
به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمد کاظمی، از اساتید مرکز تخصصی نماز در این همایش بیان کرد: از جمله روشهای موفق و کاربردی دعوت به نماز و امر به معروف غیرمستقیم صحبت کردن است. در آیه 116 سوره مائده قرآن کریم به حضرت عیسی(ع) میفرماید «آیا تو به مردم گفتی که من و مادرم را دو خدا بگیرند»، در اینجا دوگانه پرستی به شدت نهی شده است؛ اما در قالبی که در واقع محاطب دیگرانند. همچنین در آیه 23 سوره اسراء خداوند به پیامبر(ص) را مخاطب قرار داده است و میفرماید «اگر پدر یا مادرت نزد تو به پیری رسیدند، تو با آنان درشتی نکن».
وی افزود: شیوه موفق دیگر جهت هدایت جامعه به نماز و امر به معروف، ایجاد محبت، عشق و انگیزه درونی است. در بخش مهمی از قرآن خداوند نعمتهای خود را میشمارد تا عشق انسان را نسبت به خود زیاد کند به طور مثال اگر آب تلخ بود، اگر حرکت زمین کند بود و شب و روز طور میکشید، اگر هرچه زمین را میکندیم بهآب نمیرسیدیم اگر خورشید به زمین نزدیک بود و ... .
وی عنوان کرد: بنده عاشق هم تسلیم انجام فرامین است و هم از هر کار خلافی که معشوق دوست ندارد پرهیز میکند. کسانی که میخواهند فرزندان خود را به نماز وادار کنند باید نعمتهای الهی را برای آنان بشمارند. قرآن کریم که مردم را امر به عبادت میکند میفرماید «پروردگار این کعبه را عبادت کنید زیرا او شما را از گرسنگی و ترس نجات داد» در واقع هرچه گوینده محبوبتر باشد، کلامش مؤثرتر است.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: روزی که پیامبر(ص) وارد مدینه شد، هر قبیلهای برای کسب افتخار خود میخواست وارد قبیله آنان شود. حضرت برای اعلام بیطرفی خود فرمود «من افسار شتر را رها میکنم و هرکجا خوابید مهمان همان خانه میشوم». این پیشنهاد و طرح را همه پسندیدند پس حیوان را راها کردند و شتر در خانه شخصی خوابید که در آن زمان شخصی فقیرتر از او در مدینه نبود.
وی ادامه داد: شرط محبوبیت آن است که در ابتدا همه را با یک چشم ببینید البته بعد از تبلیغ هرکس حق را بهتر و زودتر پذیرفت، باید با دید خاصی به او نگریست. در سوره شعراء آیه 215 آمده است «ای پیامبر بال رحمت خود را برای کسانی که به تو ایمان آوردهاند باز کن» و در سوره توبه آیه 73 و تحریم آیه 9 میفرماید «و نسبت به منافقان خشن باش».
حجتالاسلام کاظمی به بیان نمونههایی از سیره پیامبر اکرم(ص) در جذب دلها پرداخت و افزود: ایشان هرگاه سه روز یکی از یاران خود را نمیدید به سراغش میرفت، از بیماران حتی در دورترین مناطق شخصاً عیادت میکردند. هرگاه با مسافری خداحافظی میکردند، دست او را میگرفتند و برای او دعا میکردند. ایشان در زمان اتمام جنگ به سراغ ضعفا میرفتند و به آنان کمک میکردند و همین که صدقه و ذکات برای حضرت میآوردند بر خاندان او صلوات میفرستادند.
لزوم طرحریزی برنامهای ویژه برای رونق به مساجد
وی ادامه داد: پیامبر(ص) آئینه تمامنمای حق و حقیقت بودند ایشان مردم را با بهترین نام صدا میزد حتی نام زنان و کودکان را کرامت میبردند. اگر چیز کهنهای را به عنوان وام میگرفتند هنگام پس دادن وسیله نو را جایگزین میکردند. پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) همه وجودشان روح بزرگ و سعه صدر و تمام کارهایشان ناشی از عفو، رأفت و صفا بود.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: برای رونق مساجد که یکی از معروفهاست باید برنامهای داشته باشیم که همه مردم از مساجد خاطره خوشی داشته باشند به طور مثال اگر مدرک و گواهینامه پزشکان را در مراسمی در مسجد اعطا کنیم، اگر عقد عروس و دامادها را به دور از تجملات در مسجد بگیریم و ... زودتر به نتیجه میرسیم.
وی بیان کرد: از برخوردهای عملی ائمه(ع) شیوه محبت کردن بود. مرد شامی به امام حسن مجتبی(ع) جسارت کرد. حضرت وی را به منزل بردند و چنان مورد تفقد قرار دادند که او از حرفهای خود شرمنده شد. همچنین در روایات میخوانیم با هرکس که با تو قطع رابطه میکند ارتباط برقرار کن و هرکس به تو بدی میکند تو با او خبی کن.
حجتالاسلام کاظمی در پایان به بیان داستانی از مهربانی رسولالله پرداخت و گفت: از جمله برخوردهای عاطفی پیامبر(ص) زمانی بود که شخصی ایشان را از پشت طوری کشید که عبا، گردن ایشان را خراشید. مردم عصبانی شدند و خواستند آن فرد را تنبیه کنند ولی ایشان با محبت و برخورد خوب هم فرد عصبانی را آرام کردو هم نظر مردم را نسبت به آن فرد تغییر داد.