کد خبر: 1291687
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۲

شهدا رفتند تا ارزش‌های ناب اسلامی زنده بماند

شهدا جان خويش را فدا كردند، تا اينكه ارزش‌های ناب اسلامی زنده بماند و به تعبير قرآن شهدا در راه مقدس كه همان «فی سبيل الله» است، كشته شدند، تا اينكه اسلام، قرآن و حديث حفظ گردد؛ لذا يكی از ويژگی‌هايی كه قرآن برای شهيدان ذكر كرده، حيات و زنده بودن آنها است.



به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) شعبه آذربايجان شرقی، شهدای هشت سال دفاع مقدس كشورمان با نثار جان خود و با الگوگيری از مكتب عاشورا و قيام امام حسين(ع)، موجب حفظ و احيای فرهنگ اسلام ناب محمدی(ص) شدند، بطوری كه عزت و اقتدار امروز ملت ايران در عرصه‌های مختلف به خاطر ثمره خون شهدا است.


بدينسان، شهدای هشت سال دفاع مقدس به عنوان نماد ايثار، شهامت، شجاعت، آزادی، استقلال، صداقت، معنويت، افتخار و پايمردی ملت ايران، بايد هميشه و در همه حال در فضاى جامعه ما زنده باشند و از اين رو، زنده نگه داشتن ياد و نام اين شهدا، گام نهادن در مسير حركت و راه آنهاست و با برگزاری آئين‌ها و يادواره‌های مختلف از جمله بر پايی هر چه با شكوهتر مراسم هفته دفاع مقدس، می‌توان قدمی هر چند كوچك برای معرفی و شناساندن راه و آرمان‌های شهدا برای آشنايی نسل جوان برداشت.


شهدا جان خويش را فدا كردند، تا اينكه ارزش‌های ناب اسلامی زنده بماند و به تعبير قرآن شهدا در راه مقدس كه همان «فی سبيل الله» است، كشته شدند، تا اينكه اسلام، قرآن و حديث حفظ گردد. و به ديگر سخن، اينكه يكی از ويژگی هايی كه قرآن كريم برای شهيدان ذكر كرده است، مسئله حيات و زنده بودن آنها است و در اين راستا، در سوره بقره، آيه ۱۵۴ بر اهميت اين امر تأكيد شده است.( وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْیَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ؛ و كسانى را كه در راه خدا كشته مى‏شوند مرده نخوانيد بلكه زنده‏اند ولى شما نمى‏دانيد).


به بيان روشن‌تر، هشت سال دفاع مقدس به ملت ايران و به ويژه برای جهانيان درس‌های زيادی آموخت كه در هيچ دانشگاه و مدرسه‌ای تدريس نمی‌شود و به بيان ديگر اين دوران يكی از درخشان ترين و مهم ترين بخش های تاريخ انقلاب اسلامی بود كه امروزه الگوی برای مبارزات ملت‌های آزاده عليه استكبار جهانی شده است.


بدينسان، ملت ايران در طول هشت سال جنگ تحميلی، يعنی 2887 روز در بوته امتحان پايداری و استقامت قرار گرفتند تا ثابت كنند، پيروزی از آن مومنان، حق‌طلبان، مظلومان و مجاهد‌ان فی سبيل‌الله است.


از سوی ديگر، از منظر اسلام، جهاد و دفاع از جايگاه ارزشی بسيار بالايی برخوردار بوده و در زمره مهمترين امور مقدس دينی به شمار می‌آيند؛ امام علی(ع) در نهج‌البلاغه در اهميت جهاد می‌فرمايد: «ان الجهاد باب من ابواب الجنه فتحه الله لخاصه اوليائه؛ همانا جهاد دری از درهای بهشت است كه فقط به روی دوستان خاص خويش گشوده است».


از زاويه ديگر، جهاد در راه خدا، ترازویى براى سنجش ايمان ذكر شده است، بى‌شك كسانی كه خواب را بر خود حرام كرده در راه خدا دل از خانه و آشيانه شسته‌اند و راهى جبهه‌ها گشته‌اند بر كسانی كه از علائق دنيوى نبريده در خانه‌هاى خويش راحت آرميده‌اند، برترى بسيار دارند، قرآن مجيد به اين نكته اشاره مى‌فرمايد: لاَّ یَسْتَوِی الْقَاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَیْرُ أُوْلِی الضَّرَرِ وَالْمُجَاهِدُونَ فِی سَبِيلِ اللّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فَضَّلَ اللّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً وَكُـلاًّ وَعَدَ اللّهُ الْحُسْنَى وَفَضَّلَ اللّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْراً عَظِيماً (95) دَرَجَاتٍ مِّنْهُ وَمَغْفِرَةً وَرَحْمَةً وَكَانَ اللّهُ غَفُوراً رَّحِيما (نساء، آيات 95 ـ 96) هرگز، مؤمنانى كه (بدون هيچ عذرى مانند نابينائى و مرض و غيره) جهاد را ترك نمايند با آنان كه به مال و جان در راه خدا جهاد كنند (در مراتب ايمان، يكسان نخواهند بود، خدا مجاهدان فداكار به جان و مال را بر نشستگان، از حيث مرتبه و مقام بلندى و برترى بخشيده است و همه اهل ايمان را وعده نيكو (كه دخول در بهشت است) فرموده است و مجاهدان را بر نشستگان به اجر و ثوابى بزرگ برترى داده است. اين درجات (و برترى رتبه ها) از نظر بخشايش و رحمت است كه خدا (درباره خلق آمرزنده و مهربان است».


از سوی ديگر، بسياری از تحليلگران مسايل سياسی و جامعه شناسان براين باورند كه اين جانفشانی‌های رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدس بود كه امروزه از آن به موج بيداری اسلامی در منطقه و جهان ياد می شود كه ضمن پيشبرد منويات پيامبر اكرم(ص)، برای مسلمانان جهان عزت و سربلندی به ارمغان آورده است.


با اين حال، آنچه در اين راستا مهم به نظر می‌رسد، اينكه 31 شهريورماه 1359 رژيم بعثی عراق با چراغ سبز و حمايت اربابان خويش حمله ناجوانمردانه‌ای را عليه ملت ايران آغاز كردند تا به خيال خود نهال نوپای انقلاب را از ريشه بخشكانند ولی ملت ايران و به ويژه جوانان با نثار خون پاك خويش نگذاشتند ذره ای از خاك كشورمان به دست بيگانگان بيفتد.


بنابراين، برای شناخت هرچه بهتر ماهيت هشت سال دفاع مقدس می‌توان به ديدگاه حضرت امام(ره) اشاره نمود. حضرت امام(ره) ماهيت جنگ ايران در برابر عراق را جهاد دفاعی بيان می‌كنند. ايران برای خدا قيام كرده است، برای خدا ادامه می‌دهد و جز دفاع، جنگ ابتدائی با هيچ كس نخواهد كرد. (صحيفه نور،ج16، ص68)


با اين حال، دفاع مقدس ملت ايران برابر تا دندان به مسلح رژيم بعثی عراق، برگ زرينی در تاريخ انقلاب اسلامی به ثبت رساند كه حضرت امام آن را يك امتحان الهی قلمداد كردند.


از اين رو، بنيانگذار كبير انقلاب اسلامی در اين باره می‌فرمايند: اينكه می‌بينيد عراق به ايران حمله می‌كند، علتش گرفتن چهار وجب خاك نيست، بلكه علت اصلی آن ترس آنها از حكومت اسلامی و اتحاد اسلامی است. (صحيفه امام، ج15، ص5)


آری اين حماسه هشت سال دفاع مقدس بود كه درس‌های زيادی به ايرانيان و به خصوص نسل جوان ايران زمين آموخت كه امروزه همه ملت‌های آزاده جهان از اين حماسه رزمندگان اسلام به افتخار ياد می‌كنند، بی‌شك بايد بپذيريم، حماسه‌ای كه با وجود حمايت همه جانبه كشورهای استكباری و حتی سازمان‌های به ظاهر بی‌طرف بين‌المللی از رژيم متجاوز بعث عراق ملت ايران با جانفشانی جوانان با غيرت ايرانی، برگی بی‌بديل از شجاعت و شهامت را در تاريخ كهن ايران زمين به يادگار گذاشتند كه امروزه از آن به موج بيداری اسلامی ياد می‌شود، چرا كه اين انقلاب اسلامی ايران و ايستادگی ملت ايران درجنگ تحميلی بود كه امروزه الگوی اخلاقی ملت‌های آزادی خواه جهان والگوی برای مبارزات ملت‌های استكبارستيز تبديل شده است.


درحقيقت، امروزه موج بيداری اسلامی و خيزش عظيم در منطقه و جهان به بركت خون مجاهدان فی‌سبيل‌الله، رهبری حكيمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی و امام راحل است كه پس از گذشت 35 سال از آن حماسه شاهد به اهتراز درآمدن بيرق آزاديخواهی و اسلام‌خواهی در كشور‌های منطقه و جهان هستيم.


به سخن ديگر؛ اگر به منويات رهبر معظم انقلاب درخصوص دقاع مقدس توجه كرده باشيم به اين نكته پی می‌بريم كه ايشان دفاع مقدس را يك نمونه‌ شايسته برای خودسازی، طرحی از عاشورای حسينی، دفاع از يك حقيقت مقدس و اين جنگ را يك گنج بيان می‌كنند كه ذخيره‌ای تمام نشدنی است كه بايد ارزش‌های دفاع مقدس ضمن مكتوب شدن به نسل‌های ديگر نيز منتقل گردد.


بدينسان، مقام معظم رهبری دوران هشت سال دفاع مقدس را اوج افتخارات ملت ايران بيان می‌كنند. در اين راستا رهبر انقلاب فرمودند؛ «اگر بخواهيم انقلاب و كشور بيمه باشد، بايد اين شور و شوق، اين حركت عمومی و بسيج ملت را روز به روز تقويت كنيم.» لذا برای حفظ و انتقال ارزش‌های دفاع مقدس و برای تبيين نقش و جايگاه فرهنگ ايثار و شهادت به نسل آينده بايستی اين فرهنگ با جديت در برنامه‌ريزی فرهنگی، سياسی، اجتماعی و اقتصادی كشور مدنظر قرار گيرد.


دركل بايد توجه داشته باشيم، دوران دفاع مقدس سند غرور ملت ايران برای نسل‌های آينده است و گراميداشت روزهای بزرگی چون هفته دفاع مقدس، فتح خرمشهر، عمليات های مهم اين دوران و ... فرصتی مهم برای تجديد پيمان با آرمان های شهدای هشت سال دفاع مقدس، انقلاب و امام راحل(ره) است، چرا كه در حال حاضر اقتدار و سربلندی ايران عزيز به خاطر ايثار و جانفشانی شهدا بوده كه بايد برای تبيين فرهنگ و ارزش‌های دفاع مقدس برای نسل جوان كشور بيش ازگذشته تلاش نماييم.


از سويی، به باور تحليلگران، جنگ بی‌خانمانی، نفرت، تلخ، ذلت، نامردی نامردان، فتنه، خرابی و ويرانی، وسيله زورگويی مستكبران، ابهت طاغوتيان، ضد انسانيت، روايت وحشی گری، مظلوم‌كشی، شقاوت، شرارت، حيله و نيرنگ، حربه نانجيبان و... بوده، اما دفاع نعمت، روشنايی و نور، محبت و همدلی، عزت و سربلندی، جوانمردی مردان، رفع فتنه، الفبای آبادانی، تنها راه رهايی مستضعفان، روايت انسانيت، تحقير ظالم، برآمده از وجدان، حفظ حريم، حكم عقل، حكم خداست، تكليف و وظيفه و... است.


به ديگر سخن اينكه، امروز جنگ پايان يافته، اما پايان جنگ، آغاز جنگ ديگری چون جنگ نرم، جنگ اقتصادی و ... و به فرموده امام راحل(ره) «جنگ امروز ما، … جنگ با ابر قدرت های شرق و غرب نيست، …جنگ ما، جنگ مكتب ماست، عليه تمامی ظلم و جور، جنگ ما جنگ اسلام است عليه تمامی نابرابری های دنيای سرمايه‏داری و كمونيزم، جنگ ما جنگ پا برهنگی عليه خوشگذرانی‌های مرفهين و حاكمان بی‏درد كشورهای اسلامی است.


اين جنگ سلاح نمی‏شناسد، اين جنگ محصور در مرز و بوم نيست، اين جنگ، خانه و كاشانه و شكست و تلخی كمبود و فقر و گرسنگی نمی‏داند. اين جنگ، جنگ اعتقاد است، جنگ ارزش های اعتقادی ـ انقلابی عليه دنيای كثيف زور و پول و خوشگذرانی است. جنگ ما، جنگ قداست، عزت و شرف و استقامت عليه نامردمی هاست.»


از اين رو، فراموش نكنيم كه همانطوركه درجنگ سخت با رژيم بعثی عراق جوانان كشورمان با نثار خون خود نگذاشتند يك وجب از خاكمان به دست دشمن بيفتد و امروز در جنگ نرم، تهاجم فرهنگی، جنگ اقتصادی و... نيز با ايمان و از خودگذشتگی ملت ما به ويژه جوانان به پيروزی خواهيم رسيد. انشاالله


موسی كاظم‌زاده

captcha