حشمتالله فلاحتپیشه، کارشناس ارشد مسائل سیاست خارجی و بینالملل در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی(ایکنا) با موضوع نشست ژنو 2 و بحث حضور یا عدم حضور جمهوری اسلامی ایران در آن گفت: در این زمینه شاهد نوعی عدم تطبیق راهبرد بینالمللی و منطقهای ایالات متحده امریکا هستیم.
وی خاطرنشان کرد: این عدم تطابق، عمدتاً متأثر از فشار لابیهای منطقهای ناشی میشود، چرا که امریکا در منطقه متحدانی دارد که بیش از پیش رابطهاش با آنها دچار مشکل شده است.
افزایش اختلاف میان واشنگتن و متحدان منطقهای خود پس از توافق ژنو 3
فلاحتپیشه گفت: از زمان انعقاد موافقتنامه میان ایران و گروه 1+5 در مذاکرات ژنو 3 این اختلاف واشنگتن با متحدان منطقهای خود، بیشتر شده است، زیرا این متحدان معتقدند که این توافقنامه به معنای اعطای دست بازتر به ایران است.
وی افزود: نشست ژنو 2 اولین نشست مربوط به منطقه خاورمیانه پس از توافق ژنو 3 است و امریکاییها خوب میدانند که حضور ایران در این نشست، پررنگ و مؤثر خواهد بود و مانع تحمیل اراده کشورهای حامی تروریسم در سوریه میشود.
امریکا میداند به نتایج عملی نمیرسد
این کارشناس ارشد مسائل سیاست خارجی و بینالملل گفت: این یک ضعف عملگرایانه در سیاستهای امریکاست و خود نیز میدانند که در ژنو 2 به نتایج عملی نمیرسند و حداکثر بهصورت موقت، میتوانند دوستان منطقهای خود را راضی نگه دارند.
وی اظهار کرد: از طرف دیگر، مسئولان سیاست خارجی دولت ایران هم نباید بهگونهای موضع بگیرند که دنیا اینگونه تلقی کند تهران حضور در ژنو 2 را برای خود، امتیاز محسوب میکند.
فلاحتپیشه گفت: حضور ایران میتوانست حضوری مبتنی بر «پایمردی» باشد که در آن کشورها به دلایل فراتر از منافع ملی خود در نشستی حضور مییابند.
غیبت ایران؛ ضربهای اساسی به ژنو 2
وی تصریح کرد: اگر جمهوری اسلامی ایران در ژنو 2 حضور پیدا میکرد، بیشک میتوانست به حل بحران سوریه کمک کند، بنابراین به نظر من غیبت ایران ضربهای اساسی به نشست است.
تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با تأکید بر اینکه ژنو 2 به نتیجه لازم نخواهد رسید، گفت: عدم حضور ایران نشاندهنده حاکمیت یک فضای غیر واقعی بر نشست است، چرا که واقعیتی مانند ایران را در اثرگذاری در مسائل منطقهای نادیده گرفته است.
اولویت عربستان یافتن مأمنی برای تروریستهاست نه حل بحران سوریه
وی یکی از اصلیترین انحرافات نشست ژنو 2 را در اولویتهای شرکتکنندگان برشمرد و افزود: بعضی بازیگران مثل عربستان بیشتر بهدنبال یافتن مأمن برای تروریستهایی است که از 83 کشور دنیا به سوریه آمدهاند، تا بهدنبال یافتن راه حلی برای مسئله سوریه و به نظر میرسد این موضوعی است که تحت فشار لابی نفت در اولویتهای سیاست خارجی ایالات متحده امریکا هم قرار گرفته است.
شأن دیپلماتیک ایران حفظ شود
فلاحتپیشه با اشاره به گمانهزنیها و پیشنهادهایی مبنی بر حضور غیر رسمی ایران در پشت دربهای سالن مذاکرات ژنو 2 گفت: شأن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران باید حفظ شود، زیرا صورت حضور کشورها در هر نشستی، نشاندهنده جایگاه واقعی آن کشور خواهد بود و از آنجا که ایران در صورت حضور در ژنو 2 یکی از محورهای اساسی نشست است، حضور خارج از فضای رسمی در شأن دیپلماتیک کشورمان نیست.