به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، دومین نمایشگاه دستاوردهای قرآنی کشور امروز 5 بهمنماه شاهد افتتاح غیررسمی و آزمایشی خود بود و این در شرایطی بوده است، که هنوز بیش از 30 درصد غرفههای این نمایشگاه چیدمان اصلی و برنامههای خود را برای بازدید عموم آماده نکردهاند.
بنا به گفته مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور بیش از 120 مؤسسه قرآنی در این نمایشگاه که امسال در مجتمع فرهنگی 13 آبان برگزار میشود، حضور یافتهاند و در این میان شاهد حضور چند مؤسسه به صورت همزمان در یک غرفه و یا حضور یک مؤسسه در چند غرفه هستیم.
برخی از مؤسسات از همان ابتدای کار، روند برنامه خود در طول زمان برگزاری نمایشگاه را روندی، تزئینی، تبلیغی و شاید بتوان گفت، روندی با هدف افزایش فروش بیشتر محصولات قرآنی در پیش گرفتهاند، که این امر شاید به دلیل نداشتن تعریفی درست از دستاوردهای قرآنی این مراکز است.
وجود اتحادیههای استانی و جنبه ملی نمایشگاه دستاوردها
امسال این نمایشگاه به گفته مسئول این نمایشگاه، در سطح ملی برگزار میشود که با کمی جستوجو در میان غرفههای مختلف نمایشگاه جنبه ملی بودن آن را تنها در وجود غرفههای اتحادیههای استانی میتوان تعریف کرد.
از هر استان کشور مقرر شده است اتحادیه همان استان حضور یافته و برنامهها و دستاوردهای مؤسسات آن استان را در همان غرفه به نمایش بگذارد.
اگر به هدف ملیسازی چنین نمایشگاهی بیاندیشیم شاید بتوان گفت یکی از مهمترین اهداف آن، به عرصه کشاندن اتحادیههای استانی بوده است که گاها در استانهای خود بدون ایجاد زمینههای تعاملی با دیگر استانها به فعالیت میپردازند و شاید دعوت از این اتحادیهها برای حضور و معرفی دستاوردهای مؤسسات قرآنی یک استان، به همین دلیل نیز بوده است.
حضور یک اتحادیه و عرصه نمایش دستاوردهای چند ده مؤسسه قرآنی
اما یک غرفه 12 متری و یا در حالتی خوشبینانه حضور در چند غرفه، برای نمایش دستاوردهای مؤسسات یک استان کافی است؟ آیا اتحادیههای استانی، میتوانند آن طو که باید و شاید در فضایی محدود و امکاناتی که در دست دارند، به نمایش درست و اصولی فعالیتها و تلاشهای مؤسسات قرآنی و گاها خانههای قر آن روستایی آن استان بپردازند؟
گرچه مسئولان برگزاری نمایشگاه بر این عقیدهاند که حضور این اتحادیهها گامی رو به جلو جهت فعالسازی و تعامل مراکز قرآنی کشور است، اما آیا برداشتن گامهای رو به جلو با زیرساختهای مبنایی، باعث برداشتن گامهای بعدی با موفقیت نخواهد شد؟ و یا اینکه باید گفت، هنوز در پیچ و خم آمار و ارقامهای ارائه شده به سازمانهای متولی، باید به دنبال موفقیت و وحدترویه در فعالیتهای مؤسسات قرآنی بود؟
در نگاهی کلی فضایی که برای چیدمان غرفههای مؤسسات قرآنی در نظر گرفته شده است شاید فضایی به دور از جنبههای پر زرق و برق برای توجه خاص و عوام است اما به گفته یکی از مدیران مؤسسات قرآنی در چنین فضایی است که مؤسسات قرآنی میتوانند با ارائه غرفههای خود، بیش از پیش، ظرفیتهای مردمی جامعه قرآنی را به عموم بنمایانند.
درد آموزشی ـ قرآنی جامعه و درمانی که مؤسسات تجویز میکنند
اما همانند تمامی اصل کلی تبلغات و اهمیت آن در زندگی اجتماعی، باید گفت در زمینه برگزاری چنین نمایشگاه، تبلیغات و اطلاعرسانی چه نقشی داشته است؟ آیا هماکنون اعضای قرآنی کشور و به خصوص دغدغهداران مؤسسات قرآنی همگی از راهاندازی چنین نمایشگاهی در سطح کشوری و ملی برای اولین بار در کشور مطلعاند؟ آیا هماکنون در سطح استان تهران، اطلاعرسانی مناسبی برای برگزاری چنین نمایشگاهی صورت گرفته است؟
اگر پاسخ این سوال منفی است پس چگونه باید امیدوار بود که اعضای جامعه، با اطلاع از حضور و راهاندازی چنین نمایشگاهی، برای بازدید از برنامههای بیش از 120 مؤسسه قرآنی مراجعه خواهند کرد؟ و این در شرایطی است که خیل کثیری از مردم ما، به دنبال ورود فرزندان خود به مباحث اعتقادی و دینی هستند و این امر ارتباط مستقیمی با میزان دینورزی در خانوادهها ندارد و اکثریت خانوادهها حتی از قشرهای ظاهرا دور از عالم دینورزی، به دنبال ورود فرزندان خود به مباحث آموزشی ـ قرآنی هستند؛ در چنین شرایطی چه فضایی میتواند بیش از چنین نمایشگاهی به خانوادهها برای انتخاب مؤسسات و برنامههای متنوع آموزشی در عرصههای عمومی و تخصصی یاری رساند.
خشت اولی که باید اصولی گذاشته شود
در پایان باید گفت نمایشگاه دستاوردهای قرآنی مؤسسات همانگونه که از نام این مراکز بر میآید با ظرفیتهای مردمی پا به عرصه ظهور گذاشته و هنوز در سالهای ابتدایی خود به سر میبرد. جدای از فکر برگزاری چنین همایشهای ملی و کشوری جهت به نمایش گذاشتن ظرفیتهای بزرگ و عظیم مؤسسات قرآنی کشور، باید این نکته را نیز همواره مدنظر قرار داد که خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج.
و با دیدی مثبت و رو به جلو به چنین حرکتهای عظیمی، میطلبد مسئولان و متولیان مؤسسات قرآنی کشور با نگاهی هماهنگ، واحد، حمایتگرانه و هدایتگرانه به چنین حرکتهایی بنگرند و برای برداشتن گامهای محکم و با زیربنای علمی و دقیق در چنین گردهماییهای بزرگی حضور به هم رسانند.