کد خبر: 4364000
تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۴۰۵ - ۱۱:۵۱
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری خبر داد

افزایش ۱۵ برابری درآمدهای موقوفات چهارمحال و بختیاری

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن امیری با تأکید بر اینکه درآمد موقوفات استان از سال ۹۷ تاکنون حدود ۱۵ برابر شده است، گفت: درآمد موقوفه‌های استان به بیش از ۳۵ میلیارد تومان در سال گذشته رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن امیری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاریحجت‌الاسلام والمسلمین حسن امیری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به اینکه چهارمحال و بختیاری در رتبه «ج» کشور از نظر تعداد کمی و کیفی موقوفات قرار دارد، اظهار کرد: این استان از نظر موقوفات وضعیت خوبی ندارد، تعداد موقوفات دارای درآمد در استان کمتر از ۳۰۰ موقوفه است، همچنین در استان چهار هزار رقبه وجود دارد، برای مثال هر موقوفه دارای رقبات است که درآمد حاصل از آنها صرف نیت واقف می‌شود، ۷۰۰ رقبه در این استان کاربری تجاری دارند و کاربری ۷۰۰ رقبه نیز کشاورزی است، حدود ۲۰۰ رقبه نیز کاربری مسکونی دارند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری افزود: حدود ۴۷ مورد از موقوفات استان ساختمان‌های اداری هستند، همچنین بخشی از رقبات استان در حوزه مدارس آموزش و پرورش است، بخشی از موقوفات مانند مساجد و کتابخانه‌ها نیز درآمد ندارند، بیشترین نیت موقوفات استان در حوزه کمک به ایتام است.

وی با بیان اینکه بزرگترین موقوفه‌های چهارمحال و بختیاری مربوط به «ماه‌بیگم خانم صمصام‌السلطنه بختیاری»، «احمدقلی خان صمصام بختیاری»، «مرتضی قلی‌خان صمصام بختیاری» و «حاج عبدالله موسوی نافچی» است، بیان کرد: درآمد این موقوفات در حوزه ایتام هزینه می‌شود، رقبه مجتمع امام صادق(ع) شهرکرد از موقوفه ماه‌بیگم خانم صمصام السلطنه بختیاری دارای ۲۰۰ واحد صنفی است که دارای سرقفلی بوده و درآمد چندانی ندارد، برای مثال در حال حاضر اجاره هر واحد کمتر از ۱۰۰ هزار تومان در ماه است.

امیری با بیان اینکه درآمد برخی موقوفات چهارمحال و بختیاری به وضعیت خوبی رسیده است، اظهار کرد: حدود ۳۵ دانش‌آموز در پرورشگاه ماه‌بیگم خانم صمصام السلطنه بختیاری نگهداری می‌شوند، تلاش شده با افزایش درآمد رقبات این موقوفه، وضعیت رفاهی دانش‌آموزان بهبود پیدا کرده است، البته هزینه‌های نگهداری نیز با تورم افزایش پیدا کرده است، فضا برای نگهداری تعداد بالاتری از ایتام در این پرورشگاه وجود دارد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه بخش زیادی از موقوفات استان با احکام قضایی از متصرفان اخذ و به سازمان اوقاف و امور خیریه بازگشته است، بیان کرد: مساحت موقوفات استان از ۴.۵ هکتار در سال ۱۳۹۷ به ۱۵۰ هکتار رسیده و این موقوفات به چرخه وقف بازگشته‌اند، اقدامات خوبی برای درآمدزایی از موقوفات در این استان انجام شده است و قطعاً نتایج آن در چند سال آینده مشهود خواهد بود.

وی با بیان اینکه بزرگترین نیروگاه خورشیدی بقاع متبرکه کشور در  چهارمحال و بختیاری در جوار امامزاده حمزه‌علی بلداجی به بهره‌برداری رسید، گفت: اوقاف و امور خیریه استان در حوزه سرمایه‌گذاری اقتصادی در موقوفات ورود کرده است، فعالیت‌ها در این بخش شامل شیلات، کشاورزی، استخر ذخیره آب، نیروگاه خورشیدی، تولید گوشت سفید، کارخانه تولید مواد شوینده دانش‌بنیان، مسکن‌سازی است و درآمد حاصل از این فعالیت‌ها طبق نیت واقف هزینه می‌شود.

امیری با تأکید بر اینکه درآمد موقوفات چهارمحال و بختیاری از سال ۹۷ تاکنون حدود ۱۵ برابر شده است، عنوان کرد: درآمد موقوفه‌های استان به بیش از ۳۵ میلیارد تومان در سال گذشته رسید، البته هنوز بسیاری از سرمایه‌گذاری‌ها به سود واقعی نرسیده است و بخشی از این درآمدها صرف پرداخت اقساط و هزینه‌های پروژه‌ها می‌شود.

 مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری افزود: سالانه بخشی از درآمد حاصل از موقوفات در استان، صرف تهیه بسته‌های معیشتی، جهیزیه برای زوج‌های نیازمند، پرداخت کمک هزینه تحصیل دانش‌آموزان و درمان بیماران می‌شود.

وی در خصوص فروش قبر و دفن اموات در بقاع متبرکه چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از موضوعات تاثیرگذار در توسعه بقاع متبرکه دفن اموات در این مکان‌ها است، هزینه دریافتی بابت دفن، صرف توسعه زیرساخت‌ها در بقاع می‌شود، اما متأسفانه در این استان مخالفت‌های بسیاری برای انجام این کار وجود دارد، البته شرایط برای دفن اموات وجود دارد، اگر کسی تمایل دارد، می‌تواند برای خرید قبر مراجعه کند، قیمت‌گذاری و جانمایی محل دفن در تمامی بقاع متبرکه استان انجام شده است.

امیری اظهار کرد: طبق دستورالعمل دفن اموات در بقاع متبرکه، ممنوعیت دفن تنها شامل امواتی است که بر اثر خودکشی و اعدام شده جان خود را از دست داده باشند و همچنین فسق متوفی مشهور باشد، در غیراینصورت محدودیتی برای دفن اموات در بقاع متبرکه وجود ندارد، هزینه فروش قبر در بقاع متبرکه نیز صرف خود بقعه می‌شود، دفن اموات در این مکان معنوی، فواید بسیاری برای متوفی و خانواده او دارد و هزینه پرداختی نیز مصداق خیرات است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری بیان کرد: نیت‌های واقفین در چهارمحال و بختیاری محدود است، برای مثال در این استان موقوفه‌ای منفعتی در حوزه قرآن وجود ندارد، این برای استان یک ضرورت است، همچنین نیازمند موقوفه برای آزادسازی زندانیان جرایم غیرعمد، حمایت نخبگان و درمان بیماران هستیم.

وی یادآور شد: سالانه به طور میانگین حدود ۴۰ موقوفه به تعداد موقوفات چهارمحال و بختیاری افزوده می‌شود، بخش عمده‌ای از موقوفات در زمان حیات شخص در اختیار سازمان اوقاف و امور خیریه قرار نمی‌گیرد و حتی در برخی مواقع خود فرد متولی اداره موقوفه است و اداره‌کل تنها نظارت دارد، وقف قابل خرید و فروش نیست، مگر اینکه تبدیل به احسن شود، البته نیاز به مجوز رئیس سازمان دارد.

امیری در پایان تأکید کرد: در چهارمحال و بختیاری تاکنون نزدیک به ۳۰ هزار هکتار از موقوفات به درآمد نرسیده و این مسئله محل اختلاف است، زیرا مدیریت این موقوفات در دست اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان نیست.

انتهای پیام
captcha