کد خبر: 1349701
تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۴
حجت‌الاسلام قائنی عنوان کرد:

مدیریت امکانات برای احیای امر اهل بیت(ع)؛ درس سیاسی امام رضا(ع) به مسئولان

گروه حوزه‌های علمیه: مدرس عالی حوزه با اشاره به لزوم الگوگیری مسئولان از منش سیاسی امام رضا(ع) بیان کرد: درس بزرگ سیاسی امام رضا(ع) به سیاستمداران، مدیریت منابع، زمان و مکان به منظور احیای امر اهل بیت(ع) و زنده کردن قیام امام حسین(ع) و شور عاشورایی در بین مردم بود.


حجتالاسلام والمسلمین محمد قائنی در گفت‌وگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: یکی از دلایل شکوفایی حدیث اهل بیت(ع) در زمان امام رضا(ع)، شکوفایی علمی در زمان مأمون عباسی است؛ خلیفه آن روزگار با تمام خصوصیات بدی که داشت، فردی عالم و فاضل بود که علاقه‌اش به مباحث علمی باعث شده بود، مجالس علمی بزرگی با حضور اهل علم و فضل در زمان حیاتش ایجاد شود و علما مجال بیشتری برای عرضه دانش خود داشته باشند.



وی افزود: یکی از عوامل نشر علم در آن روزگار، وسعت سرزمین تحت حکومت اسلام و اتصال سرزمینهای غیر اسلامی به سرزمین اسلامی و همچنین ارتباط علمای غیر اسلامی با مسلمانان بود.



قائنی یادآور شد: حضور گسترده علمای دیگر ادیان و ارائه نظرات آنها و همچنین نزج گرفتن گروههای فرقهای و دینی در این عصر باعث شد که امام رضا(ع) به پاسخگویی به سوالات بیشماری که از اسلام مطرح میشد و کسی جز ایشان توان پاسخ به این سوالات را نداشت، بپردازند.



مأمون به دنبال زیر سوال بردن مشروعیت علمی امام رضا(ع) بود



وی با اشاره به برگزاری مجالس علمی از سوی مأمون ادامه داد: امام (ع) در مجالس متعدد علمی حاضر میشدند و پذیرای گروههای مختلف از علما و مردم بودند؛ برخی انگیزه مأمون از برپایی این مجالس را علاقه او به مباحث علمی و برخی دیگر حسادت به امام رضا(ع) و زمینه‌سازی برای خدشه‌دار کردن مشروعیت علمی حضرت ذکر کرده‌اند، مأمون به دنبال این بود که با شکست احتمالی امام رضا(ع) در مناظرات علمی مشروعیت علمی ایشان را خدشه‌دار کند.



حضور امام(ع) در مجالس علمی؛ زمینه‌ساز نشر معارف اهل بیت(ع)



عضو هیئت علمی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) عنوان کرد: این جلسات و همچنین وعظ و سخنان تاثیرگذار امام رضا(ع) در بین مردم و خواص که از سرچشمه بینهایت علم الهی نشات میگرفت زمینه‌ساز نشر معارف اهل بیت(ع) در آن زمان شد که مجموع این مباحث علمی و نقل قولها از حضرت در کتب مختلفی جمع شد که از آن جمله میتوان به عیون اخبارالرضا(ع) از شیخ صدوق اشاره کرد.



قائنی تصریح کرد: مأمون عباسی حاکم خاصی بود؛ او به رغم تمام بدیهایی که در نهادش بود ولی انسان علم و عالم دوستی بود به همین جهت باعث نشر علم و شکوفایی علمی در عصر خود شد؛ از قبل همین توجه به علم علوم اهل بیت(ع) نیز به شکل خاصی در این عصر نشر یافت که البته بر طبق نظر حاکمیت نبود ولی این فضا، مجال آن را ایجاد کرد که عالمان و دانشمندان در آن فضا و شرایط مسموم نفسی تازه کنند.



تثبیت جایگاه امامت از سوی امام رضا(ع)



وی گفت: یکی از ویژگیهای امامت امام رضا(ع) این است که این امام همام چنان جایگاه امامت را تثبیت کردند که بعد از ایشان دیگر خللی در مسئله امامت به وجود نیامد و پس از ایشان دیگر کسی ادعای انحرافی در مسئله امامت مطرح نکرد؛ یکی از دلایل تثبیت امامت مبارزات ایشان با گروههای انحرافی و دلیل دیگرشان هم تولد تنها یک فرزند ذکور از امام رضا(ع) بود.



تشریح برکات حضور امام رضا(ع) در ایران



این کارشناس حوزوی با اشاره به برکات حضور امام رضا(ع) در ایران بیان کرد: حضور امام رضا(ع) در ایران اگر چه در ظاهر علی رغم میل ایشان انجام شد ولی زمینهساز ایجاد بزرگترین جمعیت شیعیان در این سرزمین شدند؛ مردم ایران از ابتدا هم مردمی خوش ذوق و پراستعداد بودند و حضور یک رهبر بزرگ در بین این مردم و ایجاد امنیت روحی حضور بارگاه ایشان در ایران برای این مردم باعث شد تا بارقه‏های امیدبخش در این سرزمین ایجاد شود.



اشاعه فرهنگ عاشورایی از سوی امام رضا(ع) در ایران



وی تصریح کرد: روشنگریهای ایشان نقش بسیار مهمی در رشد و اعتلای فرهنگ تشیع در این سرزمین داشت و حضور ایشان در مجالس علمی و همچنین اشاعه فرهنگ عاشورایی در بین مردم ایران باعث شد تا مردم ایران از نزدیک با برکات حضور اهل بیت(ع) آشنا شوند.



قائنی اظهار کرد: حضور امام رضا(ع) در ایران تاثیرات عجیبی در مردم ایران داشت چه در مدت حضور و چه پس از شهادت ایشان این اثرات بارز است؛ حتی امروز نیز پس از هزار و اندی سال مردم ایران از برکات حضور ایشان در ایران بهرهمند میشوند.



امام رضا(ع) از حضور در مسندی سیاسی برای نشر معارف اهل بیت(ع) بهره بردند



عضو هیئت علمی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ادامه داد: امام رضا(ع) از فرصت خاص دوران خود برای اعتلا و نشر معارف و فرهنگ اهل بیت(ع) استفاده کردند؛ حضور ایشان در یک مسند سیاسی باعث شد تا معارف اهل بیت(ع) علی رغم میل باطنی دشمنان اهل بیت(ع)منتشر شود.



این استاد حوزه عنوان کرد: ایشان در مدت حضور خود در سمت ولایت عهدی به خوبی مردم را مدیریت کردند و تبلیغ ایشان به شکلی مدیریت شده بود که بتوانند از فرصتهای کم بیشترین بهره را نصیب فرهنگ تشیع کنند.



لزوم الگوگیری مسئولان از منش سیاسی امام رضا(ع)



این مدرس عالی حوزه با اشاره به لزوم الگوگیری مسئولان از منش سیاسی امام رضا(ع) بیان کرد: درس بزرگی که امام(ع) برای سیاستمداران ما دادند این بود که از هر فرصتی برای نشر معارف اهل بیت(ع) بهره ببرند؛ این فرصتهای سیاسی و مدیریتی امانتی است که تکلیفمان را در مقابل دین به خوبی ادا کنیم.



امام رضا(ع) احیاکننده مجالس عزاداری اباعبدالله(ع) بودند



عضو هیئت علمی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) بیان کرد: یکی از اقدامات سیاسی امام رضا(ع) احیای مسئله عزاداری برای سیدالشهدا(ع) بود؛ بسیاری از آداب عزاداری از جمله مجالس خاص عزاداری و همچنین فضایل عزاداری و پیوند با امام حسین(ع) و حتی حضرت ولی عصر(عج) و وظایف شیعیان در زمان این امام همام نشر داده شد؛ در آن دوران فضایی برای خونخواهی امام حسین(ع) به وجود آمد که امام رضا(ع) این موج را به خوبی مدیریت کردند و این معارف دقیق را برای نسلهای بعد به یادگار گذاشتند.



قائنی عنوان کرد: درس بزرگ سیاسی امام رضا(ع) به سیاستمداران، مدیریت منابع، زمان و مکان به منظور احیای امر اهل بیت(ع) و زنده کردن قیام امام حسین(ع) و شور عاشورایی در بین مردم بود؛ این شور عاشورایی باعث شد انقلاب اسلامی ایران در روزهای سیاه نظام پهلوی از دل یک ملت عمیقا معتقد به اهل بیت(ع) زاده شود و دنیا را متحول سازد.

captcha