کد خبر: 1370041
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۲
تحلیلگر آمریکایی:

ترس از قدرت شیعه عامل اصلی بحران در سوریه و عراق است

گروه بین‌الملل: وحشت و هراس عربستان از قدرت شیعه و افزایش ارتباطات میان پیروان این مذهب در خاورمیانه، یکی از عوامل اصلی به‌وجود آمدن بحران در کشورهای سوریه و عراق است.

ادوین جود، تحلیلگر مسایل سیاسی از آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در مورد دلایل ادامه یافتن و شدت گرفتن درگیری‌ها در عراق و سوریه و بحران پدیده تکفیر گفت: یک دهه از حمله آمریکا به عراق می‌‌گذرد و میلیاردها دلار در این جنگ خرج شده است، از این رو آمریکا تمایل ندارد که به‌سادگی قدرت در عراق به دولت نوری مالکی تحویل داده شود.
وی افزود: دلیلی که آمریکا برای پایان دادن به حضور خود در عراق به آن استناد می‌کند، این است که دولت و پارلمان عراق آمادگی لازم برای رویارویی با چالش‌ها و مشکلات موجود در این کشور را ندارند.
ادوین جود عنوان کرد: با وجود اعلام تخلیه نظامیان آمریکایی از عراق در حدود دو سال پیش، همچنان نظامیان آمریکا ولو به تعداد کمتر در این کشور حضور دارند و روزنامه «تایمز» در دسامبر 2013 از ارسال موشک‌های هل‌فایر به عراق خبر داد.
وی افزود: پنتاگون نیز در سال جاری قصد دارد، ده‌‌ها هواپیمای بدون سرنشین اکتشافی به همراه جنگنده‌های اف 16 و هلی‌کوپترهای جنگنده به بغداد بفرستد. آمریکا عنوان می‌کند که حتی با وجود این کمک‌ها، ارتش عراق احتمالاً قادر به شکست شورشیان القاعده نیست.
این تحلیلگر سیاسی گفت: کشمش‌های امروز در عراق در حقیقت بخشی از میدان نبرد منطقه‌ای است که با جنگ داخلی سوریه نیز بی‌ارتباط نیست.
وی افزود: در ماه‌های گذشته بیش از 50 بمبگذار انتحاری از طریق مرزها وارد عراق شده که این مسئله بر ماهیت درگیری‌ها در عراق تأثیر گذاشته است. حملات القاعده به فلوجه و رمادی که یک سال پس از کشتار 9 هزار غیرنظامی و نظامی عراق انجام شد، نیز در ادامه این تغییرات است.
جود در ادامه گفت: از دیگر عوامل تأثیرگذار در مسئله عراق و سوریه، وحشت و هراس عربستان از شیعیان و افزایش ارتباطات میان پیروان این مذهب در خاورمیانه است؛ اصطلاح ژئوپلتیک «هلال شیعی» - منطقه هلال شکل در خاورمیانه که اکثریت شیعه دارد - نیز از سوی کسانی که درصدد القای خطر شدت یافتن روابط شیعیان عراق با شیعیان خارج از عراق خصوصاً ایران هستند، شکل گرفته و استفاده می‌شود.
وی افزود: این اصطلاح در سال 2004 از سوی عبدالله دوم، پادشاه اردن در اظهاراتی شیعه‌هراسانه بیان شد و کاربرد مکرر آن از سوی مخالفان شیعیان و اقداماتی که در این راستا شکل گرفت، منجر به کناره‌گیری اهل تسنن در عراق و ایجاد شکاف میان آن‌ها و شیعیان عراقی شد که امروز عواقب این مسئله در عراق مشهود است.
ادوین جود در ادامه به دشمنی عربستان با ایران اشاره کرد و گفت: بندر بن‌سلطان، رئیس دستگاه اطلاعاتی و امنیتی عربستان سعودی تا آنجا با ایران دشمنی دارد که ایران را خطرناک‌تر از رژیم اسرائیل می‌بیند. از این رو عربستان پشتیبان مالی گروه موسوم به «ارتش آزاد سوریه»(از جمله گروه‌های تروریستی مسلحی که پس از آغاز بحران سوریه در این کشور شکل گرفت تا به مبارزه مسلحانه علیه نظام سوریه بپردازد) بوده است.
وی در پایان عنوان کرد: آن‌ها می‌خواهند بشار اسد را برکنار کنند تا هم شیعیان این منطقه را منزوی کنند و هم یکی از دشمنان بالقوه عربستان سعودی از بین برود.

captcha