مدرسه شهید اسماعیلی‌نژاد بهشهر مشغول فعالیت است.

لائینی از ۱۱ سالگی وارد عرصه فعالیت‌های قرآنی شد و مسیر خود را با فراگیری تلاوت قرآن کریم آغاز کرد. وی تا ۱۵ سالگی در رشته قرائت تحقیق و با الگوگیری از سبک محمد صدیق منشاوی و شحات محمد انور به فعالیت پرداخت و در این دوره موفق به کسب رتبه‌های مختلف از جمله رتبه نخست مسابقات استانی دانش‌آموزی در رشته قرائت تحقیق شد.

پس از آن، مسیر تخصصی خود را در حوزه حفظ قرآن ادامه داد و در دارالقرآن شهرستان نکا تا سن ۱۸ سالگی موفق به حفظ ۲۰ جزء قرآن کریم شد.

وی در ادامه و همزمان با تحصیل در دانشگاه علوم اسلامی رضوی، حفظ ۱۰ جزء پایانی قرآن را در جوار بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) به پایان رساند و به افتخار حفظ کامل قرآن نائل شد.

لائینی از حدود ۲۰ سالگی حضور در مسابقات تخصصی حفظ قرآن را آغاز کرد و طی سال‌های اخیر موفق به کسب رتبه‌های متعدد کشوری و بین‌المللی شده است. وی در رشته حفظ ۲۰ جزء قرآن رتبه‌های دوم و سوم مسابقات سراسری قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه را در کارنامه خود دارد. همچنین در رشته حفظ کل موفق به کسب رتبه سوم مسابقات سراسری قرآن اوقاف شد، این موفقیت سال گذشته در کردستان به دست آمد.

این حافظ قرآن کریم در عرصه بین‌المللی نیز حضور موفقی داشته است. وی در سال ۱۳۹۹ موفق به کسب رتبه دوم مسابقات بین‌المللی قرآن طلاب جهان اسلام شد و همچنین به‌عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بین‌المللی قرآن کشور الجزایر حضور یافت.

لائینی در پی کسب رتبه سوم مسابقات سراسری قرآن کشور، به‌عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران برای حضور در مسابقات بین‌المللی قرآن ترکیه انتخاب شد و توانست مراحل مقدماتی این رقابت‌ها را با موفقیت پشت سر بگذارد، قرار بود مرحله نهایی این مسابقات در اردیبهشت‌ماه برگزار شود، اما به دلیل شرایط ناشی از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی و لغو برنامه اعزام، امکان حضور وی در مرحله نهایی فراهم نشد.

پس از آن، سازمان اوقاف و امور خیریه وی را به‌عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه بزرگ کربلا در کشور عراق معرفی کرد. لائینی در این رقابت‌ها با ارائه عملکردی درخشان موفق شد، عنوان برتر این دوره از مسابقات را از آن خود کند و برگ زرین دیگری به افتخارات قرآنی خود بیفزاید.

وی در کنار فعالیت‌های آموزشی و فرهنگی، در حوزه تدریس قرآن نیز فعال است و تربیت حافظان قرآن، فعالیت‌های علمی و پژوهشی در حوزه علوم و معارف قرآنی و حضور در رقابت‌های ملی و بین‌المللی را از مهم‌ترین برنامه‌های آینده خود می‌داند.

انتهای پیام
دبیر:
تیمور کاکایی
captcha