کد خبر: 1323748
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۳
حجت‌الاسلام کریمی:

علامه طباطبایی(ره) ولایت ائمه(ع) را تنها راه رسیدن به کمال می‌داند

گروه اندیشه: عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به ولایت‌پذیری علامه طباطبایی(ره) گفت: ایشان ولایت ائمه(ع) را تنها راه برای رسیدن به کمال بشر می‌داند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی کریمی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از قم، گفت: علامه طباطبایی(ره) هم در عمل و هم در نگارش سرسختانه معتقد به ولایت بود و این موضوع را در بحث جواز تصرف و یا عدم تصرف انسان در طبیعت به‌خوبی تبیین کرده است.

وی با بیان اینکه برخی معتقدند که اصل، جواز بر تصرف در طبیعت است مگر اینکه نهی شده باشیم، افزود: علامه طباطبایی(ره) سرسختانه بر این موضوع پافشاری می‌کند که ما مخلوق هستیم و محکومیم و اصل بر جواز تصرف نیست مگر اینکه خداوند اذن داده باشد.

دیدگاه علامه درباره جواز تصرف در هستی

عضو گروه قرآن و حدیث مؤسسه امام خمینی(ره) تأکید کرد: علامه طباطبایی(ره) معتقد بود که تمامی تصرفات ما در عالم هستی بر این اساس است که ما باید از مالک هستی برای این کار اجازه بگیریم و این موضوع به ولایت انبیاء و اولیاء نیز سرایت دارد و علامه به شدت معتقد به این مسئله بود.

وی با اشاره به روایت «لولاک لما خلقت الافلاک» تصریح کرد: علامه(ره) بر این روایت تأکید دارد و معتقد است که طبیعت به یمن وجود پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) آفریده شده و راه رسیدن به کمال، بندگی است.

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به آیه 56 سوره ذاریات «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ؛ و جن و انس را نیافریدم جز براى آنکه مرا بپرستند»، اظهار کرد: ایشان تنها راه بندگی را ولایت اهل بیت(ع) می‌داند و معتقد است که راهی جز این وجود ندارد و همواره می‌فرمود که من روزه را با بوسه بر مرقد مطهر حضرت معصومه(س) افطار می‌کنم.

عقل و شهود به تنهایی برای کمال کافی نیست

این محقق قرآنی با بیان اینکه خداوند به انسان مجاری عقل و شهود را برای رسیدن به حقیقت داده است، ادامه داد: اما این دو برای رسیدن انسان به کمال کافی نیست از این رو ما محتاج پیامبران و ائمه(ع) هستیم.

وی با اشاره به برخی آیات قرآن تصریح کرد: در برخی از این آیات زبان حال جهنمی‌ها بیان شده که می‌گویند ما نمی‌شنیدیم و تعقل نمی‌کردیم و به این عاقبت گرفتار شدیم.

حجت‌الاسلام کریمی با بیان اینکه دریافت وحی تنها از سوی برخی از انسان‌ها ممکن است، عنوان کرد: قرآن دارای تأویل و تنزیل است که تأویل آن تنها از سوی کسانی ممکن است که از سنخ قرآن باشند، پیامبر(ص) در حدیث ثقلین عترت و قرآن را در کنار هم قرار داده است.

وی با اشاره به بابی در اصول کافی درباره تأویل و تنزیل اظهار کرد: براساس برخی روایات اهل بیت(ع) فرموده‌اند که همه چیز در قرآن وجود دارد و تنها ما آن را می‌فهمیم و پیامبر(ص) معارف دین را به اهل بیت(ع) و در رأس آنان به امام علی(ع) تعلیم فرموده‌اند.

اهل بیت(ع)؛ مفسران حقیقی قرآن

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با بیان اینکه تمسک به قرآن جز از طریق اهل بیت(ع) ممکن نیست، عنوان کرد: این به معنای آن نیست که ما از ظاهر قرآن چیزی نمی‌فهمیم بلکه تأویل و تفسیر باطنی و واقعی قرآن تنها از سوی ائمه(ع) ممکن است.

وی با بیان اینکه علامه طباطبایی(ره) معتقد بود که تها راه تمسک به قرآن و رسیدن به کمال از طریق ائمه(ع) ممکن است، اظهار کرد: پیامبر(ص) وظیفه‌اش در دوران رسالت را به‌خوبی انجام داد و همه جوانب را دید و امام علی(ع) را به‌عنوان ولی بعد از خود برگزید؛ لذا وقتی ایشان ائمه(ع) را در کنار قرآن و مفسران حقیقی آن می‌داند حرف آخر زده شده است.

حجت‌الاسلام کریمی با اشاره به حدیث ثقلین تأکید کرد: عترت و قرآن مانند دو بال هستند و وقتی خاتم انبیاء این حدیث را فرموده، مراد کرده است که بعد از من دست شما از آسمان کوتاه است و باید کسانی وجود داشته باشند که فهم معصومانه از قرآن دارند و حرف آنان همان حرف قرآن است و حجیت دارد.

وی با بیان اینکه ما هیچگاه از اهل بیت(ع) بی‌نیاز نیستیم، تصریح کرد: تشتت میان مسلمانان در دوره کنونی ناشی از کنار زدن اهل بیت(ع) است؛ در روایتی از حضرت زهرا(س) نقل شده که فرمودند اگر مسلمانان می‌گذاشتند علی(ع) بعد از پیامبر(ص) خلافت را به دست می‌گرفت شما را آقای جهان می‌کرد همان طور که پیامبر(ص) وضع عرب جاهلی را دگرگون کرد اما متأسفانه روند کنار زدن ائمه(ع) نتایج کنونی را به بار آورده است.

captcha