فعالیت مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) در قلب پایتخت نهج‌البلاغه / توسعه ملی و بین‌المللی از اهداف آتی
کد خبر: 3931571
تاریخ انتشار : ۰۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۶
با یاوران وحی / 49

فعالیت مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) در قلب پایتخت نهج‌البلاغه / توسعه ملی و بین‌المللی از اهداف آتی

مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت امیرالمؤمنین(ع) با داشتن 50 حافظ کل نهج‌البلاغه و بیش از دو هزار حافظ اجزای قرآن و بخش‌هایی از کتاب نهج‌البلاغه را باید پیشتاز در این عرصه دانست و فعالیتش به ویژه در احداث مدرسه شبانه‌روزی، در انتخاب این شهر به عنوان پایتخت نهج‌البلاغه مؤثر بوده است، اما این مرکز من بعد چه روندی را طی خواهد کرد؟

شایستگی کاشان با کسب افتخارات ممتاز مؤسسه قرآنی امیرالمؤمنین(ع)معرفی کاشان به عنوان پایتخت نهج‌البلاغه و رونمایی از طرح ملی «کاشان؛ پایتخت نهج‌البلاغه ایران» با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یعنی بیش از پیش باید به اهمیت فعالیت‌های تخصصی با محور نهج‌البلاغه تأکید کرد. انتخاب این شهر تاریخی به سابقه فرهنگی آن بازمی‌گردد. قطب‌ راوندی، نخستین شارح نهج‌البلاغه، در این شهر می‌زیست و همچنین یکی از مهمترین مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت در حوزه نهج‌البلاغه به نام امیرالمؤمنین(ع)، که سالانه تعداد قابل توجهی از حافظان نهج‌البلاغه را آموزش می‌دهد، در کاشان فعال است. برای آشنایی بیشتر با فعالیت این مرکز، گفت‌وگوی خبرنگار ایکنا با حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی حسن‌زاده، مدیرعامل مؤسسه امیرالمؤمنین(ع)، را بخوانید.

ایکنا ـ از چگونگی تأسیس مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) بگویید و اینکه چه شد که محور فعالیت را حفظ نهج‌البلاغه و انتشار مفاهیم آن قرار دادید؟

از سال ۱۳۸۲ با هدف تلفیق قرآن و عترت، زدودن غبار غربت از کتاب شریف نهج‌البلاغه، توسعه تعداد حافظان نهج‌البلاغه در حد و اندازه حافظان قرآن و الگوسازی عمل به دستورات حضرت علی(ع) در جامعه اسلامی فعالیت خود را آغاز کردیم. دارالمؤمنین کاشان با سابقه 17ساله، بیش از دو هزار نفر حافظ اجزایی از قرآن و بخش‌هایی از نهج‌البلاغه را تربیت کرده و موفق به تربیت بیش از ۵۰ حافظ کل نهج‌البلاغه برای نخستین بار در جهان تشیع شده است.

بیش از 50 رتبه برتر کشوری در مسابقات نهج‌البلاغه دریافت کریم و پنج بار به عنوان «مؤسسه برتر و برگزیده کشور» در حوزه آموزش قرآن و نهج‌البلاغه شناخته شدیم. همچنین منتخب دوازدهمین تا شانزدهمین آزمون‌های سراسری قرآن و عترت کشور بودیم.

برگزاری دوره‌های متعدد تفسیر موضوعی نهج‌البلاغه، تشکیل کلاس‌های آموزش حضوری و مجازی ترجمه و معارف نهج‌البلاغه، مبتکر و مجری آموزش اشاره نهج‌البلاغه ویژه خردسالان با تألیف دو جلد کتاب حدیث نور (1و2)، ترویج فرهنگ عمومی نهج‌البلاغه‌خوانی با برگزاری دوره‌های متعدد مسابقه «اولین بار که نهج‌البلاغه را خواندم»، اجرای طرح خانه‌های نهج‌البلاغه برای اولین بار در سطح کشور، راه‌اندازی نخستین مدارس شبانه‌روزی حفظ یک‌ساله کتب قرآن و نهج‌البلاغه همراه با ترجمه و تفسیر، برگزاری دوره کشوری تربیت معلم نهج‌البلاغه، اجرای طرح زنگ نهج‌البلاغه در مدارس، مبتکر و مجری طرح حفظ مجازی حکمت، نامه، خطبه و کل نهج‌البلاغه و مبتکر و مجری طرح تفسیر و نهج‌البلاغه‌خوانی در مساجد شهرستان کاشان از جمله دستاوردهای این مؤسسه است.

شایستگی کاشان با کسب افتخارات ممتاز مؤسسه قرآنی امیرالمؤمنین(ع)

اجرای طرح راه‌اندازی نخستین مدارس شبانه‌روزی حفظ یک‌ساله هر دو کتاب قرآن و نهج البلاغه کشور همراه با ترجمه و تفسیر از بااهمیت‌ترین فعالیتهای این مرکز است. این مرکز هرساله فراخوانی را در کل کشور و کشورهای اسلامی مانند اندونزی، پاکستان و هندوستان برای شرکت در مدارس شبانه‌روزی یک‌ساله منتشر می‌کند. این افراد پس از تربیت در این حوزه به عنوان سفیر نهج‌البلاغه در کشورهای خود منشأ خیر و برکات می‌شوند.

ایکنا ـ شهر کاشان از اولین‌های مروج نهج‌البلاغه محسوب می‌شود که این موضوع نقش بسزایی در انتخاب این عنوان برای کاشان داشته است. تأثیرات فرهنگی و مذهبی مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) بر این انتخاب را چه می‌دانید؟

قطعاً بی‌تأثیر نبوده است. مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) برای عموم مردم ویژه‌برنامه‌های حفظ ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه و مسابقات با محوریت حکمت‌های نهج‌البلاغه را برگزار کرده که همواره مورد استقبال همشهریان قرار گرفته است. همچنین در زمینه کتاب صحیفه سجادیه نیز برنامه‌هایی داشته و طی برنامه‌ای در هفت شعبه در شهرستان‌های کاشان و آران و بیدگل برای معرفی، آشنایی، آموزش و تبلیغ این سه کتاب به عنوان عناصر اصلی فرهنگی به مردم منطقه و بعد کشور کوشیده است.

این مرکز قرآنی طبق برنامه‌ریزی‌های آتی در نظر دارد برای همه مقاطع سنی درباره مسایل اخلاقی، خانوادگی با تکیه بر خطبه 193 نهج‌البلاغه موضوعاتی را ارائه دهد. کتاب نهج‌البلاغه به عنوان داروخانه و مرهمی برای همه دردهای فردی و اجتماعی است. در ادارات و نهادها با نهادینه کردن نامه 53 نهج‌البلاغه بسیاری از مشکلات و معایب برطرف خواهد شد. همچنین با برنامه‌های مختلف در این حوزه، شهرستان کاشان بیشتر رنگ و بوی نهج‌البلاغه خواهد گرفت.

ایکنا ـ با توجه به انتخاب کاشان به عنوان پایتخت نهج‌البلاغه، چه برنامه‌ و طرح‌های توسعه‌ای برای مؤسسه در نظر گرفته‌اید؟

پس از انتخاب کاشان به عنوان پایتخت نهج‌البلاغه کشور، کارگروه‌هایی تشکیل شد تا با اجرای تصمیمات این کارگروه‌ها، افق‌های روشنی در سراسر کشور و حتی کشورهای شیعه‌نشین در نظر گرفته شود و ما تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهیم. یکی از اهداف جدی در پیش ‌روی مؤسسه ورود به مباحث دانشگاهی و رفتن در میان قشر فرهیخته دانشگاهیان است. در این زمینه محتواهای مورد نیاز از کتاب شریف نسخه‌برداری شده و طی برنامه مدونی در دانشگاه‌ها ارائه می‌شود. عجین شدن حوزه ‌های علمیه، کانون و مؤسسات قرآنی و غیره با نهج‌البلاغه از جمله دیگر برنامه‌های این مرکز است.

فعالیت مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) در قلب پایتخت نهج‌البلاغه / توسعه ملی و بین‌المللی از اهداف آتی

طی سال‌های گذشته، این مرکز قرآنی سفیران بسیاری را به عنوان «پیغمبر نهج‌البلاغه» برای ترویج کلام امیرالمؤمنین(ع) تربیت کرده است که این راه ادامه خواهد داشت.

برگزاری مسابقات تفسیر موضوعی نهج‌البلاغه، دوره‌های تربیت مربی کودک و چندین طرح دیگر برای اجرا به معاونت قرآن و عترت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه شده که برای پیشبرد اهداف و چشم‌اندازهای آینده مؤسسه راهگشاست.

ایکنا ـ با توجه به اینکه مؤسسه در شهر کاشان و برخی از شهرستان‌های استان اصفهان اقدام به ترویج فرهنگ نهج‌البلاغه کرده است، در دیگر شهر‌ها نیز شعبه‌ای را دایر کرده‌اید و به صورت جدی در آن فعالیت می‌کنید؟

برخی از مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت در شهرستان‌های مختلف گاهی ورود به عرصه نهج‌البلاغه داشته و خدماتی را برای فراگیران ارائه داده‌اند، اما تاکنون فعالیت‌ و چشم‌انداز مدونی وجود نداشته و متأسفانه در دیگر نقاط کشور اهمیت کمتری پیدا کرده است.

ایکنا ـ مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت امیرالمؤمنین(ع) برای جذب عموم مردم چه برنامه‌هایی را در نظر گرفته است؟

برنامه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و تبلیغی ـ ترویجی این مؤسسه به گونه‌ای است که هم از حیث تعدد و تنوع و هم از حیث کیفیت و نیازسنجی جامعه توانسته با اقشار مختلف مردم از زن و مرد و در تمامی سنین از چهارساله به بالا را با خود همراه کند که در این سال‌ها برنامه‌های مختلفی را داشته‌ایم و همچنان با توجه به فصول مختلف سال به اولویت و اهمیت و نیاز جامعه و اشتیاق مخاطب ادامه می‌دهیم.

فعالیت مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) در قلب پایتخت نهج‌البلاغه / توسعه ملی و بین‌المللی از اهداف آتی

در بحث آموزش عمومی قرآن، طرح ملی تلاوت ویژه نوجوانان پسر 8 تا 14 سال، روخوانی و روان‌خوانی، صوت و لحن و تجوید، ترجمه و مفاهیم، حفظ کتاب صحیفه سجادیه، آموزش مناجات‌خوانی و مدیحه‌سرایی و غیره برای علاقه‌مندان ارائه می‌شود. همچنین برگزاری دوره‌های مقدماتی و تکمیلی تربیت مربی قرآنی کودک، آموزش اشاره قرآن و نهج‌البلاغه به خردسالان، روخوانی و روان‌خوانی، تربیت مربی حفظ، تربیت مربی تدبر در قرآن کریم و تربیت مربی ترجمه و مفاهیم، شناسایی نیروهای مستعد و تربیت آنان برای تدریس در دوره‌های آموزش قرآن و غیره از جمله آموزش‌ها در بخش تخصصی قرآن کریم است. در حوزه تبلیغ و ترویج و پژوهش نیز ویژه‌برنامه‌هایی برای همه مقاطع سنی در نظر گرفته شده است.

با توجه به اینکه نهج‌البلاغه تنها مختص به شیعیان نیست و داروی همه دردهای بشر چه مسلمان و غیرمسلمان است، بنابراین باید همگان در برابر کلام امیرالمؤمنین(ع) زانو بزنند. بر همه مسئولان، مؤسسات، کانون‌های فرهنگی- قرآنی و دانشگاه‌ها و غیره لازم است که از فرامین نهج‌البلاغه اطاعت کنند. با انتخاب کاشان به عنوان پایتخت نهج‌البلاغه کشور، مسئولان توجه و اهتمام بیشتری به مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) داشته باشند تا مؤسسه بتواند با حمایت خیرین به ارائه طرح و برنامه بپردازد.

گفت‌وگو از سمیه عیادی

انتهای پیام
captcha