مصطفی نوروزی، مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در بخش سوم گفتگوی خود با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با موضوع استنادات دینی نرمش قهرمانانه با تأکید بر اینکه همه رویکردهای به ظاهر متفاوتی که در سیره پیامبر اسلام(ص) و ائمه معصومین مشاهده میکنیم، مبتنی بر حفظ اسلام است، گفت: در صلح حدیبیه هم مشی پیامبر اعظم(ص) بر همین منوال قرار داشت.
وی در این باره افزود: در زمانی که مسلمانان در موقعیت مناسبتری نسبت به شش سال اول حضور در مدینه قرار داشتند ـ شش سالی که شرایط، فوقالعاده سختتر بود و پیامبر اکرم(ص) با مشرکان درگیر بود ـ ایشان در این مقطع با نماینده مشرکان وارد مذاکره میشوند، چرا که بهواقع میخواهند مشرکان را هدایت کنند، نه اینکه بخواهند موقعیتی فراهم کرده و بعد با تغییر شرایط بخواهند در اولین فرصت، مشرکان را نابود کنند.
صلح حدیبیه؛ ایجاد شرایطی برای هدایت مشرکان نه نابودی آنان
نوروزی گفت: پیامبر اعظم(ص) در این قضیه میخواهند مشرکان را در شرایط صلح و دوستی قرار دهند و پس از صلح حدیبیه هم سران کشورها همچون هراکلیوس و خسروپرویز را دعوت به اسلام میکند، بنابراین در این صلح، نبی مکرم اسلام(ص) بهدنبال محکم کردن جای پای خود نبود که بعد بخواهند مشرکان را نابود کنند.
وی ادامه داد: در تز پیامبراعظم(ص) مشرکان هم باید هدایت شوند، لذا خشمها باید فروکاسته شود تا پیام پیامبر(ص) شنیده شود؛ حضرت رسول(ص) در صلح حدیبیه، این فرصت را برای مشرکان فراهم کردند، با اینکه آنها مقداری سرسختی نشان دادند و باعث ناراحتی بعضی مسلمانان شد، مانند اینکه که با فشار مشرکان «بسمالله» و عنوان رسالت پیامبر(ص) از متن صلحنامه حذف شد.
مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: در بعضی موارد دیگر هم، پیامبر اکرم(ص) حتی نسبت به پلیدترین و خبیثترین برخوردها همین خط مشی را رعایت کردند، تا مشخص شود، هیچ نقطه ای از دایره دعوت اسلام خالی نیست.
پس از صلح حدیبیه، دعوت پیامبر اسلام(ص) جهانی شد
وی تصریح کرد: با این راهبرد، هیچکس نمیتواند در برابر دعوت پیامبر اسلام(ص) مقاومت کند و همه ناگزیر به تسلیم میشوند، مگر انسانهای لجوج؛ در آن مقطع هم بعد از تحقق صلح، دعوت رسول اعظم(ص) جهانی شد و همه، مخاطب ایشان قرار گرفتند و یهودیانی هم که اطراف مدینه بودند، در قضیه خیبر تسلیم شدند.
نوروزی گفت: پیامبر اعظم(ص) در مصالحهای که در حدیبیه انجام داد، بزرگترین فتح دنیا را انجام داد که هیچ فتحی در طول تاریخ در این مقیاس و عظمت نیست؛ اسلام، بدون خونریزی مکه را فتح کرد که مقدمه آن در صلح حدیبیه فراهم شد و در کلام قرآن «فتح مبین» نام گرفت و در حقیقت پیامبر(ص) این فتح را با صلح ترتیب داد؛ آن هم صلح با دشمنانی که در شدت و خشم، نظیر آنها را در تاریخ سراغ نداریم.
وی در مورد صلح امام حسن مجتبی(ع) نیز خاطرنشان کرد: تفاوت جبهه مقابل امام حسن(ع) با مشرکان صدر اسلام، این بود که مشرکان هنوز یک دولت مستحکم نبودند و بیشتر اجتماعی از قبائل بودند، اما حکومت معاویه، یک قدرت شکلگرفته با دیوانسالاری منسجم بود.
مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: امام حسن(ع) با این صلح، پایههای حکومت معاویه را لرزاند و امام حسین(ع) تکمیلکننده حرکت بود و الّا اصل این پروژه، توسط امام حسن(ع) رقم خورد.
صلح امام حسن(ع) چهره عریان معاویه را نشان داد
وی در این باره اضافه کرد: حرکت قهرمانانه امام حسن(ع) سبب شد ماهیت معاویه که مدعی بود مشی پیامبر اسلام(ص) و خلف صالح را دنبال میکند، افشا شود و چهره قهرآمیز، خشن، امپراتوری و مشرکانهاش عریان شود و مشخص شود که داعیهای جز قدرت ندارد.
نوروزی گفت: صلح امام حسن(ع) و میوه آن که قیام کربلاست، موجب شد با تمام سیاستمداری و قدرت معاویه، خلافت از دودمان او تا سه نسل، بیشتر تداوم نیابد و قدرت به بنیمروان منتقل شد؛ اگرچه آنان نیز در کلیت جزء همین طائفهاند، ولی به هرحال، معاویه نتوانست افکار و ایدههای خود را به نسل سوم برساند و این ادامه همان فتح الفتوحی بود که پیامبر اعظم(ص) انجام داد و بزرگترین شرک متجسمشده را فروریخت.
وی در مورد راهبرد «نرمش قهرمانانه» تصریح کرد: الگوی این راهبرد که مقام معظم رهبری برای نظام، اتخاذ کردند صلح حدیبیه و صلح امام حسن(ع) است؛ این راهبرد میگوید در هر فرصتی که دنیا و حتی قدرتمندان و شیاطین بخواهند حرف و منطق ما را بشنوند، ما حاضر به گفتوگو هستیم و هیچگاه از جنگ استقبال نمیکنیم.
نرمش قهرمانانه منحصر به دولت یازدهم نیست
مشاور سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: ما آمادهایم در هر شرایطی از طریق گفتوگو و مذاکره، مطالبمان را بگوییم؛ انقلاب ما انقلابی انساندوستانه است که در آن با هیچ دولت و ملتی سر جنگ نداریم، مگر کشورها و دولتهایی که از خود، خباثت و بد طینتی نشان داده و از مرز انسانیت، خارج میشوند.
وی تأکید کرد: نه تنها در این مقطع خاص و در دولت یازدهم، بلکه در هر مقطع دیگری که اقتضا کند، رهبری نظام بر این مدار حرکت میکنند؛ به نظر میرسد، اکنون موقعیت ما با امریکاییها هم به صلح حدیبیه و هم به صلح امام حسن(ع) نزدیک است، چرا که دنیا همانند معاویه نسبت به امام حسن(ع) با ایجاد شک و تردید و تبلیغات سوء با ما از در شیطنت درآمده است.
نوروزی گفت: غرب سعی دارد از خود، چهرهای صلحطلبانه و از ما چهرهای جنگطلبانه ارائه دهد که این همان راهکار معاویه است؛ او چنین وانمود میکرد که خود بهدنبال حفظ خون مسلمانان و امام حسن(ع) بهدنبال قدرت است.
وی تصریح کرد: این در حالی است که راهبرد همیشگی جمهوری اسلامی ایران استفاده از هر فرصتی برای برای حفظ خون انسانهای بیگناه بهویژه مسلمانان و مردم شریف ایران در مواجهه با دشمنی است که از هیچ جنایتی ابا نداشته و متکی به قدرتی بیمهار و بدون عقل و تدبیر است و اساساً نرمش قهرمانانه همین هدف را دنبال میکند.