کد خبر: 1324033
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۳
محدثی خراسانی:

عرضه آثار مناسب تأثیر شعرهای بی‌محتوا را کمرنگ می‌کند

گروه ادب: شاعر معاصر انقلاب درباره شعر عاشورایی گفت: باید با عرضه کارهای مناسب، خلأ آثار پرمحتوا را پُر کرد و اگر این کار انجام شود، چاپ آثار بی‌محتوا خود به‌ خود کمرنگ می‌شود.


مصطفی محدثی‌خراسانی، شاعر معاصر انقلاب در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ادب شعر عاشورایی گفت: شعرهای تمام و کمالی چه در گذشته و چه در دوره معاصر، به ویژه در شعرهای پس از انقلاب می‌توانند الگوی شاعران ما باشند و بدانند در ساحت شعر عاشورایی چه ذهن و زبانی به کار گرفته شود تا حق مطلب ادا شود.



وی افزود: مثنوی «روزی که در جام شفق مل کرد خورشید/ بر خشک چوب نیزه‌ها گل کرد خورشید» اثر علی معلم‌دامغانی و غزل «سرّ نی در نینوا می‌ماند اگر زینب نبود/ کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود» از قادر طهماسبی(فرید) و شعر «گنجشک و جبرئیل» سیدحسن حسینی، نمونه‌هایی است که اگر خوب برای نسل جوان تبیین و مؤلفه‌های این نوع شعر و نگاه‌های عمیق و دقیقی که شاعران ما به سیره اهل بیت(ع) داشتند معرفی شود، شاعران جوان یاد می‌گیرند که با چه زبان و لحنی شعر بسرایند.



محدثی‌خراسانی تصریح کرد: احساس خالی با نداشتن معرفت و شناخت کامل و ندانستن جایگاه بزرگان در تاریخ بشریت و نقشی که آنها در زمان حیات‌شان و در طول تاریخ داشته‌اند و برای آینده بشریت نیز خواهند داشت، اگر این نگاه‌ها وجود داشته باشند، اهل بیت(ع) را در حد کسی پایین می‌آوریم که دوستش داریم و با او عاشقانه سخن می‌گوییم. نیازها و خواسته‌های خودمان را می‌خواهیم و مثل این است که امام آمده تا فقط مشکلات یک فرد را حل کند.



این شاعر انقلاب در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه یکی از آفت‌های شعر ما پرداختن به ظواهر است و شاعران چرا به متن و محتوا ورود پیدا نمی‌کنند، تصریح کرد: البته همه شاعران، به طور مطلق این گونه نیستند، بلکه تعدادی از آنها به این صورت هستند و از سوی دیگر تعداد آثار خلق شده در این زمینه نیز فراوان است.



وی ادامه داد: تا هر اندازه ذوق، دانش و بینش شاعر اجازه می‌دهد، باید در این حیطه وارد شود؛ چرا که شعر آئینی مانند سوره‌های منظوم هستند، از این رو کسانی که در این ساحت مقدس ورود پیدا کرده و به ظواهر امر می‌پردازند و از پرداختن به محتوا باز می‌مانند، نه شاعر هستند و نه مرتبه شاعری را شناخته‌اند و نه سر سوزنی ذوق دارند. نمی‌خواهم بگویم که قصد بدی دارند، اما به خود اجازه می‌دهند، با همان ذهن و زبانی که دارند و شایسته اهل بیت(ع) نیست، قلمفرسایی ‌کنند.



وی در رابطه با چاپ چنین شعرهایی که نه شاعران آنها، شاعر هستند و نه اثرشان شعر به شمار می‌آید، گفت: با جلوگیری و ممانعت از چاپ چنین آثاری، چندان موافق نیستم، اما خلاءهایی که وجود دارد باید با عرضه کارهای مناسب آن را پُر کرد و اگر این کار انجام شود، خود به ‌خود کمرنگ می‌شوند.



وی در ادامه بیان کرد: شاعران ما باید شعرهایی را در مورد اهل بیت(ع) بسرایند و تولید و ترویج کنند که ظرفیت‌های فعلی را تا حدی داشته باشند و با توده‌های مردم ارتباط برقرار کنند؛ چرا که در حال حاضر شعرهای خوبی از شاعران داریم که مخاطب آنها خواص‌ هستند و از طرفی شعرهای زیادی هم داریم که برای توده مردم سروده شده‌اند، اما ارزش اندیشه‌ای و شعری ندارند.



وی گفت: شعرهایی که هر دو وجه را داشته باشد مانند اثر فرید، در شعر «سر نی در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود»، هم مورد پسند خواص و هم قابل فهم عامه مردم است و ما نیازمند چنین شعرهایی هستیم و در این زمینه خلاءهایی وجود دارد که باید پُر شوند. در طول سال‌های گذشته، افرادی نظیر مرحوم محمدرضا آقاسی در این زمینه کارهایی کرده‌اند که آثار آنها دارای هر دو وجه است.



محدثی‌خراسانی تأکید کرد: با همکاری، اقدام کارشناسانه و تشریک مساعی بین شاعران و مداحان و مرثیه‌سرایان، می‌تواند اتفاقات خوبی در این زمینه بیفتد و این دو طیف به هم نزدیک شوند تا کارهای گسترده‌تری صورت گرفته و خلاء‌ها پُر شود.



این شاعر معاصر در ادامه درباره تشکیل دبیرخانه شعر آیینی کشور و بهبود اوضاع شعری کشور و سروسامان دادن به آن گفت: ما درد را می‌شناسیم و خلاءها را هم می‌دانیم و باید کارشناسان که متشکل از شاعران حرفه‌ای و آیینی هستند، در جلساتی راهکارها و هدف‌ها را مورد بررسی قرار دهند.

captcha