کد خبر: 1352244
تاریخ انتشار : ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۴
تحلیلگر سیاسی لبنان تأکید کرد:

هم‌افزایی رسانه‌ای شیعه و سنی؛ نیاز جهان اسلام برای ریشه‌کن کردن تکفیر

گروه بین‌الملل: جریان تکفیر با نام دین و با در دست داشتن پرچم اسلام فعالیت می‌کند، بنابراین در درجه نخست مقابله با این پدیده، نیازمند هم‌افزایی رسانه‌‌ای شیعه و سنی و تشکیل جبهه‌ای واحد در برابر تکفیری‌ها است.


طلال عتریسی، کارشناس سیاسی مسائل خاورمیانه و رئیس مرکز مطالعات استراتژیک در لبنان، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب، تأسیس یک نهضت رسانه‌ای جهانی با مشارکت همه سازمان‌های حامی حقوق بشر و سازمان‌های مخالف تبعیض نژادی را خواستار شد.



وی افزود: عمده جنایت‌های جریان‌های تکفیری، جرایم ضد بشری است و این وظیفه مؤسسه‌های بین‌المللی است تا با پدیده‌های این چنینی مقابله کرده و با توسل به راه‌های نظامی، امنیتی، سیاسی و حقوقی مانع ارتکاب چنین اقداماتی شوند.



این تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: جریان‌های تکفیری با نام دین و با در دست داشتن پرچم اسلام فعالیت می‌کنند، بنابراین در درجه نخست وظیفه رسانه‌های اسلامی است تا با آنها مقابله کنند.



جهان اسلام نیازمند هم‌افزایی رسانه‌های شیعه و سنی است



وی افزود: در مرحله کنونی جهان اسلام نیازمند همکاری مضاعف بین رسانه‌های شیعه و سنی برای از بین بردن خطر تکفیر است.



طلال عتریسی با مهم دانستن فعالیت در سطح شبکه‌های اجتماعی برای مقابله با فعالیت مبلغان اندیشه تکفیری در فضای مجازی، تاکید کرد: رسانه‌ها نباید به گزارش حوادث رخ داده در جهان کفایت کنند؛ بلکه باید تلاش کنند تا جریان‌های رسانه‌ای تندرو  تکفیری را از متن به حاشیه ببرند و مشاهده‌کنندگان آن‌ها را محدود سازند.



رئیس مرکز مطالعات استراتژیک در لبنان، در ادامه خواستار از حاشیه به متن راندن رسانه‌های وابسته به تکفیری‌ها با یک فعالیت منظم رسانه‌ای شد و فعالیت رسانه‌ای را بسیار مهم و حیاتی برای کنترل این جریان‌ها و محدود ساختن تاثیرگذاری آن‌ها قلمداد کرد.



طلال عتریسی ضمن تأکید بر اهمیت محکوم کردن اقدامات تکفیری از سوی همه جریان‌های تکفیری خواستار بسیج همگانی وسائل ارتباط جمعی و رسانه‌ها برای مقابله با تکفیر شد و خاطرنشان کرد: در این مبارزه باید همه رسانه‌های مخالف تکفیر همکاری و برای نهضت رسانه‌ای خود مبانی و عنوان واحد انتخاب کنند و تمامی مخالفان تکفیر در سطح جهان را در آن عضو بدانند.



مراجع دینی شیعه و سنی مسئول مقابله با انتشار اندیشه تکفیر هستند



این پژوهشگر و نویسنده لبنانی، مراجع دینی شیعه و سنی را مسئول مقابله با انتشار اندیشه تکفیر دانست و گفت: نقشی که علمای دینی اهل تسنن می‌توانند در این زمینه ایفا کنند، مهم‌تر و مؤثرتر از همتایان شیعه خود است.



طلال عتریسی تأکید کرد: اهل تسنن مؤسسه‌هایی در اختیار دارند که می‌توانند در مواجهه با اصول فکری و اندیشه تکفیری بسیار نقش‌آفرین ظاهر شوند.



وی تصریح کرد: مواجهه با پدیده تکفیر در جهان اسلام به تلاش‌های فراوانی هم از سوی علمای اهل تسنن و هم از سوی مراجع شیعه نیاز دارد.



نقش محوری الازهر در مقابله با جریان تکفیر



این کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه با تاکید بر اهمیت نقش علمای اهل تسنن در مقابله با جریان تکفیر، خاطرنشان کرد: مؤسسه‌ها و مراکز اسلامی سنی مانند الأزهر می‌توانند اقدامات منحصر به فردی را در این زمینه به انجام برسانند؛ الازهر باید موضعی روشن در قبال چنین اقداماتی اتخاذ کرده و تأسیس کمپین‌های آگاه‌سازی نسبت به پدیده تکفیر و ممنوعیت فعالیت مدارس و موسساتی که این اندیشه را آموزش می‌دهند، در دستور کار خود قرار دهند.



وی اظهار داشت: شیوه‌های مختلف و متنوعی برای مقابله با جریان تکفیری وجود دارد اما مهمترین نوع مقابله با آن مقابله فکری است که مسئولیت این نوع مواجهه بر دوش مراجع دینی شیعه و سنی و همچنین مراکز مهم اسلامی هر دو مذهب است که در سراسر جهان اسلام فعالیت می‌کنند.



طلال عتریسی درباره مهمترین دلایل و علل گسترش اندیشه وهابیت در سطح جهان اسلام و توسعه جریان تکفیری در سال‌های اخیر در سطح برخی از کشورهای اسلامی گفت: این جریان ریشه‌ها و علل تاریخی دارد و مبانی فکری جریان تکفیری از سوی کسانی که همواره اسلام خودشان را اسلام حقیقی و صحیح می‌دانستند و دیگران را خارج از دایره اسلام معرفی و آنها را تکفیر می‌کردند، چاپ و منتشر شده بود.



تغییر تاکتیک جریان تکفیری



رئیس مرکز مطالعات استراتژیک در لبنان با تاکید بر اینکه ظهور ریشه‌ها و مبانی جریان تکفیری، پدیده نو و جدیدی نیست، توضیح داد: آنچه در این میان جدید به نظر می‌رسد، تغییر تاکتیک این جریان از فعالیت در سطح ترویج فکر و اندیشه تکفیر به سطح فعالیت میدانی و نظامی است که در آن همه مخالفان با اندیشه خود را هدف قرار می‌دهند.



این کارشناس مسائل خاورمیانه تاکید کرد: تغییر تاکتیک جریان تکفیری و منتقل شدن آن از عرصه فکری به عرصه فعالیت میدانی دارای دلایل سیاسی نیز است که از مهمترین آنها می‌توان به حضور آمریکا در منطقه و حمله نظامی آن به افغانستان و عراق است.



وی همچنین درباره دلایل تمرکز تروریسم و اقدامات تکفیری در لبنان، سوریه و عراق و هدف قرار گرفتن محور مقاومت از سوی آنان تصریح کرد: جریان تکفیری دارای علل و عوامل سیاسی است و این عوامل از سوی کشورها و محورهای خارجی مختلفی پشتیبانی می‌شوند.



رئیس دفتر مطالعات استراتژیک لبنان افزود: کشورهای سوریه، لبنان و عراق محور مقاومت را شکل می‌دهند و به همین خاطر است که مورد خشم و غضب جریان‌های تکفیری واقع می‌شوند.



به گفته وی از دیگر دلایل هدف قرار گرفتن این کشورها از سوی جریان‌های تکفیری هم‌پیمان بودن آن‌ها با جمهوری اسلامی ایران است، زیرا آمریکا ایران را رقیب خود در منطقه می‌داند، بنابراین جنگی که در سطح منطقه شاهد آن هستیم، جنگ علیه جنبش‌های مقاوم و محور مقاومت است.



به‌کارگیری شعارهای مذهبی و فرقه‌ای؛ تاکتیک مهم تکفیری‌ها



این پژوهشگر و نویسنده لبنانی، به‌کارگیری شعارهای مذهبی و فرقه‌ای را از سوی جریان‌های تکفیری، مهم‌ترین تاکتیک‌ آن‌ها قلمداد کرد و گفت: چرا تکفیری‌ها شعارهای مذهبی را در کشورهای دیگر سرنمی‌دهند؟ جریان تکفیری در کشورهای دارای تنوع مذهبی، شعارهای مذهبی سر می‌دهند و ریشه‌های مذهبی برای اقدامات خود جستجو می‌کنند؛ درحالی‌که آنها برای دین و مذهب اهمیتی قائل نیستند.



طلال عتریسی در پایان این گفت‌وگو از مؤسسه‌های بین‌المللی اسلامی و دیگر مؤسسه‌هایی که زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت‌ می‌کنند، خواست تا مانع ارتکاب جرم و جنایت‌های ضد بشری و جرایم تبعیض مذهبی و نژادی شوند.

captcha