اعمال روز مباهله / علی(ع) امروز در رکوع نماز انگشترش را بخشید
کد خبر: 3916480
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۱

اعمال روز مباهله / علی(ع) امروز در رکوع نماز انگشترش را بخشید

امروز روز مباهله و سالروز نزول آیه هل اتی است. برای این روز اعمالی از جمله روزه، نماز مخصوص و خواندن زیارت امیرمؤمنان به ویژه زیات جامعه کبیره توصیه شده است.

به گزارش ایکنا، امروز 24 ذی‌الحجه، مصادف با روز مباهله، نزول آیه‌ هل اتی و آیه 55 سوره مائده است. براساس مستندترین روایات مطرح شده از شیعه و سنی، مباهله پیامبر(ص) با مسیحیان نجران، در روز 24 ذی‌الحجه سال دهم هجری روی داد. رسول اکرم( ص) طی نامه‌ای اهالی مسیحی نجران را به آئین اسلام دعوت کرد اما مردم نجران حاضر به پذیرفتن اسلام نبودند، به همین دلیل گروهی از مسیحیان نجران برای تحقيق پیرامون حضرت محمد(ص) و مناظره با وی به مدینه رفتند و با حضرت به مباحثه پرداختند.  

حضرت رسول(ص) به آنها سه روز فرصت دادند که در مورد ایشان در مدینه تحقیق کنند. پس از تحقیق در خصوص ویژگی‌های حضرت محمد(ص) و مقایسه این ویژگی‌ها با خصوصیت‌هایی که در کتب آسمانی در مورد پیامبر آخرالزمان آمده است، مسیحیان متوجه شدند که حضرت محمد(ص) آخرین پیامبر الهی است اما پس از سه روز که نزد پیامبر(ص) بازگشتند حاضر به پذیرش اسلام نشدند و شروع به مباحثه کردند.

مسیحیان حضرت عیسی(ع) را پسر خداوند می‌دانند و این تفاوت بزرگ نگاه مسیحیت و اسلام به این پیامبر الهی است. وقتی این موضوع از سوی مسیحیان مطرح شد، پیامبر(ص) آیه قرآن را مبنی بر اینکه تولد حضرت عیسی شبیه به خلقت حضرت آدم است را مطرح کردند و فرمودند: داستان عیسی(ع) نزد خداوند مانند داستان آدم است که وی را از خاک آفرید، یعنی درصورتی که عیسی پدر نداشت آدم هم پدر و مادر نداشت و درصورتی که بنا باشد که عیسی را بخاطر آن خصوصیت پسر خدا بدانند، باید در مورد آدم هم چنين اعتقادی داشته باشید، بلکه آدم اولی است؛ در حالی که هر دو نفر مخلوق خدا هستند و خداوند با قدرت خود آن‌ها را به طور غیرمعمول آفریده است.

بزرگان قوم نجران این جواب را نپذیرفتند و بنابراین خداوند با نزول آیه ۶۱ سوره مبارکه آل‌عمران که می‌فرماید: «فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ؛ پس هر كه در اين [باره] پس از دانشى كه تو را [حاصل] آمده با تو محاجه كند، بگو بياييد پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خويشان نزديک و شما خويشان نزديک خود را فرا خوانيم سپس مباهله كنيم و لعنت‏ خدا را بر دروغگويان قرار دهيم»، دستور به برگزاری مباهله دادند.

در روز 24 ذی‌الحجه پیغمبر(ص) قبل از آنکه مباهله کند، عبا بر دُوش مبارک گرفت و حضرت امیرالمؤمنین، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را زیر عبا جمع کرد و گفت: پروردگارا هر پیغمبرى را اهل بیتى بوده است که مخصوص‌ترین خلق بوده‌اند به او، خداوندا اینها اهل بیت من هستند، پس از ایشان برطرف کن شک و گناه را و پاک کن ایشان را پاک کردنى. پس جبرئیل نازل شد و آیه تطهیر در شأن ایشان آورد. سپس حضرت رسول(ص) آن چهار معصوم را با خود برای مباهله برد. اما وقتی بزرگان نجران دیدند که پیامبر(ص) نزدیک‎‌ترین اعضای خانواده خود را برای مباهله آورده است و آثار نزول عذاب را  مشاهده کردند از مباهله منصرف شده و پرداخت جزیه را پذیرفتند.

برای این روز بزرگ که عید مسلمانان و شیعیان است و همه مفسران این واقعه و نزول آیه هل اتی و آیه مباهله را بزرگ‌ترین دلیل عصمت ائمه(ع) و بزرگ‌ترین فخر حضرت علی(ع) در قرآن می‌دانند، اعمالی ذکر شده است.

اعمال روز مباهله

غسل که نشان پالایش ظاهر از هر آلودگی و آمادگی برای آرایش جان و صفای باطن است؛ روزه که سبب شادابی درون است؛ خواندن دو ركعت نماز كه در وقت و كيفيت و ثواب مانند نماز روز عيد غدير است، و اينكه «آية الكرسى» در نماز مباهله تا «هم فيها خالدون» خوانده شود از جمله اعمال روز مباهله است.

همچنین در این روز خواندن زیارت امیرالمؤمنین علی(ع) به ویژه زیارت جامعه روایت شده است. احسان به فقرا و محرومان به تأسی از مولی الموحدین علی(ع) که در رکوع نمازش به نیازمند احسان فرمود نیز سفارش شده است.

در این روز حضرت امیرالمؤمنین(ع) در حال رکوع انگشتر خود را به سائل داد و آیه 55 سوره مائده در شأن این اتفاق نازل شد که می‌فرماید: «إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ ؛ ولى شما تنها خدا و پيامبر اوست و كسانى كه ايمان آورده‌اند همان كسانى كه نماز برپا مى‌دارند و در حال ركوع زكات می‌دهند». بر همین اساس در اين روز دادن صدقه به تهيدستان به خاطر پيروى از مولاى متقیان نیز توصیه شده است.

 

انتهای پیام
captcha